Vágólapra másolva!
Koronavírus-fertőzés miatt korábban elhalasztották a Tottenham Hotspur-Fulham meccset, de a Newcastle-Liverpool összecsapást viszont lejátszották az angol labdarúgó-bajnokságban. Jürgen Klopp bajnoki címre hajtó csapata legutóbb csak döntetetlen ért el hazai pályán a West Bromwich Albion ellen. A középmezőnybe igyekező Newcastle United az előző meccsén pedig két góllal kapott ki a Manchester City otthonában.

A Premier League története során a Liverpool a Newcastle csapatának rúgta a legtöbb gólt (104), és az ő pályájukon szerezte a legtöbb találatot idegenben (43). A legutóbbi öt egymás elleni meccsüket a Liverpool nyerte, így a mai összecsapáson is Jürgen Klopp csapata számított esélyesebbnek.

Már a második percben veszélyeztetett a Newcastle, Joelinton lecsúszott beadását kellett védenie Alissonnak, a Liverpool kapusának. A hazai csapat pár perccel később újabb veszélyes helyzetet dolgozott ki, Callum Wilson fejese alig kerülte el a vendégek kapuját. A szállingozó hó miatt csúszóssá vált a pálya, ezért sokszor gondot okozott mindkét csapatnak felhozni a labdát a középpályán.

Salah-t nem kímélték a Newcastle védői Forrás: AFP/Scott Heppell

Egy előreívelt labdára szerzett a hazaiak csatára, Callum Wilson a 13. percben, de az ötös sarkáról leadott lövése nem jutott el a kapuba, így nagy esélyt hagyott ki a Newcastle United, hogy megszerezze a vezetést. A Liverpool egy Milner lövéssel jelentett veszélyt a hazai kapura, de Darlow kapus kivédte a bal alsó sarok felé tartó labdát.

A Newcastle csapatának van a legkevesebb kapuralövése az idei szezonban.

A Liverpool inkább kontratámadásokkal próbált gól szerezni, de a Szarkák jól állták a rohamokat. A félidő felénél még mindig döntetlen volt az állás az év utolsó Premier League meccsén. A vendégeknél inkább Mané volt aktivabb támadásban, az egyiptomi támadó Mo Salah szinte teljesen eltűnt a mezőnyben.

A 30. percben a liverpooli balhátvéd Robertson remek passzt adott a brazil Firminónak, aki viszont nem jól vette át a labdát, nem alakult ki nagyobb helyzet. Két percre rá Salah lépett ki a leshatáron egy védők mögé adott passzt követően, de a kapus óriásit védett, szöglet lett végül.

Manénak sem ment a játék az első félidőben Forrás: AFP/Stu Forster

Nagyobb fokozatra kapcsoltak a vendégek, Robertson helyzete után már vezethetett volna a Liverpool, de a hátvédtől messzire pattant a labda gólhelyzetben.

A két csapat 1974 óta nem játszott döntetlent a Newcastle United hazai pályáján, a St. James Parkban.

A félidő hajrájában a hazaiak védője, Yedlin mentett óriásit a tizenhatoson belül Mané elől. Később Firmino fejesét kellett védenie a Newcastle kapusának.

Salah hatalmas helyzetet hagyott ki az első félidőben Forrás: AFP/Scott Heppell

Az első félidőben több helyzetet kihagyott a Liverpool. Többet volt a labda a vendégeknél, a Newcastle csak elvétve tudott támadásokat indítani, de azok nem voltak veszélyesek. Az 53. percben a beadásra remekül érkező Mané csúsztatott fejesénél lemaradtak a hazai védők, de a labda csak az oldalhálót találta el.

A Newcastle fegyelmezetten védekezett, és hiába volt többet a labda Jürgen Klopp csapatánál, a hazaiak tizenhatosáig csak nagyon nehezen tudtak eljutni. A második félidő felénél Firmino indult meg a félpályától, majd Salaht hozta helyzetbe, de az egyiptomi támadó ismét nagy helyzetben hibázott, már nem először a meccsen.

Salah sem tudott betalálni a Newcastle ellen Forrás: AFP/Peter Powell

Pár percre rá már maga Firmino fejelt az üres kapu mellé az ötös sarkáról: úgy nézett ki ekkor, hogy a Liverpool ma sehogy se tud gólt szerezni a sok helyzete ellenére. Klopp a 73. percben Thiago Alcantarát is becserélte abban bízva, hogy a spanyol középpályás segíthet megszerezni a vezető gólt a vendégeknek. Nagyon beszorult a Newcastle az utolsó negyedórára, a liverpooli játékosok hatalmas nyomás alá helyezték a hazai védőket.

Egy hazai szabadrúgás után a hazaiak játékosa, Clark fejelt kapura tíz perccel a meccs vége előtt. Alisson bravúrral védte a kísérletet. Pár percre rá már a Liverpool szerezhette volna meg a minden bizonnyal győztes gólt,

de Mané elől óriási helyzetben a gólvonalon mentett a hazaiak védője, Schar.

Az utolsó öt percben már érezhetően feszültek voltak a liverpooli játékosok, Robertsont kellett fegyelmeznie a játékvezetőnek. Két perccel a vége előtt ismét a hazaiak kapusa, Darlow védett óriásit egy kapu előtti zűrzavart követően. Klopp a hosszabításban lecserélte Mo Salaht, és a svájci Shaqirit küldte fel a pályára.

Az eredmény azonban már nem változott, a sok helyzetet kihagyó Liverpool döntetlennel zárta az idei évet, így nem tudta növelni előnyét az bajnoki táblázaton.