Társoldalunk:

Kamutizenegyes miatt újrajátszanák a világbajnoki selejtezős meccsüket a dél-afrikaiak - videó

2021.11.16. 07:25

A Dél-afrikai Labdarúgó Szövetség (SAFA) panasszal fordult a sportág nemzetközi (FIFA), valamint afrikai (CAF) irányító szervezetéhez, és "megkérdőjelezhető játékvezetői döntésekre" hivatkozva kérte a Ghána elleni, vasárnapi világbajnoki selejtező újrajátszását.

A dél-afrikaiaknak már a döntetlen is elég lett volna a csoportgyőzelemhez, és ahhoz, hogy bejussanak a zóna utolsó kvalifikációs körébe, Ghánában azonban 1-0-s vereséget szenvedtek. Legyőzőjük így pontszámban beérte, és több lőtt góljának köszönhetően megelőzte a dél-afrikaiakat, akik búcsúztak.

Tebogo Motlanthe, a SAFA ügyvezetője a szervezet közösségi oldalán hétfőn azt írta, hogy a játékvezetők eldöntötték a mérkőzést, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Motlanthe úgy látta, hogy számos ítélet ellenük irányult, közöttük az a büntető is, amely eldöntötte a meccset. Kifejtette, úgy érzik, mintha "kirabolták" volna őket, mert a büntető nem egyedi eset volt, a bírók ugyanis több esetben hoztak megkérdőjelezhető ítéleteket.

A 33. percben a ghánai csapat győztes gólját szerző Andrew Ayew viszont úgy látta, hogy a büntetőt teljesen egyértelmű szabálytalanság előzte meg, sőt további kettőt kellett volna megítélni a javukra a találkozón, amelyen az ellenfelet nem érte semmiféle méltánytalanság.

A dél-afrikaiak számára nem lenne szokatlan, hogy újra kell játszaniuk vb-selejtezőt, a 2018-as sorozatban a Szenegál elleni mérkőzésüket kellett megismételni, mert a ghánai Joseph Lamptey játékvezető érintett volt a meccsel összefüggő fogadásban, ezért szándékosan csalt. Lampteyt később örökös eltiltással sújtották.

Motlanthe hangsúlyozta, az lenne az igazságos, ha ugyanúgy elrendelnék a találkozó újrajátszását, mint akkor.