Vágólapra másolva!
Négy éven belül harmadszor jutott az Európa-liga főtáblájára a magyar bajnok Ferencváros. A zöld-fehérek egy rosszul sikerült 90 perc miatt nem a Bajnokok Ligája csoportkörét várhatják, de így sem kell szégyenkezniük, hiszen ismét olyan sikert értek el, ami még egyetlen magyar csapatnak sem sikerült. A MOL Fehérvár nagyon közel járt egy óriási bravúrhoz, de az 1. FC Köln túl nagy falat volt még a fehérváriak számára.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Dublinból.

Négy szezon, négy főtáblás szereplés - röviden így foglalhatjuk össze a Fradi európai kupa közelmúltját. A zöld-fehérek 2019-ben az Európa-ligában kezdték, majd jött egy BL-szereplés, a tavalyi újabb EL-csoportkör után pedig idén is az immár második számú kupasorozat vár a zöld-fehérekre.

A Fradi számára igazi hullámvasút volt ez a selejtezősorozat, egyrészt a mutatott játékot, másrészt a mentális megterhelést tekintve. A kazah Tobol Kosztanaj legyőzése klasszikus bemelegítés volt a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában. A párharc legfőbb nehézségét a Kosztanajba és onnan haza történő borzasztóan hosszú és fárasztó utazás jelentette. A kinti 0-0-val "letudott" meccs után a Groupama Arénában 5-1-re nyert a magyar bajnok, egy percig nem volt kérdéses, hogy melyik a jobb csapat.

A Tobol játékosai 90 percen át csak reménytelenül kergették a Fradit a Groupama Arénában Fotó: Koncz Márton - Origo

A második körben viszont éppen fordított volt a helyzet: a szomszédba kellett csak buszozni a pozsonyi Slovanhoz, cserébe viszont ott volt a 30 évvel ezelőtt a szlovák fővárosban játszott meccs sötét emléke, na és egy, a Tobolnál nagyságrendekkel jobb ellenfél.

Bár Sztanyiszlav Csercseszov a meccs előtt minden megszólalásában kiemelte, hogy nem foglalkoznak a múlttal, és a világért sem akar politikát csinálni a sportból, azért a csapat magyar játékosai és persze a drukkerek is nagyon jól tudták, hogy micsoda téttel, micsoda presztízzsel bír a két csapat párharca.

Éppen ezért valóságos mélyütéssel ért fel, amikor a Slovan tulajdonképpen tíz perc jó játékkal fordítani tudott a Groupamában, és majd azt kellett nézniük a hazai játékosoknak és szurkolóknak, hogy a szlovák bajnokcsapat az őket budapestre elkísérő maroknyi szurkolójával ünnepel. Mintha már a továbbjutást is ünnepelték volna.

Pedig, hogy ismét a Fradi edzőjét idézzük: még csak az egyik félidőt játszották le ekkor.

A pozsonyi visszavágón aztán a hullámvasút valósággal az egekbe röpítette a Fradit. A magyar csapatot nem 150, hanem 1200 drukker kísérte el és buzdította a szlovák fővárosban, aminek örömfutall lett a vége: a Ferencváros minden sérelemért elégtételt vett, és egy csodálatos 4-1-es győzelemmel zárta le a múltat.

A Fradi negyedik gólját ünnepli Aissal Laidouni és Kristoffer Zachariassen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Remekül működött Csercseszov taktikája, támadásban szinte tökéleteset alkotott a Laidouni, Traoér, Zachariassen, Boli négyes. Nem volt kérdés, hogy nem csak a jobban játszó, hanem a jobb csapat jutott tovább a BL-selejtező harmadik fordulójába.

Ahol az a Qarabag várt a Fradira, amelyik az első körben hazai pályán öt gólt rúgva végezte ki a lengyel bajnok Lech Poznant, majd két meccsen szintén ötöt rúgva bánt el a svájci első FC Zürich-hel. Ehhez képest a Fraditól kimonodottan bravúr volt, hogy

egy újabb fárasztó utazás után embertelen időjárási viszonyok között úgy játszott 1-1-es döntetlent, hogy közeleb állt a győzelemhez, mint az azeriek.

De a hullámvasúton volt még egy újabb menet, és a hazai visszavágón ismét lefelé száguldott a szerelvény. Csercseszov rendre gondosan felépített taktikája ezúttal nem működött az élete meccsét védő azeri kapus, és Qarabag két visszatérő sztárja, Wadji és Kady áthúzta az orosz edző számításait.

Nem lehetett feltartóztatni a fekete mezes azerieket Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tudjuk, hogy késő bánat, eb gondolat, de látva a Qarabag elbukott playoff párharcát a Viktoria Plzen ellen, azt kell mondjuk, hogy a cseh csapat egyszerűbb feladat lett volna a BL-főtábláért folyó csatában, mint az azeriek voltak.

Így viszont, hogy kiesett a Fradi az azeriek ellen, a zöld-fehérek átkerültek az Európa-liga rájátszásába. Az már a pozsonyi diadal pillanatában eldőlt, hogy a Fradi biztosan főtáblás valamelyik sorozatban, a kérdés onnantól már csak az volt, hogy hol kell majd helytállnia. Az EL-playoffban az ír Shamrock Rovers legyőzése azzal együtt sem okozott gondott, hogy a Fradi kikapott Dublinban, hiszen a hazai 4-0 után igazából nem volt kérdés, hogy melyik csapat fog továbbjutni.

Mi várhat a Fradira ez Európa-ligában?

Könnyű meccsek aligha, ezt az egyet leszögezhetjük. Kubatov Gábor, a Fradi elnöke, és Orosz Pál, a labdarúgó Zrt.vezérigazgatója is azt mondja, hogy az újabb szintlépés a Ferencváros esetében immár az lenne, ha a csapat megérné a tavaszt a nemzetközi porondon. A Konferencia-liga képbe kerülésével erre most még nagyobb az esély, mint korábban, de ez egyáltalán nem lesz könnyű. A Fradi 3. kalapból várja a pénteken (azaz ma) 13 órakor esedékes sorsolást, és bizony akár egy BL erősségű csoportban is találhatja magát a magyar bajnok.

Íme a kiemelési sorrend, a csapatok neve után a kiemelési sorrendet meghatározó UEFA-együtthatóval.

1. KALAP
AS Roma (olasz, 100.000)
Manchester United (angol, 105.000)
Arsenal (angol, 80.000)
Lazio (olasz, 53.000)
Braga (portugál, 46.000)
Crvena zvezda (szerb, 46.000)
Dinamo Kijev (ukrán, 44.000)
Olympiakosz Pireusz (görög, 41.000)

2. KALAP
Feyenoord (holland, 40.000)
PSV (holland, 33.000)
Rennes (francia, 33.000)
Monaco (francia, 26.000)
Real Sociedad (spanyol, 26.000)
Qarabag (azeri, 25.000)
Malmö (svéd, 23.500)
Ludogorec (bolgár, 23.000)

3. KALAP
Sheriff (moldovai, 22.500)
Real Betis (spanyol, 21.000)
Midtjylland (dán, 19.000)
Bodö/Glimt (norvég, 17.000)
FERENCVÁROS (magyar, 15.500)
Union Berlin (német, 15.042)
Freiburg (német, 15.042)
Fenerbahce (török, 14.500)

4. KALAP
Nantes (francia, 12.016)
HJK (finn, 8.500)
Sturm Graz (osztrák, 7.770)
AEK Larnaca (ciprusi, 7.500)
Omonia (ciprusi, 7.000)
FC Zürich (svájci, 7000)
Union Saint-Gilloise (belga, 6.120)
Trabzonspor (török, 5.500)

Egy sorsolás előtt szinte kötelező eljátszani az esélyekkel, és a "mi lenne, ha..." gondolatával, úgyhogy tegyük ezt meg most mi is. A Fradi szempontjából az álomcsoport, azaz az a négyes, ahonnan a legnagyobb eséllyel juthatna tovább vagy a csoport első két helyének valamelyikén végezve az EL-nyolcaddöntőbe, vagy harmadikként kerülhetne át a Konferencia-ligába, szerintünk így nézne ki: Braga, Malmö, FERENCVÁROS, Omonia. Ebben a csoportban bátran megcélozhatná a Fradi a második helyet.

Halálcsoportot ezúttal sokkal nehezebb összeállítani, annyira sok bomba erős csapat van szinte minden kalapban. Az 1. kalapból a Premier League-et három meccsen három győzelemmel kezdő Arsenal tűnik most a legerősebbnek, míg a 2. kalapból a PSV, Feyenoord, Real Sociedad hármasból az eindhovenieket választjuk, akik

ugyan elbuktak a Rangers ellen, de egyértelműen megmutatták, hogy BL-minőségű csapatuk van.

A 4. kalapban pedig ugyan a török Trabzonspornak van a legkisebb együtthatója, de kinek hiányzik egy fárasztó török túra, majd egy meccs 40 ezer tomboló drukker előtt.

A piros-fehér mezes PSV félelmetes játékerőt képvisel Forrás: AFP/Olaf Kraak

Bármit is hozzon a sorsolás - szerintünk egy sztárcsapat és egy nagyon erős rivális a másodi kalapból szinte elkerühetetlen -, az biztos, hogy a Fradinak akkor van esélye újabb nagy sikereket elérni, ha stabilizálni tudja a védelmét. Az ugyanis szinte valamennyi párharcban látszott, hogy a támadójáték rendben van (bár, amikor nincs a pályán, feltűnő Zachariassen hiánya), Laidouni és Esiti egész jó páros a középpályán, Ryan Mmaee egyre inkább kezd magára találni, viszont neki és Tokmac Nguennek is nagyon kellene egy olyan meccs, amikor kijön nekik a lépés és visszatér a régi önbizalmuk.

Majdnem csodát tette a MOL Fehérvár

Régen volt olyan, amikor az első európai kupaforduló után még három magyar csapatnak is szurkolhattunk. Csak azért nem négynek, mert a Puskás Akadémia már a Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában bekapcsolódva belefutott a portugál Guimaraesbe (0-3, 0-0). A Kisvárda azonban két 1-0-val kiejtette a Kajratot, míg a Vidi az azeri Gabalát búcsúztatta (4-1, 1-2). A folytatásban a Várdának már nagy falat volt a norvég Molde, bár a hazai győzelem nagyon szép munka volt (0-3, 2-1), a Vidi viszont játszi könnyedséggel ütötte ki (5-0, 2-1) a moldáv Petrolul Hincestit.

A főtábláért folyó rájátszásban aztán jött a Bundesliga előző kiírásának hatodik helyezettje, az 1. FC Köln, és egy olyan bravúr, amilyenre 43 évente egyszer akad példa! A Vidi hátrányból forditva, de az emberelőnyét okosan kihasználva legyőzte idegenben a nem kicsit elbizakodott német csapatot. A visszavágó előtt így egyáltalán nem volt légből kapott a továbjutásban reménykedni.

A fehérvári focisták mindent megtettek, hogy ott lehessenek a Konferencia-liga főtábláján Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csoda azonban elmaradt, hiába játszott szenzációsan Dárdai Palkó, és olykor remekül az egész csapat, ezúttal győzött - a játékvezető által is megtámogatott - Bundesliga-rutin: a Köln 3-0-ra nyert, első két gólját szöglet után érte el, majd a ráadásban a kegyelemdöfést is bevitte.

Azt viszont jó volt látni, hogy a Vidiben az elmúlt évek gyengébb szereplését követően újra megvan az a potenciál, hogy a Fradi példáját követve stabil európai kupacsapattá váljon.