Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 1-0-s vereséget szenvedett Albániától a Puskás Arénában a jövő évi katari világbajnokság selejtezősorozatának hetedik fordulójában. Ezzel Marco Rossi csapatának gyakorlatilag szinte minden esélye elszállt a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére. Nagyon kicsi az esély arra is, hogy a Nemzetek Ligájában korábban elért csoportgyőzelemnek köszönhetően ott lehetünk a pótselejtezőben. Az olasz szövetségi kapitány, Marco Rossi számára ez a meccs óriási kudarc. Nehéz elfogadni Rossi magyarázatát, hogy a rendelkezésére álló játékosokból ennyi hozható ki. 

A magyar labdarúgó-válogatott jól kezdte a világbajnoki selejtezősorozatot, márciusban 7 pontot szerzett. A lengyelek ellen kis szerencsével a győzelem is összejöhetett volna, az a hazai mérkőzés 3-3-as döntetlennel ért véget, majd San Marinót 3-0-ra, Andorrát pedig 4-1-re győzte le magabiztosan idegenben Marco Rossi csapata.

A kvalifikáció szeptemberi folytatása már kevésbé volt ennyire sikeres, hiszen az Eb-ezüstérmes angoloktól meglehetősen sima, 4-0-s vereséget szenvedtek a mieink a Puskás Arénában, majd egy meglepő és fájó albániai vereség következett. Szoboszlaiék ugyan a szeptemberi selejtező-sorozatot egy Andorra elleni 2-1-es győzelemmel zárták, mégis az Albániától elszenvedett vereség miatt nehéz helyzetbe kerültek, mivel visszacsúsztak az I csoport negyedik helyére.

A magyar csapat játékosai azzal a tudattal léphettek pályára szombaton a Puskás Arénában Albánia ellen, hogy csakis a győzelem esetén marad reális esély a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére.

Ebben azonban nem lehettek a csapat segítéségre a magyar szurkolók, ugyanis a nemzetközi szövetség (FIFA) zárt kapus büntetést rótt ki sajátos szigorral a magyar szövetségre . A média munkatársain kívül csupán egy maroknyi albán szurkolócsoport volt jelen a stadionban, akik énekléssel igyekeztek valamiféle hangulatot teremteni az üres létesítményben.

A FIFA súlyos büntetése értelmében zártkapuk mögött rendezték a Magyarország-Albánia találkozót Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami az örökmérleget illeti nemzeti csapatunk számára kedvezőbb a múlt, hiszen

eddig hétszer találkozott egymással a két csapat, egy döntetlen és a legutóbbi kellemetlen vereség mellett ötször nyert a magyar válogatott.

Az összeállítást illetően Marco Rossira ezúttal sem várt könnyű feladat, mivel több alapemberére sem számíthatott sérülés miatt. Viszont az Andorra elleni meccshez képest Gulácsi Péter és Willi Orbán is visszatért a csapathoz.

Marco Rossi négy helyen változtatott kezdőcsapatán a két együttes legutóbbi találkozójához képest Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olasz edzú kezdőcsapata tartogatott némi meglepetést, a sérült Fiola Attila helyére Nagy Zsolt került be a csapatba, aki közel két év után kapott lehetőséget ismét a nemzeti együttesben. A csapatkapitány Szalai Ádámot pedig Sallói Dániel helyettesíti a támadósorban. A szövetségi kapitány először szavazott bizalmat a Sporting KC támadójának kezdőként. Marco Rossi a

Gulácsi Péter - Botka Endre, Willi Orbán, Szalai Attila - Nego Loic, Nagy Ádám, Schäfer András, Nagy Zsolt - Sallai Roland, Szoboszlai Dominik - Sallói Dániel

kezdőtizenegynek szavazott bizalmat szombat este.

A túloldalon honfitársa, Edoardo Reja, a vendégek szövetségi kapitánya a Berisha – Ismajli, Kumbulla, Djimsiti – Hysaj, Bare, Gjasula, Trashi – Uzuni, Cikalleshi, Cekici összetételű csapatot küldte pályára.

Az albánok bátran kezdték a meccset, de az első néhány perc után már átvette az irányítást a magyar válogatott. Az első lövési kísérlet a vendégeké volt: Nagy Zsolt bizonytalankodott egy kicsit, ezt használta ki Kumbulla majd távolról lőtt, de Szalai Attila testével blokkolta a lövést, így nem talált kaput a labda.

Hatalmas taktikai küzdelem folyt a pályán az első félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első negyedóra után valamivel többet birtokolta ugyan a magyar válogatott a labdát, de helyzetig nem tudott eljutni.

A 20. percben egy szép támadást mutatott be a magyar csapat, Sallai tette ki a jobb szélre a labdát Negóhoz, aki azonnal középre adott, Sallói elől viszont becsúszva szögletre mentett Iszmajli.

Ezt követően is az albánok térfelén folyt a küzdelem, majd az első félidő derekánál hosszú percekig állt a játék ápolás miatt. Egy beadás után az albánok kapusa ütközött saját csapattársával, Djimsitivel.

Az Atalanta védőjét hordágyon vitték le, végül nem is tudta folytatni a meccset,

így már az első félidőben kényszerűségből kellett változtatnia Edoardo Rejának.

Berat Djimsiti hordágyon hagyta el a pályát Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 33. percben Botka beadásnak szánt lövése jelentett némi veszélyt, de Berisha magabiztosan fogta a léc alá tartó labdát. A következő néhány percben is leginkább a középpályán folyt a küzdelem, helyzet nem alakult ki a kapuk előtt.

Aztán az első félidő hajrájában kis híján megszerezte Albánia a vezetést. Schäfer hibája után Myrto Uzunit ugraták ki, a Ferencváros támadója viszont hiába került ziccerbe, Gulácsi bravúrral védett lábbal.

Még a szünet előtt Botka tartott rá Cekicire, amiért sárga lapot kapott, így a Fradi védője biztosan nem játszhat az angolok ellen a Wembleyben. Az ígéretes helyről járó szabadrúgást aztán az albánok szerencsére a sorfalba lőtték, így óriási küzdelem után gólnélküli döntetlennel zárult az első félidő.

A magyar válogatott az első játékrészben ugyan 54%-ban birtokolta a labdát, de nem volt kaput eltaláló lövése.

Ettől függetlenül Marco Rossi nem változtatott csapatán a szünetben, ellenben kollégája Endri Cekici helyére becserélte az Empoli középpályását, Nedim Bajramit.

Szalai Attilával az élen biztos lábakon állt a védelem az első félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rögtön a térfélcsere után hatalmas helyzetbe került a hazai csapat. Botka passza után Sallói Dániel tekerte rá közelről, de a lövése elkerülte a kapu bal oldalát.

Ezt követően is a magyarok próbálták irányítani a meccset és többet is támadtak, de mindkét oldalon rengeteg hibával játszottak a felek.

Aztán szinte a semmiből került gólhelyzetbe Albánia. Ismét egy labdavesztés után találta magát ziccerben Uzuni, de akárcsak az első félidőben, most is bravúrral védeni tudott Gulácsi Péter.

Az 59. percben Marco Rossi cserére szánta el magát, Salló Dániel helyére Schön Szabolcsot küldte be.

Egy óra elteltével a játék finoman szólva sem volt gyönyörködtető, de ez talán a hatalmas tétnek volt betudható.

A folytatásban is Albánia játszott veszélyesebben, egy bal oldali beadás után Uzuni próbálkozott, középre tartó fejesét viszont magabiztosan fogta Gulácsi. Majd Gjasula lőtt nem sokkal kapu mellé.

Sallói Dániel először kezdet a magyar válogatottban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindkét szövetségi kapitány kettős cserével igyekezett frissíteni csapatán, az albánoknál Uzuni és Cikalleshi helyére Broja, valamint Manaj állt be. A magyar csapatban pedig Kleinheisler László váltotta Nagy Ádámot, Vécsei Bálint pedig Sallai Rolandot. Vécsei ezzel 2014 után lépett ismét pályára a magyar válogatottban.

A 74. percben csupán centik hiányoztak a magyar gólhoz, Szoboszlai szabadrúgása után Willi Orbán fejelt középre, a bevetődő Szalai Attila pedig a kapufára pöckölte a labdát.

Az ordító helyzetkihagyás sem törte meg a magyar csapat lendületét és a következő percekben távoli lövésekkel orpáltak, de Berisha magabiztosan védte ezeket.

A 80. percben aztán jött a hidegzuhany, megszerezte Albánia a vezetést. A csereként beálló Armando Broja cselezte ki Szalai Attilát a jobb oldalon, majd 10 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

A bekapott gól érezhetően megfogta a magyar válogatottat, ugyanis a hajrában mutatott játék teljesen kilátástalan volt. A hátralévő időben az eredmény már nem változott, így 1-0-s vereséget szenvedett nemzeti csapatunk Albániától.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az Albánia ellen játszott világbajnoki selejtező mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezzel gyakorlatilag minden reális esélye elszállt Marco Rossi együttesének a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére, ugyanis a magyarok hátránya kilenc pontra nőtt a veretlenül éllovas angolokkal szemben, továbbá ötre a második albánok és négyre a harmadik lengyelek mögött.

Eredmény, 7. forduló, I csoport: Magyarország-Albánia 0-1 (0-0)
Puskás Aréna, v.: Carlos del Cerro Grande (spanyol)
gólszerzők: Broja (80.)