A sok rossz mellett azért jó is történt a magyarokkal a Bundesliga hétvégi fordulójában

TSG 1899 Hoffenheim - RB Leipzig Sports soccer Bundesliga lsn Georginio Rutter (TSG 1899 Hoffenheim) Horizontal
20 November 2021, Baden-Wuerttemberg, Sinsheim: Football: Bundesliga, TSG 1899 Hoffenheim - RB Leipzig, Matchday 12, PreZero Arena. Hoffenheim's Georginio Rutter (l) fails to beat Leipzig goalkeeper Peter Gulacsi. Photo: Uwe Anspach/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Bundesligában szereplő magyarok hétvégi cselekedeteinek élére egy jó hír: mind a három Lipcsében szereplő magyar válogatott játékos egészségesen edzője rendelkezésére állhatott. Sőt, mindannyian a kezdőcsapat tagjai lehettek Sinsheimben a Hoffenheim ellen.

Rossz hír, hogy Szoboszlai Dominik megsérült.

Ám ne szaladjunk ennyire előre, mert addig sok minden történt a szombat délutáni Hoffenheim-RB Leipzig találkozón.

Az emlékezetes pillanatok közül szinte mindegyik a Hoffenheimnek volt köszönhető.

Nincs rá jobb kifejezés: a házigazda „lefocizta" a lipcsei csapatot. A legritkább esetben fordul elő, hogy a szász társulat ilyen alárendelt szerepet játsszon egy Bundesliga-mérkőzésen. Pedig a kulcsemberei közül csak a dán válogatottal már októberben a vb-re kijutó Yussuf Poulsen hiányzott. A sorsdöntő Spanyolország-Svédország vb-selejtezőn egymás ellen játszó, Dani Olmo és Emil Forsberg ezúttal a kispadon ült egymás mellett. Szoboszlai Dominikon kívül Christopher Nkunku és Andre Silva feladata volt a rohamozás. Szoboszlai gyakran jobbról támadott, ez azonban nem hozta meg a kellő eredményt. Gulácsi Péter egy rossz megmozdulása viszont változást jelentett az eredményben. Egy bal oldali beadásnak alászaladt, fél kézzel próbálta elütni a labdát, de sikertelenül.

Gulácsi Péternek (jobbra) is volt már a hétvéginél számtalan jobb mérkőzése Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

Így a mali, Diadie Samassekou már a 12. percben előnyhöz juttatta a hazai csapatot. Gulácsi igyekezett javítani a későbbiekben, de nem tehette meg nem történtté azt a hibát. Az első félidőben David Raum és Kevin Akpoguma, a másodikban Georginio Rutter nagy helyzeténél hárított bravúrral, és volt további három védése is. Ám a 68. percben Munas Dabbur lövésénél kiszolgáltatott helyzetben volt. Ezzel alakult ki a 2-0-ás Hoffenheim győzelem.

Szoboszlai akkor már csak sántikált, mert az 54. percben egy szerelési kísérlet közben rosszul lépett.

Ezt követően még 17 percet töltött a pályán. Érdekes, hogy a Leipzig, amely a legkisebb sérüléssel sem engedi el őt, és a két másik magyar válogatott játékost Marco Rossi csapatába vb-selejtezőre, mennyire nem aggódik az egészségéért, amikor ott játszik, bajnoki pontokért. A sérülése után közvetlenül be lehetett volna küldeni helyette Dani Olmót, a spanyol támadó azonban végig kisapdozta a meccset, a Lipcse pedig simán kikapott. Szoboszlainak így duplán lesz kellemetlen emlék ez a meccs.

Dárdai Mártonnak is az lesz a szombat esti berlini derbi! Neki sem csak a vereség ténye miatt, bár ő szerencsére végig játszhatott.

Ám az ő hatalmas hibája után szerzett vezetést az Union már a mérkőzés elején.

Egy hazai előreívelés után Dárdai értelmezhetetlen mozdulattal akarta elrúgni a labdát, de nem sikerült neki, és az így kialakult helyzet után lőtt 16 méterről a jobb alsóba Taiwo Awoniyi. Ha jobb lábbal próbált volna meg felszabadítani, akkor nincs gól, de ő a jobbik lábával, ballal próbálkozott – sikertelenül. A Hertha védekezése a továbbiakban sem állt össze, és még fél óra sem telt el a találkozóból, amikor másodszor is kapujukba került a labda, ezúttal egy szögletet követően. Márton édesapja, az edző Dárdai Pál ekkor kissé átszervezte a hátsó alakzatot, és négy védő helyett háromra állt át, ezzel fia kikerült a tengelyből a bal oldalra.

Nem csak Dárdai Márton (jobbra) hibája miatt úszott el a rangadó a Hertha számára Forrás: NurPhoto via AFP/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Talán az átszervezésnek köszönhetően a félidő hajrájában be is került a labda az Union kapujába. Aki az elmúlt nyolc évben nem látott focimérkőzést, az semmit nem érthetett az eseménysorból. Peter Pekarik fejesét követően egy védő kirúgta a labdát a háló elől, majd hiába harcoltak a játékosok tovább, Felix Brych játékvezető az órájára nézett, és gólt ítélt. Ugyanis a pár éve bevezetett gólvonal-technológia jelezte neki, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. Ám mégsem lett középkezdés, mert egy még újabb technikai megoldás meg azt tudatta a világgal, hogy a támadás kezdetekor Krzysztof Piatek lesről indult.

A találkozó után Dárdai Pál, a Hertha vezetőedzője értetlenségének adott hangot, mondván a leshelyzet után legalább három új szituáció állt elő a labda kapuba jutásáig. Ám azt is kritikusan elmondta, hogy felesleges technikai hibákat követtek el játékosai, és a kapott gólok is elkerülhetőek lettek volna. Fia hibájára (nagyon helyesen) nem tért ki a nyilvánosság előtt, valószínűleg azt négyszemközt beszélte meg vele.

Dárdai Pál számára talán az eddigi legnehezebb idény a Hertha kispadján Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

A Hertha négy pontra van a kiesést jelentő 17. helytől, de a sorsolás szeszélye folytán a következő három fordulóban a mögötte lévő csapatokkal, az Augsburggal, a Bielefelddel és a Stuttgarttal játszik. Előbbi kettővel hazai pályán. Nagyon hasonlít a helyzet a tavaszihoz, amikor szintén gyenge csapatok ellen kellett Dárdainak biztosítania a bentmaradást, és megmenteni ezzel a saját állását. Ahogy az akkor várható volt, ez sikerült is neki, és ha a következő három találkozón kilenc, esetleg hét pontot szerez a Hertha, akkor ismét levegőhöz jut. Már hét ponttal is meglenne húsz a főváros nagyobb múltú csapatának, annak a duplájával pedig még soha senki nem esett ki a Bundesligából. Dárdai Pált ismerve ezeken a találkozókon sikeres lesz a Hertha. A jelenlegi kerethez azért a magyar szakember az ideális, mert ő az ilyen meccseken tudja hozni a fontos pontokat. Húsz ponttal már nyugodt karácsonya lenne a csapatnak.

A Bochumnak ugyanúgy 13 pontja van 12 játéknap után, mint a Herthanak, de az ő bentmaradásukra érdemes kisebb téttel fogadni, mint Dárdai Pál csapatáéra. És nemcsak azért, mert például otthon kaptak ki a Herthatól. Szombaton Leverkusenben szenvedett az újonc 1-0-ás vereséget. Novothny Soma a 82. percben érkezett, de ennyi idő alatt nem tudta megváltani a világot.

A Willi Orbannal bajnoki mérkőzésen történt ütközés során szenvedett térdsérülése után először volt játékra képes állapotban Sallai Roland. Ám csak a kispadon kapott helyet a vasárnapi, Eintracht Frankfurt elleni mérkőzés elején. Amikor a 69. percben beállt már 2-0-ás hátrányban volt csapata. Adott némi lendületet a társaságnak, de az a továbbiakban sem szerzett gólt. Így a Bundesliga1-ben a veretlenségét legtovább őrző SC Freiburg zsinórban másodszor kapott ki.

Egy kis öröm a freiburgi ürömben: Sallai Roland visszatérhetett a pályára Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Von Ditfurth

Edzője, Christian Streich amikor még minden összejött már jelezte, hogy lesz olyan időszak, amikor 3-4 vereséget szenved csapata.

Vagyis Freiburgban a siker idején is tudták, hogy az nem tart örökké, és most sem kongatnak vészharangokat.

Annak ellenére, hogy a müncheni (várható) vereség után ezúttal otthon kapott ki a csapat. Több mint nyolc hónap után, és először az új Európa Park Stadionban.

A forduló utolsó, vasárnap esti találkozóján Sallaihoz hasonlóan a kispadon kezdett Szalai Ádám. A karnevál lázában égő két város, Mainz és Köln csatájában a hazai csapat a 42. percben szerzett vezetést. Karim Onisiwo passza után Jonathan Burkardt talált a kapuba. Ez a páros kezd annyira összeszokni, hogy az elmúlt hetek remeklései után a társak már közös becenevet adtak neki. Johnnysiwonak hívják a két támadót együtt.

Ez azért rossz hír nekünk, magyaroknak, mert ők Szalai Ádám vetélytársai a csapatba kerülésért.

Így a magyar válogatott csapatkapitánya csak a 77. percben érkezett Onisiwo helyére. Vagyis bő negyedórát játszott. Már döntetlennél jött, ugyanis a második félidő elején Salih Özcan egyenlített. Ennyi is lett a végeredmény: 1-1. Így Szalai az egyetlen honfitársunk, akinek a csapata pontot szerzett a hétvégén. A többi haté vereséget szenvedett.

A jó hír annyi, hogy mind a hét magyar játékos (ki rövidebb, ki hosszabb időt) játszott a 12. fordulóban.