Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain argentin sztárját, Lionel Messit kétségkívül a világ legjobb szabadrúgáslövői közt tartják számon, pedig pályafutása elején kifejezetten gyenge volt ezeknél a helyzeteknél. Húsz évvel ezelőtt a Barcelona akadémiáján volt két játékos, akik együtt nevelkedtek az argentin futballcsillaggal, ráadásul a pontrúgásokban sokkal tehetségesebbek is voltak, mint a hétszeres aranylabdás, ám a karrierjük mégsem úgy alakult, ahogyan tervezték.

Nehéz elképzelni, hogy Lionel Messi számára valaha is nehézséget jelentett volna bármi a pályán, hiszen olyan tehetséggel és természetfeletti képességekkel rendelkezik, hogy szinte lehetetlen őt megállítani. Messi legutóbb az argentin válogatott színeiben duplázott Honduras ellen, ezzel 88 gólnál jár válogatottban, amivel negyedik a nemzetközi örökrangsorban. Pályafutása során pedig immáron 777 gólnál jár, amiből 58-at szabadrúgásból szerzett.

Messi a PSG színeiben még egyszer sem talált be szabadrúgásból Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A hétszeres aranylabdás támadó mára olyan mértékben tökéletesítette a szabadrúgásait, hogyha a kapu közvetlen közeléből lőhet, az az ellenfelek számára felér egy tizenegyessel.

Az elmúlt hat idényben Messi 22 gólt szerzett szabadrúgásból klubszinten, amivel toronymagasan a legjobbnak bizonyult a topligákban. Az persze más kérdés, hogy legutóbb tavaly májusban, még a Barcelona színeiben tudott eredményes lenni pontrúgásból. A Valencia elleni találata volt egyébként az 50. szabadrúgásgólja a katalán csapatban. Ám az egyik legemlékezetesebb mégsem ez volt, hanem a Liverpool elleni fantasztikus csodagólja, amit a 2019-es Bajnokok Ligája elődöntőben lőtt a világ egyik legjobb kapusának tartott Alisson Beckernek.

Annak ellenére, hogy Messi a jelenkor legveszélyesebb játékosai közé tartozik ebben a műfajban, a szabadrúgások pontos kivitelezése nem egy veleszületett adottság. Úgy is mondhatnánk, hogy

karrierje elején sokáig egyenesen csapnivaló volt a számok alapján. Aztán jött Diego Maradona.

Az argentinok legendája 2008 és 2010 között együtt dolgozott Messivel a válogatottnál, és az ő tanácsaira vált igazi szabadrúgás-specialista a hétszeres aranylabdásból.

Lionel Messi számára sokáig problémát okozott a szabadrúgások pontos és hatékony elvégzése Forrás: Imaginechina via AFP/Sergio Ros de Mora - Imaginechina/Sergio Ros De Mora

A 35 éves klasszis – aki tavaly 21 év után távozott az FC Barcelonától – 2004-ben mutatkozott be a katalán együttes felnőtt csapatában, ám egészen hihetetlen, de négy évbe telt, mire megszerezte az első gólját szabadrúgásból az Atlético Madrid ellen 6-1-re megnyert találkozón 2008 októberében. Tény, hogy nem volt nehéz dolga, mivel cselesen az üres kapuba tekert, miközben Grégory Coupet még a sorfalat állítgatta.

Majd pár hónappal később a válogatott szünetben Diego Maradona észrevette az egyik edzésen, hogy Messi a világért sem tudja eltalálni a kaput állított helyzetből. Messit mindez annyira elkeserítette, hogy frusztráltan inkább lesétált a pályáról, de Maradona megállította.

– idézte fel a szituációt Maradona egykori asszisztense, Fernando Signorini.

Messi odáig volt Maradonától, aki karrierje alatt 62 gólt szerzett szabadrúgásból, ami a valaha volt 6. legtöbb az örök rangsorban. Ugyanakkor az argentin legenda tanácsaitól nem vált varázsütésre jó szabadrúgáslövő Messiből, arra egészen a 2014-es szezonig kellett várni, onnantól pedig folyamatosan csak fejlődött és egyre jobb lett.

Diego Maradona segítette Lionel Messit, hogy jobb szabadrúgóvá váljon Forrás: AFP/Juan Mabromata

Tehát talán kijelenthető, hogy saját magához képest ez volt Messi azon képessége, amiben a leglassabban fejlődött. Akadémista korában volt két csapattársa is - akikről ugyan kevesebbet lehetett hallani - Víctor Vázquez és Juanjo Clausi, akik sokkal veszélyesebbek voltak, ha odaállították őket a labda mögé.

"Victor Vazquez elképesztő volt, akárcsak a bal lábas Juanjo Clausi. Mindig ők rúgták a szabadrúgásokat, míg Messi szinte soha nem állt oda"

– nyilatkozta még 2008-ban Roger Giribet, aki szintén Messi csapattársa volt a Barcelona ifjúsági csapatában.

Vázquez (jobbról a második) mindössze három meccsen lépett pályára a Barcelonában Forrás: AFP/ImageForum/Josep Lago

Mindez kissé furcsának tűnik, annak tudatában, hogy Víctor Vázquez mindmáig mindössze hat gólt lőtt pályafutása során. A spanyol játékos is a híres La Masián nevelkedett, a tehetsége és kiváló rúgótechnikája ellenére nem kapott túl sok lehetőséget a Barcelona felnőtt csapatában. Mindössze három tétmérkőzésen lépett pályára, ám ennyi is elegendő volt, hogy gólt szerezzen, ráadásul a Bajnokok Ligájában. Egy súlyos térdsérülés miatt azonban egy évet kénytelen volt kihagyni, ez pedig ellehetetlenítette, hogy bekerüljön az első csapat keretébe.

– emlékezett vissza a támadó középpályás.

A spanyol középpályás öt évet játszott a Club Brugge-ben, ahol meglehetősen sikeres időszakot töltött Forrás: Belga via AFP/Bruno Fahy

A sérülése után Guardiola már nem is számított a spanyol futballistára, aki a gránátvörös-kékek színeiben leginkább csak a tartalékoknál játszott a másodosztályban.

A Barcelona 2011-ben eladta a Club Brugge-nek, a fejlődése szempontjából pedig jót tett a klubváltás. A 2014/2015-ös szezon végén az év labdarúgójának választották Belgiumban.

Abban az idényben 11 gólt lőtt és kiosztott 14 gólpasszt, ráadásul egy Anderlecht elleni rangadón az ő két szabadrúgásgóljával mentett pontot a Brugge.

Ezt követően rövid időt eltöltött a mexikói Cruz Azul együttesében, majd a Toronto FC-nél ismét a szurkolók kedvencévé vált. A 2017-es idényben összejött a történelmi triplázás a kanadai csapat tagjaként, ráadásul számos rekordot megdöntött az MLS-ben.

– gratulált Vázgueznek egykori edzője, Pep Guardiola.

A kanadai szurkolók imádták a spanyol játékost, amikor a Toronto csapatában játszott Forrás: Getty Images via AFP/2017 Getty Images/Vaughn Ridley

Az egykori olasz válogatott támadó, Sebastian Giovinco miatt ugyan Vazquez visszavontabb szerepkörben játszott, de így is a torontói csapat egyik legveszélyesebb játékosa volt, ráadásul egyértelmű volt, hogy ő áll a labda mögé, ha pontrúgásokra került sor. 2017-ben például egészen varázslatos gólt szerzett a Columbus Crew ellen, amikor pimaszul a sorfal alatt lőtte el a labdát.

Ugyan az nem biztos, hogy Messi figyelemmel kíséri-e egykori csapattársa karrierjét, az azonban biztos, hogy egy évvel Vázguez gólja után ugyanolyan trükkös módon talált a dél-amerikai sztár a Girona kapujába, és az argentin válogatottban uruquay ellen.

"Mindig igyekszem jól eltalálni a labdát. Tudom, hogy a sorfal általában felugrik, ha a kapu közvetlen közeléből jár a szabadrúgás. Belgiumban korábban kétszer csináltam meg ezt a trükköt, egyszer bejött. Mindig csodálatos érzés gólt szerezni.

Többször viszont nem fogom megpróbáli, inkább kitalálok mást" - nyilatkozta Vázquez.

A 35 éves spanyol játékos pályafutása során játszott még Katarban az Al-Arabi és az Umm-Salal színeiben, 2021 márciusa óta pedig az észak-amerikai profiligában (MLS) szereplő Los Angeles Galaxy labdarúgócsapatában játszik, az idei szezonban eddig 2 gólt és három gólpasszt jegyzett az alapszakaszban.

Bár Vázquez nem tudott olyan magaslatokba emelkedni, mint Messi, de így is tiszteletreméltó karriert futott be. Ugyanez azonban nem mondható el Juanjo Clausiról, aki faital korában szintén tehetségesebb szabadrúgáslövőnek bizonyult Messinél.

Víctor Vázquez 35 évesen is rendszeresen játszik a Los Angeles Galaxy csapatában Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Steph Chambers

Clausi ugyan olyan sztárokkal nevelkedett együtt a La Masián, mint Gerard Piqué vagy Cesc Fabregás, ám a Barcelona felnőtt csapatában már nem tudott bizonyítani, egyetlen meccsen sem lépett pályára. A katalán együttes 2006-ban eladta a Catarrojának, innentől kezdve pedig lejtmenetet vett a karrierje, szinte évente váltott klubot, de mindig alacsonyabb osztályokban szereplő spanyol csapatokban futballozott. Szám szerint 14-ben, jelenleg a Recambios Colón nevezetű spanyol amatőr csapatban játszik. A 35 éves támadó egy korábbi interjúban elárulta, hogy a labdarúgás mellett

elektromos karbantartóként dolgozik, karrierje kisiklását pedig annak tulajdonította be, hogy elmondása szerint soha nem volt egy megbízható ügynöke.

Juanjo Clausi kisiklott pályafutása során rendre alacsonyabb osztályú csapatokban játszott Forrás: Twitter

– nyilatkozta Clausi még 2016-ban az Infobae-nek.

Az interneten fellelhetőek olyan felvételek, amelyeken Clausi egészen varázslatos dolgokat művel a labdával, és a szabadrúgásokat még mindig mesterien tekeri kapura.

Noha a spanyol támadó ugyan fiatalabb korában eredményesebben lőtte a szabadrúgásokat, mint például Lionel Messi, összességében az ő példája is alátámasztja azt a tényt, hogy a tehetség olykor nem minden. Bár Clausi élete és pályafutása egészen máshogy alakult a legtöbb La Masián nevelkedett labdarúgóéval ellentétben, még sincs benne hiányérzet.

– emlékezett vissza egykori csapattársával elért sikerre Clausi.