Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo hajrában szerzett góljával a Manchester United 2-2-es döntetlent játszott az Atalanta otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában. A manchesteriek mindkét gólját az ötszörös aranylabdás klasszis lőtte, ezzel már 5 gólnál jár az idei BL-szezonban. A játéknap másik rangadóján a bombaformában lévő Bayern München 5-2-re legyőzte a Benfica csapatát hazai pályán, így Julian Nagelsmann együttese bebiztosította helyét a nyolcaddöntőben. A Barcelona ismét egygólos győzelmet aratott a Dinamo Kijev ellen, és életben tartotta továbbjutási esélyeit.

Az F csoportban két hete a Manchester United 0-2-ről fordított az Atalanta ellen, Cristiano Ronaldóék ezúttal a bergamóiak otthonában vendégszerepeltek, és azzal a tudattal léphettek pályára, hogy győzelem esetén nagy lépést tennének a továbbjutás felé. Az angolok szombaton magabiztosan győzték le a Tottenhamet, igaz előtte egy kínos 5-0-s vereségbe szaladtak bele a Liverpool ellen. Azonban hiába a nagy gólarányú kudarc, Ole Gunnar Solskjaer maradhatott, és a Tottenham Hotspur ellen változtatásokat eszközölt: átállt egy ötvédős rendszerre, amely működött a Spurs ellen. Az Atalanta a Lazio elleni 2-2-es döntetlennel hangolt a találkozóra.

Ole Gunnar Solskjaer a két héttel ezelőtti mérkőzéshez képest három helyen változtatott kezdőcsapatán, és ezúttal is a 3-5-2-es felállás mellett döntött,

így a norvég mester a De Gea – Maguire, Varane, Shaw – Wan-Bissaka, Pogba, Fred, Alex Telles – Bruno Fernandes – Rashford, Ronaldo tizenegynek szavazott bizalmat. Érdekesség, hogy az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo először szerepelt olasz csapat ellen, mióta eligazolt a Juventustól.

1. félidő
38Raphael Varane
12Josip Ilicic
12Duvan Zapata
2. félidő
91Cristiano Ronaldo
91Mason Greenwood
87Scott McTominay
87Bruno Fernandes
71Josip Ilicic
69Paul Pogba
69Marcus Rashford
56Duvan Zapata
56Jose Luis Palomino
51Scott McTominay
46Mario Pasalic
46Cristiano Ronaldo
46Bruno Fernandes
Összeállítások
Atalanta3-4-2-1
Manchester United3-5-2
Football Pálya
1
David
De Gea
3
Eric
Bailly
19
Raphael
Varane
5
Harry
Maguire
29
Aaron
Wan-Bissaka
18
Bruno
Fernandes
39
Scott
McTominay
6
Paul
Pogba
23
Luke
Shaw
10
Marcus
Rashford
7
Cristiano
Ronaldo

Atalanta

Kezdők
8Robin Gosens
32Matteo Pessina
33Hans Hateboer
1Juan Musso
15Marten de Roon
28Merih Demiral
6Jose Luis Palomino
56
77Davide Zappacosta
11Remo Freuler
7Teun Koopmeiners
3Joakim Maehle
72Josip Ilicic
71
12
88Mario Pasalic
46
91Duvan Zapata
56
12
31Francesco Rossi
57Marco Sportiello
9Luis Muriel
13Giuseppe Pezzella
18Ruslan Malinovsky
19Berat Djimsiti
42Giorgio Scalvini
59Aleksey Miranchuk
66Matteo Lovato
99Roberto Piccoli
Cserék

Manchester United

Kezdők
1David De Gea
3Eric Bailly
19Raphael Varane
38
5Harry Maguire
29Aaron Wan-Bissaka
18Bruno Fernandes
87
46
39Scott McTominay
87
51
6Paul Pogba
69
23Luke Shaw
10Marcus Rashford
69
7Cristiano Ronaldo
91
46
2Victor Nilsson Lindeloef
26Dean Henderson
8Juan Mata
9Anthony Martial
11Mason Greenwood
91
14Jesse Lingard
17Fred
20Diogo Dalot
21Edinson Cavani
25Jadon Sancho
27Alex Telles
31Nemanja Matic
34Donny van de Beek
Cserék

A hazaiak már az elején agresszíven letámadtak, mégis a mérkőzés első komoly lehetősége a Manchester United előtt adódott. Az 5. percben Rashford közeli lövését De Roon blokkolta, a lecsorgót pedig McTominay laposan elgurította a kapus mellett, pechjére a labda a jobb oldali kapufát találta el.

Aztán a 12. percben jött a hidegzuhany, ugyanis akárcsak Manchesterben, most is az Atalanta szerezte meg a vezetést szinte a semmiből.

Zapata passza után Ilicic egyből lőtt, De Gea pedig roppant szerencsétlen mozdulattal beütötte jobb kézzel a saját kapujába a labdát. Ez volt az Atalanta gólrekorderének a hetedik találata a BL-ben.

A szlovén Josip Ilicic a 7. BL-gólját szerezte a United ellen Forrás: AFP/Marco Bertorello

A gól után a MU próbált nyomni, a 20. percben Pogba ívelt középre, Ronaldo pedig mintegy tíz méterről fejelt nem sokkal a jobb felső sarok fölé.

Ezt követően viszont az Atalanta akarata érvényesült, a széleken rendre megbontották az olaszok a MU védelmét, amely egyre több hibával játszott. Az angolok védelméből ráadásul még a félidő hajrájában sérülés miatt kidőlt a világbajnok Raphael Varane, akit Mason Greenwood váltott.

A félidő végére felgyorsította a játékát a Manchester United és egy gyönyörű akció végén egyenlített. Bruno Fernandes adott zseniális passzt Ronaldónak, aki mintegy 12 méterről a jobb sarokba lőtt.

Bruno Fernandes az 5. gólpasszát jegyezte az idei BL-szezonban, míg Ronaldo sorozatban negyedik BL-meccsén talált be. Rajta kívül erre csak két MU-játékos volt képes korábban, nevezetesen Ruud van Nistelrooy, illetve Dwight Yorke. Az ötszörös aranylabdás portugál klasszis a 61. gólját lőtte a 89. idegenbeli BL-meccsén.

Ronaldo ismét betalált, sorozatban negyedik BL-meccsén Forrás: AFP/Marco Bertorello

A második félidőt ismét a hazaiak kezdték jobban, a MU-csapatkapitánya, Maguire hibázott, Duván Zapata pedig ballal a jobb felső sarokba lőtt három méterről. A játékvezető ugyan elsőre lest jelzett, de a videobírózás után felülbírálta korábbi döntését és megadta a gólt, így ismét a bergámóiaknál volt az előny. Zapata a hatodik BL-gólját szerezte és mindössze az elsőt ebben az idényben.

Solskjaer az utolsó 20 percre kettőscserével igyekezett frissíteni csapatán, érkezett Cavani, és Matics. A hajrára teljesen beszorult az Atalanta a saját térfelére, azonban így is akadtak helyzetei az olaszoknak. A 79. percben Zappacosta jobb oldali beadását Zapata fejelte nem sokkal a léc fölé.

A ráadás első percében aztán ismét Cristiano Ronaldo mentette meg a MU-t a blamától. A portugál klasszis kissé jobbról a jobb alsóba lőtt óriási gólt mintegy 20 méterről. Ronaldo ezzel az ötödik gólját szerezte az idei BL-idényben és 12 év után tudott duplázni az Old Traffordon a BL-ben.

Ismét Ronaldo mentette meg a MU-t Forrás: AFP/Marco Bertorello

A müncheniek azt a Benficát fogadták, amelyet két hete idegenben 4-0-ra legyőztek, és amelytől még soha nem kaptak ki.

Eddigi 11 egymás elleni összecsapásukon nyolc Bayern-siker mellett háromszor született döntetlen, az összesített gólkülönbség 30-7 a németek javára.

A bajoroknak szintén bizakodásra adhatott okot, hogy Julian Nagelsmann vezetőedző - akinél éppen két hete, Portugáliában mutatták ki a koronavírus-fertőzést - visszatérhetett a csapat kispadjára.

A Bayern hatalmas elánnal kezdte a találkozót, és már a hetedik percben megszerezhette volna a vezetést, de Gnabry lapos lövését Odysseas Vlachodimos, a Benfica kapusa védeni tudta. Majd a Benfica is jelezte, hogy nem feltartott kézzel utazott Münchenbe, Verissimo gólját azonban azonban a játékvezető a videobíró visszanézése után les miatt érvénytelenítette.

Robert Lewandowski szerzett vezetést a bajoroknak az első félidőben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Ezt követően fokozta a tempót a német együttes, és a félidő felénél Robert Lewandowski révén megszerezte a vezetést.

Mindössze hat perccel később a Bayern tovább növelte előnyét, Lewandowski játszotta meg Gnabryt, aki szenzációs mozdulattal sarkazott a hálóba.

A félidő végére felpörögtek az események, ugyanis előbb Morato fejesével visszajött a meccsbe a Benfica, majd a Bayern még a szünet előtt tizenegyeshez jutott, miután Verissimo a tizenhatoson belül kezezett, de Lewandowski büntetőjét megfogta Odysseas Vlachodimos.

Ami nem jött össze az első félidő végén a Bayernek, az sikerült a második játékrész elején: Kimmich szép keresztpassza után Gnabry fejelte a labdát Leroy Sané elé, aki laposan a kapu jobb alsó sarkába lőtt.

Gnabry és Sané is betalált a Benfica kapujába Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

A Bayern München a folytatásban is elképesztő mezőnyfölényben játszott, egy gyors ellentámadás után Lewandowski volt ismét eredményes.

Az utolsó húsz percre már csak a gólkülönbség maradt nyitott kérdés. A portugálok nem adták fel és a 74. percben szépítettek, de a Bayern erre is góllal tudott válaszolni. A 85. percben Manuel Neuer indította Robert Lewandowskit, aki megszerezte saját maga harmadik, míg csapata ötödik gólját. Ezzel biztossá vált, hogy a Bayern továbbjutott a csoportjából.

A csoport másik mérkőzésén a sérülésektől tizedelt, edzőváltáson átesett FC Barcelona a Dinamo Kijev otthonában tehetett nagy lépést a továbbjutás felé. A szebb napokat is megélt katalán együttes legutóbb sovány győzelmet aratott az ukránok ellen, Gerard Piqué gólja azonban nagyon fontos három pontot jelentett.

Az erőviszonyoknak megfelelően a Barcelona kezdte jobban a találkozót. Azonban hiába nyomott a Barcelona, nem tudta gólra váltani a fölényét a szünetig. Sőt, igencsak bszédes, hogy a vendégeknek nem volt kaput eltaláló lövése az első 45 percben. A négy barcelonai kísérletből hármat blokkoltak a védők, ezzel szemben a kijeviek négyszer próbálkoztak lövéssel, abból egy eltalálta a kaput.

A második félidőben a vendégek egyre veszélyesebben játszottak, a fölényük pedig a 70. percben góllá érett. Mingueza jobb oldali beadása megpattant, Ansu Fati pedig mintegy 11 méterről, kapásból lőtt óriási gólt a bal felsőbe.

Ansu Fati gólja nagyon fontos három pontot ért a Barcelonának Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Sikerével a Barca nagy lépést tett a továbbjutás felé, de hogy ez biztos legyen, meg kell verniük a Benficát. A csapatot ideiglenesen irányító Sergi Barjuán így második meccsén megszerezte első győzelmét.

A H csoportban a Bayernhez hasonlóan a Juventus is biztosította helyét a nyolcaddöntőjében, mivel 4-2-re legyőzte az orosz Zenitet. Massimiliano Allegri csapata először kapott gólt az idei BL-kiírásban, ugyanakkor megőrizte százszázalékos mérlegét.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
E csoport:
Bayern München-Benfica 5-2 (2-1)
Dinamo Kijev-FC Barcelona 0-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Atalanta-Manchester United 2-2 (1-1)
Villarreal-Young Boys 2-0 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
I
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Sevilla-Lille OSC 1-2 (1-1)
VfL Wofsburg-Salzburg 2-1 (1-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Malmö FF-Chelsea 0-1 (0-0)
Juventus-Zenit 4-2 (1-1)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY