Dárdai Pál kirúgása után még szánalmasabb helyzetben van a Hertha

Hertha BSC - FC Augsburg Sports soccer Bundesliga Group Horizontal
27 November 2021, Berlin: Football: Bundesliga, Hertha BSC - FC Augsburg, Matchday 13 at Olympiastadion. Hertha's team celebrates the 1:0. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Hiába küldte el 2021 novemberében a Hertha vezetősége Dárdai Pált a csapat kispadjáról, a berlini együttes továbbra is csak vergődik a Bundesligában, és még mindig a kiesés fenyegeti. Ha ez így megy tovább, megtörténhet az a szégyen, hogy a Hertha a 2022-23-as idényt a másodosztályban kezdi meg. Dárdai elküldése után sem lett tehát jobb a helyzet, sőt: a vezetőség alkalmatlan, az új edző pedig többször mondott csődöt, mint ahányszor sikeres tudott volna lenni.

A Bundesliga tavaszi folytatása előtt szakemberek segítségével a német televíziósok csináltak egy remek összeállítást a Köln támadójátékáról, külön vizsgálva annak során a francia középcsatár, Anthony Modeste teljesítményét. Ebből kiderült, hogy a Köln támadásai 94%-át szélen vezeti. Innen a bajnokság első felében játszott 17 találkozón 259 beadást küldött a kapu elé, majdnem 100-zal többet, mint a ligaátlag.

Ezek közül 36 úgy végződött, hogy Modeste kapura fejelte a labdát.

Ebből nyolc gól született. A kisfilmben elemezték hogyan érkezik a francia csatár a kapu elé, rázza le őrzői, és fejel a kapuba. Ezt az elemzést minden országban (így Magyarországon is) láthatták a foci szerelmesei, vagyis egy honi rajongó tudhatta, többnyire hogyan szerez gólt a Köln remek felépítésű csatára. Ezek után mi történt a Bundesliga 2022-es nyitófordulójában, a Hertha-Köln mérkőzésen?

Az első félóra végén a kölni Mark Uth elment a bal oldalon, remekül beadott, Anthony Modeste berobbant, és hat méterről védhetetlenül fejelt a kapuba. A Hertha középső védője, Jordan Torunarigha olyan érdeklődve nézte az eseményeket, mint aki még soha nem hallott arról, hogy fejjel is lehet gólt szerezni a labdarúgásban. És még soha nem hallotta, hogy Modeste szokott ilyeneket csinálni.

Anthony Modeste gólt fejelt a Hertha kapujába Forrás: AFP/Uwe Kraft

Ilyenkor egy magyar drukker kárörvendően megállapítja, hogy ezért kár volt meneszteni Dárdai Pált, ha az új edző, Tayfun Korkut ennyit nem tud hozzátenni a csapat védekezéséhez. Nem tudja azt, amit bármelyik magyar sportrajongó tud, aki néz televíziót.

November végén, a 13. fordulót követően vált meg a fővárosi csapat a magyar trénertől. Egy balszerencsés találkozó után, amikor a 97. percben még vezetett, ám Michael Gregoritsch góljával egyenlített az Augsburg, mely akkor egy ponttal volt Dárdai csapata mögött, az osztályozót érő 16. helyen. Utólag úgy kommunikálta a sportigazgató, Fredi Bobic a dolgot, hogy győzelem esetén is megválnak a magyar szakembertől, ám - lássuk be - az elég furcsa lett volna. Így ez a Gregoritsch-gól jól jött a vezetőnek, mert így lett indok a váltásra.

Mert tudott dolog volt, hogy nem tökéletes a munkakapcsolat a két vezető között.

A váltás okaként azt is említette Bobic, hogy semmit nem fejlődött a csapat az ősz során.

Elismerte, hogy mutatott a csapat jó teljesítményt, például Frankfurtban, néha munkás győzelmet aratott, például a Mönchengladbach ellen, de többnyire reménytelen produkciót nyújtott.

Fredi Bobic (balra) szerint Dárdaival (jobbra) nem lett jobb csapat a Hertha Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/David Inderlied

Sajnos ez utóbbival nem lehet vitatkozni: nem volt öröm nézni a Dárdai vezette Herthát! Ám ehhez hozzájárult a német főváros csapatához méltatlan játékoskeret. Évek óta ilyen! Tulajdonképpen ebbe bukott bele Bobic elődje, Michael Preetz is. Bobic nagy tervekkel érkezett, és a legtöbb, amit tett az eddigi ottani munkálkodása idején, hogy leigazolta a montenegrói Stevan Jovetic-et, illetve a pályafutása csúcsán régen túljutott Kevin-Prince Boatenget. Utóbbi Berlinben született, és ott faragta magának azt a vándorbotot, mellyel a kontinens sok helyére eljutott.

Kevin-Prince Boateng nem igazán találta a közös hangot a magyar edzővel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / FOTOAGENTUR SVEN SIMON/Franz Waelischmiller/Sven Simon

És amint hazatért, azonnal szobrot is szeretett volna faragtatni magának, de ehhez a jelenben semmivel nem járul hozzá. Ellenben folyamatosan mérgezi a hangulatot, balhéival, öntelt nyilatkozataival.

Egy edzésen úgy összeszólalkozott Dárdai Pállal, hogy majdnem tettlegességre került sor.

Szerencsére szétválasztották őket.

Most már a magyar edző nincs ott, de Boatangre igazából utódja sem számít. Vagyis valami tényleg nincs rendben a magát folyamatosan tömjénező, egyébként még csak 34 éves focistával.

Jovetic viszont hasznos a csapat számára, de az ő érkezése sem indokolja Dodi Lukebakio, Matheus Cunha, Javairo Dilrosun és Krzysztof Piatek elengedését. Vagyis nem volt könnyű dolga Dárdainak az első 13 fordulóban. És nem vett át könnyű örökséget az utódja, Tayfun Korkut sem.

Az új edző a 14. fordulóban Stuttgartban debütált. A Dárdai-féle csapathoz képest Tousart és Serdar betegség, Stark, Mittelstädt és Ekkelekamp az új tréner döntése értelmében maradt ki a csapatból. Utóbbiak helyére Darida, Maolida és Belfodil került. Ám ezektől a változtatásoktól nem teljesített jobban a Hertha, mint Dárdaival.

Tayfun Korkut nehéz örökséget vett át a berlini csapat vezetésével Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A török edző első meccsének elején úgy futkároztak a játékosai Stuttgartban, mint pók a falon. Aztán 2-0-s hátrányban megváltozott minden. Nehéz eldönteni, hogy a sváb csapat követett el taktikai hibát, vagy Korkut tüzelte fel az övéit, de ezen két magyarázat helyett inkább egy harmadik lehet az igaz: a montenegrói Stevan Jovetic elkapta a fonalat, és két szép góllal egyenlített.

Jovetic később odaszúrt egyet Dárdainak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

Majd a következő találkozón ismét kiemelkedően játszott a korábban a Fiorentína, az Inter, a Manchester City, a Sevilla és a Monaco mezében már Európa összes nagy bajnokságában gólokat szerző játékos, és vezérletével 2-0-ra nyert a Hertha, az akkor még önmagát erősen kereső Bielefeld ellen. Majd nem felejtett el „odaszúrni" Dárdainak egy nyilatkozatával,

amikor arról beszélt, hogy mennyivel jobban érzi magát mindenki a csapatnál, ha hagyják támadni a játékosokat.

Ezt követően a Mainz atomjaira szedte a Herthát, megalázó 0-4 lett a találkozó vége. Ekkor senki nem gondolta volna, hogy az őszi zárófordulóban a berlini gárda le tudja győzni a Dortmundot. A berlini hullámvasút tehát Dárdai után is tovább működik: hol fent, hol lent. Ám ne feledjük, hogy a hullámvasútnak van egy olyan helyzete, amelyből önerőből nem tud kimozdulni, és ez bizony a legmélyebb pontján található. Ezt fel kell ismernie az ottani vezérkarnak is.

Az utolsó négy őszi fordulóban a csapat még kicsit Dárdaié, kicsit Korkuté volt. Ám most már egyértelműen az utóbbié, mert igaz, hogy ünnepek tarkították a háromhetes szünetet, de ennyi idő alatt már illik az új edzőnek a saját képére formálni a csapatot.

Nem igazán sikerült jobbá tenni a berlini csapatot az új edzőnek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

Ez a nyitófordulóban úgy sikerült, ahogy arról már szó volt. Egyébként 3-1-es vereség lett annak a meccsnek a vége. A Köln nem egy kiszámíthatatlan csapat, ezt majd be fogja neki bizonyítani szombat délután az ezer sebből vérző Bayern München is.

A Herthának pedig ugyanekkor a jelenleg legrosszabb formában lévő Bundesliga-gárda, a Wolfsburg ellen kellene sikeresnek lennie.

Ha nem tud, akkor egyre aggódóbb pillantásokat kell vetnie lefelé. Ha nyerne a farkasoknál, akkor sincs semmi rendben a főváros legnagyobb és legsikeresebb klubjánál. Ez pedig ott egy jó ideje nem az edző felelőssége.