Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes, hogy manapság milyen brutális fizetéseket adnak a focicsapatok a játékosaiknak. Köztudott, hogy a világ legjobban kereső focistái az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szerepelnek, jobbára kiemelkedően. Azonban néha a teljesítmény nincs összhangban a csillagászati összegekkel. Ennek apropóján összegyűjtöttük a világ legerősebb bajnokságából azt a 11 játékost, akiknek a szezonban nyújtott teljesítményét elnézve irreálisan sokat keresnek. Íme, a Premier League legtúlfizetettebb labdarúgóinak álomcsapata.

Miért nőtt ennyire a futballisták fizetése?

Manapság a focisták egyre nagyobb fizetéseket kapnak, mert a klubok annyi pénzt keresnek, mint korábban soha. Ez leginkább a globalizációnak és a technológiai fejlődésnek tudható be, hiszen a televíziós közvetítéseknek köszönhetően a labdarúgás egyre népszerűbbé és jövedelmezőbbé vált.

A Premier League első közvetítési jogai 1992 és 1997 között még kevesebb mint 200 millió fontért keltek el, ehhez képest 2016–tól 2019-ig már több mint 5 milliárd fontért. Ez a tendencia pedig vélhetően csak folytatódni fog, mivel évről évre újabb gigamegállapodásokat kötnek.

Tavaly ősszel például 2,7 milliárd dolláros üzletet kötött a liga az NBC Sports csatornával, ezzel is elősegítve, hogy erősödjön az angol labdarúgó-bajnokság népszerűsége az Egyesült Államokban. Feltehetőleg nem lenne ilyen mértékű kínálat kereslet nélkül, hiszen a klubok nem tudnának ennyire nyereségesek lenni, ha az embereket nem érdekelné a futball. Csökkenne a játékosok iránti kereslet, és csökkenne a fizetésük is.

A Premier League a világ legjövedelmezőbb bajnoksága

Az köztudott, hogy a Premier League-ben óriási pénzek mozognak, és az angol klubok a világ leggazdagabbjai közé tartoznak. Bár a koronavírus miatt a 2020/21-es szezonban 600 millióval kevesebb bevételt realizáltak a csapatok, a bérköltségek azonban nemhogy csökkentek volna, de tizedével még nőttek is. Csak egy hét alatt a PL-ben szereplő játékosok többet tesznek zsebre, mint amit Angliában egy átlagos munkavállaló keres egy évben.

Döbbenetes, mennyire jól lehet keresni labdarúgóként a Premier League-ben Forrás: Twitter

Mint a legtöbb iparágban és munkahelyen, úgy a labdarúgásban is előfordul olykor, hogy a fizetés nincs tökéletes összhangban a teljesítménnyel. A Premier League talán a legjobb példa arra, hogy ha rangsorolnánk a legjobban kereső, illetve a legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó játékosokat, akkor a kettő szinte szöges ellentéte lenne egymásnak.

A Premier League jelenleg legjobban kereső játékosa, Cristiano Ronaldo, akinek a heti bére 510 ezer font, vagyis nagyjából 212,5 millió forint.

Természetesen már ez is túlzás, hiszen elképesztően irreális pénz, ugyanakkor a Manchester Unitedbe visszatérő portugál klasszis a világ egyik legjobbja, csapatának pedig abszolút húzóembere, 18 bajnokin eddig 8 gólt lőtt és 3 gólpasszt adott.

Cristiano Ronaldo a PL legjobban kereső játékosa Forrás: AFP/Paul Ellis

A Premier League „túlfizetett" álomcsapata

Persze, minden klub maga dönt arról, hogy mekkora juttatásban részesíti a játékosát. A focisták játékjogaiért pedig óriási a verseny, így érthető, hogy olykor minél nagyobb fizetéssel akarják megszerezni vagy épp maradásra bírni a sportolót. Ez viszont nem mindig van összhangban a teljesítménnyel, mivel a pénz sok embert elkényelmesít. A Spotrac béradatait megvizsgálva összeállítottunk egy olyan álomcsapatot a Premier League-ben játszó focistákból, akik teljesítményükkel nem igazán szolgáltak rá az elképesztő fizetésükre. Természetesen mind a 11 futballista tehetséges, így könnyen lehet, hogy ha idővel alkalmazkodni tudnak a PL-hez, és formába lendülnek, akkor máris nem fognak túlfizetettnek tűnni ezek a sztárok.

Kepa Arrizabalaga (Chelsea) - heti 155 ezer font (nagyjából 66,6 millió forint)

Bár 2018-ban a posztján világrekordnak számító, 80 millió eurós átigazolási díj ellenében szerződtették, ma már az is meglepő lenne, ha 20 millióért tovább tudna adni rajta a Chelsea. A spanyol játékos nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, Édouard Mendy mögött pedig csupán második számú kapusnak számít. Kepa ebben az idényben csupán négy bajnokit és öt Ligakupa-meccset védett végig, illetve még az európai Szuperkupa-meccsen kapott lehetőséget: Thomas Tuchel a 119. percben becserélte a tizenegyespárbajra. Egészen döbbenetes, hogy Kepa jelenleg a Premier League második legjobban fizetett kapusa, miközben jobbára csak a cserepadot melegíti.

Mendy érkezésével kiszorult a Chelsea kapujából Kepa Arrizabalaga Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Matt Doherty (Tottenham Hotspur) - heti 65 385 font (nagyjából 28,1 millió forint)

José Mourinho kérésére a Tottenham 2020 nyarán szerződtette az ír válogatott védőt, aki a portugál mesternél még rendszeresen játszott, Antonio Conte viszont az idei szezonban csupán kiegészítőemberként számol vele. Minden sorozatot figyelembe véve 15 meccsen lépett pályára, de jobbára csak csereként. Ennek ellenére Doherty a Premier League 10. legjobban kereső jobbhátvédjeként több pénzt visz haza, mint például a Bajnokok Ligája-győztes Reece James, aki 58 ezer fontot keres hetente a Chelsea-ben.

Malang Sarr (Chelsea) - heti 120 ezer font (nagyjából 51,1 millió forint)

Kétségtelen, hogy a Chelsea francia korosztályos válogatott labdarúgója tehetséges, ám nehéz lenne azt kijelenteni, hogy már megdolgozott volna a pénzéért.

A 23 éves védő eddig mindössze három Premier League-mérkőzésen lépett pályára, de már most a liga tíz legjobban fizetett védője közé tartozik.

Csupán összehasonlítási alapon megjegyeznénk, hogy Sarr ugyanannyit keres a londoniaknál, mint a Manchester Citynél a háromszoros PL-győztes védő, Aymeric Laporte.

Bár Malang Sarr egyelőre még csak kiegészítőember Thomas Tuchel csapatában, a fizetését tekintve nincs oka panaszra Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Yerry Mina (Everton) - heti 120 ezer font (nagyjából 51,1 millió forint)

Ahogy Mina teljesítménye, úgy az Evertoné sokat romlott az előző idényhez képest. A liverpooli csapat a bajnokság alsó felében vesztegel, a kolumbiai védő pedig stabil kezdőből a kispadra szorult, csupán kilenc bajnokin játszott eddig. Nehéz lenne azt állítani, hogy a Barcelona egykori játékosa jobb lenne, mint a Premier League előző idényének legjobbjának megválasztott Rúben Dias, esetleg Joao Cancelo, Kyle Walker, Joel Matip, Antonio Rüdiger vagy Andreas Christensen, pedig a fizetések alapján mindegyiküknél többet keres, ami egészen irreális.

Phil Jones (Manchester United) - heti 75 ezer font (nagyjából 32,2millió forint)

Óriási tehetségnek indult, de a sérülései miatt nem tudta azt a karriert befutni, amit jósoltak neki. A legutóbbi két idényt teljes mértékben kihagyta, Sir Alex Ferguson nyolc és fél évvel ezelőtti visszavonulása óta csupán 169 mérkőzésen lépett pályára, ha pedig egészséges volt, a játékhiány miatt sok hibát követett el.

Phil Jones január elején két év után tért vissza a pályára sérüléséből Forrás: AFP/Paul Ellis

Tanguy Ndombele (Tottenham Hotspur) - heti 200 ezer font (nagyjából 85,9 millió forint)

Ndombele a Tottenham történelmének legdrágább igazolása, egyúttal a legnagyobb kudarca is. A kongói származású francia válogatott labdarúgó 2019-ben igazolt a londoniakhoz, azóta viszont képtelen felvenni azt a ritmust, amit a klubnál elvárnának. José Mourinho mellett több edző bicskája is beletörött abba, hogy kihozza Ndombeléből azt a tudást, ami láthatóan benne van, de a Premier League-ben nem tudott megmutatni. Talán még Ndombele legnagyobb rajongói is egyetértenek abban, hogy a középpályás teljesítménye nem indokolja a heti 200 ezer fontos fizetését, amivel jelenleg többet keres, mint a Manchester Unitednél Bruno Fernandes vagy a Liverpool BL-győztes brazil játékosa, Fabinho.

Saúl Níguez (Chelsea) – heti 198 269 font (mintegy 85,2 millió forint)

A spanyol válogatott középpályás az Atlético Madrid egyik legmeghatározóbb tagja volt az elmúlt években. Szeptemberben a BL-győztes Chelsea kölcsönvette a játékost, ám finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Azt ugyan nem tudni, hogy az Atlético és a Chelsea miben egyezett meg Saúl bérét illetően, ettől függetlenül jelenleg ő a Premier League nyolcadik legjobban fizetett középpályása. Mindezt ráadásul úgy, hogy csupán 161 percet játszott a bajnokságban, de minden sorozatot figyelembe véve is csak 17 meccsen szerepelt, és egy gólpasszt jegyzett.

A Chelsea csúnyán befürdött a spanyol játékossal, aki egyelőre semmit sem mutatott a Premier League-ben Forrás: Sputnik via AFP/Alexander Galperin

Thomas Partey (Arsenal) - heti 200 ezer font (nagyjából 85,9 millió forint)

Saúl után egy újabb korábbi Atlético Madrid-játékos, aki nem tudta bizonyítani a világ legerősebb bajnokságában, hogy megéri a pénzét. Az idei szezonban a ghánai középpályás 16 bajnokin lépett pályára, és csupán egy gólt szerzett. Kétségtelen, hogy tehetséges játékosról van szó, de ha azt vesszük figyelembe, hogy a kétszeres BL-győztes klasszis, Thiago Alcantara ugyanennyit keres a Liverpoolban, akkor talán egy kicsit túlzó a heti 200 ezer fontos fizetés.

Timo Werner (Chelsea) - heti 272 ezer font (mintegy 116,9 millió forint)

Werner, a Chelsea és a német válogatott labdarúgója rengeteg kritikát kapott már eddig is, lévén, hogy nála több ordító ziccert talán egyetlen labdarúgó sem hagyott ki az elmúlt időszakban. Egészen döbbenetes, hogy

a 25 éves csatár úgy a Premier League ötödik legjobban fizetett támadója, hogy 43 meccs alatt csupán hét gólt tudott szerezni a londoni kékek mezében.

Timo Werner számtalan alkalommal bizonyította már, hogy nincs kihagyhatatlan helyzet Forrás: AFP/Glyn Kirk

Anthony Martial (Manchester United) - heti 250 ezer font (nagyjából 107,4 millió forint)

Megváltóként érkezett a Manchester Unitedhez, de idővel kiszorult a kezdőből és hirtelen a kispadon találta magát. A 26 éves támadó pályafutása megrekedt, ebben a szezonban csak négy alkalommal volt a kezdőcsapat tagja a Unitedben, ugyanis Cristiano Ronaldo és Jadon Sancho nyári érkezésével alaposan visszaszorult a ranglétrán. Nem is csoda, hogy a MU kölcsön adta a szezon végéig a Sevillának. Ahhoz képest, hogy United-mezben jobbára csak a padot melegítette, többet keresett, mint Mohamed Szalah vagy Harry Kane.

Andrij Jarmolenko (West Ham United) - heti 115 ezer font (nagyjából 49,4 millió forint)

Bár a Bajnokok Ligája-indulást érő helyekért harcoló West Ham United ismét szenzációs szezont fut, ez nem mondható el a londoni csapat ukrán válogatott támadójáról. Az idei szezonban Jarmolenko 11 bajnokin mindössze 84 percet játszott, minden sorozatot figyelembe véve pedig 21 meccs alatt egy gól a mérlege. Talán a West Ham United szurkolói is egyetértenek abban, hogy heti 115 ezer fontért ennél jobb teljesítményre is képes lehetne a 32 éves csatár, aki Sadio Manénál, Gabriel Jesusnél és Diogo Jotánál is többet tesz zsebre.