Vágólapra másolva!
Minden évben akadnak olyan labdarúgók, akik remek szezont zárva többszörösére növelik a piaci értéküket. Sok esetben egy Bajnokok Ligája-győzelem, esetleg egy pazar világbajnoki vagy Eb-szereplés sokat nyomhat a latba, de a tavalyi évben több fiatal tehetségnek még erre sem volt szüksége ahhoz, hogy berobbanjon a köztudatba és mindössze pár hónap alatt eurómilliókkal emelje ázsióját. Vajon a Barcelona fiatal sztárja, Pedri, esetleg Erling Haaland vagy a Premier League valaha volt legdrágább igazolása, Jack Grealish jegyezte a legnagyobb növekedést 2021-ben? A cikk végére kiderül!

A 2021-es év különleges volt abban a tekintetben, hogy több nagy nemzetközi labdarúgótornát is rendeztek, többek között Európa-bajnokságot, olimpiát vagy épp Copa Américát. A nagy tornákon nyújtott teljesítmények általában nagy hatással vannak a piaci értékekre is. A nyári, részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság esetében sem volt ez másképp, ugyanis az olaszok győzelmével záruló torna után összesen mintegy 31 futballistának változott pozitív irányban az ázsiója.

A torna után a legnagyobb növekedést a spanyol Pedri produkálta, akit az Eb legjobb fiatal játékosának választottak,

ráadásul a Barcelona 19 éves tehetsége a Golden Boy-díj után tavaly ősszel megnyerte a legjobb U21-es játékosnak járó Raymond Kopa-díjat is.

A spanyol válogatott Pedri elképesztő szezont tudhat a háta mögött Forrás: AFP/Javier Soriano

Azonban hiába a rengeteg elismerés, a 2021-es évben nem Pedri piaci értéke növekedett a leginkább. Összegyűjtöttük azt a tíz labdarúgót, akiknek a legtöbbet nőtt az értéke az elmúlt esztendőben. Az adatokat a Transfermarkt.com szolgáltatta.

A listán szereplő futballisták sorrendje úgy alakult ki, hogy megnéztük, mennyit értek az előző év elején, és ahhoz képest mekkora volt a növekedés mértéke.

Jack Grealish

2021. január 1-jei piaci értéke: 50 millió euró
Jelenlegi piaci értéke: 80 millió euró
Különbség: 30 millió euró

Jack Grealish 2020-ban az Aston Villa játékosaként robbant be a Premier League-ben, és meglehetősen gyorsan bizonyította, hogy a birminghami együttesnél erősebb csapatban is megállná a helyét. A 26 éves középpályás az Európa-bajnokságon tagja volt az ezüstérmes angol válogatottnak.

Grealish az Eb-n ugyan kevés játéklehetőséghez jutott, mindössze 173 perc jutott neki, de így is kiosztott két gólpasszt,

ráadásul kulcsszerepet játszott abban, hogy Anglia bejutott az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. A torna után nem sokkal az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság címvédője, a Manchester City 117,5 millió eurót fizetett a játékosért, ezzel ő lett a Premier League valaha volt legdrágább igazolása. Ez már csak azért is tűnik hihetetlen összegnek, mert még az év elején csupán 50 millió euróra taksálták a játékost. Persze, sok esetben a klubok által kifizetett pénz nem a játékos valódi piaci értékének megfelelő összeget jelenti, hanem hogy mennyit volt hajlandó fizetni érte.

A Manchester City rekordösszegért szerződtette Jack Grealish-t Forrás: AFP/Paul Ellis

Grealish piaci értéke jelenleg 80 millió euró, ami azt jelenti, hogy az előző évben 30 millió euróval emelkedett az ázsiója. Ám ezt aligha az új csapatában nyújtott szereplésével érte el, ugyanis a Cityben meglehetősen visszafogott teljesítményt nyújt, eddigi 21 meccsén három gól és három gólpassz került a neve mellé.

Emile Smith Rowe

2021. január 1-jei piaci értéke: 2,7 millió euró
Jelenlegi piaci értéke: 38 millió euró
Különbség: 35,3 millió euró

Smith Rowe az Arsenal akadémiáján nevelkedett, az utánpótláscsapatokat végigjárva 2019-ben fél szezont a Gulácsi Péter, Willi Orván és Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató RB Leipzignél töltött, majd ezt követte egy teljes idény a Huddersfield Townnál. Ekkor még csak mindössze 2,7 millió eurót ért, majd egy évvel később ez az összeg a többszörösére nőtt, köszönhetően annak, hogy Mikel Arteta rendszeres lehetőséget biztosított az angol középpályásnak.

Emile Smith Rowe rendszeresen meghálálja a bizalmat az Arsenalban Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A spanyol tréner 2020. december 26-án, a Chelsea elleni rangadón nevezte először a kezdőbe az Arsenal szupertehetségét. Az Ágyúsok 3-1-re nyerték a találkozót, az angol középpályás pedig gólpasszal mutatkozott be. Onnantól kezdve

Emile Smith Rowe alapember lett a felnőtt keretben, a tavalyi év pedig meghozta számára az igazi áttörést. A 2021-es naptári évben 35 bajnokin lépett pályára, 10 gólt és 5 gólpasszt jegyzett.

Remek teljesítményére az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate is felfigyelt és novemberben bizalmat szavazott a 21 éves játékosnak az Albánia és San Marino elleni utolsó két vb-selejtezős mérkőzésen.

A San Marino ellen 10-0-ra megnyert mérkőzésen pedig gólt is szerzett az Arsenal tehetsége, aki a londoni együttesben megkapta az ikonikus 10-es mezszámot is, amit legutóbb Mesut Özil viselt.

Gavi

2021. január 1-jei piaci értéke: -
Jelenlegi piaci értéke: 40 millió euró
Különbség: 40 millió euró

A Barcelonánál már-már megszokottá vált, hogy évről évre feltűnik egy tinédzserkorú szupertehetség. A 2021-es esztendőben sem volt ez másképp, Ansu Fati és Pedri után tavaly a 17 éves Gavi robbant be a spanyol sztárcsapatban. A spanyol középpályás 2020-ban még a Barcelona U16-os csapatában játszott, az előző szezont pedig az U19-esek között kezdte, vagyis a nála három évvel idősebbekkel. Éppen ezért

nehéz lenne meghatározni, hogy tavaly év elején mennyit ért pontosan a spanyol tehetség, aki előszőr októberben jelent meg a Transfermarkt kimutatásában, akkor 25 millió eurón állt, majd év végére 40 millió euróra tornázta fel az ázsióját.

Ebben nagy szerepe volt a Barcelona korábbi edzőjének, Ronald Koemannak, aki a sérülések miatt felvitte Gavit az első csapathoz az idei szezon kezdete előtt, azóta pedig szinte elképzelhetetlen nélküle a szebb napokat is megélt Barcelona kezdője.

A Barcelona tehetsége, Gavi az Elche ellen lőtte élete első spanyol bajnoki gólját Forrás: AFP/Pau Barrena

A spanyol bajnokságban eddig 17 alkalommal lépett pályára, egy gólt szerzett és kiosztott három gólpasszt, ráadásul a Barcelona összes BL-csoportmeccsén lehetőséget kapott. Gavi meglehetősen sokoldalú játékos, játszott már középső középpályást, jobb és bal oldali középpályást, valamint baloldali támadót is, de a védekezésből is rendre kiveszi a részét. A spanyol felnőttválogatottban októberben debütált, amivel rekorder lett, azóta négy tétmeccsen lépett pályára, ráadásul a legutóbbi, svédek elleni vb-selejtezőt már végig is játszotta.

Jamal Musiala

2021. január 1-jei piaci értéke: 10 millió euró
Jelenlegi piaci értéke: 55 millió euró
Különbség: 45 millió euró

Egészen döbbenetes, hogy a Bayern München játékosa 2020 nyarán csupán 1 millió eurót ért, majd pár hónap alatt a tízszeresére növelte ázsióját. Musiala a tavalyi évben pedig már meghatározó tagja lett a német rekordbajnok csapatának. A 2021-es naptári évben 32 bajnokin kapott lehetőséget, hat gólt szerzett és öt gólpasszt osztott ki a Bundesligában.

Jamal Musiala mára már szinte kirobbanthatatlan a Bayern München kezdőjéből Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Emellett a Bajnokok Ligájában is letette a névjegyét, hiszen gólt lőtt a Barcelona ellen, amivel nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a katalán együttes már a csoportkörben búcsúzni kényszerült. A 18 éves játékos tavasszal bemutatkozott a német felnőttválogatottban is, azóta pedig már kilenc meccsen kapott lehetőséget, ráadásul szerepelt a nyári Európa-bajnokságon is.

Florian Wirtz

2021. január 1-jei piaci értéke: 24 millió euró
Jelenlegi piaci értéke: 70 millió euró
Különbség: 46 millió euró

Jamal Musialához hasonlóan egy másik német játékos, Florian Wirtz is parádés évet zárt. A fiatal középpályás posztján a Bundesliga egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, így nem véletlen, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a csapatnak, amely a soraiban szeretné tudni a Bayer Leverkusen legnagyobb értékét. Wirtz még a 17. életévét sem töltötte be, amikor a Bayer Leverkusen 2020 januárjában szerződést kötött vele. Miután Kai Havertz a Chelsea-hez szerződött, Wirtz lehetőséget kapott, hogy betöltse a Leverkusen középpályáján keletkezett űrt. Arra azonban valószínűleg még a német klubnál sem számítottak, hogy Wirtz tökéletesen fogja megoldani a rábízott szerepet, ugyanis az egész 2020/2021-es szezont bombaformában játszotta végig.

Wirtz tehetségét a magyar szurkolók is megcsodálhatták, ugyanis a Ferencváros elleni Európa-liga-meccsen győztes gólt lőtt szeptemberben.

Florian Wirtz gólja mentette meg a Leverkusent a Ferencváros ellen Forrás: AFP/Roberto Pfeil

Remek idényének köszönhetően az egekbe szökött a becsült piaci értéke, ami jelenleg 70 millió euró. Nem csoda, hogy a Bayer Leverkusennél úgy döntöttek, hogy 2026-ig szerződést hosszabbítanak vele, ezzel is elkerülve, hogy Kai Havertz után ismét lecsapjon legnagyobb értékükre valamelyik topklub.

Jude Bellingham

2021. január 1-jei piaci értéke: 27 millió euró
Jelenlegi piaci értéke: 75 millió euró
Különbség: 48 millió euró

Még csak 18 éves, de fél Európa sorban áll a Borussia Dortmund szupertehetségéért. A német klub 2020 júliusában mintegy 23 millió euróért szerződtette Bellinghamet a Birmingham City csapatától, ami akkor világrekordot jelentett egy tizenhét éves focistáért.

Bellingham piaci értéke ma már 75 millió euró, ami első sorban a tavalyi évének köszönhető. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy a fiatal játékost választották meg az elmúlt szezon legjobb újoncának a Bundesligában.

A 2021-es naptári évben 33 bajnokin lépett pályára, három gól mellett hat gólpasszt jegyzett. Bellingham a nyári Európa-bajnokságon minden idők legfiatalabb Eb-n pályára lépő labdarúgója lett a maga 17 éves és 349 napos életkorával, a torna végén pedig ezüstérmet nyert az angol válogatott tagjaként.

Bellingham egyre fontosabb szerepet tölt be a Borussia Dortmund csapatában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Arne Dedert

Pedri

2021. január 1-jei piaci értéke: 30 millió euró
Jelenlegi piaci értéke: 80 millió euró
Különbség: 50 millió euró

A lista negyedik helyén a Barcelona középpályása, Pedri áll, aki ugyan még mindig szemtelenül fiatal, de roppant érett játékának köszönhetően alapembere lett a katalán együttesnek, valamint a megfiatalított spanyol válogatottnak is. A 19 éves játékos egészen elképesztő idényt zárt, ráadásul úgy, hogy a bajnokságban augusztusban, míg a BL-ben szeptember végén lépett legutóbb pályára.

Összesen 73 tétmeccsen kapott lehetőséget a Barcelonában és a spanyol válogatottban, utóbbival pedig a labdarúgó Európa-bajnokság mellett az olimpiát is megjárta.

Pedri a teljesítményével sokakat lenyűgözött, az Eb-n például a legjobb fiatal játékosnak választották, a torna után tízmillió euróval kóstált többet a becsült értéke, de a tokiói olimpián ezüstérmet szerző spanyol csapatban is kulcsszerepet töltött be. Jelenleg Pedri piaci értékét 80 millió euróra taksálják.

Pedri még csak 19 éves, de már alapembernek számít a Barcelonában Forrás: AFP/Pau Barrena

A hosszú ideje sérüléssel bajlódó játékossal októberben hosszabbított szerződést a csődközelben lévő Barcelona, melyben 1 milliárd eurós kivásárlási díjat állapítottak meg. Bár a katalán együttes nehéz anyagi helyzetben van, mégis nehéz lenne elképzelni, hogy akár ennyi pénzért is megválna a klub Pedritől, aki alighanem a következő évek Barcelonájának egyik legnagyobb játékosa lehet.

Vinícius Junior

2021. január 1-jei piaci értéke: 50 millió euró
Jelenlegi piaci értéke: 100 millió euró
Különbség: 50 millió euró

A 2021-es évet alighanem soha nem fogja elfelejteni a Real Madrid brazil sztárja, Vinícius Junior, aki úgy tűnik, a nehéz kezdet után vére magára talált. Kellett ehhez ugyan egy edzőváltás is, hiszen Carlo Ancelotti irányítása alatt nemcsak élvezi, de meg is hálálja a bizalmat. Az előző évben Vinícius 25 meccsen lépett pályára, 12 gólt szerzett és kilenc gólpasszt adott.

Korábban sokan kritizálták, sőt még a madridi szurkolók között is akadt olyan, aki megkérdőjelezte, hogy mit keres még mindig a világ egyik legnépszerűbb klubjánál.

A brazil támadó rácáfolt minderre, ugyanis az utóbbi időben alapembere lett a Real Madridnak, a spanyol sztárcsapatban nyújtott teljesítményének köszönhetően pedig 100 millió euróra emelkedett a becsült piaci értéke. Jól mutatja Vinícius formajavulása, hogy a 2021-es év elején még csupán fele ennyit ért, ezzel pedig a harmadik legnagyobb értéknövekedést érte el.

A Real Madrid brazil tehetsége Ancelotti kezei alatt egyre jobb formába lendül Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

Erling Haaland

2021. január 1-jei piaci értéke: 100 millió euró
Jelenlegi piaci értéke: 150 millió euró
Különbség: 50 millió euró

A Borussia Dortmund norvég csodatinijét alighanem senkinek nem kell bemutatni. A norvég csatárt ugyan többször is sérülések hátráltatták a tavalyi esztendőben, ettől függetlenül kifejezetten jól sikerült számára a 2021-es év egyéni szinten: 31 bajnokin lépett pályára a Bundesligában, ezeken pedig összesen 30-szor volt eredményes és emellett még kiosztott 11 asszisztot is. Nem véletlen, hogy a Timo Wernert és Toni Kroost is képviselő Volker Struth játékosügynök szerint legalább 300 millió euró körüli összegre lesz majd szüksége annak a klubnak, amely szeretné leigazolni Haalandot. A BVB támadója még mindig roppant fiatal, mindössze 21 éves, de már hosszú ideje világklasszis teljesítményt nyúlt klubjában és a válogatottban is.

Hiába lőtte zsákszámra a gólokat Haaland, csupán a második legnagyobb növekedést érte el az ázsiója Forrás: AFP/Ina Fassbender

Dusan Vlahovic

2021. január 1-jei piaci értéke: 16 millió euró
Jelenlegi piaci értéke: 70 millió euró
Különbség: 54 millió euró

Bizonyára sokan meglepődnek, de a Fiorentina 21 esztendős támadója, Dusan Vlahovic piaci értéke nőtt a legjelentősebben az elmúlt évben. A szerb csatár az előző idényben robbant be a köztudatba, a mostani szezonban pedig folyamatosan bizonyítja, miért tartják a posztján a világ egyik legnagyobb tehetségének. Vlahovic a 2021-es szezonban igencsak megtalálta a góllövőcipőjét, ugyanis 43 meccs alatt 33-szor volt eredményes.

A Fiorentina legnagyobb értékének formája már csak azért is figyelemre méltó, mert nála több gólt az adott naptári évben csak Robert Lewandowski szerzett,

szám szerint 40-et. Vlahovic a számos góljából sokat távolról, kiszorított helyzetből, illetve a fizika törvényszerűségét meghazudtoló fejesekből, valamint büntetőkből szerezte.

Dusan Vlahovic piaci értéke nőtt a legtöbbet a tavalyi évben Forrás: NurPhoto via AFP/Lisa Guglielmi/LiveMedia/NurPhoto/Lisa Guglielmi

Kétség sem fér hozzá, hogy kimagasló évet tudhat magáénak a szerb játékos, ám azt, hogy a személyében Haalandhoz hasonló korszakos zseniről beszélhetünk-e, azt egyelőre nehéz lenne megállapítani, de minden bizonnyal idővel ki fog derülni, hogy valójában hol helyezkedik el a szerb támadó valós értéke.