Semmi és senki sem tudja megállítani a Manchester City-t

fbl Horizontal
Manchester City's Spanish midfielder Rodri (C) celebrates with teammates after the English Premier League football match between Arsenal and Manchester City at the Emirates Stadium in London on January 1, 2022. - Manchester City won the match 2-1. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Példátlan módon sújtja az angol labdarúgó-bajnokságot a koronavírus-járvány újabb hulláma, amely decemberben érte el a tetőpontját, ennek köszönhetően rengeteg mérkőzést halasztottak el a Premier League-ben. A topklubok közül a Tottenhamet és a Manchester Unitedet érintette legerősebben a súlyosbodó járványhelyzet, de akad olyan csapat is a mezőnyben, amely még csak 17 mérkőzést játszott, míg a listavezető Manchester City már 21 találkozónál tart. Pep Guardiola együttese hasonlóan sikeres szezont fut, mint tavaly, és alig több mint a bajnokság felénél utcahosszal vezet. Úgy tűnik, már januárban eldőlt a bajnokság, és kisebb csoda kellene ahhoz, hogy bárki letaszítsa a trónról a Cityt. Persze történhet még meglepetés, mert sok van még hátra az idényből, és az már most biztos, hogy a BL-helyekért és a bennmaradásért hatalmas harc várható.

A Premier League-ben már a 21. fordulónál tartanak a csapatok, mégis mindössze két klub, a Manchester City és a Chelsea mondhatja olyan szerencsésnek magát, hogy az eddigi összes mérkőzését lejátszhatta. Az angol bajnokságban példátlan módon söpör végig a koronavírus-járvány újabb hulláma, rengeteg találkozót kellett elhalasztani az utóbbi hetekben - különösen a zsúfolt ünnepi időszakban - és a jövőre nézve is bizonytalan a helyzet. Több játékos és edző is hangot adott az elégedetlenségének, miszerint le kellene állítani a bajnokságot, ám a PL vezetősége hajthatatlan volt.

A Premier League vezetőinek a következő az álláspontja: ha egy csapatnak van 13 egészséges játékosa és legalább egy bevethető kapusa, akkor le kell játszania az adott mérkőzést.

Ezzel a kegyetlenül szigorú hozzáállással próbáltak szembe menni az edzők, de a december végén megtartott értekezleten nem tudták elérni a céljukat, a liga felsővezetése határozottan kitartott az elképzelése mellett.

Meg lehet-e állítani a bombaformában menetelő Manchester Cityt?

Akad persze olyan csapat a Premier League-ben, amelyet szinte egyáltalán nem viselt meg a járványhelyzet okozta káosz, legalábbis az eredményei ezt mutatják. Úgy tűnik, hogy a címvédő Manchester City lemásolja az előző idényben mutatott fantasztikus teljesítményét, mert ebben a szezonban is olyan meggyőző fölénnyel vezeti a bajnokságot, hogy gyakorlatilag már féltávnál behozhatatlannak tűnik az előnye. A 2020/2021-es évadban szenzációsan teljesített a csapat, különösen az év elején volt megállíthatatlan, és akkora előnyre tett szert, hogy a riválisoknak nem maradt esélyük utolérni.

A Manchester City az előző szezonban megnyerte a Premier League-t, és most is közel áll a címvédéshez Forrás: AFP/Peter Powell

A City a jelenlegi szezonban is szárnyal, a Premier League-ben sorozatban 11 győzelemnél jár, legutóbb a Crystal Palace ellen kapott ki még október végén.

A csapat 10 ponttal vezet a második Chelsea előtt, és ugyan riválisainak többsége kevesebb meccset játszott nála, így is hatalmas az előnye az üldözőkkel szemben. Azért a Manchester City-t sem kímélte a koronavírus, Pep Guardiola és segítője, Juanma Lillo is megfertőződött, így a Swindon ellen megnyert FA-kupa mérkőzésen nem ülhettek le a kispadra.

A klubnál jelenleg 20-nál is többen vannak karanténban, köztük hét labdarúgó, de a neveket egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A címvédőt ettől függetlenül valószínűleg nem kell félteni, az együttesnek bombaerős a játékoskerete, amely egyáltalán nem gyengült nyáron, sőt, inkább tovább erősödött. Sergio Agüero - aki az utolsó szezonjában már nem számított alapembernek - távozott a Barcelonához, majd szívproblémái miatt váratlanul vissza kellett vonulnia az év végén. Rajta kívül nagyobb név nem hagyta el a csapatot, viszont érkezett 100 millió fontért az Aston Villától az angol válogatott Jack Grealish, aki a támadósorban több poszton is bevethető, így nagy erősítést jelent Guardiola együttesének. Ferran Torres ugyan január elején a Barcához igazolt, de olyan mélysége és minősége van a manchesteriek játékosállományának, hogy valószínűleg a spanyol szélső távozása sem fogja megrendíteni a klubot.

A City domináns, labdabirtoklásra épülő játéka továbbra is nagy gondot okoz az ellenfeleknek a PL-ben, ráadásul a társaság kulcsemberei már évek óta egy csapatban futballoznak.

Nagy meglepetés lenne, ha a rendkívül összeszokott és egységes City nem tudná megvédeni a címét ebben az idényben.

Pep Guardiola a negyedik PL-győzelmére készül a City edzőjeként Forrás: AFP/Oli Scarff

Függetlenül attól, hogy a címvédő mennyire magabiztosan vezeti a bajnokságot, Guardiola a járványhelyzet okozta nehézségek miatt többször is kritikus véleményt fogalmazott meg a liga vezetőségének álláspontjával kapcsolatban, egy alkalommal még sztrájkra is felszólította a játékosokat.

Szerte a világban bevezették az öt cserelehetőséget, itt még mindig csak hármat lehet cserélni" - nyilatkozta felháborodottan a katalán tréner, aki szerint a bajnoki cím sorsa sem dőlt el, hiszen számos meccs van még hátra a szezonból. A City természetesen a Bajnokok Ligájában is érdekelt, a tavaly BL-döntős csapat idén is a sorozat egyik legnagyobb esélyese, ezért Guardiolának - aki az év edzője címért is versenyben van - nagyon fontos, hogy legjobbjai tavasszal ne legyenek fáradtak, hanem csúcsformában futballozzanak.

A Chelsea és a Liverpool még reménykedhet, a Manchester United Ronaldóval is szenved

A Manchester City első számú üldözői közé tartozik a BL-címvédő Chelsea, valamint a Liverpool. Thomas Tuchel és Lőw Zsolt együttese tavaly, éppen Guardiola csapatát legyőzve, megnyerte a Bajnokok Ligáját, és ennek a szezonnak úgy vágott neki, hogy a Premier League-ben is szeretne az első helyen végezni. A legnagyobb nyári erősítést az Intertől visszatérő sztárcsatár, Romelu Lukaku érkezése jelentette a klubnak,

de a belga támadó még nem igazán találja a helyét a csapatban, és a közelmúltban meggondolatlan nyilatkozata miatt is bajba került.

Romelu Lukaku még nem érte el az Interben mutatott formáját Forrás: AFP/Glyn Kirk

Lukaku azt nehezményezte, hogy nem kap elég játéklehetőséget, panaszkodott az edzőjére, és megemlítette, hogy visszatérne az Interhez. A 28 éves csatár azóta elismerte, hogy hibázott, de kijelentése feszültséget okozhat a csapatban - a Liverpool elleni rangadón ki is tette Tuchel a keretből - és egyáltalán nem könnyíti meg a saját helyzetét sem. A Chelsea egyébként jól kezdte a szezont a PL-ben, ugyanúgy két veresége van csak, mint a Citynek, azonban az utóbbi időben sokszor játszott döntetlent, eddig összesen hétszer, ennek köszönhetően pedig már 10 pont a hátránya a listavezetővel szemben.

A 2020-ban bajnok Liverpool előző idénye nem sikerült túl jól, számos játékosa bajlódott sérüléssel, különösen Virgil van Dijk kiválása érintette érzékenyen a klubot, aki a szezon jelentős részében nem léphetett pályára súlyos térdsérülése miatt. A 2020/2021-es évadban Jürgen Klopp csapatát sújtotta legerőteljesebben a koronavírus-járvány, és ez most is hasonlóképpen alakulhat,

ugyanis a német tréner és segédje is megfertőződött, ráadásul több kulcsemberére sem számíthat az Afrika-kupa miatt.

A csapat Arsenal elleni Ligakupa-mérkőzését elhalasztották, a bajnokságban egy meccsel játszott kevesebbet, mint a City és a Chelsea, jelenleg a harmadik helyen áll a PL-ben.

Jürgen Klopp csapata számára nehéz időszak várhat a Premier League-ben Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Az együttes legjobbja az ebben a szezonban is bombaformában futballozó Mohamed Szalah, az egyiptomi klasszis 16 góljával magasan vezeti a góllövőlistát,

és 9 gólpasszt is adott már, amely holtversenyben a legtöbb a Premier League teljes mezőnyében. Nélküle valószínűleg még ennyire sem lenne versenyben a bajnoki címért a Liverpool, Klopp számára hatalmas érvágás, hogy az Afrika-kupa miatt egy ideig nem számíthat rá, ahogyan Sadio Manéra és Naby Keitára sem.

Az utóbbi években többnyire szenvedő Arsenal ezt a szezont sem indította jól, három vereséggel rajtolt a PL-ben, majd megtáltosodott és harcban áll a BL-helyek egyikéért a tabellán jelenleg negyedik londoni együttes. Mikel Arteta csapatát ebben az idényben sem kerülik el a problémák, egyik legnagyobb sztárja, Pierre-Emerick Aubameyang botrányos viselkedésétől volt nemrégiben hangos a sportsajtó, akitől el is vette a csapatkapitányi karszalagot a spanyol edző.

A gaboni támadó több fegyelmi vétséget is elkövetett az utóbbi időben, Arteta már a meccskeretekbe sem nevezi egy ideje.

Bukayo Saka (középen) az Arsenal egyik legjobbja az idei szezonban Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Azért Aubameyang nélkül sem teljesít rosszul az Arsenal, fiatal sztárjai közül Bukayo Saka, Gabriel Martinelli és Emil Smith Rowe is remek szezont fut, a csapat egy jó tavaszi szerepléssel akár megőrizheti a negyedik helyet és kiharcolhatja a BL-szereplést.

José Mourinho kirúgása után egy újabb portugál edzővel, Nuno Espirito Santóval a kispadon kezdte a szezont a Tottenham, de a Wolverhampton korábbi trénerét hamar leváltották a sorozatos rossz eredmények miatt.

A csapat élére egy igazi sztáredző, Antonio Conte került november elején.

Az olasz szakember a Chelsea-vel már nyert angol bajnokságot, a Serie A-ban pedig korábban a Juventusszal, majd 2021-ben az Interrel hódította el a Scudettót. A londoni együttest borzasztóan megviselte a koronavírus-járvány, még csak 18 PL-mérkőzést tudott lejátszani az aktuális évadban, ráadásul az Európa Konferencia-ligából is kizárták.

mondta Conte a PL-vezetőkkel folytatott eredménytelen egyeztetés után.

Antonio Conte csapatát megviselte a járványhelyzet Forrás: AFP/Glyn Kirk

A csapat helyzetén az sem segít, hogy legnagyobb sztárja, Harry Kane - aki nyáron végül nem igazolt a Manchester Cityhez - talán karrierje egyik legrosszabb szezonját futja.

A háromszoros Premier League-gólkirály ebben az idényben még csak 4 gólnál jár az élvonalban, az ő kiegyensúlyozott teljesítménye nélkül nagyon nehéz lesz a Tottenhamnek elcsípnie a BL-helyek egyikét.

A tavaly második helyen befutó Manchester United ennek a szezonnak is hatalmas elvárásokkal vágott neki, ráadásul Cristiano Ronaldo is visszatért egykori sikerei helyszínére. Az ötszörös aranylabdás portugál szupersztár 36 évesen is jól teljesít, a BL-ben 6, az angol bajnokságban pedig 8 gólt szerzett eddig, ám csapata mégis többnyire szenved, sokszor kilátástalanul futballozik.

A United pillanatnyilag csak a hetedik a tabellán, a Tottenham és a West Ham is megelőzi,

de decemberben két mérkőzését is elhalasztották a világjárvány miatt és egy időre lezárták a carringtoni edzőközpontot.

Cristiano Ronaldóval is szenved a Manchester United Forrás: AFP/Oli Scarff

A szezont még Ole Gunnar Solskjaer irányításával kezdte a manchesteri sztárcsapat, de a norvég trénernek a rossz eredmények miatt mennie kellett. Két bajnoki és egy BL-meccs erejéig Michael Carrick ült a kispadon, majd kinevezték a kőkemény edzésmódszereiről híres Ralf Rangnickot, ám a német tréner megállapodása csak az idény végéig érvényes, a későbbiekben tanácsadói szerepe lesz a klubnál.

Rangnick irányításával sem veretlen már a United, Ronaldóék a Wolverhampton elleni vereséggel indították az újévet,

de minden bizonnyal nagy harcban lesznek a BL-indulás kivívásáért, a bajnoki címről viszont megint le kell mondaniuk.

A bennmaradásért harcoló csapatok között is hatalmas csata várható.

Közülük mindenképpen érdemes kiemelni a Newcastle Unitedet, amely ősszel egy dúsgazdag arab konzorcium tulajdonába került.

A klub jelenleg az utolsó előtti helyen áll, de már januárban szeretné megerősíteni a keretét a bennmaradás bebiztosítása érdekében, hogy aztán a későbbiekben magasabb célokért küzdhessen. A világ egyik leggazdagabb csapatává hirtelen előlépő Newcastle már megszerezte az Atlético Madrid angol válogatott hátvédjét, Kieran Trippiert, és a hírek szerint az Arsenalnál kegyvesztetté váló Pierre-Emerick Aubameyang is hamarosan csatlakozhat az együtteshez. A sok pénz persze nem mindig hoz azonnal kiemelkedő eredményeket, ezért nehéz tavasz várhat a csapatra, közel sem borítékolható a bennmaradása.

A milliárdos befektető tulajdonába kerülő Newcastle a bennmaradásért küzdhet Forrás: AFP/Paul Ellis

Még keményebb időszak elé nézhet a legutolsó Norwich, a még csak 17 PL-meccsnél tartó Burnley, de a Watford, a Leeds és az Everton sem lélegezhet fel.

Jelenleg megjósolhatatlan, mikor ér véget a világon végigsöprő koronavírus-járvány, ezért a bajnokságokban a csapatoknak hozzá kell szokniuk a jelenlétéhez és figyelembe kell venniük a szezon kezdete előtt. A Premier League-ben az előző idényben is rengeteg klubot hátráltatott a járványhelyzet, amely képes teljesen átrendezni az erőviszonyokat. Tavaly a bombaerős Manchester City került ki győztesen a helyzetből, Guardiola együttese megállíthatatlan gépezetként robogott át az angol bajnokság mezőnyén. Úgy tűnik, idén még nagyobb gondokat okoz Angliában a koronavírus jelenléte, és jelen állás szerint megint a City dominanciája érvényesül, bár messze még a szezon vége.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 37 27 3 7 93-33 60 88
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Arsenal 38 27 5 6 89-28 61 87
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Liverpool 37 23 4 10 84-41 43 79
GY
V
D
GY
D
I
4.
Aston Villa 37 20 9 8 76-56 20 68
GY
GY
D
V
D
I
5.
Tottenham Hotspur 37 19 12 6 71-61 10 63
V
V
V
GY
V
I
6.
Chelsea 37 17 11 9 75-62 13 60
D
GY
GY
GY
GY
I
7.
Newcastle United 37 17 14 6 81-60 21 57
V
GY
GY
D
V
I
8.
Manchester United 37 17 14 6 55-58 -3 57
GY
D
V
V
GY
I
9.
West Ham United 37 14 13 10 59-71 -12 52
V
V
D
V
GY
I
10.
AFC Bournemouth 37 13 15 9 53-65 -12 48
V
GY
GY
V
V
I
Teljes lista