Társoldalunk:

Az UEFA csökkentette a magyar szurkolókra kiszabott büntetést

2021.11.17. 17:33

Az UEFA csökkentette a rendbontók miatti büntetését, így 3 helyett csak két tétmérkőzést kell zárt kapuk mögött lejátszania a magyar labdarúgó-válogatottnak.

Az MLSZ a Twitter-oldalán közölte, hogy Marco Rossi csapatának 3 helyett 2 hazai tétmérkőzést kell zárt kapuk mögött lejátszania - de a második szankciót két évre felfüggesztette az európai szövetség.

Az UEFA július 9-én három zárt kapus meccset rendelt el diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt. A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette az MLSZ-t, illetve kötelezte arra, hogy "EqualGame" (Egyenlő Játék) feliratú molinót helyezzen ki ezeken a találkozókon.

Az eredeti büntetést az UEFA azért szabta ki, mert a nyári Európa-bajnokságon Budapesten és Münchenben diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók. Az első verzióban a harmadik mérkőzésre szóló büntetést függesztette fel két évre az európai szövetség.

A magyar szövetség fellebbezett a döntés ellen, mivel meggyőződése szerint az érintett találkozókon jellemzően a 60 ezer néző sportszerű szurkolása volt tapasztalható, az UEFA pedig másodfokon, szerdán mérsékelte a büntetést.

A magyar válogatott szurkolói két hazai meccsen nem lehetnek ott a Puskás ArénábanFotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi csapata a következő UEFA által szervezett tétmérkőzéseit jövő júniusban és szeptemberben fogja játszani a Nemzetek Ligája A divíziójában, így a kiszabott zártkapus büntetést is akkor fogja letölteni. Az NL sorsolása december 16-án lesz.

Az MLSZ emellett jelezte, hogy nyilvánosságra került a nemzetközi szövetség döntése is a magyar-angol vb-selejtező mérkőzés kapcsán beadott fellebbezésre. A FIFA első fokon pénzbírság mellett két mérkőzés zárt kapus megrendezését rendelte el, de a második találkozó esetében a végrehajtást felfüggesztette. Szerdán a világszervezet másodfokon is megerősítette döntését, a magyar szövetség pedig kéri a részletes indoklást - olvasható az mlsz.hu oldalon.