A bukás ellen harcol Európa szupercsapata

Paris Saint Germain vs Bayern Munich: UEFA Champions League final 2020,final,Football,Soccer,UEFA Champions League final
LISBON, PORTUGAL - AUGUST 23: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "UEFA / MICHAEL REGAN / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Players of Bayern Munich celebrate at the end of the UEFA Champions League final football match between Paris Saint-Germain and Bayern Munich at the Luz stadium in Lisbon, Portugal on August 23, 2020. Germany's Bayern Munich defeated France's Paris Saint-Germain 1-0 on Sunday to win the 2020 UEFA Champions League title. Michael Regan / UEFA / Handout / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A fák nem nőnek az égig - tartja a mondás. Ennek az igazságtartamával az elmúlt napokban-hetekben a Bayern München szurkolói is szomorúan szembesültek. A világ jelenleg legjobb focicsapata ha nem is húzta be a féket, de lassított. Igaz, azt a tempót, amit diktált az elmúlt egy évben lehetetlen volt tovább tartani. Sorra produkálta a hihetetlen sorozatokat, és közben olyan űrfocival keserítette el éppen aktuális ellenfelét, amely ellen senki nem találta az ellenszert. A labdarúgás történetében először nyert 100%-os teljesítménnyel Bajnokok Ligáját, a Bundesligában pedig olyan győzelmi szériát hozott össze amely lehet, hogy örökre csúcs lesz. Várható volt, hogy előbb-utóbb megszakadnak a nagy sorozatai.

A hivatalos időpont 2020. szeptember 27, a Hoffenheim elleni mérkőzés a bajnokság második fordulójában. Addigra zsinórban 24 győzelmet könyvelhetett el négy sorozatban, döntetlen és vereség nélkül. Nyilván kikapni soha nem jó, de talán má a játékosok és a szurkolók is megkönnyebbültek: nem kell ezzel a meneteléssel kelni-feküdni. A továbbiakban ismét lehet normálisan élni, sportolni, szurkolni. Sinsheimben kiderült, hogy a Bayern mezét is emberek, és nem gépek hordják.

De nem az a szeptember végi 1-4 volt a vízválasztó.

Az egy sima vereség volt, amely után egy csapat megrázza magát és ott folytatja ahol előtte tartott. Így tett a Bayern is. Ugyan a Hertha elleni meccsen is kapott három gólt, de Lewandowski mesternégyesével, továbbá egy őrült végjátékkal akár egy új győzelmi sorozat is indulhatott volna. De még a klub legfanatikusabb hívei sem gondolhatták, hogy ez bekövetkezhet. Mert egy végletekig kizsigerelt társaság utolsó erőtartalékait mozgósító tagjai léptek pályára mérkőzésről mérkőzésre.

Ugyanis a tavaszi kényszerleállás után májusban újraindult bajnokság június 27-én ért véget, majd egy héttel később, július 4-én még jött a Német Kupa döntője. De ezzel nemhogy nem fejeződött be a 2019-20-as évad, hanem a java még hátra volt.

A Német Kupa megnyerése után nem a jól megérdemelt kiadós pihenés következett Forrás: Picture-Alliance via AFP/Michael Sohn

Hiszen ekkor még csak a legjobb 16 között volt a csapat a Bajnokok Ligájában, de az elmúlt fél év remeklésének köszönhetően szurkolói gyakorlatilag kötelezően elvárták az ottani végső győzelmet. Nem lehet tudni, hogy egy olyan rutinos edző, mint Luis van Gaal, Jupp Heynckes, Pep Guardiola vagy Carlo Ancelotti hogyan építette volna fel a következő hat hetet, hogyan értette volna meg játékosaival, hogy idén elmarad a nyaralás, de a kis túlzással nullkilométeres Hansi Flick mindent tökéletesen csinált.

A Bayern olyan bombaformába került augusztusban, amilyenbe ebben a hónapban a labdarúgás történetében még egyetlen klubcsapat sem.

Erről elsőkézből a Chelsea és a Barcelona játékosai tudnának mesélni, másodkézből pedig minden focirajongó, aki látta azokat a találkozókat. A Bayern tökéletesen megfelelt az elvárásoknak, ezen a két találkozón focisulit tartott, a Lyon elleni elődöntőben annyit játszott, amennyi kellett a nyugodt győzelemhez, majd a PSG elleni fináléban megszerezte a sokszorosan megérdemelt koronát. Az európai és hazai Szuperkupa elhódításával öt trófeát zsebelt be. Hansi Flicknek sokkal több nagy címe volt ekkor, mint veresége Bayern edzőként. Ez egyébként még ma is igaz, de azóta változott egy-két dolog.

Robert Lewandowskiék szinte megsemmisítették a Barcelonát a BL-negyeddöntőben Forrás: AFP/Rafael Marchante

Először is várható volt, hogy a nyári erőgyűjtést felváltó BL-felkészülés vissza fog ütni. Ez élettani dolog, ezen nem lehet változtatni. Meg is lett a negatív következménye, sorra jöttek az izomsérülések. Plusz még a koronavirus is játékon kívül tartott rövidebb-hosszabb időre focistákat.

Másodszor: távozott a sikercsapat kulcsjátékosa, Thiago, továbbá két nagyon hasznos kiegészító ember, Ivan Perisic és Philippe Coutinho. Helyükre pedig nem érkeztek megfelelő tudású játékosok. Ugyanis a Bayern csak két minőségi focistát igazolt: Alexander Nübelt tartalékkapusnak és Leroy Sanét, akire eddigi karrieje során még csak a "jövő igérete" címkét lehetett ráaggatni, a "meccseket eldöntőt" még nem. Ráadásul David Alaba (Ui Hoeness tiszteletbeli elnök által egyszerűen piranjának titulált) menedzsere folyamatosan zsarolta a klubot és azzal fenyegetőzött, hogy azonnal elviszi az osztrák hátvédet Münchenből. A Müller által Mister Szuperkupának nevezett Javi Martínez (2013-ban és idén is a spanyol védekező középpályás szerezte meg ezt a trófeát a klubnak) távozása is biztosnak tűnt. Ma még mindketten a Bayern játékosai, de még az ő maradásukkal is lyukas lett volna a keret, ha a "vének tanácsa" nem megy tárgyalni a vezérkarhoz a leginkább általuk érzékelt tarthatatlan állapotok miatt. És akkor nem biztos, hogy még az ősszel Münchenbe kerül Douglas Costa, Erik Maxim Choupo-Moting, Marc Roca és Buona Sarr. Így ha minőségben kicsit gyengült is a keret, de legalább darabra rendben lett.

Harmadszor: a három hónap alatt öt trófeát nyerő, ám a tengerparti pálmafás-koktélos nyaralást csak emlékeikből előhívó játékosokat nem könnyű motiválni egy Bielefeld elleni bajnokira, vagy egy 1. FC Düren elleni kupatalálkozóra.

Negyedszer: minden csapat az év meccsét vívja a Bundesligában a Bayern ellen.

Olyat, amelyből fél évente csak egy van, míg a Bayernnel ezek csak kötelező feladatok a nagyobb csaták előtt-között.

Ordít róluk a motiváltság Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Werner Eifried

Ötödször: két válogatott szünet is volt az ősszel és ilyenkor a keret nagyrésze útrakelt a kontinensen (jelenleg a Bayernből csak Davies és Richards tagja Európán kívüli válogatottnak) és Flick gyakorlatilag az amatőrcsapat legjobbjain kívül csak a német válogatottból kidobott Müllernek és Boatengnek tarthatott edzést.

Ezek így mind összeadódtak és már akkor sem szólhatott volna senki semmi rosszat a csapatra, ha a Hoffenheim és Hertha elleni küszködés után csapnivalóan folytatja a szereplését. Számtalan példát lehet hozni az elmúlt évtizedekből, amikor egy csapat azt követően, hogy mindent megnyert, komoly lejtmenetbe kapcsolt. De ebből a műfajból ha csak egy példát kellene említeni, akkor az éppen a Bayerné lehetne.

Amikor története során először megnyerte a BEK-et (1974-ben) olyan őszt produkált, hogy kiesőjelöltté vált.

Most ilyenről szó sem lehetett, ám a Frankfurt és az Atletico Madrid lesöprése után már nem talált vissza arra az útra, amelyen korábban járt. Csikorgott a gépezet a hazai bajnokságban a Köln, és a Stuttgart ellen, míg a Bajnokok Ligájában a Lokomotív Moszkva és a Salzburg ellen is. Persze amíg a "csikorgás" olyan 6-2-es diadalt hozott, mint Salzburgban, addig az eredmény miatt nem kesereghetett egyetlen Bayern drukker sem. És akkor is boldogok lehettek a csapatért szorítók, amikor az nyerni tudott Dortmundban. De annak a győzelemnek nagy ára volt: hosszú időre kiesett Kimmich, és ekkor jött rá mindenki, aki nem ismerte őt, hogy miért is választották a tavalyi BL-szezon legjobb védekező játékosának.

Joshua Kimmich szinte észrevétlenül lett a világ legjobb csapatának egyik legfontosabb játékosa Forrás: AFP/Manu Fernandez

Mert például Alphonso Daviest sikerült hosszabb távon is helyettesíteni, Süle, Martinez, Coman, Sané, Hernandez, Gnabry rövidebb kiesését túlélte a csapat,

ám Kimmich hiánya kritikus lett.

Utolsó négy bajnokijából csak egyet tudott megnyerni a Bayern. Pontot vett el tőle a Bremen, a Leipzig és múlt hét szombaton az Union Berlin. A Bajnokok Ligájában is véget ért a győzelmi sorozat, de ez inkább ésszerű döntés következménye volt, és nem kudarc. Ugyanis az egyébként sem veszélytelen Atletico Madrid otthonába már biztos csoportgyőztesként tartalékcsapattal utazott.

A nem túl meggyőző játék mellé mostanában döntetleneket is produkál a Bayern. Ám újabb vereség nem érkezett, bizonyítandó, hogy manapság a kontinens közvetlen élvonala nagyon elszakadt a mögötte lihegőktől. Így továbbra is csak egy veresége van 2020-ban. Bár ebben a naptári évben még két kemény találkozó vár rá. Ugyanis a Bundesliga két veretlen csapatával találkozik. Szerdán a Wolfsburg látogat Münchenbe, szombaton pedig a jelenleg listavezető Leverkusen vendége lesz a címvédő.

Leverkusenben már fenik a kést Forrás: Picture-Alliance via AFP/Thilo Schmuelgen

Ha mindkét meccset megnyeri akkor az élen tölti az ünnepeket. Ha egyik találkozón sem szerzi meg a három pontot, akkor egy kicsit gondterhelt lehet karácsony idején.

Erőgyűjtésre viszont nem lesz lehetősége, csak gondolkozásra. Ugyanis olyan rövid pihenő lesz az őszi és tavaszi meccsek között, mint még soha a Bundesliga történetében. Sőt, a január 2-i folytatásban még nem is lehet a bajnokság második feléről beszélni, hiszen az első 17 találkozóból négy átcsúszik 2021-re. Nehezen megoldható feladat, de annyival lesz könnyebb a Bayernnek a tavasz, hogy a vele ellentétben nyáron normális felkészülést végző vetélytársak elvesztik az előnyüket vele szemben.

Ha egyenlőek a feltételek akkor a Bayern a Bundesliga mezőnyében mindenkinél jobb.

De ez csak az elmélet. A valóság majd kiderül 2021-ben. Addig a Bayern München arra koncentrál a két veretlen csapat elleni találkozóján, hogy a számára álomszépen sikerült 2020-as év végét se rontsa el.