Vágólapra másolva!
Szerdán este a Paris Saint-Germain a 90. percben még egygólos hátrányban volt az Atalanta elleni BL-negyeddöntőben, azonban Neymar vezérletével az utolsó percekben megfordította a meccset, és 25 év után bejutott a legjobb négy közé. A világ legdrágább játékosa párizsi pályafutása legjobb meccsét játszotta, ráadásul elképesztően szimpatikus módon tette ezt, ugyanis elhagyta a rá jellemző műeséseket és a hisztiket, csak azzal foglalkozott, amihez a legjobban ért: a varázsláshoz.

A találkozó 90. percéig úgy nézett ki, hogy Neymar lesz a mérkőzés negatív hőse.

A brazil támadó fantasztikusan játszott, de az első félidőben több két ziccert is kihagyott, és ha kiesett volna a Paris Saint-Germain, akkor sokan egész biztosan a világ legdrágább játékosának a nyakába varrták volna a vereséget.

A végén aztán előbb gólpasszt adott Marquinhosnak, majd 149 másodperccel később egy kulcspasszal főszerepet vállalt Eric Maxim Choupo-Moting győztes góljában.

„Soha nem gondoltam arra, hogy csütörtökön hazaindulunk. Fantasztikus este volt. Nagyon nehéz volt, de nagyon jó csapatunk van. Az Atalanta remek szezont futott, nagyon megnehezítették a dolgunkat. Agresszívak voltak, és minden centiért meg kellett küzdenünk. Nagyon sokat kivett belőlünk a meccs, de csak azon járt az eszem, hogyan tudnánk egyenlíteni és fordítani.

– értékelt a lefújás után a találkozó legjobbjának megválasztott Neymar, akinek gólpassza mellett 16 sikeres csele volt az Atalanta elleni meccsen, ezzel beállította Lionel Messi rekordját, aki 2008 áprilisában szintén 16 sikeres cselt csinált meg a Manchester United elleni BL-mérkőzésen.

Kylian Mbappe és Neymar ünneplik a PSG továbbjutását Forrás: AFP/David Ramos

A 28 éves támadót lassan kinevezhetnék a Bajnokok Ligája cselkirályának, ugyanis nem csak az idei szezonban tartja a rekordot.

  • 2017-ben még a Barcelona játékosaként Juventus elleni meccsen 15 cselig jutott, ennél többet senki nem produkált abban az évben.
  • 2018-ban már a PSG színeiben a Real Madrid és a Napoli elleni meccsen is 13 sikeres csele volt, ami szintén szezonrekord volt.

A találkozót a kameruni Eric Maxim Choupo-Moting döntötte el, aki két évvel ezelőtt a Stoke City csapatával kiesett a Premier League-ből, most pedig Bajnokok Ligája elődöntőre készülhet.

„Őrült meccs volt, kemény játékkal és kemény ellenféllel. Az utolsó pillanatig hittünk magunkban, de nem volt könnyű, mert korábban több nagy helyzetből sem tudtunk gólt szerezni.

Amikor pályára léptem, azt mondtam magamban: nem veszíthetünk, nem mehetünk így haza.

Magabiztos voltam, bíztam a csapatban. A többi pedig már Párizs történelme. Remek most a hangulat a csapaton belül és minden pillanatot élvezünk a pályán" – mondta a 31 éves csatár, aki valószínűleg pályára sem lépett volna, ha Edinson Cavani, a PSG történetének legeredményesebb játékosa a BL-szezon végéig meghosszabbította volna a június végén lejáró szerződését.

Eric Maxim Choupo-Moting és a mérkőzés legjobbja, Neymar Forrás: AFP/David Ramos

„Már nyertünk négy trófeát a szezonban, de ez a legfontosabb. Hiszünk magunkban, és ma megcsináltuk.

Ma nagy lépést tettünk a célunk felé egy nagyon jó ellenfél ellen. Minden tiszteletem az Atalantáé" – tette hozzá a kameruni támadó.

„Szeretnék köszönetet mondani Choupónak, akinek lejárt a szerződése, de a szezon végéig meghosszabbította azt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb legyen" – méltatta csapattársát a spanyol válogatott Ander Herrera.

A Paris Saint-Germain a mérkőzés napján ünnepelte fennállása 50. évfordulóját. Thomas Tuchel vezetőedző szerint ezt a születésnapot sosem felejtik el Párizsban.

„Képzeljék el, hogyan ünnepelnék most, ha két lábam lenne. Lehet, látták volna, ahogy negyven métert sprintelek. Ez a klub születésnapja, ma ötvenéves a PSG, és nem fogjuk elfelejteni ezt a születésnapot. – mondta a német edző, aki múlt héten edzés közben szenvedett bokarándulást és lábközépcsonttörést.

Nagy erőfeszítéseket tettünk, és ez a siker óriási lépés mindannyiunk számára" – folytatta a PSG edzője, aki elmondta azt is, hogy a Dortmund elleni nyolcaddöntőben inkább érezte azt, hogy kieshet a csapata.

Thomas Tuchel sérült lábbal sem lazsált a kispad mellett Forrás: AFP/David Ramos

A negyeddöntő előtt sokan úgy gondolták, a PSG hátrányból indul, mivel a francia bajnokságot márciusban befejezettnek nyilvánították. A párizsi csapat július végén megnyerte a Francia Kupa-döntőt majd a Ligakupa-döntőt is, azonban a meccshiány még érződik a játékosokon.

„Nagyon nehéz felkészíteni ilyenkor egy csapatot, kiestünk a ritmusból, mert nem voltak mérkőzések.

Az elmúlt napokban azonban éreztem az elszántságot, a lelkesedést és az akaratot az edzéseink minőségén, éreztem a szenvedély és a sok munka keverékét.

Úgy érzem, megérdemelt győzelmet arattunk, de elsőként ismerem be, hogy egy ilyen késői gólhoz szerencsére is szükség van" – tette hozzá Thomas Tuchel.

Szomorú olaszok

Marten de Roon, az Atalanta holland válogatott középpályása büszke arra, amit csapata mutatott.

„Az első félidőben nagyon jól futballoztunk, megnehezítettük a Párizs dolgát, nyomás alá helyeztük őket, bár volt pár nagy helyzetünk. A második félidőben visszább húzódtunk, sokszor tizenegy emberrel védekeztünk, és jól is csináltuk egészen az utolsó balszerencsés pillanatig.

– értékelt a kiesés után Marten de Roon.

Gian Piero Gasperini csapata az egyik legszebb focit játssza Európában Forrás: AFP/Rafael Marchante

Gian Piero Gasperini, az Atalanta edzője büszke volt a játékosaira a lefújás után.

„Csakis köszönetet mondhatok a játékosaimnak, nagyon-nagyon közel voltunk. A Bajnokok Ligájában már az apró részletek döntenek arról, ki jut tovább, és ki esik ki. Közel voltunk egy hatalmas sikerhez, de elégedett vagyok így is a szereplésünkkel, mert folyamatosan fejlődtünk Európa legjobbjai ellen, és most is játszottak néhányan a világ legjobbjai közül. Talán jobb lett volna, ha hamarabb jön az egyenlítő gól, végjátékban sokkal rosszabb gólt kapni. Mindent megtettünk, ami tőlünk telik, egy nehéz és fárasztó menetelés végén. Köszönet a játékosaimnak ezért az idényért.

– mondta az Atalanta mestere, aki José Mourinhót idézve hozzátette, hogy a Bajnokok Ligájában általában kiegyensúlyozottabb csapat nyer.

Gian Piero Gasperini valóban büszke lehet játékosaira, ugyanis az Atalanta most már sorozatban másodszor lőtte a legtöbb gólt az olasz bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is olyan messzire jutott, amire sok nem számítottak. A legfontosabb, hogy a bergamói csapat bronzérmes lett a Serie A-ban, így ősztől ismét találkozhatunk velük a legrangosabb európai kupasorozatban.

Hosszabbítás

Végül jöjjön néhány különlegesség a szerdai negyeddöntőről.

  • A Manchester United-Bayern München BL-döntő (1999), a Bayern München-Chelsea negyeddöntő (2005) és a Borussia Dortmund-Malaga negyeddöntő (2013) után ez volt a Bajnokok Ligája történelem negyedik olyan mérkőzése, amikor az a csapat vesztett, amelyik a 90. percben még előnyben volt.
    A Manchester United 1999-es BL-győzeleme a mai napig legendás Forrás: AFP/Eric Cabanis
  • Kylian Mbappé, a PSG 21 éves világbajnok támadója még meg sem született, amikor a párizsi csapat legutóbb BL-elődöntőt játszott.
  • Eric Maxim Choupo-Motingnak 16 meccsen két gólja van a Bajnokok Ligájában – mindkettő győztes találat és mindkettőt a 93. percben lőtte. Legutóbb 2014. október 21-én, a Schalke játékosaként volt eredményes egy Sporting ellen 4-3-ra megnyert BL-mérkőzésen.
  • A PSG megalapításának 25. évfordulóján, 1995-ben jutott be először a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájába. Az 50. évfordulón pedig másodszor lett elődöntős.
  • Marquinhos és Eric Maxim Choupo-Moting két gólja között 149 másodperc telt el.
  • Alejandro Gómez, az Atalanta csapatkapitánya öt helyzetet alakított ki 60 perc alatt, eggyel többet, mint a pályán lévő összes játékos ez idő alatt.
  • A PSG argentin csatára, Mauro Icardi csak 13-szor ért labdába az első félidőben, az Atalanta tizenhatosán belül pedig egyszer sem.
  • Neymar ellen kilencszer szabálytalankodtak az Atalanta játékosai, ez is rekord az idei szezonban.
  • A PSG először nyert olasz csapat ellen BL-meccset. Hét meccsből négy döntetlen, két vereség és egy győzelem a mérlege, de még egyszer sem úszta meg bekapott gól nélkül.
  • Az Atalanta BL-bemutatkozó csapatként bejutott az egyenes kieséses szakaszba. Ez legutóbb a Leicester Citynek sikerült a 2016/17-es idényben, előtte pedig olasz csapatok közül a Laziónak az 1999/2000-es szezonban.
  • A PSG hatodszor szerepelt a legjobb nyolc között a BL-ben, de eddig csak egyszer, az 1994/95-ös idényben a Barcelona búcsúztatásával jutott elődöntőbe.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő:
Paris Saint-Germain (francia) - Atalanta (olasz) 2-1 (0-1)
gólszerzők: Marquinhos (90.), Choupo-Moting (93.), illetve Pasalic (27.)

A párharc továbbjutója a Gulácsi Pétert, illetve Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig és a címvédő, angol bajnok FC Liverpoolt búcsúztató Atlético Madrid csütörtöki összecsapásának győztesével találkozik. A BL végső tornájának összes mérkőzését Lisszabonban rendezik, a Sporting, illetve a Benfica stadionjában, zárt kapuk mögött. A szerdától szombatig tartó negyeddöntős szakasz után jövő kedden és szerdán lesz a két elődöntő, a fináléra pedig 23-án, vasárnap kerül sor. A párharcok egy mérkőzésen dőlnek el.