Vágólapra másolva!
Miközben a hétvégén a német másodosztályban Bochum-Hannover mérkőzést, a harmadosztályban Kaiserslautern-Saarbrücken és Dresden-Duisburgot rendeznek, addig a legjobbak mezőnyében pénteken este Leipzig-Hoffenheimet. Ezt a tényt a német foci régi vágású hívei nem nagyon tudják megemészteni. Nagy múltú, egykoron bajnoki címeket begyűjtő, nemzetközi kupákban szereplő csapatok küszködnek alsóbb ligákban, miközben gyökértelen gárdák küzdenek az elsőosztályban és harcolnak bajnoki címért, kupaszereplésért. A legnagyobb szálka mindenki szemében a TSG Hoffenheim és az RB Leipzig. A semmiből jöttek, óriási támogatással, és elveszik a helyet a tradicionális klubok elől. Erről persze legkevésbé sem a két csapat jelenlegi és korábbi játékosai tehetnek. Nekünk, magyaroknak mindkét csapat kedves lehet, ugyanis mindkettő naggyá válásában komoly szerepet kapott egy-egy honfitársunk.

A 3400 lakosú Hoffenheim nevét egy átlagos magyar ember valószínűleg akkor hallotta először, amikor Lőw Zsolt ennek a falucskának a csapatába igazolt. A német harmadosztályba, mely akkor még nem profi Bundesliga3 volt, hanem két csoportos, 37 csapatos Regionalliga. A játékosok egy része munka mellett hobbiból focizgatott, másik része szolidan megélt a focira emlékeztető tevékenységből. 2006-ban a magyar focirajongók lenézően legyintettek, amikor hallották, hogy az akkor 27 éves és 19-szeres válogatott játékos ezen a szinten folytatja a pályafutását. Mindenki leírta őt.

Mert senki nem tudta nálunk, hogy a harmadosztályú csapat mögött Németország leggazdagabb üzletembere, Dietmar Hopp állt,

aki azt mondta, hogy három éven belül a csapatnak a Bundesliga1-ben kell szerepelnie. Akkoriban már a Hopp-féle pénzeszsákok komoly szerepet játszottak a világ futballjában, úgyhogy Németországban mindenki komolyan vette a szavait. Melyeket tettek követtek.

Dietmar Hopp, a Hoffenheim elnöke: a semmiből teremtett futballcsapatot Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

Először is szerződtette a német foci professzorát, Ralf Rangnickot, és rábízta a keret összeállítását. A teljhatalmat kapott tréner elsők között hívta a korábban az Energie Cottbusban és a Hansa Rostockban is játszó magyar játékost, aki akkor azt mondta erről: „Amikor a balul sikerült rostocki szezonom után csapatot kellett találnom, Ralf azonnal megkeresett. Mehettem volna a Bundesliga másodosztályába, vagy a görög élvonalba, de ezekben az ajánlatokban nem volt kihívás.

Az edző 2006-ban így vélekedett az egész német focitársadalmat megdöbbentő szerepvállalásáról: „Ami az itteni feladatomat illeti: egyáltalán nem tartom visszalépésnek, hogy a harmadosztályban dolgozom. A körülmények elsőosztályúak, ráadásul szeretem azt a fajta munkát, ahol építkezni kell. Zsoltnak a Bundesliga1–ben a helye, és remélem, ezt a célját velünk együtt valósítja meg."

Meglehetősen merész kijelentés volt ez akkor. Főleg egy olyan csapat esetében, amely az ezredfordulón még az ötödosztályban szenvedett. Tíz évvel azt megelőzően pedig a nyolcadosztályban. Akkor nyúlt először a hóna alá Dietmar Hopp. Ő itt focizgatott a '60-as években és a legendák szerint ő volt a klub első célprémiumért küzdő játékosa.

Ugyanis a helyi hentestől minden gólért egy szál kolbászt kapott.

Az akkor kapott természetbeni juttatást aztán folyamatosan növekvő kamattal adta vissza az egykori focista. Az említett nyolcadosztályú évben 10.000 márkát adott egykori csapatának, ami sok-sok szál kolbászra elég lett volna, de utódai labdákra és felszerelésre fordították. Úgyhogy már elég jól festettek a falusi csapat focistái, amikor megnyerték 2000-ben az ötödosztályt, 2001-ben pedig a negyedosztályt. Hopp pedig egyre több pénzt fordított a gárdára. Majd jött 2006-ban a nagy cél kitűzése.

Az „irány az első osztály" jelszó kiadásának évében a csapat második lett a Wehen mögött és így jutott fel a második vonalba. Lőw Zsolt mellett már a harmadosztályban itt játszott Sejad Salihovic, Tomislav Maric és a jelenlegi edző, Sebastian Hoeness. A Bundesliga2-ben már a későbbi sikeres csapat több játékosa csatlakozott a kerethez: Luiz Gustavo, Vedad Ibisevic, Demba Ba, Chinedu Obasi.

2008. február 26-án a Német Kupa negyeddöntőjében Lőw Zsolt ünnepli a Borussia Dortmundnak lőtt gólját Forrás: ddp images via AFP/Michael Gottschalk

A másodosztályba már végképp nem volt ciki igazolni! Itt csak egy évet töltött a gárda, a szezon végén a Mönchengladbach mögött második helyen végezve felsőbb osztályba léphetett. Ott pedig erőszakosan berúgva az ajtót jelezte: itt van! Őszi bajnok lett, vagyis 2008végén az egész német mezőny alulról nézett rá! Innen már nem nagyon vezetett út felfelé.

Az RB Leipzig nevű csapat pedig ekkor még nem is létezett.

A RasenBallsport-tal azonos monogrammal rendelkező energiaitalt gyártó cég még csak kereste, hogy melyik német város csapatához tolhatná talicskaszámra a pénzt. Ezért őket nem lehet elítélni, inkább verjék a fejüket a falba azok a vezetők, akik nem kértek a bőkezű ajándékból. Mert a világcég valósággal könyörgött néhány helyen, hogy adhasson. Nyilván nem csupán szívjóság volt a tett mögött, de ilyen ez a modern világ.

Végül egy ötödosztályú csapatot, az SSV Markranstädtot vásárolta meg a vállalat és az Oberliga észak-keleti csoportjában a 2009-10-es bajnokságban szerepelt először az RB Leipzig név.

Dietrich Mateschitznek kezdettől fogva komoly tervei voltak Lipcsében Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Azonnal mindenki megjegyezte, ugyanis a 30 bajnoki meccséből 26-ot megnyerve, a második helyezettet 22 ponttal megelőzve lépett a negyedosztályba, a Regionalligába. Ott három évet töltött az észak-keleti csoportban, majd 2013-ban azt veretlenül megnyerve lépett a már profi Bundesliga3-ba. Ezt az osztályt is hamar kinőtte, a 2014-15-ös bajnokságot már a Bundesliga2-ben kezdte. Megfelelt főszponzora szlogenjének, ami azt hirdeti, hogy ez az ital szárnyakat ad. A harmadosztályban második helyezett csapatban már játszott mai sztárjai közül Yussuf Poulsen,

és volt a védelemben egy olyan tinédzser, akit tavaly a Bajnokok Ligája legjobb védőjének választottak. Joshua Kimmichnek hívják.

Kimmich még az első másodosztályú évben is erősítette a csapatot, és ekkor már csatlakozott hozzá Lukas Klostermann, Emil Forsberg, Ante Rebic valamint Kalmár Zsolt. Elsőre nem sikerült a feljutás, így 2015-ben edzőcsere történt. Az italgyár salzburgi lerakatától érkezett az új mester, aki nem más, mint Ralf Rangnick.

A Professzor 2011 elején értékelte úgy a helyzetet, hogy „készen van a nagy mű" Hoffenheimben, illetve Sinsheimben, ugyanis 2009 elejére ott épített fel egy harmincezres nézőterű csodaarénát Hopp tulaj. A gép forgott, az alkotó újabb építkezéshez fogott. Ezúttal a Németországhoz közeli osztrák városban, Salzburgban. Hamarosan maga mellé csábította segítőnek egykori játékosát, a közben visszavonult Lőw Zsoltot. A Salzburg kapuját pedig Gulácsi Péter védte. Így dolgozott együtt a Rangnick-Lőw-Gulácsi trió a 2014-15-ös szezonban. Ezt követően csábították edzőnek Lipcsébe Rangnickot , mert talán ott is magukévá tették a hoffenheimi mondást: ha sikeres akarsz lenni, a sok pénz mellé hívd a Professzort.

Ralf Rangnick két klubot is a legjobbak közé emelt a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Lehet, hogy ez így szó szerint soha nem hangzott el, de itt is bejött. A Professzor vitte magával a két magyart, és még néhány további játékost. Második helyezettként berepült csapatával a Bundesliga1-be. A feljutó gárdában már ott volt Marcel Halstenberg, Marcel Sabitzer, Stefan Ilsanker, Willi Orban, Gulácsi Péter és az ősszel még idetartozott Kalmár Zsolt is. A Hoffenheimhez hasonlóan a Leipzig is nagyhangon mutatkozott be a legjobbaknak! Ám az ő lendülete nem csak az ősszel tartott, hanem végig. Első évében ezüstérmes lett, és ezzel Bajnokok Ligája induló. Ez most az ötödik szezonja és eddig még hatodiknál rosszabb helyen nem végzett. Második szezonjában lett hatodik, ez volt az egyetlen alkalom, hogy a Hoffenheim megelőzte. És ez volt az egyetlen évad, amikor a Hoffenheim le tudta győzni a Leipziget. Akkor viszont mond a két találkozásuk során, és nagyon. Sinsheimben 4-0, Lipcsében 5-2 lett a falusiaknak.

Gulácsi Péter évek óta biztos pont a Leipzig kapujában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Mindkétszer Gulácsi állt a szász kapuban és a kilenc gólból 3-3-at lőtt Serge Gnabry és Mark Uth. Ezen két találkozón kívül viszont nem sok sikerélménye volt a Hoffenheimnek ebben a párosításban. Két döntetlen született, a többi meccset az RB nyerte. Valószínű, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódik. Ugyanis a korábban élvonalba került gárda elérte azt a szintet ahonnan számára nem vezet út feljebb, az idén még csak 12 éves társulat előtt viszont ott a jövő. Bár számára sem könnyű az előrelépés a második helyről, amíg a Bayern nem teszi meg azt a szívességet, hogy egy szezont nem vesz komolyan. Ám ez elképzelhetetlen.

Vagyis az RB Leipzig a jövőben is az ezüstérem reményében vághat neki a pontvadászatnak, és jó sorsolásban bízva a Bajnokok Ligájának. Közben folyamatosan el kell viselnie a tradicionális klubokért szurkolók rosszalló pillantásait és cinikus megjegyzéseit. Ezekben viszont van társa: a TSG 1899 Hoffenheim. A hét végén egy stadionra zúdulhatnak a képzeletbeli mérgezett nyilak, ugyanis a két gyökértelen csapat egymás ellen játszik. A Leipzig az ezüstérmes hely megtartásáért, a Hoffenheim pedig azért, hogy ne csússzon a veszélyes zónába alul. Vajon mit kell tenniük ezeknek a gárdáknak, hogy elfogadják őket a Bundesliga kényes ízlésű rajongói?