Már se Ronaldo, se Messi, és még Sergio Ramos is elment - mi lesz így a spanyol bajnoksággal?

FC Barcelona v Real Madrid - Copa del Rey Semi Final FOOTBALL MATCH FCB FC Barcelona Real Madrid Camp Nou Stadium Urbanandsport NurPhoto spanish cup Copa del Rey sports news
Leo Messi and Sergio Ramos during the match between FC Barcelona and Real Madrid corresponding to the first leg of the 1/2 final of the spanish cup, played at the Camp Nou Stadium, on 06th February 2019, in Barcelona, Spain. -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Péntek este a Valencia-Getafe mérkőzéssel megkezdődött a spanyol labdarúgó-bajnokság 2021-22-es szezonja. Érdekes évad várhat a La Liga csapataira, amelyek számára a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ezen a nyáron minden más topligánál jobban éreztették hatásukat – ez a minimális átigazolási aktivitáson érhető leginkább tetten. Ha ez nem lenne elég, Lionel Messi is elhagyta a Barcelonát, Sergio Ramos pedig a Real Madridtól intett búcsút, amivel nem csak a két sztárcsapat, de a teljes bajnokság elveszítette legnagyobb húzóneveit. Átmeneti szezon következik.

A La Liga új arcára várva

„Megpróbálom meggyőzni Lionel Messit arról, hogy maradjon. Ő a futballtörténelem legjobb játékosa" – mondta 2021 eleji megválasztása előtt Joan Laporta, a Barcelona elnöki székébe 11 év után visszaülő első embere.

Ki tudja, mennyire gondolta komolyan, az biztos: a katalánok elnöke nem járt sikerrel, Lionel Messi 2021. augusztus 10-én, 21 év után elhagyta a Barcelonát.

A hatszoros aranylabdás legenda 2004-es bemutatkozása óta 778 mérkőzésen 672 gólt szerzett, ebből 474 gólt rúgott a La Ligában. Rivalizálása Cristiano Ronaldóval 2009 és 2018 között a világ legérdekesebb bajnokságává tette a spanyol ligát.

Lionel Messi és Sergio Ramos távozásával egy új korszak veheti kezdetét a La Ligában Forrás: NurPhoto/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

Három éve a portugál távozásával még csak a kétpólusú La Liga bomlott meg, most Messi Párizsba szerződésével a másik legenda is otthagyta Spanyolországot. Ha ez nem lenne elég, az ősi rivális Real Madrid is elveszítette ikonját, Sergio Ramos ugyanúgy a PSG-be igazolt, ahogyan az a támadó, aki az elmúlt másfél évtizedben a legnagyobb gondot okozta a pályán számára.

Ráadásul mindketten ingyen távozhattak egyesületüktől.

Ramos esetében a probléma az volt, hogy Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke az esetében sem volt hajlandó kivételt tenni az alól az íratlan szabálya alól, hogy a 30 év feletti játékosoknak nem ad egy évnél hosszabb szerződést. Ramos két évet kért, amit az elnök visszautasított, így Cristiano Ronaldo és Iker Casillas után ismét ebből az okból távozott egy madridi legenda.

A nyáron Argentínával „végre" felnőtt világeseményen, a Copa Américán is diadalmaskodni tudó Messi hosszabbítását pedig - a hivatalos verzió szerint - a futballistákra vonatkozó szigorú spanyol ligaszabályok és a Barcelona egyre nagyobb anyagi problémái akadályozták meg. Az argentin zseni fizetése valahol 70 és 100 millió euró között volt éves szinten, aminek az előírások miatt legalább a felét meg kellett volna adniuk a katalánoknak. Ezt Laporta nem tudta - vagy nem akarta - megtenni, így nem tartotta meg kampányának legnagyobb ígéretét.

Joan Laportának nem sikerült teljesítenie kampányának legnagyobb ígéretét Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Adria Puig

Messi távozott, így hiába érkezett jó barátja, Sergio Agüero a Manchester City csapatától, egyszer sem léphet pályára az oldalán a Barca mezében. Sőt, az elmúlt szezonban sérüléssel bajlódó 33 éves támadó az első tíz hétben vádliproblémái miatt egyáltalán nem léphet pályára. Ez eddig kísértetiesen hasonlít Eden Hazard esetére a Real Madridban, aki az elmúlt két évadban hosszas sérülései miatt nem tudott beilleszkedni a fővárosiak csapatába.

Agüerónál is fontosabb igazolásnak tűnik a holland Memphis Depay és az az Eric García, aki a védelem alapembere lehet a következő évtizedben. A spanyol válogatottban az Európa-bajnokságon jól játszó futballista beépítése a kispadon maradó Ronald Koeman egyik legfontosabb feladata lesz a szintén nem fiatal Gerard Piqué helyére, aki már az előző szezonban is inkább lefelé lógott ki a 2008 után ismét „csak" a harmadik helyen záró együttesből.

Nem biztos, hogy Messi nélkül a Barca annyira rosszul fog kinézni mondjuk november-december közepén, mint amire sokan számítanak.

Frenkie De Jong, Ansu Fati, Pedri és Riqui Puig egyaránt remek teljesítményt nyújtottak az előző szezonban. Valamint Antoine Griezmann is kiváló idényt futott, aki most Messi nélkül könnyen lehet, hogy Agüero és Depay támogatásával új szintre fog emelkedni (feltéve, ha utóbbiak egyáltalán játszhatnak, a Barcelona pénzügyi helyzete miatt ugyanis péntek éjfélig egyiküket sem sikerült regisztrálni, ahogy Eric Garciát sem, vagyis a három új igazolásnak nincs játékengedélye - a szerk.)

Karim Benzema, az egyszemélyes hadsereg Forrás: AFP/Javier Soriano

A Real Madrid szintén egy francia játékos fantasztikus megmozdulásaitól lehet majd hangos.

Azonban ez a francia egyelőre nem Kylian Mbappé, hanem Karim Benzema lesz, aki Ronaldo távozása óta valóságos egyszemélyes hadsereget alkot a spanyol fővárosban.

Ami a legfontosabb mutatót, a lőtt gólokat illeti, hatalmas a sivárság a klub történetének ötödik legeredményesebb játékosa mögött. Benzema az elmúlt három szezonban 87 gólt rúgott, a klublegendát a távozó középső védő, Ramos követi 28 találattal, majd az egy évet a Tottenhamnél töltő Gareth Bale jön 17 góllal, a védekező középpályás Casemiro és a sérülés miatt kb. egy szezont kihagyó Marco Asensio pedig 16-16 találattal áll 2018 nyara óta.

Thibaut Courtois személyében a világ egyik legjobb kapusa továbbra is a Real Madridban játszik. Azonban ezt a klubot nem azért szerették meg az elmúlt több mint száz évben annyian, mert kapusaik a meccsek közel felén nem kapnak gólt, hanem mert sziporkázó támadójátékkal kápráztatják el a Santiago Bernabéu közönségét. Ezért lenne kulcsfontosságú Kylian Mbappé leigazolása, amire egyre kevesebb esély mutatkozik. Már csak azért is, mert a stadion felújítása és a járvány miatt kialakuló bevételkiesés gyilkos kombináció lenne a fiatal francia várhatóan rendkívül magas fizetésével.

Zinédine Zidane távozása után Carlo Ancelotti feladata lesz, hogy a Real Madrid ne zárja sorozatban második szezonját is trófea nélkül.

Az olasz szakember igazi közönségkedvencként térhet vissza, ugyanis 2014-ben a klub történetének tizedik BL-trófeáját az ő irányításával hódította el az együttes.

Biztos, hogy Gareth Bale és Carlo Ancelotti visszatérése lesz a megoldás a Real Madrid problémáira? Forrás: AFP

Nem Ancelotti az egyetlen, aki régi ismerősként mentheti meg a madridiakat. Gareth Bale kölcsönszerződése után visszatért Londonból, és ha esetleg Hazard is tudna mutatni valamit a Chelsea-s formájából – amire az Eb-n már láttunk biztató jeleket -, akkor Benzemával kiegészülve egy egészen mutatós trió rohamozhatná az ellenfelek kapuját.

Viszont amennyiben a Real támadósorát egy 33, egy 32 és egy 30 éves játékos alkotná, azzal kijelenthető lenne, hogy Florentino Pérez nagy fiatalítási projektje kudarcot vallott.

Pedig a kőbe vésett Casemiro (29), Kroos (31), Modric (35) középpályástriónál is bőven láttunk lendületesebbeket az előző szezonban Európa-szerte... Az egyetlen érkező David Alaba szintén 29 éves, aki Ramos és Raphael Varane távozásával a védelem közepén kaphat szerepet Eder Militao párjaként.

Káosz Kapitány terepe

A két nagy klub esetleges válságát az Atlético Madrid használhatja ki és már használta ki az előző szezonban is. Diego Simeone az elmúlt két évben teljesen újjáépítette csapatát, ami mindenképp lenyűgöző edzői kvalitásait dicséri. A 2021-22-es szezonban a bajnoki cím megvédésénél is nagyobb álmokat szőhet fiatalos csapatával – szeretne végre a BL-ben is csúcsra érni.

Diego Simeone az elmúlt két évben szinte egy teljesen új csapatot épített fel és vezetett bajnoki címre Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

Ezt most augusztusban csak az immáron 11-szeres La Liga-győztesről tudjuk elképzelni annak ellenére, hogy a Villarreal Európa-liga-győzelmének köszönhetően öten is ott lesznek a legrangosabb európai sorozat főtábláján.

Jól tükrözi a visszafogottabb anyagi lehetőségeit a spanyol kluboknak, hogy a rajtig az Atlético által megszerzett Rodrigo de Paul 35 millió euróval a legdrágább igazolás tudott lenni.

Ha sikerül az Udinesében rendkívül hasznosan, gól-gólpassz mutatókban a Serie A egyik legjobbjaként számon tartott középpályást beépítenie Simeonénak, akkor 1940-41 és 1950-51 után harmadszor védhet címet a kisebbik madridi csapat.

Luis Suárezt jobban meg kellett volna becsülnie a Barcának, ugyanis az uruguayi csatár 21 bajnoki találatával és a fontos pillanatokban bemutatott vezérszerepével kiemelkedő teljesítményt nyújtott az Atléticóban. A 34 éves játékos egyre kevésbé a sportszerűtlen „harapós" megmozdulásaival tűnik ki, hanem a fent említett dolgaival. Ha a kicsit megkopó sebességét rutinjával kompenzálni tudja, akkor hatalmas csatát vívhat a Messi-Ronaldo éra utáni első szezon gólkirályi címéért Benzemával és a Villarrealos Gerard Morenóval.

A Sevilla számára jól jöhetnek a változó erőviszonyok, kilenc év után az első olyan klub lehet, amelyik a „nagy hármason" kívül a dobogón zár. Legutóbb ez a szebb napokat is megélt Valenciának sikerült még a 2011-12-es szezonban - azóta csak az Atlético, a Barcelona és a Real osztozott az első három helyezésen, változó leosztásban.

Akár a Sevilla is jól kijöhet a zavarosban halászásból Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

Sőt, Julen Lopetegui két éve tartó szisztematikus építkezése és a Sevillára nem jellemző nyugalom az átigazolási piacon egy minimális esélyt még a bajnoki címre is adhat a számukra.

Az andalúzok Bryan Giltől váltak meg 25 millió euró és Erik Lamela fejében, valamint a lejáró szerződésű Tomas Vaclik helyére megszerezték Marko Dmitrovicot, aki Bono mellett a másik olyan kapus volt az előző szezonban, aki gólt szerzett. Fran Vázquez és Sergio Escudero sem tartozik azon játékosok közé, akiknek a távozása miatt kisebb eséllyel harcolhatnának a dobogóért.

Pénzügyi segítség

A spanyol klubok számára komoly segítséget jelenthet a CVC Capital Partners által a spanyol sportba befektetett 2,6 milliárd euró. Az egyesületek a világ egyik legnagyobb kockázati tőke társasága által biztosított támogatás 70 %-át klubjuk fejlesztésre és infrastruktúrájára, 15 %-át a játékosok bérezésére, 15%-át pedig az esetlegesen fennálló adósságuk törlesztésére használhatják majd fel.

Az európai kupaszereplésért a Villarreal mellett ismét a Real Sociedad és a Real Betis lehet nagy csatában, és talán az az Osasuna, amelyik ismét számíthat két, az előző idényben sérüléssel bajlódó kreatív játékosára, Chimy Ávilára és Kike Barjára. A csupán három külföldi futballistával bíró együttes újra Spanyolország leghangosabb szurkolótábora előtt léphet pályára. A La Liga ugyanis nézők előtt veszi majd kezdetét, ami a járvány alakulása miatt változhat ugyan, de mindenképpen új lendületet vihet az alsóházi csapatok tavalyi unalmasabb játékába is.

Az Osasuna egy egészséges Chimy Ávilával akár a szezon meglepetéscsapata is lehet Forrás: AFP/Javier Soriano

Az újoncok közül könnyen lehet, hogy az Espanyolnak és a Mallorcának sem lesznek kiesési gondjai, szemben a Rayo Vallecanóval, amelyik sikeres rájátszásbeli szereplésének köszönheti az élvonalbeli tagságát. A Rayo mellett az Elchének és a Deportivo Alavésnek okozhatja a legnagyobb kihívást a bennmaradás - valljuk be, egyik csapat búcsúja után sem ejtenénk hatalmas könnyeket.

Ugyanakkor a mérleg nyelvét pontosan ezek a kiscsapatok jelenthetik a bajnoki címért folytatott – reméljük – négy résztvevős csatában.

Nem kell messzire mennünk, hogy bebizonyítsuk az alsóháziak ellen szerzett pontok jelentőségét. A Real Madrid hiába vert meg szinte minden top 7-es együttest oda-vissza, a kicsik ellen Robin Hoodként jótékonykodta el a pontokat. A klub történetének 35. bajnoki címe mellett Zidane állása is ezen múlhatott, trófeák nélkül már nem tudta megmenteni a hatékony játék.

A La Liga erényét az adhatja a 2021-22-es szezonban, hogy itt most nem várható a Manchester Cityhez hasonló fölényes siker egyik csapattól sem. A szoros küzdelem a bajnoki címért pedig talán mindenkiből a legjobbat hozhatja ki, még Messi és Ramos nélkül is.