Európai kupagyőztesek és Sevilla kedvencei: bemutatjuk a Fradi ellenfeleit

Glasgow, 2020. augusztus 26. Sigér Dávid, a Ferencváros játékosa (b2) ünnepel, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgowban 2020. augusztus 26-án. MTI/EPA/Reuters/Russel Cheyne
Vágólapra másolva!
Pénteken Isztambulban kisorsolták az Európa-liga idei főtáblájának csoportjait, és a procedúra során a magyar bajnok Ferencváros a német Bayer Leverkusennel, a skót Celticcel és a spanyol Real Betisszel került egy csoportba. Most bemutatjuk a három riválist, és egy kis esélylatolgatástól sem riadunk vissza. 

Kerülhetett volna ennél gyengébb csoportba is a Ferencváros, sokkal erősebbe nem. Azonban Andrés Palop és Marcos Senna jóvoltából végül a G csoportban kötött ki a német, a skót és a spanyol csapat társaságában. A nyolc csoport így néz ki, és talán az F és H jelű négyesre irigykedünk. t

Egy valami biztos: egyetlen könnyű mérkőzés sem vár Peter Stöger csapatára a csoportkör hat játéknapja során.

Az Európa-liga 2021-2022-es csoportkörének menetrendje:
1. forduló: 2020. szeptember 16.
2. forduló: 2020. szeptember 30.
3. forduló: 2020. október 21.
4. forduló: 2020. november 4.
5. forduló: 2020. november 25.
6. forduló: 2020. december 9.

A csoportgyőztesek egyből az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutnak, míg a második helyezettek a BL-csoportkörben harmadikként végző csapatokkal játszanak oda-vissza párharcot a legjobb 16 közé kerülését. Az EL-csoportokban harmadik helyen végzők pedig ugyanígy tesznek, csak ők a Konferencia-liga csoportmásodikjaival csapnak össze a harmadik számú sorozat nyolcaddöntőjébe kerülésért.

A döntőt 2022. május 18-án rendezik a sevillai Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban. A várost a Betis elleni idegenbeli mérkőzésen majd megismerheti a Ferencváros.

Az ellenfelek

Bayer Leverkusen

A gyógyszergyári csapat a Bundesliga előző idényének 6. helyezettjeként került automatikusan a sorozat főtáblájára, és az első kalapból, azaz a legerősebbnek tartott nyolcasból húzták ki Isztambulban. A csapatot 1904-ben hívta életre a ma a világ egyik legnagyobb gyógyszergyárának számító Bayer vezetősége, engedve 170 munkásuk írásban benyújtott kérésének. Ahhoz képest, hogy anyagilag nyilvánvalóan mindig is stabil lábakon állt a klub,

egészen 1979-ig kellett várni, hogy az együttes bemutatkozhasson az élvonalban - igaz, ott azóta is őrzi a tagságát.

A klub első nagy sikerére azonban már tíz éve sem kellett várni: az 1986-87-es bajnokság hatodik helye UEFA-kupa (az Európa-liga elődje) indulást ért, és a csapat az Austria Wient, a Toulouse-t, a Feyenoordot, a Zubizarretával, Bernd Schusterrel, Gary Linekerrel felálló Barcelonát és a Werder Brement legyőzve a csapat bejutott a döntőbe. Ahol drámai csatában, a 3-0-ra elveszített barcelonai első meccset követően hazai pályán ledolgozták a hátrányukat, majd tizenegyesekkel megnyerték a klub mindmáig egyetlen nemzetközi trófeáját.

A német egyesítés után Reiner Calmund klubigazgató gyorsan lecsapott a keleti országrész három kiváló játékosára: Ulf Kirsten, Andreas Thom és Jens Melzig is a csapathoz került. Utóbbi csak két szezont, a középpályás viszont ötöt, míg Kirsten egész további pályafutását, azaz 13 évet töltött a csapatnál, amelyikkel háromszor lett a Bundesliga gólkirály.

A csapat arany-, pontosabban ezüstkora az ezredforduló tájékán érkezett el. A csapat 1997-ben, 1999-ben, 2000-ben és 2002-ben is ezüstérmes lett a Bundesligában. 2000-ben egy döntetlen is elég lett volna az utolsó fordulóban a középmezőnyben porosodó Unterhaching ellen, azonban 2-0-ra kikaptak (Michael Ballack öngólt lőtt), két évvel később pedig az utolsó három fordulóban begyűjtött két vereségnek köszönhetően ötpontos előnyt sikerül leadni a Dortmunddal szemben. A leverkuseni szurkolók számára 2002 a klub fekete éve: a bajnoki cím elvesztése után a csapat 4-2-re kikapott a Német Kupa döntőjében a Schalkétól, majd "azzal" a Zidane-góllal 2-1-re a Bajnokok Ligája-fináléban a Real Madridtól.

A csapatra ekkor ragadt rá a "majdnem fiúk", és az örök vesztesre ragasztott looserkusen jelző az ellenfelek szurkolóitól . A klub azóta még két ugyancsak elveszített Német Kupa-döntőt tud sikerként felmutatni.

A jelenlegi csapat

Ha azt írjuk, hogy nem véletlenül végeztek a 6. helyen a Bundesliga előző szezonjában azzal vajon dicsérünk, vagy ítéletet mondunk? Inkább maradjunk a számoknál: a BL-indulástól kilenc, az előttük végző Eintracht Frankfurttól nyolc pontra voltak 34 forduló után.

A csapat legjobb gólszerzője az egyaránt kilenc találatig jutó cseh Patrick Schick és a jamaicai Leon Bailey volt.

A jelenlegi keretben Ecuadortól Elefántcsontpartig 14 ország légiósai szerepelnek, igaz ők többnyire válogatottnak mondhatják magukat. A klub 2012 óta egyetlen idényt kivéve minden szezonban európai kupaszereplő volt.

Legjobb játékosok

A nyári Európa-bajnokságon öt gólt szerző cseh csatár, Patrick Schick mellett a tornán ugyancsak remeklő finn kapust, Lukas Hradeckyt, a brazil válogatottal Tokióban olimpiai bajnok Paulinho és a 81-szeres osztrák válogatott Julian Baumgartlinger érdemel külön említést.

Patrick Schick az Eb egyik legjobb csatára volt Forrás: Getty Images/Petr David Josek

Magyarok ellen

A Bayer európai kupatörténete során eddig egyszer, az UEFA-kupa 1994-95-ös kiírásában játszott magyar csapat ellen, akkor a második fordulóban a Honvédot búcsúztatta 7-0-s összesítéssel.

Celtic FC

Az 1887-ben alapított glasgow-i csapat nem csupán a legsikeresebb skót klub, de az egyik legnagyobb múltú brit csapat is egyben. Ez utóbbi tényt erősíti, és a zöld-fehér csapat renoméját fényesíti, hogy 1967-ben első brit csapatként sikerült megnyerniük a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

A "Lisszaboni Oroszlánok" hőstettét csak még nemesebbé teszi, hogy a csapat akkori játékosai közül egy sem volt, aki Glasgow-tól 50 kilométernél távolabb született volna.

A Celtic 51-szeres bajnok és 40-szeres kupagyőztes, és a ligakupasikerekkel összesen 7-szeres hazai triplázó, ahogy az említett 1967-es évben, amikor minden létező sorozatot megnyert, ahol csak elindult.

Boldog oroszlán napot!

A BEK-sikert követően már csak elveszített döntők jutottak a Celticnek: előbb a nagy siker évében elbukták az Interkontinentális-kupa döntőjét a Racing Clubbal szemben, 1970-ben a BEK-ben végeztek a második helyen miután a döntőben kikaptak a Feyenoordtól, majd 2003-ban a Porto győzte le a skótokat az UEFA-kupa fináléjában.

A jelenlegi csapat

A kizárását követő pokoljárásból visszatérő Rangers kilenc év után megszakította a Celtic skóciai uralmát. Az elmúlt években rendre a BL-selejtezőben indulhatott a csapat, igaz a főtáblát már nem mindig érte el, tavaly például a Fradi verte ki őket, idén pedig már az első párharcot elbukta a dán Midtjylland ellen, így került át az Európa-liga selejtezőjébe. A bajnokságban három forduló után két győzelemmel és egy vereséggel áll a csapat,

az EL-selejtező playoffjában pedig csak 1-0-val búcsúztatták az örmény Alaskertet.

A legjobb játékosok

A szeptemberi vb-selejtezőkre öt Celtic-játékos kapott meghívót a skót válogatottba (Greg Taylor, Callum McGregor, David Turnbull, James Forrest, Ryan Christie), de rajtuk kívül még közel tucatnyi ország válogatott játékosa található a keretben.

Magyarok ellen

A Leverkusennel ellentétben a Celticnek igen szép múltja van a magyar csapatok ellen. Az MTK (1963-64, KEK és 2003-04, BL-selejtező), az Újpest (1971-72 és 72-73, BEK), a DVTK (1980-81, KEK) és a Honvéd (1988-89, BEK) is összefutott a skótokkal, és két esetet leszámítva mindannyiszor továbbment. Legutóbb azonban nem: amikor a BL előző kiírásában a Ferencváros a Celtic Parkban 2-1-e verte őket a BL-selejtezőben.

Real Betis

A négyes európai szinten legkevésbé kidekorált csapat a sevillai zöld-fehér alakulat. Az 1907-ben alapított csapat az utóbbi évtizedekben picit a városi rivális Sevilla árnyékában volt, bár a La Ligában előbb tudott bajnoki címet nyerni, méghozzá 1935-ben.

A trófea vitrinben még két Copa del Rey van (1977 és 2005), spanyol másodosztályú bajnoki címből azonban hét is akad, ami azt jelenti, hogy legalább ennyiszer kiestek az élvonalból a sevillaiak, legutóbb 2014-ben, de a következő szezonban vissza is jutottak. A klub először 1977-ben szerepelt az európai kupaporondon, ahol mindeddig összesen 66 mérkőzést játszott.

Joaquin 40 évesen is fontos játékosa a Betisnek Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

A jelenlegi csapat

A 2019-20-as idény 15. helye után meglepő volt a csapat önmagához mérten kimondottan jó szereplése az előző La Liga-szezonban. A 61 ponttal megszerzett 6. hely után nem nagyon volt szomorú drukker a Benito Villamarín Stadion környékén. Itt érdemes megemlíteni, hogy

bármilyen meglepő, a Betis népszerűbb csapat, mint a városi rivális Sevilla. A stadionja is nagyobb is, és több szurkolója is van.

Az utolsó teljes évben, amikor még szurkolók előtt lehetett meccseket játszani (2018-19), a Betisnek 44 ezer, a Sevillának 36 ezer volt az átlagnézőszáma.

A legjobb játékosok

Ha nem is a legjobb, de a legismertebb, a csapat ikonikus alakja, Joaquin. Az egykori csodagyerek, az 51-szeres spanyol válogatott középpályás már 40 éves, de még az előző idényben is 30 meccsen lépett pályára. De említést érdemel még a Barcában megfordult Martín Montoya és Marc Bartra valamint a portugál William Carvalho is.

A magyarok ellen

Rövidek leszünk: az 1997-98-as Kupagyőztesek Európa-kupájának első fordulójában a BVSC szenvedett két 2-0-s vereséget a spanyoloktól.

Mi várhat a Fradira a csoportban?

A fentiek után egy gondolat az erőviszonyokról. Ha sorrendet kellene felállítanunk (nem kell, de azért megtesszük), akkor azt mondanánk, hogy a Bayer Leverkusen tűnik a csoport legerősebb csapatának, őket hazai pályán sem lesz könnyű megvernie a Fradinak. A két zöld-fehér csapat ellen azonban egyátalán nem esélytelen a Ferencváros. A Celtic hazai pályán kimondottan nehéz ellenfél lesz (bár, emlékszünk rá, hogy tavaly nyert Glasgowban a Fradi). Kérdés a meccs idején éppen milyen Covid-korlátozások lesznek életben Nagy-Britanniában (tavaly nem voltak nézők), a Groupama Arénában azonban mindenképp elkaphatja őket a Fradi. A Betis ellen lehet a legtöbb keresnivalójuk Dibuszéknak, különösen, ha a sevillai csapat küszködni fog a bajnokságban, és fontosabb lesz számukra a La Liga-tagság megőrzése, mint valamelyik továbbjutást érő hely megszerzése a csoportban.