Az adócsalásért börtönbe került Bayern-elnök unokaöccse csinálhat újra BL-csapatot Németország egyik legutáltabb klubjából

1899 Hoffenheim - FC Augsburg Sports soccer Bundesliga Group of two Happy Horizontal
08 January 2022, Baden-Wuerttemberg, Sinsheim: Soccer: Bundesliga, TSG 1899 Hoffenheim - FC Augsburg, Matchday 18, PreZero Arena. Hoffenheim coach Sebastian Hoeneß gestures. Photo: Uwe Anspach/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokságban szereplő Hoffenheim csapata régóta szeretne újra a Bajnokok Ligájában szerepelni, de a klub tulajdonosa, Dietmar Hopp legnagyobb bánatára 2017 és 2018 után eddig még nem sikerült visszajutnia a kék-fehéreknek a legszínvonalasabb európai kupasorozat legjobb csapatai közé. Egy harmadosztályból érkezett edző - aki egyébként az évekkel ezelőtt adócsalásért elítélt Bayer-elnök, Uli Hoeness unokaöccse - vezetésével azonban most ismét új esély kínálkozik arra, hogy az idei szezonban BL-szereplést érő helyen zárjon Sinsheim városának focicsapata.

2021 őszén a Hoffenheim tulajdonosa, Dietmar Hopp sokszor hangoztatta a sajtóban, hogy rövid időn belül szeretné a csapatát egy európai kupasorozatban folyamatosan szereplő gárdává kovácsolni. A Bayern München jelenlegi edzőjével, Julian Nagelsmannal ez sikerült korábban,

mivel 2017-ben és 2018-ban már szerepeltek a Bajnokok Ligájában.

A Hoffenheim a 2010-es évek közepén nagy ígérete volt a német klubfocinak: korábban olyan tehetséges játékosokat nevelt ki az európai klubfutball számára, mint a brazil Roberto Firmino (Liverpool) vagy a középhátvéd Niklas Süle (Bayern München), akire nyártól már nem tart igényt a bajor klub. Az edzők közül a német válogatott szövetségi kapitánya, Hansi Flick és a Bayern München jelenlegi elnöke, Julian Nagelsmann is a Hoffenheim csapata élén bontogatta a szárnyait a edzői pályafutásuk elején.

Ekkor még a Lipcse edzőjeként dolgozó Julian Nagelsmann beszélgetett a Hoffenheim mesterével, Sebastian Hoenessel Forrás: AFP/Jan Woitas

Utóbbi 2019 nyarán hagyta el a Hoffenheim csapatát az RB Leipzig kedvéért. A kékek tulajdonosa, Dietmar Hopp hirtelen elvesztette azt az embert, akiról azt gondolta, hogy a csapatát sikerre vezette volna.

Hopp a szép játékot preferálta, és mindig olyan edzőt keresett, aki stílust ad a csapatának.

Nagelsmann Lipcsébe való távozása után az addigi másodedző, Alfred Schreuder vette át a csapatot, és az ő vezetésével kezdetekben úgy tűnt, hogy a Hoffenheim képes lehet elérni a hőn áhított BL-helyezéseket. Időközben az edző annyire összeveszett játékossal is (a csapatkapitány Kevin Vogt egy összetűzés után Brémába került kölcsönbe, de később visszatért), hogy az utolsó bajnoki fordulókban már nem ő irányította a Hoffenheimet, amely végül csak kiharcolta az Európa-liga indulást a bajnokságban elért hatodik hellyel.

A meccsenként rúgott gólok száma viszont 2,15-ről 1,39-re esett a bajnokságban,

és hiába a nemzetközi kupaindulás, ennél közönségszórakoztatóbb játékot várt volna el a Hoffenheim tulajdonosa. Alfred Schreuder után némi meglepetésre a Hoffenheim következő edzője a német harmadosztályból került ki 2020 nyarán. A korábbi Bayern München csatár, Dieter Hoeness fia és az adócsalás miatt elítélt Bayern-elnök, Uli Hoeness unokaöccse, Sebastian Hoeness lett a vezetőedzője a kékeknek.

Dieter Hoeness a fiaival sakkozik. Benjamin és Sebastian (fehérben) Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Sven Simon

Sebastian nagybátyja, Uli Hoeness meghatározó alakja a német futballnak, mivel harminc évig volt a Bayern München menedzsere. Ez idő alatt a Bundesliga legnagyobb hatalmú vezetőjévé nőtte ki magát. Nagynevű edzőket és játékosokat is simán elküldött, miközben a csapat összesen 36 trófeát nyert.

A Bayern München elnökét hétrendbeli, összesen 28,5 millió eurós adóelkerülésért ítéltek el 2014-ben,

de ez nem a megszokott adócsalások kategóriájába tartozott, mivel 2013-ban saját maga ellen kért vizsgálatot.

Uli Hoenesst elítélték adócsalásért, és ez beárnyékolta a Bayern elnökének szakmai múltját is Forrás: AFP/Christof Stache

Uli Hoeness a regnálása alatti korábbi években 28.5 millió eurónyi adót nem fizetett meg üzleti tevékenységei után – emiatt 2014 márciusában három és fél éves börtönbüntetésre ítélték.

A büntetés további részét jó magaviselete (valamint a bűnbánás jeleként utólagosan elutalt 43 millió eurónak is köszönhetően) miatt később elengedték neki. A szabadságvesztés után 2016. november 25-én óriási támogatással kapta vissza a Bayern München elnöki posztját. 2020-ban köszönt le végleg az elnöki posztról, majd 2023-ig szóló mandátummal a felügyelőbizottságba ült át. Az adócsalásért elítélt Hoeness unokaöccse, Sebastian Hoeness a Bayern München csapatát a harmadosztály bajnoki címéig vezette, de akkoriban senki sem hitte, hogy sikeres lehet a Bundesligában. Pedig már voltak jelek, hogy kiváló szakember válhat a Bayern München egykori elnökének unokaöcséből.

Sebastian Hoeness a harmadosztályban nyert bajnokságot a Bayern München második csapatával Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A harmadosztályban elért bajnoki címmel zárult idény során a Bayern München második számú csapata birtokolta meccsenként átlagosan a legtöbbet labdát (60,9%),

és ezzel együtt a csapata a legtöbb találatot (78) szerezte a 38 lejátszott bajnoki meccsen.

A Hoffenheim élén Sebastian Hoenessnek nehezen indult a 2020/21-es szezon volt: a csapata a sérülések miatt sokszor tartalékosan játszott. A sérülések mellett olyan is volt, hogy az edző kilenc játékosa kapta el a koronavírust. Az Európa-liga csoportkörében jól szerepelt a csapat, de a bajnokságban a kiesést jelentő helyen állt. 2020 tavaszán főleg Andrej Kramaric jó formájának köszönhetően végül elérték a bennmaradást jelentő 11. helyet.

A Hoffenheimnek 2016 óta ez volt a legrosszabb bajnoki helyezése.

A szurkolók és a média kritikái ellenére a sportigazgató Alexander Rosen kitartott Sebastian Hoeness mellett, aki a rokonaival, Dieterrel és Ulival ellentétben, sokkal visszafogottabb és kiegyensúlyozottabb ember hírében állt.

árulta el Rosen.

A német edző sokszor hevesen gesztikulál a pálya szélén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A nyári, új igazolásokkal már merészebb terveket is szövögethetett a Hoffenheim, és ez nagyban köszönhető a sportigazgató, Alexander Rosen tevékenységének. A francia Stade Rennes csapatától 2021 elején érkezett, több poszton is bevethető támadó, Georginio Rutter mellett a balhátvéd David Raum volt a legfontosabb érkező.

Utóbbi a másodosztályból feljutó Greuther Fürth meghatározó embere volt, mivel védő létére 15 gólpasszt adott a Bundesliga 2 tavalyi szezonjában.

Raum annyira jól játszott, hogy a német szövetségi kapitány, Hansi Flick is behívta 2021 szeptemberében a német válogatottba.

Hansi Flick ekkor még a Bayern edzőjeként beszélgetett Sebastian Hoenessel egy bajnoki után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoerman

A novemberi meccseken a sérült Robin Gosens (Atlanta) távollétében az első számú balhátvéd lett a Nationalelfben. Raum tagja volt az U21-es Eb-t nyerő német válogatottnak is.

Bár az Augsburg ellen remekül indult a Sebastian Hoeness vezette Hoffenheim 2021/22-es idénye, később mégis egyre nagyobb lett a nyomás az edzőn és csapatán, mivel képtelen volt elmozdulni a középmezőnyből. A német edző sokszor a helyzetkihasználást hozta fel az eredménytelenség okának,

pedig a csapatnak labdavesztés utáni visszatámadásokkal volt a legnagyobb baja, túl sok területet hagytak az ellenfeleknek.

A Bochum elleni verség után átállt háromvédős felállásra, és David Raumot a baloldali szárnyvédő pozíciójába helyezte, aki így jobban kihasználhatta a játéka erősségeit, és rengeteg pontos beadással találta meg a kapu elé érkező társait. Raum ebben a szezonban hat gólpasszt osztott ki eddig a Bundesligában.

David Raum a Hoffenheim erőssége Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Hasan Bratic/Hasan Bratic

A 23 éves német válogatott játékos különösen Rutterrel érti meg magát. A francia csatár imád a pálya közepe felé cselezni, és ebben a szezonban az öt gólja mellett már négy gólpasszt adott. A két játékos közötti kiváló játékkapcsolatból sokat profitált Sebastian Hoeness csapata az ősszel.

árulta el Hoeness januárban. A csatár Andrej Kramaric a tavalyi szezonban rúgott húsz góljával óriási szerepet játszott, hogy nem esett ki a Hoffenheim. Hoeness idén az ő szerepkörét is megváltoztatta idén, mivel már a csatárok mögött játszik hamis kilencesként, akinek az egyik legfőbb feladata a társak kiszolgálása.

Kramaric eddig csak három gólt rúgott, ellenben már hét gólpasszt adott a szezonban.

A visszavont az új szerepkörben futballozó horvát csatár játékának eddig Ihlas Bebou örülhetett. A togói középcsatárnak eddig hét találata van, nem mellesleg három gólpassza is van. A védők és a középpályások mellett támadók kiveszik a részüket a védekezésből is, és főleg a pálya középső területeit védik.

Hoeness Kramaric szerepkörét is megváltoztatta Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Thissen

A középpályán a legfontosabb szerepe Diadie Samassékounak van, aki rengeteg labdát szerez, és remekül játssza meg őket a kontratámadások során. A mali válogatott játékos a példaképeinek olyan klasszisokat nevezett meg, mint a már vissszavonult Michael Esssien (Chelsea), Seydou Keita (Sevilla, Barcelona, Valencia), vagy Fabinho (Liverpool).

mondta el róla nemrégiben Sebastian Hoeness. A 2021/22-es idény őszi szezonjának végén négy győzelem és hat döntetlen után már a Bajnokok Ligája helyeken tanyázott Hopp csapata, és az eddigi remek teljesítményben nem kis érdemei vannak Sebastian Hoeness vezetőedzőnek. A Hoffenheim jelenleg a negyedik legtöbb gólt szerezte a bajnokságban.

Sebastian Hoeness ért a játékosok nyelvén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

Bár az évet nem kezdték jól a kékek a Bundesligában, mivel január középen elszenvedte az első vereségét a Hoffenheim az Union Berlin otthonában.

Sebastian Hoeness csapatának ez volt az első veresége volt 2021. november 6-ika óta.

A Julian Nagelsmann idején mutatott játéktól még messze áll a Hoffenheim, de Sebastian Hoeness vezetésével egyre jobb csapatá formálódhat a tavasz során, és harcban állhat a Bajnokok Ligáját érő helyezésekért.