Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája keddi játéknapja előtt már szinte minden csoportban eldőlt a továbbjutás, ettől függetlenül a szenzáció kategóriába sorolható a három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig győzelme a végső sikerre is esélyes Manchester City ellen. A lipcsei csapatban ráadásul Szoboszlai Dominik is gólt lőtt, aki pályafutása ötödik gólját szerezte a legrangosabb európai kupasorozatban. A PSG Lionel Messi és Kylian Mbappé vezérletével simán nyert. A B csoport ugyan tartogatott izgalmakat, de meglepetések helyett papírforma eredmények születtek, így a Liverpool hibátlan mérleggel zárta a csoportkört, míg mögötte az Atlético Madrid jutott tovább, miután egy parázs hangulatú mérkőzésen legyőzte az FC Portót. A Real Madrid az Inter elleni győzelmével csoportelsőként lépett a 16 közé. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Szoboszlai újabb sztárcsapatnak lőtt gólt, Európa-ligás a Lipcse

Az A csoportban a három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig 2-1-re legyőzte a vendég Manchester City csapatát. A német együttesben Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik is kezdett, Willi Orbán viszont karantén miatt nem állt Achim Beierlorzer megbízott edző rendelkezésére. A lipcseiek Szoboszlai Dominik góljával szereztek vezetést, akinek ez volt a második találata az idei BL-kiírásban. A magyar válogatott középpályás góljával pedig az is biztossá vált, hogy a City az idei BL-csoportkörben egy meccset sem tudott lehozni bekapott gól nélkül.

Szoboszlai Dominik a Manchester City kapuját is bevette Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

"Időben észrevettem a gólom előtt, hogy Stones és Walker között van elég hely, amit ki lehet használni, és szerencsére ez sikerült is.

– mondta a mérkőzés után Szoboszlai Dominik, aki az ötödik BL-gólját szerezte pályafutása során, ezzel messze a sorozat legeredményesebb magyar játékosa. Az öt góljából egyébként négyet is hazai pályán szerzett.

A lipcsei együttes már Jesse Marsch irányítása nélkül lépett pályára, az amerikai vezetőedzőt ugyanis vasárnap menesztették posztjáról, így az angol bajnok ellen megbízottként Achim Beierlorzer irányított.

"Remekül játszott a csapat. A játékosok végig tartották magukat a tervhez, és végül megérdemelten nyertünk. Taktikailag rendkívül fegyelmezettek voltunk. Egymásért küzdöttek a srácok, és úgy érzem sikerült megmutatnunk, hogy a csapat labdával és anélkül is jól tud játszani" – összegezte a mérkőzést Achim Beierlorzer.

Veresége ellenére a City csoportelsőként jutott tovább, ennek ellenére Guardiola nem lehetett maradéktalanul elégedett, már csak azért sem, mert a találkozót emberhátrányban befejezte be csapata.

Guardiola csak a továbbjutásnak örült, a Lipcse kiharcolta az Európa-ligás szereplést Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

"Örülünk, hogy bejutottunk a legjobb 16 közé. Szép eredményt értünk el egy nagyon kemény csoportban. Elégedett voltam a második félidővel, az elsővel viszont nem annyira. A szünet után nagyobb intenzitással játszottunk, de az utolsó passzok sajnos rendre nem sikerültek jól.

A piros lap nagyon fáj, különösen a nyolcaddöntő előtt. Kyle Walker fontos játékosa a csapatnak, de felesleges butaságot csinált. Remélem, tanul ebből"

– mondta a Manchester City vezetőedzője, Pep Guardiola.

Messi BL-rekordot döntött, hengerelt a PSG

A csoport másik mérkőzésén a Paris Saint-Germain Kylian Mbappé és a már hétszeres aranylabdás Lionel Messi két-két góljával simán legyőzte a belga Club Brugge együttesét. A csoport második helyén továbbjutó francia sztárcsapat sorozatban tizedik alkalommal kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe.

Messi BL-rekordot döntött, ugyanis a belga együttes volt a 38. csapat, amely ellen gólt lőtt a legrangosabb európai kupasorozatban, nincs még egy játékos, aki több ellenféllel szemben lőtt volna gólt a BL-ben.

Lionel Messi BL-rekordot döntött Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ráadásul a gólínsége miatt sokat kritizált támadó immáron az első három hazai BL-meccsén gólt lőtt a PSG-ben, ezt előtte csak George Weah (1994-ben) és Neymar (2017-ben) tudta megcsinálni. Ettől függetlenül mégsem Messit, hanem a szintén kétgólos Kylian Mbappét választották a meccs emberének. A világbajnok francia csatár a 30. és a 31. gólját is megszerezte az 51. Bajnokok Ligája-mérkőzésén.

"Persze, ha úgy nézzük, tét nélküli mérkőzés volt a számunkra, de a Bajnokok Ligája az a Bajnokok Ligája. Szerettünk volna örömet szerezni a szurkolóinknak a játékunkkal, és ezt szerencsére meg is tettük.

Messivel igazán könnyű együtt játszani" - nyilatkozta az UEFA.com-nak a francia csatár.

Kylian Mbappé kevesebb mint hét perc alatt lőtt két gólt a Club Brugge ellen Forrás: AFP/Franck Fife

"Ha meg akarjuk nyerni a Bajnokok Ligáját, nem szabad azzal törődnünk, hogy milyen csapatokat kaphatunk ellenfélnek a sorsoláson. Az egyetlen dolog, ami számít, hogy nyertünk és ott vagyunk a negyeddöntőben. A csapat nagyon lendületesen kezdett, és ezt végig tudta tartani, nagyon örülök. A brüsszeli és a lipcsei döntetlennel nyilvánvalóvá vált, hogy a második helyen végzünk egy nagyon kemény csoportban. Összességében elégedett vagyok, várjuk a sorsolást. A Bajnokok Ligájában ezen a szinten már minden ellenfél ellen nehéz lesz. Azt viszont nem tudom, hogy más csapatok félnek-e attól, hogy esetleg minket kapnak" – mondta a lefújást követően Mauricio Pochettino, a PSG vezetőedzője.

Hibátlan Liverpool, mázlista Atlético

A keddi záróforduló előtt a B csoportban egyedül a Liverpool helye volt biztos a legjobb 16 között, a maradék egy helyre viszont hárman is pályáztak. A Porto öt, a Milan és a Atlético négy-négy ponttal állt. Jürgen Klopp csapata már biztos elsőként lépett pályára Milánóban, ennek ellenére szinte végig sokkal jobban játszott az olasz együttesnél és hátrányból fordítva nyert 2-1-re. Ezzel

a Liverpool rekordot döntött, ugyanis az első angol csapat lett, amely százszázalékos mérleggel jutott tovább a Bajnokok Ligája-csoportköréből.

"Amit ma este csináltak a fiúk, arra nem is lehetnék büszkébb. Ma este sok olyan dolgot láttam a pályán, aminek nagyon örülök. A csapat teljesítménye abszolút kimagasló volt. Alisson, Mané és Szalah egészen káprázatosan teljesített. Nagyon büszke vagyok, különösen arra, hogy a hatodik meccsünket is sikerült megnyerni" – nyilatkozta elégedetten Jürgen Klopp, a Liverpool edzője.

Győzelmével a Liverpool tovább javította impozáns mérlegét a Milánnal szemben, ugyanis immáron egy döntetlen mellett négyszer nyert a Liverpool és csupán egyszer az AC Milan. Az angolok egyenlítő találatát szerző Mohamed Szalah pedig a hetedik gólját jegyezte ebben a BL-szezonban, ezzel a Liverpool legeredményesebb góllövője lett egy csoportkörön belül.

Hátrányból fordított a Liverpool, amely hibátlan mérleggel tudta le a csoportkört Forrás: AFP/Miguel Medina

A legrangosabb európai kupasorozatba hét év után visszatérő Milan viszont utolsó helyen zárt, így nemcsak a BL-től, hanem a nemzetközi porondtól is búcsúzott, így a milánóiak érthetően csalódottak voltak.

"Csodálatos volt a hangulat. Szerettünk volna örömet okozni a szurkolóinknak, de ez nem sikerült.

– mondta az UEFA.com-nak Stefano Pioli, az AC Milan edzője.

A kvartett másik meccsén az Atlético Madrid története 150. nemzetközi kupamérkőzésén 3-1-re nyert Portóban, ezzel továbbjutott a legjobb 16 csapat közé. A továbbjutás azonban vezéráldozattal járt, ugyanis az Atlético már a meccs elején elvesztette sérülés miatt rutinos támadóját, Luis Suárezt.

Három piros lap is villant a végig feszült hangulatú mérkőzésen Forrás: AFP/Miguel Riopa

Bár a portugálok játszottak végig mezőnyfölényben, és sokkal több helyzetük is volt, óriási mázlival mégis a spanyolok szereztek vezetést. A parázs hangulatú meccsen úgy tűnt, óriási esélyt kap a Porto Yannick Carrasco kiállítása miatt, viszont a kedélyek nem csillapodtak, és kisebb tömegverekedés alakult ki a pályán, amiből a kispadokon ülő játékosok és a stábtagok sem maradtak ki. Ennek az lett az eredménye, hogy a portugál csapat is megfogyatkozott.

Az utolsó percek igazán őrült végjátékot hoztak, ugyanis a hatperces hosszabbításban három gól is esett,

de abból kettőt az Atlético szerzett. A mérkőzés hőse Antoine Griezmann volt, aki a gólja mellett egy gólpasszt is kiosztott.

Antoine Griezmann góljával szinte a semmiből szerzett vezetést az Atlético Madrid Forrás: AFP/Miguel Riopa

"Ez a meccs és az egész csoportkör remekül mutatja, hogy miről is szól az Atlético. Igazi csapat vagyunk, és mindenkinek ki kell vennie a részét, hogy eljussunk oda, ahová szeretnénk. Soha nem hisszük el, hogy nem lehetséges" – mondta a Movistarnak Griezmann, aki öt meccsen négy gólt lőtt idén a BL-ben, pontosan annyit, amennyit a Barcelona színeiben 16 meccs alatt.

"Nagyon örülök annak, hogy a rengeteg hiányzó ellenére a játékosok ilyen jól megoldották a feladatot. Vrsaljko és Kondogbia óriási teljesítményt nyújtott. A Portónak elég lett volna a döntetlen is a továbbjutáshoz, de mi nagyon jól játszottunk, és nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. Igazi csapatmunka volt" – összegezte a mérkőzést Diego Simeone, az Atlético vezetőedzője.

– nyilatkozta csalódottan a Porto csapatkapitánya, Pepe.

Az Atlético Madrid nevetett az őrült végjáték végén Forrás: AFP/Miguel Riopa

Tovább javította hihetetlen mérlegét a BL-meglepetéscsapata

A Liverpool mellett az Ajax is hibátlan mérleggel tudta le a csoportkört. Az amszterdamiaknál az utolsó fordulóban a holland együttes elefántcsontparti csatára, Sebastien Haller ismét eredményes volt, így már tízgólos az idei kiírásban, ezzel pedig rekordot döntött, mivel karrierje első tíz BL-találatához csupán hat mérkőzésre volt szüksége, eggyel kevesebbre, mint az eddigi csúcstartó Erling Haalandnak.

Az Ajax 20 gólt szerzett a csoportkörben, ennél több gólt jelenleg egyetlen versenyben lévő együttes sem lőtt.

A Bajnokok Ligája történetében egyébként csupán a 9. alkalommal fordult elő, hogy egy csapat legalább 20 gólt szerezzen a csoportmeccsek során.

"Nincs titka a sikerünknek. Csak keményen dolgozunk és próbáljuk a legjobb tudásunk szerint véghez vinni, amit az edző kér tőlünk. Mindig jól akarunk játszani. Ezt még a meccs végén is lehetett látni. Örülök, hogy a belefektetett energia eredménnyel is párosult, és bízom benne, hogy a következő meccseken is ilyen jól fogunk teljesíteni. Természetesen előzetesen nem számítottam arra, hogy hat meccsen tíz gólt fogok rúgni.

– nyilatkozta a góllövő listát vezető Haller, aki mindössze a második olyan játékos a Bajnokok Ligája történetében, aki mind a hat csoportmérkőzésen gólt szerzett. Eddig csupán Cristiano Ronaldo volt erre képes még a 2017–2018-as szezonban.

Elképesztő formában van az Ajax Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Bombagólokkal lett csoportelső a Real

A D csoportban a csoportelsőség volt a tét a Real Madrid és az Internazionale mérkőzésén. A két csapat szeptemberi meccséhez hasonlóan az olaszok birtokolták többet a labdát, támadásaikat azonban rendre pontatlanul zárták, a Real viszont sokkal veszélyesebb volt. Toni Kroos és a Marcos Asensio bombagóljaival végül a Real megnyerte rangadót, így csoportelsőként lépett a 16 közé, az Internek pedig a második hellyel kellett megelégednie. Érdekesség, hogy

Kroos először lőtt gólt bal lábbal a Real színeiben a tizenhatoson kívülről.

A német középpályás gyönyörű átlövését itt tekintheti meg.

Toni Kroos fantasztikus gólt rúgott az Inter ellen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az a legfontosabb, hogy a csoport élén végeztünk. Nem aggódom a sorsolás miatt. Bármi is lesz, szeretnénk megnyerni ezt a trófeát" – mondta Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Hat piros lapot osztottak ki a keddi játéknapon, korábban ennél több kiállítás egyetlen meccsnapon sem volt még a BL-ben. Csak 2009. október 21-én villant ugyanennyiszer a piros lap egy játéknap során.
    Rekordbeállítás történt a kiállítások terén a Bajnokok Ligája keddi zárófordulóján Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael
  • Divock Origi, a Liverpool csatára a 2019-es BL-döntő óta az első gólját szerezte a sorozatban, vagyis 15 mérkőzés után volt újra eredményes.
  • City a legutóbbi 11 Bajnokok Ligája-mérkőzéséből csupán egyet tudott kapott gól nélkül lehozni.
  • Minden sorozatot figyelembe véve az Atlético Madrid a legutóbbi tíz idegenbeli meccséből nyolcon szerzett legalább két gólt.
  • Rodrigo de Paul a 20. mérkőzésén megszerezte az első gólját az Atléticóban
  • Mohamed Szalah lett az első játékos, aki öt egymást követő szezonban lőtt több mint 20 gólt a Liverpool színeiben.
  • Fikayo Tomori csupán a harmadik angol játékos, aki nem angol csapat színeiben szerzett gólt angol együttes ellen a BL-ben. Korábban ez csak Patrick Roberts-nek (2016-ban a Celtic–Manchester City) és Jude Bellinghamnek (2021-ben a Borussia Dortmund–Manchester City) sikerült.
  • A City védője, Kyle Walker 31 évesen és 193 naposan a második legidősebb angol játékos lett, akit Bajnokok Ligája-mérkőzésen kiállítottak. A csúcsot Paul Scholes tartja, aki 32 évesen és 139 naposan kapott piros lapot 2007-ben az AS Roma ellen.
  • A Manchester City támadója, Riyad Mahrez 5 góllal zárta a csoportkört, ennél több gólt csak Sergio Agüero (6) szerzett a csoportküzdelmek során még a 2013-2014-es idényben.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:

A csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Club Brugge (belga) 4-1 (3-0)
gól: Mbappé (2., 7.), Messi (38., 75., a másodikat 11-esből), illetve Rits (68.)

RB Leipzig (német)-Manchester City (angol) 2-1 (1-0)
gól: Szoboszlai (24.), Silva (71.), illetve Mahrez (77.)
piros lap: Walker (83., Manchester City)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport:
AC Milan (olasz)-Liverpool FC (angol) 1-2 (1-1)
gól: Tomori (29.), illetve Szalah (36.), Origi (55.)

FC Porto (portugál)-Atlético Madrid (spanyol) 1-3 (0-0)
gól: Sergio Oliveira (95.), illetve Griezmann (56.), Correa (90.), De Paul (92.)
piros lap: Wendell (70.), illetve Carrasco (67.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
Borussia Dortmund (német)-Besiktas (török) 5-0 (2-0)
gól: Malen (29.), Reus (45+2., 53., az elsőt 11-esből), Haaland (68., 81.)
piros lap: Wellinton (43., Besiktas)

Ajax Amsterdam (holland)-Sporting Lisboa (portugál) 4-2 (2-1)
gól: Haller (8., 11-esből), Antony (42.), Neres (58.), Berghuis (62.), illetve Santos (22.), Tabata (78.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Real Madrid (spanyol)-Internazionale (olasz) 2-0 (1-0)
gól: Kroos (17.), Asensio (79.)
piros lap: Barella (64., Internazionale)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Sheriff Tiraspol (moldovai) 1-1 (1-0)
gól: Fernando (42.), illetve Nikolov (93.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY