Vágólapra másolva!
Csütörtökön először lép pályára 2022-ben a magyar labdarúgó-válogatott, amely különleges év elé tekint. Marco Rossi csapata ugyan a világbajnokságon biztosan nem lehet ott, így is a világ legjobbjai ellen léphet majd pályára, köszönhetően annak, hogy a Nemzetek Ligájában a világelit ellen próbálhatják majd ki magukat a játékosok. A válogatott csütörtökön a szerbek ellen kezdi az évet, lássuk, hogy alakult át a nyári Európa-bajnoksághoz képest a magyar csapat, és milyen meccsekre készülhetnek 2022-ben a magyar focisták és a szurkolók.

Újoncok és megszokott arcok a keretben

Csütörtökön tehát Szerbia lesz az ellenfél a Puskás Arénában, majd öt nappal később Belfastban, az északírek ellen lép pályára a magyar válogatott barátságos vagy ha úgy jobban tetszik, felkészülési mérkőzésen. Marco Rossi rögtön három újoncot is avathat a válogatott következő két meccsén,

meghívót kapott a debreceni Baráth Péter, a paksi Ádám Martin, valamint a honosított, az angol másodosztályú Barnsley-ban szereplő Callum Styles is.

A magyar válogatott 2021-ben a szokásosnál sokkal több meccsen lépett pályára. A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott Európa-bajnokságon három meccs jutott a nemzeti csapatnak, azt megelőzően három világbajnoki selejtezőn kellett pályára lépnie a csapatnak, majd két felkészülési meccs következett az Eb kezdete előtt. A nyári torna után be is kellett fejezni a vb-selejtezőket, ez összesen további hét meccset jelentett Marco Rossi csapatának.

Callum Styles (középen) a magyar válogatott egyik újonca Fotó: Csudai Sándor - Origo

A válogatott 2021-es évéről már írtunk/beszéltünk eleget, az albánok elleni két vb-selejtezős vereségen kívül pozitív volt a csapat megítélése a szakma és a szurkolók véleménye szerint is. A mérleg végül 15 meccsen 6 győzelem, 5 döntetlen és 4 vereség volt. Az albánokon kívül tehát csak Anglia tudta legyőzni a válogatottat, valamint a portugálok az Európa-bajnokság első csoportkörében. Ez azért annak fényében nagy szó, hogy volt még egy meccsünk az Eb-döntős angolokkal, az Eb-n pedig találkoztunk a világbajnok francia válogatottal, valamint a németekkel, és volt két meccsünk a lengyelek ellen is a vb-selejtezőkön.

2021-ben tehát 15 meccset játszott a válogatott, Marco Rossi pedig összesen 36 játékosnak szavazott bizalmat, ennyien voltak azok, akik legalább egy meccsen pályára léptek.

Ez a szám ennyi meccsen egyáltalán nem magas és ha csak azt nézzük, hogy kik azok, akik legalább hat meccsen szerepet kaptak, akkor sokkal kisebb szám jön ki, egészen pontosan 20 ilyen játékos volt.

Szalai Attila nagy sorozata biztosan megszakad a válogatottban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szalai Attila volt az egyetlen, aki az összes meccsen pályára lépett, Nagy Ádám 13 meccsen szerepelt, Kleinheisler László és Loic Nego 12 meccsen játszott, Schäfer András és Szalai Ádám 11 meccset kapott. 10 meccsen lépett pályára Fiola Attila, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Sallai Roland és Varga Kevin, 9 meccse volt Botka Endrének és Lang Ádámnak, 8 Nikolics Nemanjának és Schön Szabolcsnak. Hétszer kapott lehetőséget Dibusz Dénes, Gazdag Dániel, Hahn János és Lovrencsics Gergő, míg Szoboszlai Dominik hat meccsen tudott szerepelni.

A szerbek elleni, 2022-ben első kerethirdetés után sérülés miatt került ki a kapitány kedvence, Szalai Attila, illetve a fenti alapemberek közül Kleinheisler László maga kérte, hogy ezúttal személyes okok miatt ne szerepeljen a csapatban. Rajtuk kívül csak Nikolics és Hahn János nem kapott meghívót, valamint Lovrencsics Gergő időközben maga mondta le a válogatottságot.

A magyar válogatott kerete

kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)


védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig), Spandler Csaba (Puskás Akadémia)


középpályások: Baráth Péter (Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Nagy Ádám (Pisa), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Barnsley), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)


csatárok: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (FC Basel), Varga Kevin (Young Boys)

Szalai Attila sérülése érzékenyen érintheti a csapatot, de az új nevek első blikkre erősítést jelenthetnek a kapitánynak. Ádám Martin egészen elképesztő ütemben termeli a gólokat, a bajnokságban már 23-nál jár, ennyivel az elmúlt években mindig gólkirály lehetett volna. Legutóbb a brazil André Alves szerzett ennél több gólt az NB I-ben, még 2011-ben, a magyarok közül pedig legutóbb Racjczi Péter szerzett 23 gólt az NB I-ben a 2005-06-os szezonban, Ádám Martinnak viszont még van nyolc meccse a bajnokságban. Ádám nagy segítség lehet Rossi számára, hátha végre talál valakit, aki megbízhatóan tudja levenni a terhet a Baselben éppen újra remek formába lendülő csapatkapitány, Szalai Ádám vállairól.

Csak remélni tudjuk, hogy Szalai Ádám mellé Ádám Martin is be tud épülni a válogatottba Forrás: AFP/Christof Stache

Baráth Péter a védekező középpályás posztján hozhat új lendületet. Ez a poszt eddig Nagy Ádám felségterülete volt, de nem árt, ha neki is van komoly konkurenciája. A Debrecen mindössze 20 éves focistája szép jövő előtt állhat, míg Callum Styles személyében egy igazi all-rounder, szinte minden poszton bevethető játékos érkezik a kerethez. Styles nagymamája volt magyar, őt így sikerült honosítani. Az angol Championshipben szereplő játékos a kapus és a belső védő kivételével már minden poszton szerepelt klubcsapatában, csak remélni tudjuk, hogy a hatalmas teherbírású, a meccseken végig robotoló focista a válogatottban is egy igazi mindenes lehet, tovább bővítve ezzel a kapitány lehetőségeit.

A szerbek ellen minden bizonnyal ragaszkodik majd az eddig is bevált játékrendszerhez a kapitány, azaz a három belső védős felálláshoz. Mi valami ilyesmi felállást tudnánk elképzelni a szerbek ellen:

Gulácsi Péter – Fiola Attila, Willi Orbán, Lang Ádám – Loic Nego, Nagy Ádám, Schäfer András, Nagy Zsolt – Szoboszlai Dominik, Sallai Roland – Szalai Ádám.

Kérdés, hogy az újoncok lehetőséget kapnak-e a meccsen, ha igen, akkor kezd-e valamelyikük majd. Illetve kíváncsian várjuk, hol számít Styles-ra a kapitány. Könnyen lehet, hogy szárnyvédőként alkalmazza majd és akkor akár Nagy Zsolt helyén is kezdhet, de az sem kizárt, hogy a középpálya közepén veti be, mondjuk Nagy Ádám párjaként, ugyanis Schäfer András sérülés miatt sok meccset hagyott ki mostanában.

Nagy Ádám eddig alapembere volt a válogatottnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyelőre azt sem tudni, hogy Orbán vállalja-e majd a játékot, mivel fogászati beavatkozás után kérdéses a játéka. Azt viszont már biztosan tudjuk, hogy a szerbek szupersztárja, a Juventus klasszisa, Dusan Vlahovic kihagyja majd a meccset. Így sem lesz könnyű dolga a magyaroknak, mert a szerb keretben olyan játékosok vannak, mint például Filip Kosztics, a Frankfurt klasszisa, vagy Szergej Milinkovics-Szavics, a Lazióból vagy épp Dusan Tadics, az Ajax kapitánya, de a támadók között ott van a Fulham színeiben az angol másodosztályban már 35 gólos Alekszandar Mitrovics vagy a Real Madrid játékosa, Luka Jovics is.

Kevesebb, de annál nehezebb meccsek

A tavalyi 15 meccshez képest eddig csak 8 szerepel a magyar válogatott idei hivatalos programjában. Csütörtökön tehát Szerbia, majd következő kedden Észak-Írország következik, hogy utána jöjjenek az igazán komoly feladatok.

A magyar válogatott a Nemzetek Ligája harmadik kiírására készül, méghozzá úgy, hogy az eddigi kettő alkalommal mindig sikerült a szintlépés.

2020 őszén az orosz, a szerb és a török válogatottat megelőzve nyerte a csoportját Marco Rossi csapata, így feljutott az A divízióba, ahol a létező talán legnehezebb csoportot kapta a sorsolást követően. Az A3-as csoportban az Európa-bajnok Olaszország, valamint a másik döntős, Anglia és Németország mellé került a magyar válogatott.

Drámai meccset játszott a német és a magyar csapat a nyári Európa-bajnokságon Münchenben Forrás: Getty Images/Matthias Hangst

A meccseket a novemberi világbajnokság miatt is, de viszonylag gyors ütemben kell lejátszani, így nagyon érdekes lesz a nyár eleje, nem csak a magyar válogatottnak, de főleg a topligás játékosoknak, akik éppen csak befejezik a bajnokságokat, máris mehetnek a válogatotthoz. Kérdés, mennyire a legerősebb felállásokkal készülnek majd a vb-n is jó esélyekkel induló válogatottak.

Az azonban már biztos, hogy június 4-én a Magyarország-Anglia meccsel kezdődik a sorozat, majd három nappal később már idegenben, az olaszok ellen lépünk pályára. Június 11-én fogadjuk a németeket, majd június 14-én angol-magyar lesz Wolverhamptonban.

Ez a menet felér majd egy Európa-bajnoki szerepléssel is a válogatottak számára.

Szeptemberben zárul majd a sorozat, 23-án egy német-magyar, 26-án pedig egy magyar-olasz meccset rendeznek majd.

Az ellenfelekkel kapcsolatban elevenítsük fel kicsit a múltat. Az angolok ellen a legutóbbi világbajnoki selejtezősorozatban találkoztunk. Hazai pályán simán kikaptunk, idegenben bravúros, 1-1-es döntetlent értünk el. Ez lesz a 25. és 26. egymás elleni meccsünk, eddig mindössze ötször nyertünk ellenük, legutóbb az 1962-es világbajnokságon.

Marco Rossi az angolok elleni őszi vb-selejtezőn Forrás: Getty Images/Getty Images/Julian Finney

A németek ellen is van élményünk a közelmúltból, Münchenben a nyári Európa-bajnokságon 2-2-t játszottunk, úgy, hogy kétszer is vezettünk. Legutóbb 2004-ben nyertünk a németek ellen, az emlékezetes Kaiserslauternben rendezett meccsen, amikor a németek az Eb-re készültek, nálunk pedig Torghelle Sándor volt a hős. Tétmeccsen az 1954-es világbajnokság óta nem nyertünk a németek (NSZK) ellen, az akkor még létező NDK-t 1967-ben sikerült Eb-selejtezőn megverni.

Az Európa-bajnok olaszok ellen 2007-ben játszottunk utoljára, amikor a Népstadionban 3-1-re vertük az akkor világbajnok csapatot. Tétmeccsen legutóbb 1955-ben sikerült nyernünk az olaszok ellen.

A Nemzetek Ligájával kapcsolatban adott a kérdés, vajon az ellenfelek mennyire veszik komolyan, esetleg a vb-felkészülés jegyében mennyire áldozzák ezeket a meccseket a felkészülésre, a csapatkeresésre. Ha ez így is lesz, és esetleg a legnagyobb európai szupersztárok pihenőt kapnak, hogy a novemberi, katari világbajnokságra pihentebben lendülhessenek újra csúcsformába, a magyar válogatottnak akkor is elképesztően nehéz meccsei lesznek. Ráadásul azt pont

nekünk nem kell bemutatni, mennyire fontos az, hogy ilyen előkelő helyen szerepel a Nemzetek Ligájában a magyar válogatott, ugyanis ez ugyanolyan második esélyt hozhat a 2024-es Eb-szereplés szempontjából, mint történt az 2020-ban is.

A magyar válogatott hivatalos programja tehát szeptember végén véget is ér 2022-re és a FIFA hivatalos programjában egyelőre nem szerepelnek olyan dátumok, amikor a katari világbajnokságra készülhetnének a válogatottak. Ha lesznek ilyenek, akkor viszonylag könnyen előfordulhat, hogy a komoly ellenfelek ellen edződött magyar válogatott is segít egy-egy vb-résztvevőnek a tornára való hangolódásban, felkészülési meccsekkel.