Kőkemény edzések jönnek a Fradinál - bemutatjuk az új edzőt

Russia Soccer Russia - Bulgaria football Horizontal
6566464 05.06.2021 Russia's head coach Stanislav Cherchesov reacts during a friendly soccer match between Russia and Bulgaria, in Moscow, Russia. Alexey Filippov / Sputnik (Photo by Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált, hogy a Ferencváros új vezetőedzője Sztanyiszlav Csercseszov lett. Az orosz szakember öt évig irányította hazája válogatottját, egy világbajnokságon és egy Európa-bajnokságon is részt vett a csapattal. Csercseszov játékosként futballozott már a magyar válogatott ellen, edzőként is volt magyar játékosa, és szövetségi kapitányként is szembe került már nemzeti csapatunkkal. Az 58 éves tréner jól ismeri a magyar futballt és kőkemény edzésmunkát követel meg a játékosaitól. Személyében olyan nemzetközileg elismert edzőt szerződtetett a Ferencváros, akinek a határozott személyiségével, szakmai hozzáértésével, hatalmas tapasztalatával új szintre emelkedhet az NB I címvédője. Portré.

Sztanyiszlav Szalamonovics Csercseszov 1963. szeptember 2-án született az egykori Szovjetunió területén, Dél-Oszétiában. Játékospályafutását a Szpartak Ordzhonikidze (jelenleg Vlagyikavkaz) együttesében kezdte, majd az orosz fővárosba került, ahol a Szpartak Moszkva és a Lokomotiv Moszkva csapataiban is védett. A Szovjetunió felbomlása után külföldön folytatta karrierjét, Németországban a Dynamo Dresdenben, Ausztriában pedig az Tirol Innsbruckban is megfordult.

Az országában folyamatosan változó politikai helyzetnek köszönhetően Csercseszov a Szovjetunió, a FÁK (Független Államok Közössége) és Oroszország színeiben is védett a válogatottban, amelynek tagjaként az 1994-es világbajnokságon és az 1996-os Európa-bajnokságon is szerepelt.

A korábbi kiváló kapus összesen 49 alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban 1990 és 2000 között.

Sztanyiszlav Csercseszov 49-szer szerepelt az orosz válogatottban Forrás: transfermarkt.com

A korábbi kapus oszét, egészen pontosan dél-oszét területről származik, így grúz származású társaival is jól megértette magát a válogatottban, amelyben sosem tudott első számú kapus lenni hosszú távon, mert edzői felváltva játszatták őt és a 90-es években a Chelsea-hez szerződő Dmitrij Viktorovics Harint.

Külföldre igazolását megelőzően balszerencsés volt, mert éppen a magyar válogatott elleni mérkőzés előtt tört el az ujja 1993-ban.

A nyugati bajnokságba vágyó kapus végül Kelet-Németországba szerződött, Drezdába került, a Dynamo akkoriban a Szpartak Moszkvánál gyengébb csapatnak számított. A Sztan becenévre hallgató kapus egyébként védett a magyar válogatott ellen, az 1991. szeptember 25-én lejátszott moszkvai Eb-selejtezőben az ő nevével kezdődött a szovjetek névsora.

A mérkőzés 2-2-es döntetlennel ért véget, ez volt a magyar csapat utolsó meccse a Szovjetunió ellen.

A kiegyensúlyozott, egyenletes teljesítményéről ismert kapus Drezdában sokat szenvedett, a német nyelvvel is voltak gondjai, ám erőt adott neki, hogy támogatta őt a családja, különösen angyali szőke kislánya. Csercseszov kikerült a Dresden kapujából, de később visszaverekedte magát, és többek között részese volt a Bayern München kiejtésének a Német Kupában és a bajnok Werder Bremen legyőzésekor is ő állhatott a kapuban.

Németországi légióskodása után még hat évig játszott Ausztriában, majd a Szpartak Moszkvában fejezte be játékos-pályafutását. Csercseszov 2004-ben visszatért Ausztriába és az FC Kufstein csapatánál a regionális ligában kezdte meg edzői karrierjét, majd a Wacker Tirol együttesében folytatta. 2006-ban hazatért és egykori csapatánál, a Szpartak Moszkvánál vállalt sportigazgatói, majd vezetőedzői szerepet. Oroszországban a Zsemcsuzsina Szocsi, a Tyerek Groznij, az Amkar Perm és a Dinamo Moszkva csapatainál edzősködött, aztán Lengyelországban a Legia Warszawát irányította.

A Dinamónál és a Legiánál magyar labdarúgókkal is dolgozott, Moszkvában Dzsudzsák Balázs, Varsóban Nikolics Nemanja volt a játékosa.

Amikor Csercseszov a Dinamónál a román Dan Petrescut váltotta a kispadon, egy fölényesen megnyert meccsen lecserélte Dzsudzsák Balázst, aki meg is lepődött új edzője húzásán. "A Volga elleni gólparádén még a kezdőcsapat tagja voltam, öt nullára kiütöttük ellenfelünket, gólpasszt adtam jól is ment a játék, erre egy perc múlva lecseréltek. Mindig elismerem, ha nem megy a játék, de ezúttal nem erről volt szó.

nyilatkozta még 2014-ben Dzsudzsák.

Mióta Csercseszov az edzőnk, most volt először pihenőnapunk" - mondta annak idején a DVSC jelenlegi futballistája.

Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkvánál dolgozott Csercseszov kezei alatt Forrás: vs.hu

A kemény edzésmódzereiről híres orosz tréner a Dinamo Moszkva kispadja után a Legia Warszawánál folytatta, a lengyel klubbal bajnokságot és Lengyel Kupát nyert a 2015/2016-os szezonban, majd a 2016-os Eb-n leszerepelt orosz válogatott szövetségi kapitánya lett.

Az oroszok a 2016-os kontinenstornán csoportjuk utolsó helyén végeztek, ezért Leonyid Szluckijt kirúgták és Csercseszovtól várták, hogy új, sokkal ütőképesebb csapatot építsen a hazai rendezésű 2018-as vb-re.

mondta az új szövetségi kapitány a kinevezését követően.

"Jelenleg az a feladat, hogy versenykörnyezetet teremtsünk a csapaton belül, és lehetőséget adjunk a játékosoknak, hogy megmutassák képességeiket, és megpróbálják felmérni őket és azokat kiaknázni az ellenfelekkel szemben. Jelenleg nincs értelme hangos kijelentéseket tenni" - mondta Csercseszov, aki nem akart nagy ígéretekkel dobálózni, hanem inkább a kemény munkát és a fejlődést tartotta szem előtt.

Csercseszov 2016-ban került az orosz válogatott élére Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Orhan Cicek

A hazai rendezésű világbajnokságon az orosz válogatott jól kezdett, Szaúd-Arábiát kiütötte és Egyiptomot is magabiztosan legyőzte a csoportjában, aztán Uruguaytól ugyan kikapott, de másodikként így is továbbjutott a legjobb 16 közé.

A nyolcaddöntőben nagy erőpróba várt az oroszokra, hiszen a világsztárokkal felálló spanyolokkal kerültek össze, de 11-es párbajban búcsúztatták az esélyesebb együttest.

A legjobb nyolc között a későbbi döntős horvátokkal is szoros meccset játszott Csercseszov csapata, ám ezúttal alulmaradt a büntetőpárbajban és búcsúzott a tornától.

A világbajnokságot egyébként nem a legjobb előjelekkel várta az orosz válogatott, hét mérkőzése tartó nyeretlenségi sorozatban volt, sokan féltették az együttest, de a szövetségi kapitány jelleme és egyénisége sokat segített abban, hogy megforduljon a negatív széria. Jellegzetes fizimiskája mellett Csercseszovnak a humora is egyedi, a vb előtt az egyik sajtótájékoztatón James Dodd riportert szándékosan James Bondnak szólította, majd arra a megjegyzésre is frappánsan reagált, miszerint az oroszok teljesen közönbösek a hazai rendezésű vb-vel kapcsolatban.

mondta Csercseszov, akinek az irányításával az orosz válogatott a negyeddöntőig jutott, és a franciák sikerével zárult világesemény magas színvonalat hozott, a rendezés szempontjából sem okozott csalódást a futballrajongóknak.

Csercseszov a negyeddöntőig vezette az oroszokat a 2018-as, hazai rendezésű vb-n Forrás: Sputnik via AFP/Evgenya Novozhenina

Csercseszov a sikeres vb-szereplés után maradt a nemzeti csapat élén, és a részben hazai rendezésű, tavalyról idénre halasztott Európa-bajnokságra magabiztosan kijuttatta az orosz válogatottat.

A selejtezők során Belgium mögött az I csoport második helyén zártak az oroszok, megelőzve a pótselejtezős Skóciát, valamint Ciprust, Kazahsztánt és San Marinót. Maga az Eb már nem sikerült ilyen jól a nemzeti csapatnak, egy győzelemmel és két vereséggel a Belgiummal, Dániával, Finnországgal felálló B-csoport utolsó helyén zárt, így az egyenes kieséses szakaszba nem tudott bejutni.

Csercseszov így is okozott legalább egy mulatságos pillanatot a szurkolóknak a torna idején. A foci-Eb egyik emlékezetes eseménye volt, hogy Cristiano Ronaldo az egyik sajtótájékoztatón elrakta maga elől a két kihelyezett kólát, mondván igyon mindenki vizet. A portugál világsztár után később Paul Pogba pakolta odébb a sört, majd Locatelli is arrébb tette a kólásüveget.

Csercseszov sajátos módon reagált az előzményekre, az oroszok sajtótájékoztatóján egyből felbontott egy kólát (méghozzá egy másik üveg kóla kupakjának segítségével) és beleivott, majd amikor elmondták neki, hogy Ronaldo odébb rakta az üdítőt, csak vállat vont és még egyet belekortyolt az italba.

Csercseszov az Európa-bajnokság után közös megegyezéssel, 57 mérkőzés után távozott a nemzeti együttes éléről, és közel fél évig csapat nélkül volt, amíg el nem fogadta a Ferencváros ajánlatát. A magyar válogatottal szemben egyébként kifejezetten jó a mérlege, irányítása alatt az oroszok háromszor léptek pályára a magyarok ellen, ezeken kétszer győztek és egyszer döntetlent játszottak Szalai Ádámékkal. Érdekesség, hogy 2020-ban csak az orosz válogatott tudta legyőzni Marco Rossi csapatát.

A Fradinál korábban már dolgozó Thomas Doll és Szergej Rebrov után tehát újra nemzetközileg elismert szakember irányítja majd a klubot, Peter Stöger kirúgását követően Sztanyiszlav Csercseszovval új lendületet kaphatnak a zöld-fehérek. Az új edző elsőként a klub honlapjának nyilatkozott, és elmondta, hogy régi kapcsolat fűzi a csapathoz: "Amint értesültem a Ferencváros érdeklődéséről elkezdtem információkat felkutatni a klubról.

mondta Csercseszov.

Az 58 éves szakember a kemény munkát többre tartja a tehetségnél, edzésmódszereiben nagy hangsúlyt fektet a fizikai felkészítésre, valamint a modern, intenzív technikai és taktikai tréningekre. A korábbi szövetségi kapitány a támadófutball híve, csapatai általában sokat birtokolják a labdát és a játék irányítására törekszenek.

A Fradi drukkerei fantasztikusak, emlékszem rájuk a CSZKA Moszkva otthonában aratott győzelem során leszurkolták a hazai drukkereket" - mondta Csercseszov a kinevezését követően.

Sztanyiszlav Csercseszov lett a Fradi edzője Forrás: fradi.hu

Az orosz szakember saját bevallása szerint abszolút a munkájának él, profi mentalitásából sokat profitálhat a Fradi a jövőben.

Ettől függetlenül a vezetőedző is emberből van. A családom, a feleségem és a gyerekeim mellettem állnak, és szükségem is van a támogatásukra, amely rengeteget jelent nekem. Ez sokat segít, hogy ne legyek feszült" - árulta el korábban egy UEFA-nak adott interjújában.

A Ferencváros előző edzője, Peter Stöger a DVSC elleni vereség után távozott a posztjáról, majd Máté Csaba irányításával szombaton 1-0-ra nyert a Fradi a Honvéd ellen, így győzelemmel zárta az évet és az új esztendőt a tabella éléről kezdheti. A folytatásnak már Sztanyiszlav Csercseszov vezetésével vág neki a csapat, és egyelőre nehéz megjósolni, vele mennyit változik, fejlődik majd a címvédő, de a nemzetközi rutin és a kemény munkát szem előtt tartó filozófia az orosz szakember mellett szólhat. Az utóbbi három évben egyaránt nemzetközi kupasorozat csoportkörébe bejutó Ferencváros Szergej Rebrov után ismét elismert sztáredzőt tudott a kispadra ültetni, akivel a következő szezonban akár újra sikerülhet a BL-csoportkör elérése.

Csercseszov első tétmeccse a Fradiban a Puskás Akadémia elleni NB I-es találkozó lesz 2022. január 26-án.