Vágólapra másolva!
A Bayern München győzelmével ért véget a hosszúra nyúlt Bajnokok Ligája idény Lisszabonban. A bajorok történetük során hatodik alkalommal hódították el a legrangosabb európai klubtrófeát, ezzel pedig 2013 után újra triplázni tudtak, miután a bajnokságot és a Német Kupát is megnyerték. A Bayern München a francia Kingsley Coman góljával nyert a szélső korábbi csapata, a BL-döntőben újonc Paris Saint-Germain ellen.

Rendhagyó Bajnokok Ligája döntőt rendeztek Lisszabonban 2020. augusztus 23-án, miután a koronavírus-járvány kettévágta a sorozat idényét. Az újrakezdés után egy minitornát tartottak a portugál fővárosban a negyeddöntőktől kezdődően.

A hatodik győzelmére készült a Bayern München, először szeretett volna a csúcsra érni a Paris Saint-Germain. Mindkét együttes remek formában várta az összecsapást: a PSG februárban a Dortmundtól kapott ki legutóbb, azóta 12 találkozót - közte 8 tétmérkőzést - vívott meg hibátlanul. Még régebbre nyúlt vissza a bajorok veretlenségi szériája: a Bayern tétmérkőzésen decemberben kapott ki legutóbb, és a BL-idényben százszázalékos teljesítménnyel jutott a döntőig.

Zárt kapuk mögött rendezték a Bajnokok Ligája 2020-as döntőjét Forrás: AFP/Matthew Childs

Második alkalommal fordult elő, hogy két német edző irányította klub játssza a finálét: a Münchent Hans-Dieter Flick, a PSG-t Thomas Tuchel vezeti, utóbbi munkáját a magyar Lőw Zsolt segíti másodedzőként.

A Paris Saint-Germain a Francia Kupa és ligakupa, valamint a - járvány miatt idő előtt lezárt - bajnokság megnyerése után idénybeli negyedik trófeájának megszerzésére készült, míg a Bayern triplázásért harcolt a bajnoki salátástál és a kupasiker begyűjtését követően.

A két együttes ezt megelőzően nyolc tétmérkőzést vívott egymással, mindet a BL csoportkörében: ezekből ötöt a párizsi, hármat a müncheni alakulat nyert.

A PSG kezdőjével kapcsolatban a legfontosabb hír az volt, hogy visszatérhetett a kapuba az Atalanta ellen megsérült Keylor Navas.

A Bayern München csapatában tudta vállalni a játékot Jerome Boateng, Flick pedig Ivan Perisic helyére Kingsley Comant állította a kezdőbe.

Az első percekben beszorította ellenfelét a Bayern München, de helyzetet nem tudott kialakítani. Szépen lassan a PSG is felvette a ritmust, annyira, hogy az eseménytelenül zajló első negyedóra után Neymar kapott egy remek kiugratást, de Manuel Neuer védte a brazil ziccerét.

A 22. percben Robert Lewandowski került közelebb a BL gólrekordjához, de a kapufát találta el, majd nem sokkal később Ander Herrera passza után Angel Di Maria lőtt kapu fölé.

Lewandowski kapufája:

A 25. percben véget ért a meccs a sérült Jerome Boateng számára, Niklas Süle állt be a helyére.

Jerome Boatengt le kellett cserélni Forrás: AFP/Miguel A. Lopes

A 31. percben megszerezhette volna a vezetést a Bayern München is, de Müller beadása után védeni tudta Lewandowski közeli fejesét Keylor Navas.

A 45. percben Kylian Mbappé is ziccerbe került, de Herrera beadása után laposan, középre lőtt, így Neuer könnyedén védeni tudott, maradt a 0-0 az első félidő után, ez volt az első alkalom az újrakezdés óta, hogy a Bayern nem szerzett gólt az első félidőben.

A második félidő elején Neymar kapott egyet Gnabrytól, ami után kisebb tömegjelenet alakult ki, a német és a hevesen reklamáló Paredes is kapott egy sárga lapot.

Neymar és Serge Gnabry többször is összefutottak Forrás: AFP/Lluis Gene

Az 59. percben megszerezte a vezetést a Bayern München, a francia, korábbi PSG-játékos Kingsley Coman fejelt Navas kapujába. Pár perccel később újabb gólt szerezhetett volna Coman, de Thiago Silva a gólvonal elől kivágta a lövését.

Ez volt a Bayern München 500. találata a Bajnokok Ligájában.

A folytatásban próbált újítani a PSG, de a németek magabiztosan védekeztek, a franciáknál beállt Verratti és Draxler, a németeknél Perisic és Coutinho is.

Thomas Tuchel az utolsó tíz percre beküldte Bernat sérülése miatt Kurzawát is és az Atalanta elleni nyerőembert, Maxim Choupo-Motingot is.

A hajrában is a Bayern München akarata érvényesült, a németek ha kellett tördelték a játékot vagy éppen gyors kontrákat indítottak, de az idő nekik dolgozott.

A hosszabbítás perceiben Maxim Choupo-Moting újra hős lehetett volna, de Neymar beadásába nem tudta beletenni a lábát, pedig a kapuval szemben állt.

Az utolsó tíz perc biztosan nem vonul majd be a futball aranykönyvébe, de az mindenképp, hogy a Bayern München megszerezte hatodik BL/BEK-serlegét és 2013 után újra triplázni tudott.

A Bayern München százszázalékos teljesítménnyel nyert a 2019/20-as BL-szezont Forrás: AFP/Matthew Childs

Bajnokok Ligája, döntő:
Bayern München (német) - Paris Saint-Germain (francia) 1-0 (0-0)
Lisszabon, zárt kapus, v.: Daniele Orsato (olasz)
Bayern München: Neuer - Kimmich, Boateng (Süle, 25.), Alaba, Davies - Gnabry (Coutinho, 68.), Goretzka, Müller, Thiago (Tolisso, 86.), Coman (Perisic, 68.) - Lewandowski
Paris Saint-Germain: Navas - Kehrer, Silva, Kimpembe, Bernat (Kurzawa, 80.) - Paredes (Verratti, 64.), Marquinhos, Herrera (Draxler, 72.) - Di María (Choupo-Moting, 80.), Mbappé, Neymar
gólszerző: Coman (59.)
sárga lap: Davies (28.), Gnabry (52.), Süle (56.), Müller (94.), illetve Paredes (52.), Neymar (81.), Silva (83.), Kurzawa (86.)