Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott az angolok elleni 4-0-s hazai vereséget követően pokolian nehéz körülmények között, Albániában lép pályára vasárnap vb-selejtezőn. Mivel a mérkőzést megelőzően nem sokkal derült ki, hogy Tirana helyett Elbasanban rendezik a meccset, így fordulhatott az elő, hogy a szokásoktól eltérően a sajtótájékoztató és a mérkőzés két külön helyszínen volt. Ez viszont esélyt adott számunkra, hogy a fővárosról, Tiranáról is képet kapjunk, és ne csak a repülőtér maradjon meg emléknek belőle. Bár már az ott látottak is megérnének egy külön fejezetet, de ez nem is csoda, mivel az rövid idő alatt is kiderült, hogy Albánia igencsak különös hely.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Tiranából.

Már a repülőgép landolásakor érezhető volt, hogy ez bizony nem olyan, mint amikor valamelyik uniós országba utazik az ember. Az útlevelek ellenőrzésénél hosszú sorok kígyóztak, egymás hegyén-hátán álltak az emberek. Bár a turistákon volt maszk, a helyieken még az sem nagyon, így

képtelenség volt bármilyen koronavírussal kapcsolatos szabályt betartatni, betartani. Mert bizony az albán határőröket sem nagyon érdekelte ez, unott fejjel figyelték, ahogy az albánok a sok gyerekre hivatkozva törnek előre, senkit sem kímélve.

El kell ismerni, el is érték a céljukat, nem kellett hosszú perceket sorban állniuk, mert bizony nem ment gyorsan az ellenőrzés.

Hosszú sorok kígyóztak a beléptetésnél a tiranai repülőtéren Forrás: Hegedűs Gábor/Origo

A csomag felvétele után jött az újabb döbbenet,

magyar szemmel hihetetlen káosz uralkodott a tiranai repülőtéren, nagyjából az Ecseri piachoz volt hasonlítható, csak itt az eladó holmik mellett és helyett azon ment a verseny, melyik turistát hogy tuszkolják be a kocsikba,

amelyek, bár nem annak néztek ki, de taxik voltak. Az egyik bódéban sikerült egy segítőkész úriemberre lelnem, aki telefonálás közben rám is szánt egy kis időt, és bőszen mutogatott melyik autóba üljek, hogy eljussak a szállodába. Szerencsére sikerült, az előre lealkudott áron sem változtatott a taxis, aki még egy kis helyi zenével is szórakoztatott.

Ami Albániát illeti, kettős érzése van az embernek.

Mert ilyen rövid idő alatt is kiderült, hogy vannak szép helyek és kedves emberek, de nagyon sok a szemét, az épületek többsége lerobbant, a közlekedésben pedig elképesztő káosz uralkodik.

Azt nem nagyon tudom, milyen a közbiztonság Albániában, az viszont biztos, hogy hihetetlenül sok a rendőr az utcákon. Persze, az már megint más kérdés, hogy a sisak nélkül motorozókra rá sem hederítenek, amely hihetetlennek tűnik. Maradva a közlekedésnél, elképesztő a káosz, mindenki dudál mindenkire, és a szélrózsa minden irányából mennek egymás elé az autók.

A zebrának semmi jelentősége nincs, sehol nem állnak meg az autósok, így bizony érdemes csipkedni magát az embernek, ha az egyik oldalról át akar menni a másikra. A kerékpárutak viszont nagyon ötletesek,

a kis oszlopoknak köszönhetően nagyobb biztonságban érezheti magát az ember.

A helyi kerékpáros rendesen fel volt pakolva Forrás: Hegedűs Gábor/Origo

Hogy a gasztronómia se maradjon ki, a főnöki "utasítás" ellenére is – miszerint mindenképpen próbáljam ki, mert nagyon finom ételek vannak errefelé – úgy döntöttem, hogy inkább nem kockáztatok, biztosra megyek, és egy boltban veszem meg a vacsorát.

A mélyhűtőt látva pedig ez az érzés csak még jobban megerősödött bennem, és végül mackósajt lett a menü egy kis Bake Rolls és konzervhal társaságában.

Nem igazán néznek ki ínycsiklandóan a csirkeszárnyak, és a tárolásban is akadnak hiányosságok Forrás: Hegedűs Gábor/Origo

Ami a legszembetűnőbb, az a szemét. Szinte mindenhol látni,

valahol elég nagy kupacokban. Volt, ahol döglött macska feküdt az út szélén, az emberek pedig úgy léptek át rajta, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. (Erről kegyeleti okokból természetesen nem készült fotó.)

Szinte mindenhol találkozni hasonló látvánnyal Forrás: Hegedűs Gábor/Origo

Az épületek többsége is lerobbant állapotban van, szinte minden második emberen a 90-es évekből jól ismert susogós melegítő van,

amely elég abszurd látványt nyújt.

A német "danke" szó a falon: az épületek állapotában nincs sok köszönet Forrás: Hegedűs Gábor/Origo

Persze ne legyünk igazságtalanok, azért Tiranának is vannak kulturált és szép részei.

Viszont ami a legfontosabb, az emberek igazán kedvesek, legalábbis akikkel sikerült pár szót váltanom. Azonnal figyelmes lettem két idősebb úriemberre, akik

az utcán toltak le egy sakkpartit,

ám sajnos nem sikerült velük beszélni.

Jó látni, hogy még létezik ilyen is a világban Forrás: Hegedűs Gábor/Origo

Egy fiatal pár azonban elmondta, ők tiranaiak, de így is ott lesznek a meccsen. (Ők szerencsések, ugyanis a járványhelyzetre való tekintettel a harminc százalékát lehet „megtölteni" szurkolókkal az Elbasan Stadionnak, jelen esetben ez mintegy négyezer nézőt jelent.) Hozzátették, örülnének, ha a magyar és az albán válogatott harcolna a második helyért a csoportban, de szerintük erre a csütörtöki meccsekből kiindulva leginkább a lengyeleknek van esélyük.

– utalt arra a fiatalember, hogy a Lazio játékosa, Elseid Hysaj mellett Keidi Bare (Espanyol), Klaus Gjasula (Darmstadt) és a Speziánál futballozó Rey Manaj is kihagyja sárga lapok miatt a meccset.

„Nem gondolom, hogy sok gól lesz, szerintem egy találat fog dönteni" – tette hozzá. A barátnője szerint az a legfontosabb, hogy az albán játékosok kitegyék a szívüket a pályára,

mert mintha ez hiányzott volna a lengyelek ellen. Hozzátette, sajnos a magyar focit annyira nem ismeri, így nem is tippelne a vasárnapi vb-selejtezőre.

Ami a helyiek hangulatát illeti, futball-láznak nyoma sincsen egyelőre,

bár a lengyelek elleni 4-1-es csütörtöki pofon, na meg a járványhelyzet miatt ez nem is olyan meglepő. Mondhatnánk, hogy majd a meccs előtt pár órával biztosan változik a helyzet, de mivel a már említett 4 ezer fő lehet a maximum, aki kilátogat a meccsre, így fieszta akkor sem várható.

A vasárnap 18 órakor kezdődő Albánia-Magyarország mérkőzést a fővárostól mintegy negyven kilométerre lévő Elbasanban rendezik meg, magyar drukkerek nélkül – a repülőn több magyar fanatikus utazott velünk Tiranába ennek ellenére –, ugyanis a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó-szövetség közös értelmében a szeptemberi vb-selejtezőkön nem lehetnek jelen vendégszurkolók.