Társoldalunk:

A németek többsége is ellenzi, hogy kétévente rendezzenek foci vb-t

2021.11.11. 13:22

A németek kétharmada ellenzi Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ötletét a világbajnokság kétévenkénti megrendezéséről.

Egy felmérés szerint - amely a dpa német hírügynökség megrendelésére készült - a lakosság 66 százalék megtartaná a jelenlegi négyéves ritmust, 11 százalék ért egyet a sűrűbb lebonyolítással, három százaléknak egyik szisztéma sem tetszik, 21 százalék pedig nem kívánt véleményt nyilvánítani a kérdésben.

Korábban Hansi Flick német szövetségi kapitány és Oliver Birehoff sportigazgató is nemkívánatosnak nevezte az újítási javaslatot. 

Hansi Flick, a német válogatott szövetségi kapitánya is a kétévenkénti világbajnokság ellen vanForrás: AFP/Ronny Hartmann

A négy helyett kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, többeknek viszont éles ellenkezés volt a reakciójuk. Bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, továbbá az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezéssel kapcsolatban. Legutóbb a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is hangot adott aggodalmának.

A FIFA december 20-án tanácskozást rendez a témában.