Ezek a csapatok lesznek az ellenfelek - de mit lehet róluk tudni?

Anglia-Magyarország, mérkőzés, labdarúgás, nemzetek, ligája, foci, futball, meccs, Magyarország, Anglia, 2. félidő, VÉGE, ünnep
WOLVERHAMPTON, ENGLAND - JUNE 14: Adam Szalai of Hungary and teammates celebrate with the fans after their sides victory during the UEFA Nations League - League A Group 3 match between England and Hungary at Molineux on June 14, 2022 in Wolverhampton, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott álomszerű csoportba került a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjében. Marco Rossi együttese elkerülte a legnagyobb sztárcsapatokat, és a G csoportba osztották be, ahol Szerbia, Montenegro, Bulgária, valamint Litvánia lettek az ellenfelei. Szoboszlai Dominikékra valószínűleg küzdelmes mérkőzések várnak, de minden esélyük meg van rá, hogy egyenes ágon kijussanak a németországi Eb-re.

A magyar válogatott reálisan nézve egyenes ágon továbbjuthat ebből a csoportból, hiszen klasszikus értelemben vett sztárcsapat ellen nem kell pályára lépnie, pedig Angliával vagy Franciaországgal is összekerülhetett volna. Ezt annak köszönhette, hogy a Nemzetek Ligájában a legjobbak között maradt, így nagy esélye van arra, hogy sorozatban a harmadik Európa-bajnokságon is ott legyen.

A négy ellenfél közül egyértelműen Szerbia képviseli a legnagyobb játékerőt, amely a világrangilstán jelenleg a 21. helyen áll, 15 pozícióval megelőzve a magyar csapatot. A szerbek velünk ellentétben nem az elitosztályban, hanem a B divízióban szerepeltek a Nemzetek Ligája nemrég véget ért kiírásában, de az Erling Haaland vezette norvégokat is megelőzve megnyerték a csoportjukat, így felkerültek az A osztályba.

A szerbek a katari világbajnokságra is kijutottak, a G csoportban Brazília, Svájc és Kamerun ellen vívhatják ki a továbbjutást az egyenes kieséses szakaszba.

Dusan Vlahovic (jobbra) a szerb válogatott legnagyobb sztárja Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Dragan Stojkovic együttese nincs teletűzdelve világsztárokkal, de bőven vannak benne kiemelkedő játékosok.

A legnagyobb név a Juventus sztárcsatára, Dusan Vlahovic,

és remek képességű futballista a nyáron szintén Torinóba igazoló szélső, a Frankfurttal idén Európa-liga-győztes Filip Kostic is.

A magyar válogatott a szerbekkel 2020-ban a Nemzetek Ligája B divíziójában kétszer is találkozott, egyszer nyert, egyszer döntetlent játszott ellene Marco Rossi együttese. Legutóbb idén tavasszal, a Puskás Arénában fogadtuk őket barátságos mérkőzésen, akkor 1-0-ra nyertek a szerbek.

A világranglistán 69. helyezett Montenegró masszív ellenfélnek tűnik, de közel sem képvisel akkora játékerőt, mint a szerbek. A kelet-európai válogatott a Nemzetek Ligája B divíziójában szerepelt, csoportja harmadik helyén végzett, így a következő sorozatban is ebben az osztályban indul. A katari világbajnokságra nem volt esélye kijutni az együttesnek, vb-selejtezős csoportjában Hollandia, Törökország és Norvégia is simán megelőzte.

Világsztárja nincs a montenegrói válogatottnak, legismertebb játékosuk az Atlético Madrid kőkemény védője, Stefan Savic.

Montenegró ellen esélyesként léphet pályára a magyar válogatott Forrás: NurPhoto via AFP/Alex Nicodim/NurPhoto/Alex Nicodim

Montenegró ellen legutóbb 2019 szeptemberében lépett pályára a magyar válogatott, azon az idegenbeli felkészülési meccsen 2-1-re kikapott Marco Rossi együttese.

A bolgár válogatottról kellemes emlékeket őriz a magyar csapat, mert az előző Európa-bajnoki selejtezősorozat pótselejtezőjének elődöntőjében Willi Orbánék 3-1-re nyertek Bulgáriában, majd Izland legyőzésével jutottak ki a tornára. A bolgár nemzeti csapat a Nemzetek Ligája C divíziójában szerepelt legutóbb és nem tudott felkerülni az eggyel magasabb osztályba, valamint az idei vb-re sem volt semmi esélye kijutnia.

A világranglistán 72. helyen álló bolgár válogatott ellen minden esélye megvan a győzelemre Marco Rossi csapatának,

amely jövő tavasszal éppen Bulgáriában kezdi meg szereplését a 2024-es Eb-selejtezőkben.

A bolgár válogatottat legutóbb 3-1-re legyőzte Marco Rossi együttese Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A negyedik csoportellenfél, a világranglistán 144. helyezett Litvánia egyértelműen a G csoport leggyengébb tagja, amely a Nemzetek Ligája C osztályában mindössze egy döntetlent ért el és ötször kikapott.

Marco Rossi együttesére kötelező győzelem vár mindkét meccsen a litván válogatott ellen, amellyel legutóbb 2015 nyarán csapott össze a magyar csapat,

akkor Debrecenben 4-0-ra győzött barátságos találkozón.

A litván válogatott a Nemzetek Ligájában mindkétszer simán kikapott a törököktől Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mehmet Emin Menguarslan

A magyar labdarúgó-válogatottra vélhetően küzdelmes meccsek várnak majd az Eb-selejtezőben, de olyan csoportba került, amelyben minden esélye megvan arra, hogy legalább a második helyet elérje, és egyenes ágon kijusson a 2024-es Európa-bajnokságra. A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinenstornára, a maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a 2024 márciusában esedékes pótselejtezőkön.

A németországi Eb-t 2024-ben június 14. és július 14. között rendezik 10 városban.