A franciák a vb-döntő után a Nemzetek Ligájában is 4-2-re verték a horvátokat

fbl Horizontal
Antoine Griezmann a francia válogatottban továbbra is jobban játszik, mint Barcelonóban
Vágólapra másolva!
A Nemzetek Ligája második fordulójában a világbajnok francia válogatott a 2018-as vb-döntő óta először találkozott a horvát csapattal, és ezúttal is 4-2-re győzött. A portugál válogatott Cristiano Ronaldo vezérletével 2-0-ra győzött Svédországban, az ötszörös aranylabdás támadó pedig megszerezte a 100. és a 101. gólját a nemzeti csapatban. 

Az A divízióban a világbajnok franciák 4-2-re legyőzték a vb-ezüstérmes horvátokat a Stade de France-ban. A francia csapatból a két évvel ezelőtti vb-döntőben gólt lövő Paul Pogba és Kylian Mbappé is hiányzott, ugyanis mindketten elkapták a koronavírust – utóbbi a meccs előtt egy nappal.

A 16. percben a horvátok szereztek vezetést.

Egy szöglet után a hosszún érkező Dejan Lovrenhez került a labda, aki egy lövőcsellel elküldte a Bayern Münchennel friss BL-győztes Lucas Hernándezt, majd nyolc méterről a kapu bal oldalába bombázott.

Ezt követően a franciák átvették a játékirányítását, és sorra alakították ki a helyzeteket. Végül az első félidő hajrájában három perc alatt fordítottak. A 43. percben egy szép összjáték után Antoine Griezmann lőtt az üres kapuba Anthony Martial tökéletes tálalása után.

A lefújás előtt pedig Martial értékesített egy ziccert, amihez némi szerencse és a horvát kapus, Dominik Livakovic feje is kellett.

A második félidőt is horvátok kezdték jobban. Az 55. percben a félidőben beálló Josip Brekalo szerezte meg az első gólját a 13. válogatottbeli fellépésén.

Tíz perccel később újra előnybe kerültek a franciák. Griezmann baloldali szögletére az RB Leipzig védője, Dayot Upamecano robbant be, és a bal alsó sarokba fejelt.

A 76. percben eldöntötték a meccset a franciák és lemásoltak a 2018-as világbajnoki döntő végeredményét. A Marcelo Brozović kezezése után megítélt tizenegyest a csereként beállt Olivier Giroud a kapu jobb oldalába lőtte a balra vetődő Livakovic mellett.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport
Franciaország-Horvátország 4-2 (2-1)

A portugál válogatott a 165. válogatott mérkőzésén pályára lépő Cristiano Ronaldo vezérletével győzött Stockholmban. A 35 éves támadó kihagyta csapata horvátok elleni múlt szombati mérkőzését, ugyanis egy méh megcsípte az egyik lábujját. Kedden este azonban vállalta a játékot, és az első félidő hajrájában egy káprázatos szabadrúgásgóllal jutatta vezetéshez a csapatát.

Az ötszörös aranylabdás támadónak ez volt a 100. gólja a portugál válogatottban, amivel újabb mérföldkőhöz érkezett.

A Juventus 35 éves támadója ezzel a második férfi futballista lett, aki elérte a száz találatot nemzeti együttesben. A rekordot az iráni Ali Daei tartja, aki 109-szer volt eredményes címeres mezben.

Az aktív portugál játékosok közül André Silvának van 16 találata a nemzeti csapatban, míg a 33 éves Nani 23 gólnál jár, így nem túlzás kijelenteni, hogy Ronaldo 100 gólja (és amennyi még jön mellé) behozhatatlannak tűnik.

Ronaldónak egyébként ez volt a pályafutása 57. szabadrúgásgólja, ebből 10-et lőtt a portugál válogatottban.

Cristiano Ronaldo gyönyörű gólokat lőtt Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A 72. percben Ronaldo ismét megvillantotta, hogy miért még mindig a világ egyik legjobb játékosa. 17 méterről elképesztő eleganciával lőtt a bal felső sarokba.

A svéd Gustav Svensson kiállítása miatt a teljes második félidőt emberelőnyben játszó portugálok ezzel a második meccsüket is megnyerték, és a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően vezetik a 3-as csoportot a szintén hibátlan franciák előtt.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport
Svédország-Portugália 0-2 (0-1)

A csoport állása: 1. Portugália 6 pont (6-1), 2. Franciaország 6 (5-2), 3. Svédország 0 (0-3), 4. Horvátország 0 (3-8)

Az angol csapat gólnélküli döntetlent játszott a dán válogatottal Koppenhágában. Gareth Southgate csapatából hiányozott két manchesteri fiatal: Mason Greenwood és Phil Foden fegyelmi eljárás miatt került ki az angol keretből, mivel lányokat hívtak a szobájukba Izland elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után.

Nemzetek Ligája, A divízió, 2. csoport
Dánia-Anglia 0-0

Az A divízió 2-es csoportjában a vb-bronzérmes belgák a 11. percben hátrányba kerültek az izlandiak ellen, de Axel Witsel és Michy Batshuayi góljaival hat perc alatt fordítani tudtak. A második félidő elején aztán Dries Mertens is betalált, ezzel eldőlt a mérkőzés. A folytatásban Batshuayi duplázni tudott, az 5-1-es végeredményt pedig az Anderlecht 18 éves csatára, a belga válogatottban bemutatkozó Jérémy Doku állította be egy óriási góllal a 80. percben.

Ezzel a győzelemmel a százszázalékos belgák vezetik a csoportjukat a négypontos angolok előtt.

Nemzetek Ligája, A divízió, 2. csoport
Belgium-Izland 5-1 (2-1)

A csoport állása: 1. Belgium 6 pont, 2. Anglia 4, 3. Dánia 1, 4. Izland 0