Senkinek sem kell a csőd szélén álló Barcelona világbajnok sztárjátékosa

France v Croatia: UEFA Nations League - League Path Group 1 players France Croatia UEFA Nations League Antoine Griezmann Full length One person UEFA Nations League League A Group 1 match Atletico de Madrid June Paris Horizontal SPORT FOOTBALL MATCH STADE
Antoine Griezmann (Atletico de Madrid) of France during the warm-up before the UEFA Nations League League A Group 1 match between France and Croatia at Stade de France on June 13, 2022 in Paris, France. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A francia világbajnok Antione Griezmann tavaly nyáron kétéves kölcsönszerződés keretein belül került vissza az FC Barcelonától az Atlético Madridhoz. A szerződés tartalmaz egy olyan opciót, miszerint ha Griezmann hivatalos meccsek felét, vagy a játékpercek legalább 50 százalékát a pályán tölt, akkor a madridi csapatnak kötelező lesz megvásárolnia őt 40 millió euróért. A Barcelonának minden lehetséges bevételre szüksége van, de most nagyon úgy tűnik, hogy az Atlético kimatekozta, hogyan bújjon ki a fizetés alól.

Antione Griezmann 2019 nyarán 120 millió euróért igazolt az Atléticótól a Barcelonához, de mivel ugyanaz a poszton futballozik, mint Lionel Messi, soha nem találták meg a helyét a csapatban, így nem tudta hozni a csúcsformáját. Tavaly nyáron aztán egy kétéves kölcsönszerződés keretében visszatért korábbi sikerei helyszínére, de a tavalyi szezonban a 29 bajnokin szerzett három gól korántsem nevezhető elit teljesítménynek.

Messi miatt Griezmannak sem sikerült kiteljesednie Barcelonában Forrás: NurPhoto via AFP/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls

Itt jön a képbe a 40 milliós vásárlási opció, amit nyilván nem szeretne kifizetni az Atlético egy 32. életévében járó focistáért, aki jól láthatóan már túl van a fénykorán. A gyenge teljesítmény ellenére Griezmann az előző szezonban a meccsek játékidejének 82.5 százalékát töltötte a pályán, a Barcelona így joggal reménykedhetett abban, hogy ez a második szezonban sem fog változni, így 2023 nyarán érkezhet majd 40 millió euró a klub számlájára.

Azonban most nagyon úgy tűnik, hogy az Atlético kimatekozta, hogyan bújjon ki a fizetési kötelezettség alól. A La Liga első három fordulójában Griezmann a 270 percből mindössze 82-t töltött a pályán, kicsivel több 30 százalék.

A tendencia is tökéletesen megfigyelhető:

  • Az első fordulóban a Getafe elleni meccsen 28 percet kapott csereként
  • A második fordulóban a Villarreal elleni meccsen 28 percet kapott csereként
  • A harmadik fordulóban a Valencia elleni meccsen 26 percet kapott csereként

Amennyiben ez a tendencia folytatódik - vagyis átlagban kevesebb mint 30 perceket játszik -, akkor a szezon végére a játékideje nem fogja elérni a szerződésben rögzített 50 százalékot, vagyis az Atléticónak nem lesz kötelező Griezmann megvásárlása.

Griezmann az idei szezonban 82 perc alatt két gólt lőtt az Atléticóban Forrás: NurPhoto via AFP/David Aliaga/NurPhoto/David Aliaga

Spanyol sajtóértesülések szerint az Atlético nem szeretne ennyit fizetni a világbajnok francia támadóért. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy Griezmann mégis az Atléticóhoz igazol majd, csak a madridi csapat így szeretne kedvezőbb tárgyalópozícióba kerülni, hogy olcsóbban vehessék meg a játékost.

Szintén az Atlético malmára hajthatja a vizet, hogy Griezmann szerződése 2024 nyaráig érvényes Barcelonában, vagyis amikor jövő nyáron visszatér, akkor papíron már csak egy év lesz hátra kontraktusából, így a katalán csapatnak szinte lehetetlen lesz jó áron értékesíteni a sztárjátékost.