Fizetési plafont vezetnek be az angol focibajnokságokban

Portsmouth v Sunderland - Checkatrade Trophy Final FOOTBALL Football League Trophy Season 2017/18 Soccer Sunday 31st March 2019 Portsmouth vs Sunderland Checkatrade Trophy Final Tie
Aidan McGeady of Sunderland and Ronan Curtis of Portsmouth during the Checkatrade Trophy Final between Portsmouth and Sunderland at Wembley Stadium, London on Sunday 31st March 2019. (Photo by Mark Fletcher/MI News/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Angol Labdarúgó Liga (EFL) amerikai mintát követve maximálná a fizetéseket a harmadik és a negyedik osztályban, hogy a klubok kezelni tudják a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzetet.

A klubok várhatóan pénteken szavaznak az összeghatárokról, amely már a következő szezonra is vonatkozna. Ennek értelmében a profikat foglalkoztató harmadik vonalban (League One) 2,5 millió font (962 millió forint) lehetne egy játékos legmagasabb éves fizetése, míg a szintén profi negyedik osztályban (League Two) 1,5 millió font.

Az egyaránt a harmadosztályban szereplő két korábbi PL-csapatra, azaz Portsmouth-ra és a Sunderlandre is vonatkozni fog az új szabály Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A két osztályban több klub már a világjárvány előtt is anyagi gondokkal küzdött, az EFL elmondta, hogy a pénteki szavazást követően újabb költségcsökkentő intézkedésekről kezdik meg az egyeztetéseket.

A profi játékosok szakszervezete (PFA) ugyanakkor elutasította a bérek maximálását, mert vezetői szerint fennáll a jogsértés veszélye. Hozzátették: az egész angol futballt alapjaiban és hosszútávon érintő változás túl gyorsan, a játékosokkal történő előzetes egyeztetés mellőzésével zajlik. Márpedig időt kellene fordítani arra, hogy ebben a kényes témában megfelelő előkészítést követően megfontolt döntés szülessen.