A világ egyik legjobb focistája volt, a lelátón ülő kolonccá vált Mesut Özil

Horizontal
This handout picture taken and released by the Fenerbahce.org on January 18, 2021 in Istanbul shows German midfielder Mesut Ozil posing with a Fenerbahce SK scarf upon his arrival at Ataturk International Airport. - Mesut Ozil confirmed on Sunday that he was leaving Arsenal for Turkish team Fenerbahce after being frozen out for months at the Gunners. (Photo by - / Fenerbahce.org / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Fenerbahce.org" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy történet lezárult. Ugyanakkor kezdődött egy új azzal, hogy Mesut Özil az Arsenaltól a török Fenerbahce csapatához igazolt. A török származású, a németekkel világbajnok játékos gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy Isztambulban focizhat, de az elmúlt egy év jó részét talán ő is inkább elfelejtené. Megnéztük, hogyan lett a világ egyik legjobb játékosából egy, a lelátón ücsörgő kolonc, aki játékpercek nélkül is az Arsenal legjobban kereső játékosa volt.

Mesut Özil Németországban, Gelsenkirchenben született, első profi klubja a Schalke 04 volt, de 19 évesen már a Werder Bremen játékosa lett, 2008-ban. Brémában megnyerte a Német Kupát és szerepelt az UEFA Kupa döntőjében is. Két évvel később, 2010-ben megvette a Real Madrid. Spanyolországban bajnoki címet nyert és három egymást követő szezonban is az ő neve mellé került a legtöbb gólpassz a bajnokságban. Az Arsenal 2013-ban vette meg, akkor klubrekordot jelentő 50 millió eurót fizetett érte Arséne Wenger és Özil akkor a legdrágább német játékos lett.

Özil Londonban nyert három FA-kupát, az elsővel egy kilenc éven át tartó trófea nélküli sorozat szakadt meg a londoni csapatnál. Összesen 254 meccsen szerepelt, szerzett 44 gólt és adott 77 gólpasszt. Eddig a tények, de lássuk, mi történt hét és fél év alatt, hogy jutott el addig Özil, hogy a bajnoki keretbe sem nevezte Mikel Arteta, az Arsenal menedzsere.

Klubrekord igazolás, ami miatt Cristiano Ronaldo is dühöngött

Mesut Özil alapembernek számított a Real Madrid csapatában José Mourinho edzősködése idején. 2013 nyarán a portugálnak mennie kellett, a helyére pedig az olasz Carlo Ancelotti érkezett. A spanyol Iscóban több lehetőséget láttak Madridban és érkezett a rekordáron megvásárolt Gareth Bale is, így a német játékos mehetett az Arsenalhoz, ahol régóta vágytak egy igazi szupersztár megszerzésére.

Mesut Özil és Arséne Wenger 2017-ben az FA-kupával Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Akár ingyen is a klub játékosa lettem volna" – mondta első sajtótájékoztatóján Özil, amivel rögtön a szurkolók szívébe lopta magát. Első meccsét az Arsenal színeiben a Sunderland ellen játszotta, rögtön adott egy gólpasszt Olivier Giroud-nak, az Arsenal pedig 3-1-re nyert.

Abban az évben Özilt is jelölték az Aranylabdára esélyesek közé, de a díjat Cristiano Ronaldo kapta, amiben a német játékosnak is nagy szerepe volt.

„Ő volt az a játékos, aki a legjobban tudta, mit fogok csinálni a kapu előtt, merre fogok mozogni. Haragszom, amiért Özil eligazolt" – nyilatkozta később Cristiano Ronaldo. Özi később bekerült az UEFA-nál az év csapatába is.

Özil az első évét a londoni csapatnál hét góllal és 14 gólpasszal zárta, ami egy idegen bajnokságból érkezett játékosnál jó statisztikának nevezhető, és a gólpasszok száma sem feltétlenül csak rajta múlt, az Arsenal csatárai akkoriban nem éppen a helyzetkihasználásukról voltak a leghíresebbek.

Özil ázsiója csak tovább nőtt nyáron, amikor a német válogatottal világbajnoki címet szerzett Brazíliában. Özil a selejtezők során a csapata legeredményesebb játékosa volt nyolc góllal, a tornán pedig az összes meccsen kezdő volt. Algéria ellen a hosszabbításban szerzett gólt, a brazilok elleni 7-1-es meccsen pedig gólpasszt adott.

Özil 2014-ben világbajnok lett a német válogatottal Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Özil érkezésével az Arsenal is elkezdett fejlődni, zsinórban egy negyedik, egy harmadik, majd egy második hely jött össze. 2015 őszén Özil új ligarekordot állított fel azzal, hogy zsinórban hat meccsen is gólpasszt adott, végül öt góllal és 19 gólpasszal zárt csak a bajnokságban, a londoni csapat pedig tíz ponttal lemaradva a második lett a Leicester City mögött.

Ekkor még senki nem lehetett biztos benne, de később kiderült, hogy ez volt az a szezon, amikor Özil és az Arsenal kapcsolata a csúcson volt. Abban a szezonban volt egy emlékezetes meccs. Az Arsenal januárban 3-3-as döntetlent játszott az Anfiled Roadon a Liverpool ellen. Özil nem szerzett gólt és nem adott gólpasszt, de egy mozdulattal elcsendesítette az összes liverpooli szurkolót - egy labdaátvétellel.

Egy olyan labdaátvételt mutatott be, hogy az addig hangoskodó nézők szinte meg sem tudtak mukkanni. Özil abban az idényben 146 helyzetet alakított ki a csapattársainak, ami azt jelenti, hogy neki köszönhetően ennyi alkalommal próbálkozhattak kapura lőni a többiek. Abban az idényben ez volt a csúcs az európai topligákban és a Premier League-ben még mindig az.

Egy csillagászati szerződés és a pályán kívüli akciók

Két évvel később Mesut Özil új szerződést kapott az Arsenaltól. 2018 januárjában írta alá azt a szerződést, ami 2021 nyaráig szól(t volna) és heti 350 ezer fontos fizetést garantált neki. 2018-ban Özil még mindig az Arsenal egyik legnagyobb értéke volt, annak ellenére, hogy már nem a két évvel azelőtti szinten teljesített és több sérülése is volt, még mindig a világ egyik legjobb 10-ese volt.

Özil és legjobb barátja, a labda Forrás: AFP/Paul Ellis

Annak a szerződésnek jelzésértéke is volt, hiszen abban a hónapban a csapat másik legnagyobb sztárja, a chilei Alexis Sánchez a nagy rivális Manchester Unitedhez került. Özil elvesztése ekkor több lett volna a soknál.

Ekkor még senki nem sejtette, hogy innentől kezdve szép lassan sokkal többet hallunk majd Özilről amiatt, amit a pályán kívül tett, ellentétben azzal, amit a focipályákon művelt volna. Mintha egyszerre fontosabbá vált volna minden a labdarúgásnál.

Erdogan volt Özilék esküvői tanúja is Forrás: AFP/-

Özil körül 2018 tavaszán tört ki az első komoly botrány, amikor Törökország elnökével, Recep Tayyip Erdogannal fotózkodott, amikor utóbbi az Egyesült Királyságban járt. Özil mellett a Manchester City szintén német válogatott játékosa, Ilkay Gündogan is találkozott az elnökkel, amit a németek nem néztek jó szemmel, lévén, hogy a két nagyhatalom nem éppen egy politikai platformon szerepel. Özil hiába mondta, hogy nem politikai, hanem emberi okokból barátkozik Erdogannal, aki később, 2019-ben Özil esküvői tanúja is lett, innen már egymást követték az események, amik végül ahhoz vezettek, hogy Özil 2018-ban, a világbajnokság után le is mondta a német válogatottságot.

Özil 92 alkalommal lépett pályára a Nationalelf színeiben, s 23 gólt szerzett. Utolsó mérkőzését a dél-koreaiak elleni, 2-0-ra elvesztett csoportmérkőzésen játszotta az oroszországi világbajnokságon, amelyen a németek címvédőként nem jutottak a legjobb 16 közé.

Ez volt Özil utolsó meccse a válogatottban Forrás: AFP/Luis Acosta

2018 nyarán az Arsenal menedzsert váltott, távozott az apafigurának is beillő Arséne Wenger, akinek a helyére Unai Emery érkezett, akinek rögtön meg kellett küzdenie azzal, hogy mit is kezdjen Özillel. Emery úgy érezte, a német játékos nem dolgozik elég keményen, de sok választása nem maradt, a lehetséges 38 bajnokiból így is 23 meccsen szerepelt Özil, aki több sérüléssel is bajlódott, ráadásul többször ő volt a csapatkapitány is.

A szezont hat góllal és nyolc gólpasszal zárta, az Arsenal az Európa-liga döntőjéig jutott, ahol Özil is szerepet kapott, de a bajnokságban csak az ötödik lett az Arsenal, így újra lemaradt a BL-indulásról a londoni csapat.

A következő idényben Özil az első tíz bajnokin csak egyszer kapott lehetőséget és az Európa-liga csoportkörében is csak 30 percet játszhatott. Emery hiába számolt vele újra 2019 novemberétől, hónap végén mennie kellett a menedzsernek és jött Freddie Ljungberg, majd állandó megoldásként karácsony előtt kinevezték Mikel Artetát, aki játékosként is szerepelt egy csapatban Özillel, így nem csoda, hogy eleinte ő is számított a német játékosra.

Artetával minden jól indult Forrás: AFP/Ian Kington

2019 decemberében újra Özil közösségi oldalai miatt volt hangos a nemzetközi politikai élet. A német focista a Kínában élő ujgurok sorsára hívta fel a figyelmet. A Twitteren egy költeményben hívta fel a világ muszlim lakosságát, hogy támogassa Kínában élő társaikat. A válasz sem sokáig váratott magára. A kínai videojátékokból kikerült Özil hasonmása, sőt az Arsenal következő bajnokiját ki is vették a kínai közvetítési kínálatból. Az Arsenalnak reagálnia kellett, a klub elhatárolódott a játékos álláspontjától, közölvén, hogy a klub továbbra sem kíván állást foglalni politikai kérdésekben.

Az újabb botrány után érkezett Arteta, karácsonytól, egészen a koronavírus világjárvány miatti lezárásokig, tíz bajnokin minden meccsen szerepet kapott Özil. Ezeken egy gólt szerzett és egy gólpasszt adott. Utóbbit éppen a West Ham United elleni március 7-i bajnokin, amit 1-0-ra megnyert az Arsenal. Akkor még senki nem gondolta volna, hogy ez volt Özil utolsó meccse az Arsenalban.

Napernyő alatt a lelátón és a gyerekkori álom

Amikor a koronavírus-járvány közepette folytatódott a bajnokság, Özil már nem kapott lehetőséget, hivatalosan hátproblémák miatt nem tudott pályára lépni, de ezek az indokok általában akkor kerülnek elő, amikor a játékos nem akar pályára lépni vagy a klubvezetőknek kell hirtelen kitalálniuk valamit.

A 2020-21-es szezonban jött az igazi hidegzuhany, Özil nem került be az Arsenal 25 fős, bajnoki keretébe, de az Európa-ligás keretbe sem nevezte Mikel Arteta, innen pedig már nem volt visszaút. Egy heti 140 millió forintot kereső játékost a keretébe sem nevezett az Arsenal, ami valahol ironikus is, hiszen

ami a legjobban hiányzik a mai Arsenal játékából, az éppen a kreativitás.

Sokak szerint Özil a politikai megnyilvánulásai miatt került ki a csapatból, de vannak, akik szerint egyszerűen nem dolgozik elég keményen az edzéseken, de az sem kizárt, hogy a meccsek után még több pénzt kéne Özilnek fizetni, amit már a klub sem szeretne kigazdálkodni. Özil egyébként egyike volt azoknak a játékosoknak, akik nem mentek bele abba, hogy az Arsenal csökkentse a fizetésüket a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel.

Özil így nézte a meccseket az újrakezdést követően Forrás: AFP/Andrew Matthews

Özil eközben remekül bánik a szurkolóival a Twitteren. Az ősz folyamán rendre kiírta, mennyire szereti a klubot, hogy szurkol a csapatnak és bárcsak segíthetne a többieknek a pályán is. Közben azt is vállalta, hogy ő állja Jerry Quy fizetését, ameddig ő a klubnál van, miután ki akarták rúgni az Arsenal kabaláját már 27 éve megszemélyesítő férfit.

Özil a Twitteren több kérdezz-feleleket is tartott az utóbbi időben, itt mondta el azt is, hogy nagy álma, hogy egyszer majd Amerikában vagy gyerekkori kedvenc csapatában, a Fenerbahcéban szerepelhessen, mert mint mondta, minden Németországban nevelkedő török származású kisfiúnak van kedvenc török csapata, az övé pedig a Fener.

Özil azóta már Isztambulban van és vasárnap biztossá vált, hogy a Fenernél folytatja, ahol egy bizonyos Szalai Attila is a csapattársa lesz majd. Özil nyílván nem emiatt igazolt Isztambulba, de a magyar válogatott játékosa biztosan nem bánja, hogy egy világbajnok csapattársat kapott.

De térjünk vissza még egy kicsit Özilre. A világbajnok nem úgy távozik Londonból, ahogy azt megérdemelte volna. Nem kapott búcsúmeccset, nem köszönhetett el a szurkolóktól, még azt sem tudta, hogy az utolsó meccse tényleg az utolsó lesz. Azon a West Ham elleni derbin méltó mozdulattal búcsúzott. Egy felpattanó lövés után egyedül állt szemben Fabianski kapussal, de ahelyett, hogy gólt próbált volna szerezni, igazi profiként a még jobb helyzetben lévő társa elé fejelt, aki győztes gólt szerzett.

„Mesut az, aki mindig a jó pillanatban passzol, ebben kivételes képességei vannak, de a kreativitására sem lehet panasz. Minden helyzetben feltalálja magát, megfelelően reagál, igazi zseni. Ha az erőnléte rendben van, akkor három-négy meccs, és a legjobb Özilt láthatjuk majd. Fantasztikus képességekkel van megáldva, úgy lát a pályán, mint nagyon kevesen. Nagyon gyorsan felismeri a lehetőséget és nagyon gyorsan tud reagálni is. Ilyen képességű játékosokat nagyon ritkán láthatunk. Biztos vagyok benne, hogy nagyon zavarja, hogy nem játszik, emiatt hatalmas elánnal vetheti majd bele magát újra a játékba. Mesutnak szerető környezetre van szüksége ahhoz, hogy a legmagasabb szinten tudjon teljesíteni, ezt pedig biztosan megkapja majd Törökországban"- mondta egykori kedvencéről Arséne Wenger.

Irány a Fenerbahce Forrás: AFP/-

Özil még mindig csak 32 éves, így jó pár szép éve lehet még a török bajnokságban és a cél is adott, újra bajnoki címet nyerni a Fenerrel, amely 2014 óta nem volt bajnok. Azóta a Galatasaray, a Besiktas és a Basaksehir ért csak fel a csúcsra.