Vágólapra másolva!
Ha csak a magyar bajnokságot, az NB I-et nézzük, akkor is egészen elképesztő az a teljesítmény, amit a Paks csatára Ádám Martin mutat, de nemzetközi viszonylatban is alig akad párja. Ádám Martin ma már több, mint az NB I gólkirályjelöltje. Nyilasi Tibor óta nem járt senki hasonló magasságokban, mint ő. Egész Európában is csak Robert Lewandowski lőtt nála több gólt. Az a rendszer sajátossága, hogy európai Aranycipőt nem nyerhet - mivel a magyar NBI-ben lőtt gól nem ér annyit, mint az angol, a spanyol vagy éppen az olasz élvonalban lőtt gólok -, de így is kiemelkedő teljesítmény az övé, és még mindig van három meccse a bajnokság végéig.

Legendás elődök nyomában

Schlosser Imre, Schaffer Alfréd, Takács II József, Jávor Pál, Sárosi György, Cseh II László, Zsengellér Gyula, Kalmár György, Deák Ferenc, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Dunai II Antal, Várady Béla, Fekete László, Fazekas László és Nyilasi Tibor. Illusztris névsor és itt véget is ér. Ők azok a játékosok, akik egy NB I-es szezonban több gólt szereztek, mint Ádám Martin jelenlegi 29 találata. Többen többször is elérték a minimum 30 gólt, de hogy érzékeltessük, mennyire ritka az, amire a Paks csatára képes ebben a szezonban,

legutóbb Nyilasi Tibor végzett legalább 30 góllal egy NB I-es szezon végén még 1981-ben. Akkor Nyíl európai Ezüstcipőt érdemelt, mert akkor más volt még a rendszer.

Azóta Détári Lajosnak volt egy 27, Tököli Attilának egy 28 gólos szezonja, így az már biztos, hogy Ádám Martin az elmúlt 40 év legjobb eredményét éri majd el (mögötte minimum 16 góllal vannak lemaradva a követők).

Az európai Aranycipőt 1967 óta osztják ki, magyar játékos még soha nem nyert el ezt az elismerést. Rögtön a bevezetése után Dunai II Antal 1967-ben és 1968-ban is közel volt a sikerhez, előbb az ezüst, majd a bronz változat lett az övé a díjból, 36, illetve 31 góllal végzett ekkor. Az első alkalommal a 42 gólos portugál legenda, Eusebio tudta megelőzni.

Elképesztő formában van a paksi góllövő Forrás: --Paksi FC hivatalos Facebook oldala

1977 és 1981 között elképesztő eredmények születtek a magyar bajnokságban, öt szezonból négyszer is az NB I adta az európai ezüstcipőst. 1977-ben Várady Béla 36, 1979-ben Fekete László 31, 1980-ban Fazekas László 36, 1981-ben pedig Nyilasi Tibor 30 góllal lett európai ezüstcipős.

Ádám Martin a Gyirmót, a Kisvárda és a Fehérvár ellen léphet pályára ebben a szezonban, a Fradi ellen eltiltását tölti. Nem a legkönnyebb ellenfelek, de még lőhet pár gólt a paksi támadó ezeken a meccseken. Ádámnak reálisan még két-három gól kerülhet a neve mellé, Nyilasit és Fekete Lászlót talán még utol is érheti vagy meg is előzheti.

Nyilasitól az utolsó pillanatban vették el az Aranycipőt

Hasonlítsuk össze kicsit Ádám Martint és azt a Nyilasi Tibort, aki utolsó NB I-es focistaként eljutott a 30 gólos álomhatárig. Pontosabban a két csatár kiugró szezonjait.

Az 1980-81-es bajnokságban még 18 csapat volt, minden csapattal két meccset kellett játszani, összesen 34 bajnokija volt egy csapatnak. Nyilasi az összesen pályára is lépett, tehát 34 meccsen zárt 30 találattal.

A mai NB I-ben 12 csapat van, minden csapattal háromszor kell játszani, így jön ki a 33 forduló, azaz Ádám Martinnak egy meccsel kevesebb jut, hogy elérje a 30 gólos küszöböt. Ádám Martin is pályán volt eddig csapata összes meccsén, így tart 29 meccsen 29 gólnál.

Érdekesség, hogy Nyilasi három mesterhármast ért el a szezonban, hatszor szerzett két gólt, kilenc meccsen volt egy gólja és 16 meccsen nem szerzett gólt. Ádám Martin a 29 meccsből eddig mindössze hétszer nem szerzett gólt, volt 15 egygólos meccse, ötször duplázott és mindössze egy mesterhármasa volt, éppen az eddigi utolsó, ZTE elleni meccsén. Ádám Martin tehát nem a könnyű meccseken lőtt sok góllal áll ennyire előkelő helyen, hanem folyamatosan hozza a maga találatait.

Nyilasi Tibornak 1981 nyarán reális esélye volt arra, hogy Aranycipős legyen, csak egy pechje volt, hogy a magyar bajnokságnak hamarabb lett vége, mint a bolgárnak.

Nyilasi az utolsó előtti fordulóban két gólt szerzett a Pécs ellen, de az utolsó körben, június 17-én a Kaposvár otthonában már nem tudott eredményes lenni a már bajnok Ferencvárosban.

Ne legyünk álszentek, a Fradinál is hajtottak arra, hogy Nyilasi aranycipős lehessen, mi sem természetesebb ennél. Erre utal a csapat akkor edzőjének, Novák Dezsőnek a nyilatkozata is.

Nyilasi Tibor egy 1982-es válogatott meccsen Forrás: Dpa

„Ahogy múltak a percek, úgy váltak idegesebbé játékosaink. Olyan viták, megjegyzések ütötték meg a fülemet, amelyek máskülönben egyáltalában nem jellemzik a mi közösségünket. De mindenki érezte a felelősséget, hogy most már nem szabad hibázni, és hibáztunk újra és újra. Mörtel a kapu torkában átesett a labdán, kapufákat rúgtunk.

s így könnyen kiismerhetővé tegyék támadásépítésünket, de tudat alatt biztos, hogy a legtöbben érte, az Aranycipőért is futballoztak" – mondta Novák a Fradi 32. fordulós meccse után, amit a csapat 3-1-re nyert a Volán ellen. Nyilasi itt végül nem tudott gólt szerezni.

Miután az utolsó előtti körben Nyilasi duplázott, elérte a 30 gólt. A Népsport arról írt a Bundesliga tudósításában, hogy „a befejező napon a már bajnok Bayern München játékosainak nagy igyekezete keltett még különös feltűnést. Paul Breitner vezérletével minden idegszálukkal arra törekedtek, hogy lehetőleg minél több helyzetet teremtsenek az Aranycipőért versenyben levő Karl-Heinz Rummenigge számára. Az aranylabdás azután egy gólt fejelt is, majd Breitner, a tizenegyesek állandó végrehajtója ezúttal átengedte társának a jogot, s „Kalle" annak rendje és módja szerint be is vágta, a hálóba a labdát. De 29 góljával alighanem csak a hazai gólkirályságot szerezheti meg, Párizsban minden bizonnyal Nyilasi Tibornak, a magyar válogatott kapitányának nyújtják át a legnemesebb fémmel ötvözött góllövőcipőt."

Nos, azóta mint tudjuk, nem így lett, pedig szinte mindenki biztos volt a dologban.

„Több lapunk, valamint a televízió és a rádió is hírül adta, hogy Nyilasi Tibor nyerte az Aranycipőt. Sajnos, a hír korainak bizonyult... A bolgár labdarúgóbajnokság utolsó fordulójában a CSZKA Szófia a várnai Cserno More ellen aratott 3-1-es győzelmével bebiztosította elsőségét. A Levszki-Szpartak ugyancsak nyert a Szliven ellen 2-0-ra, s ezzel második lett. A Trakija-Szpartak Pleven mérkőzésen, hét gól esett, a plovdivi együttes mind a négy gólját Szlavkov szerezte, ezzel a góljainak száma 31 lett, s egy góllal megelőzte a ferencvárosi labdarúgót..." - hirdette a Népsport címlapja a történéseket fekete gyászkeretben.

Georgi Szlavkov tehát a bolgár bajnokság utolsó fordulójában lőtt négy góljával lett 31 gólos, ezzel aranycipős. Szlavkov 30-szor volt bolgár válogatott, az akkori Trakija, ma már Botev Plovdiv színeiben 23 meccsen érte el a 31 gólját.

„Bevallom, nagyon szerettem volna azt az Aranycipőt, de nem adománygólokból összehozva. Akkor inkább legyen az a cipő ezüst" – mondta később az esetről Nyilasi Tibor, aki 1981 októberében vehette át a díjat Párizsban.

Ma már lehetetlen lenne a bolgár vagy a magyar bajnokságból nyerni

Az európai Aranycipő 1967-es bevezetése óta sok változás történt. Eredetileg a L'Équipe szervezésében történt a díjátadó, 1991 és 1996 között pedig hivatalos díjkiosztó sem volt. Az 1996-97-es szezontól a European Sports Media felügyeli a díjat, amit onnantól kezdve alaposan meg is reformáltak.

Míg 1968 és 1991 között automatikusan az a játékos kapta a díjat, amelyik az európai focibajnokságok első osztályának valamelyikében a legtöbb gólt szerezte, a reform óta már nem így működik a számítás. A European Sports Media már pontokat számol gólok helyett, ami azt jelenti, hogy a bajnokságok erőssége alapján súlyozza a gólok értékét, így nem feltétlenül az nyeri az Aranycipőt, aki a legtöbb gólt szerzi. Az UEFA erőrangsora alapján az öt legerősebb bajnokságban lőtt gól két pontot, a 6-22-ig legerősebb bajnokságokban szerzett gól másfél pontot, a 22. helytől lefelé szerzett gól pedig egy pontot ér.

Nem csoda, hogy azóta mindössze kétszer fordult elő az, hogy nem az (aktuális) öt topligából lett valaki aranycipős. A két kivétel két egymást követő szezonban fordult elő. Henrik Larsson 2001-ben a Celtic játékosaként 35, Mario Jardel 2002-ben a Sporting játékosként 42 góllal és másfeles szorzóval lett díjazott.

A közelmúltban történt újabb szabályváltoztatásnak köszönhetően ma már megosztott díjat sem lehet átadni, ha két focista ugyanannyi ponttal áll, akkor az kapja a díjat, aki kevesebb játékperc alatt lőtte a góljait.

Ami az aktuális rangsort illeti, Ádám Martinnál csak a Bayern München klasszisa, a lengyel Robert Lewandowski szerzett több gólt.

Ő 33 találattal vezeti a Bundesliga góllövőlistáját, ami az Aranycipőért folytatott harcban neki 66 pontot ér.

33 gólt szerzett a norvég Ohi Omoijuanfo is, de ő Norvégiában, a Molde színeiben végigjátszotta a tavaszi-őszi rendszerű bajnokságot, majd télen a Crvena zvezda játékosa lett, ahol már lőtt hat gólt, ő így áll 33 találattal, az Aranycipőért folytatott harcban neki így 27 gólja van.

Ádám Martint követi a bosnyák Nemanja Bilbija, a Zrinjski Mostar csatára 27 meccsen lőtt 28 gólt. A Lazio olasz csatára, Ciro Immobile 26 gólos és 25 gólt szerzett a Real Madrid sztárja, Karim Benzema, a belga Union SG játékosa, Deniz Undav, valamint Jay Donnelly, az északír Glentoran focistája és a Benfica sztárja, Darwin Núnez is.

A súlyozott lista természetesen már egészen másképp fest, Ádám Martin a 25. helyen áll ezen 29 ponttal.

A top 10 így fest:

  • 1. Robert Lewandowski, Bayern München, 33 gól, 66 pont
  • 2. Ciro Immobile, Lazio, 26 gól, 52 pont
  • 3. Karim Benzema, Real Madrid, 25 gól, 50 pont
  • 4. Dusan Vlahovic, Juventus, 23 gól, 46 pont
  • 5. Mohamed Szalah, Liverpool, 22 gól, 44 pont
  • 6. Kylian Mbappé, Paris Saint-Germain, 22 gól, 44 pont
  • 7. Patrik Schick, Bayer Leverkusen, 21 gól, 42 pont
  • 8. Martin Terrier, Rennes, 21 gól, 42 pont
  • 9. Ohi Omoijuanfo, Molde, 27 gól, 40,5 pont
  • 10. Wissam Ben Yedder, AS Monaco, 20 gól, 40 pont

Amíg a rendszer marad, addig tehát teljesen esélytelen, hogy a magyar, vagy bármelyik más, nem az első 22 legerősebb európai bajnokságból érkező játékos megnyerje az Aranycipőt. Jelen állás szerint az NB I-ből akkor lehetne valakinek esélye, ha nagyjából 70 vagy még annál is több gólt szerezne a 33 bajnoki meccsen.