A lengyelek Paulo Sousát szidják

Spanyolország - Lengyelország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, E csoport, Estadio de La Cartuja, Sevilla, 2021.06.19.
SEVILLE, SPAIN - JUNE 19: Paulo Sousa, Head Coach of Poland looks on prior to the UEFA Euro 2020 Championship Group E match between Spain and Poland at Estadio La Cartuja on June 19, 2021 in Seville, Spain. (Photo by Aitor Alcalde - UEFA/UEFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Sportnak nyilatkozott Michal Listkiewicz, a lengyel szövetség korábbi elnöke arról, hogy Paulo Sousa, a lengyel fociválogatott szövetségi kapitánya váratlanul felbontotta a szerződését, és a brazil Flamengo vezetőedzője lett.

„Óriási a csalódás, mert mindenki azt várta, hogy sikeres szövetségi kapitány lesz. Én ugyan már a kinevezése előtt is mondtam az akkori elnöknek, Zbigniew Bonieknek, hogy Paulo Sousa Magyarországon, Franciaországban és Izraelben sem csak jókat csinált, elkövetett nagy hibákat is.

És nem nagy neveket hozott magával, szerintem leginkább a barátait. Az elnök hibája is talán, hogy ezt megengedte neki. Amikor én voltam az elnök, és a holland Leo Beenhakkert szerződtettem – aki egyébként sokkal nagyobb edző volt, mint Paulo Sousa –, ragaszkodtam hozzá, hogy lengyel edzők is segítsék a munkáját, és tanuljanak tőle" – mondta Michal Listkiewicz.

Paulo Sousa a nyári Európa-bajnokságon Forrás: UEFA via Getty Images/Aitor Alcalde

„Szövetségi kapitánynak igencsak középszerű volt. Sokkal jobb szereplést várt mindenki a csapattól az Európa-bajnokságon, a szövetség a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul, de nem sikerült továbblépni a csoportból sem. A világbajnoki selejtezőben nem volt rossz a csapat, de az utolsó, Magyarország elleni hazai mérkőzés maga volt a katasztrófa. Már döntetlennel is a kiemelt csapatok között lettünk volna a pótselejtezőben, és hazai pályán játszhattunk volna egy gyengébb ellenféllel szemben, így viszont Oroszországban kell pályára lépnünk, ami nagy kihívás.

Sousa, miután elnökváltás volt a lengyel szövetségnél, azt mondta, csak a márciusi pótselejtezővel foglalkozik, ehhez képest tíz nappal később közölte, Brazíliába távozik, mert jobb ajánlatot kapott.

Michal Listkiewicz egyébként nincs jó véleménnyel a portugál edzőkről. „Alaposan lejáratták magukat a portugál edzők Lengyelországban. Egy másik híresség, Ricardo Sá Pinto is dicstelenül távozott nemrég a varsói Legiától, folyton botrányai voltak, mindig összeveszett a játékvezetőkkel és a többi edzővel. Nagyon szépen, divatosan öltözködnek, sokat beszélnek, sokat ígérnek a portugál edzők, de a munkában már nem jeleskednek annyira. Hiába portugálok, egyikük sem José Mourinho... Jelenleg három lengyel jelölt van, és egy-két külföldi, köztük Andrij Sevcsenko. A legesélyesebb talán Adam Nawalka, őt sokan szívesen látnák újra a kapitányi poszton."