Vágólapra másolva!
Óriási botrányt váltott ki, hogy a Mol Fehérvár FC támadója, Budu Zivzivadze az Újpest elleni vereség után a vendégdrukkerekkel pacsizott UTE-mezben. Hasonló tiszteletlenség korábban soha nem történt az NB I-ben, de összegyűjtöttünk néhány olyan esetet a közelmúltból, amikor egy labdarúgó a viselkedésével komoly szentségtörést követett el a saját klubja, vagy a szurkolói ellen.

Ahogy minden sportágban, úgy a labdarúgásban is rengetegszer hangsúlyozzák a tisztelet szó jelentőségét. Számtalan olyan esetet láttunk már, hogy egy labdarúgó alázatból nem ünnepelte a gólját korábbi csapata ellen, vagy tisztelettel bánt az ellenféllel. Persze, néha előfordul, hogy a pillanat hevében egy játékos átlépi a határt, és tiszteletlen magatartást tanúsít az ellenféllel vagy a bíróval szemben. Az azonban sokkal ritkább, és meghökkentőbb, amikor azzal mocskolja be a hírnevét valaki, hogy tudatosan, vagy akarata ellenére, de a saját klubját és annak szurkolóit sérti meg a minősíthetetlen viselkedésével. Legutóbb éppen a magyar labdarúgó-bajnokságban fordult elő ilyen botrányos eset.

Zivzivadze az ellenfél mezében tüntetett

A Mol Fehérvár jelenleg finoman szólva sincs a legjobb formájában, legutóbb hazai pályán kapott ki a csapat az Újpesttől, így már három mérkőzés óta nyeretlen az NB I-ben.

A sorozatos kudarcok miatti feszültséget aztán a csapat grúz támadója, Bubu Zivzivadze tovább fokozta azzal, hogy a vereség után mezt cserélt riválisával, Vincent Onovóval, majd újpesti mezben a vendégek táborához sétált és kiintegetett a szurkolóknak,

miközben csapattársai a hazai közönségtől kértek elnézést. Mondani sem kell, ez a magatartás nagy felháborodást váltott ki a szurkolók körében, s könnyen lehet, hogy a pofátlan akciójával véget vetett a fehérvári karrierjének.

Zivzivadze tavasszal Újpesten szerepelt kölcsönben, ahol 11 gólt lőtt, és többször is elmondta, mennyire jól érezte magát a Megyeri úton, és szívesen maradt volna még. A játékos tiszteletlen viselkedése egyértelmű jele volt annak, hogy nem érzi jól magát Fehérváron. A frusztráltsága némiképp érthető, hiszen mióta visszatért Újpestről, csak kiegészítő emberként számolnak vele. Az idei szezonban ugyan mind a tíz bajnokin pályára lépett, de csupán háromszor volt kezdő, legutóbb szeptember elején Debrecenben, ahol 1-0-ra kapott ki a szebb napokat is megélt fehérvári csapat.

A példátlan eset után a klub száműzte a 28 éves támadót az első csapat keretéből, a döntést pedig a szurkolók egyöntetűen támogatták. A botrány kirobbanása után nem sokkal Zivzivadze reagált az eseményekre, azzal mentegetőzve, hogy nem tudatos provokációról volt szó, miközben nyilvánvaló, hogy egy ilyen irritáló gesztus kiveri a biztosítékot mindenkinél.

– írta a közösségi oldalán a játékos, aki állítólag a kiemelkedő fizetése ellenére sem érzi magát megbecsülve Fehérváron.

Zivzivadze elvágta magát a szurkolóknál Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Hogy ezek után mi lesz a grúz válogatott focista sorsa, azt egyelőre nehéz lenne megmondani, de vélhetően a bocsánatkérés nem lesz elegendő. A fehérvári szurkolók körében forrnak az indulatok, így nem lenne meglepő, ha már a télen távozna a klubtól, amelyhez 2023-ig köti szerződés.

Az eset nem példa nélküli a labdarúgás világában. A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összeszedni azokat az eseteket, amikor Zivzivadzéhoz hasonlóan a játékosok nem mutattak tiszteletet a saját csapatukkal, vagy a szurkolóikkal szemben.

Már a szünetben barátkozni kezdett a riválissal

Angliában egyáltalán nem elfogadott gesztus a félidei mezcsere, amelyre egyfajta barátkozási szándékként tekintenek. Éppen ezért hajlamosak hatalmas ügyet csinálni egy-egy ilyen esetből. Tíz évvel ezelőtt az Arsenal szurkolói például azért haragudtak meg André Santosra, mert a nagy rivális Manchester United elleni bajnoki szünetében 1-0-s vesztes állásnál elkérte a Robin van Persie mezét, és azzal sétált le az Old Trafford gyepéről. A drukkerek szerint a brazil védő tiszteletlenséget mutatott a klubbal szemben, már csak azért is, mert a holland támadó viharos körülmények között hagyta el a londoniakat a MU kedvéért, ráadásul a meccs elején éppen az ő góljával került hátrányba az Arsenal.

A szurkolók mellett a londoni csapat akkori menedzsere, Arsene Wenger is dühös volt a játékosra.

- mondta Wenger.

Az eset után Santos azzal indokolta a tettét, hogy

fogalma sem volt róla, hogy helytelen, amit csinál.

"Szeretnék bocsánatot kérni azoktól a szurkolóktól, akiket megsértettem. Nem gondoltam volna, hogy ebből ekkora probléma lesz. Természetesen, ha tudtam volna, akkor nem kértem volna el nyilvánosan Robin mezét" – nyilatkozta a The Sunnak a brazil védő, aki ezután kikerült az Arsenal kezdőjéből.

Senkit sem tisztel a balhés Balotelli

Mario Balotelli az elmúlt évtizedben számtalanszor hívta fel magára a figyelmet a méretes vagy éppen aprócska balhéival. Gyakran vállalhatatlanul viselkedett, és semmilyen tiszteletet nem tanúsított.

– mondta egykori csapattársáról a Juventus és az olasz válogatott legendája, Giorgio Chiellini.

Az olasz csatárnak számos balhéja volt a csapattársaival Forrás: AFP/Paul Ellis

Volt, hogy darts-nyíllal dobálta meg a csapattársát, vagy összekapott edzőjével, Roberto Mancinivel egy edzésen. Olyan is előfordult, hogy a Manchester City megtiltotta játékosainak, hogy kimozduljanak egy fontos rangadó előtt, de az olasz fenegyerek fittyet hányva klubja kérésének a meccs előtti éjszaka elment bulizni. Ám a közvélemény számára nagyobb tiszteletlenség volt, amikor 2014-ben egy Liverpool-Real Madrid Bajnokok Ligája mérkőzés első félideje után a játékoskijáróban „bratyizott" és mezt cserélt a rivális játékosával, Pepével. A Liverpool akkori edzője, Brendan Rodgers még a szünetben lecserélte Balotellit, bár ezt később a játékos gyenge teljesítményével indokolta, viszont kifejezte nemtetszését is és elfogadhatatlannak minősítette az akciót.

– dühöngött Rodgers a meccs utáni sajtótájékoztatón.

Balotelli már a félidőben mezt cserélt az ellenféllel Forrás: DPPI via AFP/Kieran Mcmanus

Füttykoncertre bemutatással válaszoltak

Egészen rendhagyó eset történt 2015-ben, ugyanis a brazil Internacional játékosát, Fabríciót azért állította ki a játékvezető, mert a Ypiranga elleni meccsen

a saját szurkolóinak mutatott be, amiért kifütyülték őt. Az már csak olaj volt a tűzre, hogy a brazil középpályás ezután levette a mezét, és a földre dobta.

A klub elfogadhatatlannak minősítette a játékos viselkedését és felfüggesztette, nem sokkal később távozott.

Hasonló eset történt ugyan abban az évben egy Dinamo Zagrab-Molde Bajnokok Ligája-selejtezős mérkőzésen is, amikor is a horvát bajnok játékosa, Paulo Machado a lecserélése közben a középső ujját mutogatta a saját szurkolóinak, amiért kifütyülték őt. A gesztusért azonnali piros lapot kapott, a klubja pedig 110 ezer dollárra büntette meg.

– nyilatkozta az eset után a portugál középpályás a klub honlapján.

A nemtörődömséggel húzta ki a gyufát a csatár

A burundi válogatott Saido Berahino pályafutása során jó néhány botrányt okozott, amivel kellemetlen helyzetbe hozta éppen aktuális csapatát. A korábban drogteszten is megbukott játékos szerződését a Stoke City 2018-ban azért bontotta fel, mert miközben betegségre hivatkozva egy hétre eltűnt, letartóztatták ittas vezetésért. Ez azonban már csak az utolsó csepp volt a pohárba, mivel a támadó tiszteletet nem mutatva rendszeresen ellenszegült a klub kéréseinek. Egy 2019-es interjúban egykori csapattársa, Glen Johnson vallott a hozzáállási problémákról.

– mondta korábban a TalkSPORTnak az egykori angol válogatott védő.

Hiába volt tehetséges játékos Saido Berahino, a hozzáállása miatt sehol nem tudott maradandót alkotni Forrás: DPPI via AFP/Toyin Oshodi

Meccs helyett vásárolgatás

A román válogatottal az 1994-es vb-n negyeddöntőt játszó Florin Raducioiu a pályafutása vége felé a West Ham Unitedben is szerepelt rövid ideig. A csapat akkori menedzsere, Harry Redknapp az 1998-ban írt önéletrajzi könyvében botrányos hozzáállással vádolta az AC Milannal 1994-ben Bajnokok Ligáját nyert játékost, ugyanis azt állította, hogy miközben a csapat a Manchester Uniteddel játszott az 1997-es szezonban, a román focista nem jelent meg a meccsen, s inkább elment a feleségével vásárolni.

- áll Redknap életrajzi könyvében.

Harry Redknapp a frissen igazolt Florin Raducioiuval és Mark Bowennel 1996-ban Forrás: Twitter

A 40-szeres román válogatott 23 évvel az eset után 2020-ban megszólalt az eset kapcsán és tagadta, hogy bármilyen tiszteletlenséget követett volna el a klubbal szemben.

"Ez a történet nem igaz. Redknapp írt egy könyvet, amiben több rosszat állított rólam, mint jót, pedig jobban örültem volna, ha arról számol be, mennyire keményen próbálkoztam a West Ham játékosként alkalmazkodni az angol futballhoz. Azért, hogy el tudja adni a könyvét, úgy döntött valótlan botrányokról ír. Mindig tisztelettudó voltam, soha nem engedtem volna meg magamnak, hogy vásárolgassak, miközben a csapatom meccset játszik" – fogalmazott Raducioiu, aki pályafutása alatt mind az öt topligában gólt szerzett.

Saját szurkolóinak hazudott, majd elárulta őket

Az egykori angol válogatott védő, Sol Campbell igazi közönségkedvenc volt a Tottenhamnél, így mielőtt 2001 nyarán lejárt a szerződése, a londoni együttes igyekezett megállapodni vele a hosszabbításról. A hírek szerint Campbell lehetett volna a klub legjobban kereső játékosa, és igyekezett megnyugtatni a szurkolókat azzal, hogy egy tévés interjúban kijelentette, maradni fog – aztán néhány nappal később ingyen távozott és alá írt az ősi rivális Arsenalhoz.

Hatalmas gyűlöletáradat zúdult Campbellre Forrás: Twitter

Mindezt a Spurs drukkerek a mai napig nem bocsátották meg, és Campbellt a mai napig a valaha volt legnagyobb árulónak tartják. Persze, aligha ő az egyetlen játékos, aki arcátlanul átverte a szurkolókat és a klubját, amely végül nem kapott érte egy centet sem.

A Chelsea kapusa megtagadta edzője parancsát

2019-ben a Chelsea spanyol kapusa, Kepa Arrizabalaga példátlan tiszteletlenséget mutatott a pályán, amikor a Manchester City elleni Ligakupa-döntő hosszabbításában megtagadta edzője, Maurizio Sarri utasítását és nem volt hajlandó lejönni a pályáról. Az elbukott finálé után a londoni csapat szurkolói egyöntetűen a tiszteletlen kapus távozását követelte.

"Nem vagy méltó a Chelsea-hez. Bocsánatkéréssel tartozol. Takarodj a klubtól".

- írták a Twitteren a felbőszült szurkolók.

Kepa szerződését végül nem bontották fel, de vélhetően a tanúsított magatartása miatt kikerült a csapatból és az elmúlt két évben minden sorozatot figyelembe véve mindössze 35 meccsen léphetett pályára.

Féltékenységből lopta meg csapattársát

Lamine Diaby-Fadiga esete egészen rendhagyó, ugyanis nem a klubbal, vagy a szurkolókkal szemben mutatott elfogadhatatlan viselkedést, hanem a saját csapattársával szemben. Történt ugyanis 2019-ben, hogy a francia Nice tehetséges támadója ellopta a dán válogatott Kasper Dolberg 70 ezer eurót érő óráját. A lopást maga a játékos is elismerte, azonban az nem derült ki, miért lovasította meg az ékszert. A háttérben vélhetően féltékenység állhatott, mivel Dolberg is azonos poszton szerepelt. A francia élvonalban szereplő csapat a törtétek után azonnali hatállyal felbontotta a Diaby-Fadiga szerződését.

"Semmilyen körülmények között nem fogadhatunk el ilyen tiszteletlen viselkedést. Sportszakmai, erkölcsi és jogi tekintetben sem megengedhető az ilyesmi" - állt a nizzai klub közleményében.