Vágólapra másolva!
Története 31. Spanyol Kupáját nyerte a Barcelona, miután a sorozat 2021-es döntőjében 4-0-ra legyőzte az Athletic Bilbao csapatát.

Mivel a Real Madridnak "csak" 19 megnyert trófeája van, ezért mind a katalán, mind a baszk csapat megelőzi ebben a tekintetben a fővárosiakat. Két héttel a Real Sociedad ellen 1-0-ra elveszített, 2020-as döntő után az Athletic Bilbao ismét harcba szállhatott története 24. sikeréért, azonban a 30 győzelemmel rekorder Barcelona sem ígérkezett könnyebb ellenfélnek a baszk riválisnál.

Lionel Messi rendkívül aktívan futballozott az Athletic Bilbao elleni kupadöntőben Forrás: AFP/Cristina Quicler

A helyszín ezúttal is a sevillai La Cartuja stadion volt, amely könnyen lehet, hogy a következő két esztendő fináléja mellett ezen a nyáron Európa-bajnoki mérkőzéseknek is otthont fog adni... Azonban előbb a hosszú idő után megborotválkozó, és ezzel párhuzamosan kb. öt évet fiatalodó Lionel Messiék léphettek itt pályára a Bilbao ellen.

Ronald Koeman, a katalánok vezetőedzője a

ter Stegen - Mingueza, Piqué, Lenglet - Sergino Dest, Frenkie De Jong, Busquets, Pedri, Alba - Griezmann, Messi

kezdőcsapatot küldte pályára. A nagy visszatérő a védelem közepén Gerard Piqué volt, aki egy hete 2-1-re elveszített az El Clásicót is kihagyni kényszerült.

A Barca Frenkie de Jong lövéséből már az 5. percben eltalálta a kapufát, majd két perccel később Sergino Dest is helyzetbe került, aki Messihez hasonlóan nem találta el a kaput az első tíz percben. A katalánok jól kezdtek, a Bilbao pedig védekezni kényszerült.

Unai Simón nagy védésekkel bizonyította, miért tagja a spanyol válogatottnak is Forrás: AFP/Cristina Quicler

Az első 15 percben csupán 15 %-ban volt a baszkoknál a labda, mégis megúszták kapott gól nélkül ezt az időszakot. A Barca ezután is óriási nyomást gyakorolt az ellenfél kapujára, Messi újabb lövése már kapura ment, de a védőn lelassult, így Unai Simón kezeiben kötött ki. Az argentin legenda az első félidőben végig aktívan játszott, de csapattársaihoz hasonlóan ő sem tudott gólt szerezni a szünetig.

A második játékrész rögtön egy újabb katalán helyzettel kezdődött, de Antoine Griezmann lövését Unai Simón védeni tudta. A 23 éves kapus bebizonyította, miért számít - minimum - második számúnak a posztján a spanyol válogatottban, Pedri, majd Busquets közvetlen közelről sem tudott túljárni az eszén.

A 60. percben Antoine Griezmann góljával megszerezte a vezetést a Barcelona.

A világbajnok francia támadó Frenkie De Jong beadásából lőtt a kapuba.

Gólpassza után a 63. percben Frenkie De Jong maga is gólt szerzett.

A holland középpályás Jordi Alba középre tett labdáját fejelte a hálóba.

A Barcelona alig nyolc perc alatt eldöntötte a trófea sorsát, miután Lionel Messi is gyönyörű gólt szerzett.

A 33 éves futballista remekül játszott össze De Jonggal, aki így újabb asszisztot adott.

A 72. percben Messi megszerezte második találatát is.

A katalánok valósággal átrohantak a bármilyen ellenállást kiváltani képtelen Bilbaón.

Az Athletic Bilbao két héten belül lejátszott két kupadöntőt úgy, hogy a kapura a legkevésbé sem volt veszélyes. A baszk csapat filozófiája igencsak tiszteletre méltó, hiszen saját nevelésű, de minimum baszk futballistákra támaszkodva próbál meg sikereket elérni. Azonban a mutatott játékuk alapján nem meglepetés, hogy nem tudták megszerezni újabb kupájukat, amire 1984 óta várnak.

A Barcelona jól használta ki, hogy ellenfele jóval gyengébb képességű volt, mint ő maga. Látva, hogy milyen sima volt a döntő, kijelenthető, hogyigazából a Sevilla elleni elődöntő megfordításával nyerték meg ezt a kupát a katalánok. Mivel Griezmann 87. percben szerzett találatát les miatt érvénytelenítették, ezért

a Barca végül 4-0-ra győzte le az Athletic Bilbaót.

A PSG elleni BL-nyolcaddöntős kiesés és az elveszített El Clásico dacára Ronald Koeman csapata így valamelyest nyugodtabban várhatja a La Liga hajráját, ahol alig két pont a hátrányuk a listavezető Atlético Madriddal, egy pont az ősi rivális Real Madriddal szemben.

Spanyol Kupa, DÖNTŐ
Barcelona - Athletic Bilbao 4-0 (0-0)