Vágólapra másolva!
Csak a Ferencváros ért el korábban ahhoz fogható sikert, amivel a zöld-fehérek 2022. október 27-én késő este megörvendeztették szurkolóikat. A Fradi ugyanis az utolsó forduló eredményétől függetlenül már biztosan csoportelsőként zárja az Európa-liga H csoportját, és magabiztosan várhatja a nyolcaddöntős ellenfelét. Csak összehasonlításként: ugyanez nem biztos, hogy sikerülni fog a Laziónak és a Manchester Unitednek, és már biztosan nem jön össze a Bundesligát vezető Union Berlinnek. Viszont a csoportelsőséggel azonnal a legjobb 16 közé jutott a magyar bajnokcsapat, miközben ezért még meg kell küzdenie a BL-ből kieső Barcelonának, Juventusnak, vagy Atlético Madridnak.

Ez a csoportelsőség tényleg hihetetlen dolog. Amikor augusztus végén kisorsolták a Fradi, Monaco, Trabzon és Crvena zvezda alkotta négyest, csak nagyon halkan mertünk arról beszélni, hogyan lehet meg a továbbjutás.

Így örült a csoportelsőségnek a Ferencváros Fotó: Csudai Sándor - Origo

Most meg arról írhatunk, hogy a zöld-fehérek ezzel a sikerükkel a legjobb 16 közé jutottak, s, hogy olyan nagycsapatok közé kerültek, mint a szintén az Európa-ligába leeső Barcelona, Juventus, Atlético Madrid hármasa, de még hosszan sorolhatnánk az itt küzdő együtteseket. A csoportelsőség jutalma az, hogy a Fradinak a 16 közé jutásért nem kell játszania, mert már a nyolcaddöntőben van.

Elképesztő bravúr, amely legutóbb a zöld-fehéreknek 48 éve, az 1974-75-ös szezonban sikerült - akkor a KEK-döntőig jutottak Nyilasi Tiborék.

Leírtuk már párszor, de most még egyszer nyomatékosítjuk: itt most már végképp nincs helye semmilyen relativizálásnak, mert a Ferencváros október 27-én este olyan eredményt ért el, amire korábban magyar klubcsapat még nem volt képes! A zöld-fehérek ugyanis úgy érték meg a tavaszi folytatást, hogy továbbjutottak egy európai kupasorozat csoportköréből.

A Fradi-szurkolók aligha feledik el ezt az estét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amikor a Debrecen 2004-ben ugyancsak készülhetett a tavaszra, három párharcot kellett ehhez megnyernie, de a litván Ekranas, majd a horvát Varteks, végül a görög kiverése azért sem hasonlítható ahhoz a meneteléshez, amit a Fradi az idei hosszú, július 6-án kezdődő futball őszön felmutatott, mert a Loki a 32 között esett ki, azaz be sem jutott a 16 közé. A Fradi a selejtezők - előbb a Bajnokok Ligájában, majd az Európa-liga-selejtező rájátszásában -

négy párharcából hármat magabiztosan megnyerve jutott az EL főtáblájára,

ahol bekerült egy olyan csoportba, ahol sokan előre leírták a magyar bajnokot.

A Fradi azonban a török és a szerb bajnokot, valamint az ötödik legerősebb európai bajnokságnak számító francia Ligue 1 bronzérmesét is maga mögé utasította. Nagyon találó volt a Fradi-tábor Monaco elleni meccs előtt felhúzott óriás drapériája: egy Forma-1-es autó, a volánnál egy Fradi-címeres sisakot viselő pilóta, a tükörben valahol a távolban a Monaco és a Trabzon, a Zvezda meg elszállt.

Telitalálat volt az F1-es drapéria Fotó: Csudai Sándor - Origo

Talán még a Fradi-drukkerek maguk is úgy voltak vele, hogy vérre-verejtékkel megvívott csatákban némi szerencsével elérhető lesz a Konferencia-liga nyolcaddöntőt érő harmadik hely.

A játékosok és Sztanyiszlav Csercseszov diplomatikusan mindig csak annyit mondtak, hogy ők mindent megtesznek a legjobb eredményért, és persze jó lenne továbbjutni.

Csak Kubatov Gábor volt az, aki már az idény első heteiben kijelentette: eljött az ideje, hogy a sorozatos csoportkörös szereplések után - ne feledjük, a negyedik egymást követően idényben sikerült a bravúr a Fradinak - itt az ideje újabb szintet lépni, meg kell érni a tavaszi egyenes kieséses szakaszt.

A Fradi pedig valósággal berobbant az Európa-ligába, két győzelemmel kezdtek Dibuszék, mindkettő bravúr volt a javából. Az egyaránt sokkal értékeseb kerettel bíró Trabzont idehaza verték tíz emberrel 3-2-re, míg a világ egyik legtehetősebb csapatát, a Monacót idegenben győzték le 1-0-ra, úgy, hogy különösebben még izgulnunk sem kellett. A belgrádi 1-4 után is sikerült talpra állni, és itthon 2-1-re legyűrni a szerb bajnokot az év minden szempontból, színvonalát és hangulatát tekintve is legjobb mérkőzésén.

A Fradi - Crvena zvezda az év eddigi legjobb mérkőzése volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aki bármelyik meccsen is kint volt a stadionban, vagy nézte a tévében, az biztos, hogy láthatta: az ellenfeleknek igenis annyira fontos volt (vagy lett volna) a sikeres szereplés, mint amit a Fradi bemutatott. Óriási ostobaság azt hinni, hogy a Monaco, Zvezda, Trabzon hármast nem érdekli ez a sorozat.

Majd tessék megnézni az utolsó csoportkört, amikor a páholyban ülő Fradi mögött véres küzdelmet fog ez a három csapat vívni a továbbjutásért.

Magyarországon a Fradi, az egyetlen magyar európai kupagyőztes (1965, VVK), és az egyetlen KEK döntőt játszó csapat (1975), de elsőként szerepelhettek a BL-csoportkörében (1995). És, igen, most ismét a Fradi az első abban, hogy első magyar csapatként jutott tovább egy európai kupa csoportköréből.

Pedig a csütörtök esti Monaco elleni meccs első félideje nem azt ígérte, hogy katarzis lesz az este vége. A Fradi nem játszott jól, a franciák rendre a védelem mögé tudtak kerülni, amit a találkozó után Pászka Lóránd is elismert.

Pászka Lóránd szép lassan alapemberré válik a Fradiban Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Hatalmas dolgot értünk el, ami nem csak nekem, de az egész klubnak óriási siker. Kell még egy kis idő, amíg feldolgozzuk.

Az első félidő gyengébben sikerült, de a szünetben a mester adott pár instrukciót, hogy hol próbáljuk megbontani a védelmüket, amiből jöttek is a helyzetek, és végül a gól is. A mai meccsen már éreztük, hogy komolyan vesznek bennünket a franciák, ez kint azért nem volt egészen így.

Csercseszov jól látta, hol kell belenyúlni a meccsbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

A védő szavaiból kiderül, hogy Sztanyiszlav Csercseszov remekül nyúlt bele a meccsbe, nem csak a meglátásai, de a cseréi is működtek, a Gojak helyére beálló Marquinhos teljesen átalakította a Fradi támadójátékát, sokkal gyorsabb és veszélyesebb lett, és végül a történelmi döntetlent érő gólt is meghozta.

A Fradi egy percre sem adta fel, az 55. perctől kezdve szinte végig nyomás alatt tudta tartani a Ligue 1 bronzérmesét, ami óriási fegyvertény, és végül sikerült megszerezni az egyenlítő gólt. Ismét az a Kristoffer Zachariassen volt eredményes, aki saját bevallása szerint is élete legjobb formájában van. A norvég szélső a Slovan és a Zvezda ellen is oda-vissza eredményes tudott lenni, és ezúttal is ő volt jókor jó helyen.

Kristoffer Zachariassen gólja csoportelsőséget ért a Ferencvárosnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Hihetetlen érzés, hogy megnyertük a csoportot, ami teli van kiváló csapatokkal. A gólom után figyeltem a partjelzőt, nem-e lest int, de nem tette, és az valami fantasztikus érzés volt. Tudtuk, hogy telik az idő, de azt is, hogy elég egy szöglet, vagy egy szabadrúgás, hogy minden megváltozzon.

Ahogy minden nyilatkozó kiemelte, mi sem mehetünk el szó nélkül a Fradi-tábor teljesítménye mellett.

Ez a csapat ugyanis pont ilyen szurkolótábort érdemel, és ez fordítva is igaz, ezek a drukkerek megérdemlik, hogy a csapatuk az utolsó másodpercig küzdjön, hajtson.

A Fradi mindhárom csoportmeccsén telt ház volt, de Monacóba is elkísérte közel ezer, míg Belgrádba több mint kétezer drukker a csapatot. Csütörtök este is igazi 12. játéks volt a stadionban szurkoló 20 ezer drukker, akik valósággal belehajszolták a csapatot a pontszerzésbe.

Mindig ott vannak a csapat mögött Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi 48 év után érte meg újból a kupatvaszt, annak az idénynek a végén KEK-döntőt játszhatott a Dinamo Kijev ellen. Ha most nem is álmodhatunk EL-döntőről - pedig de szép lenne a Puskás Arénában a Fradinak szurkolni - azt azért

jegyezzük meg, hogy 5 forduló után sikerült kivívni nem csak a továbbjutást, de a csoportelsőséget is.

A Fradinak így nem kell párharcot vívnia egy BL-csoportharmadikkal, csak figyelnie kell, hogy kivel kerül össze a nyolcaddöntőben. Már aligha lesz csoportelső a Manchester United (legalább két góllal kellene nyerniük a Real Sociedad ellen idegenben), nagyon kell kaparnia a Laziónak, a Bundesliga élén álló Union Berlinnek meg egyenesen továbbjutásért kell tíz körömmel harcolnia az Union Saint-Gilloise otthonában, de az EL-búcsú szélén áll az AS Roma is. Biztos csoportelsőnek pedig csak a Betis, a Freiburg és az Union Saint-Gilloise mondhatja magát a Fradi mellett.

Cristiano Ronaldo és a MU könnyen beleszaladhat egy brutálisan erős BL-kiesőbe, ha nem nyerik meg a csoportot Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A lefújás után kértük Pászka Lórándot, hogy nyugtasson meg bennünket, és mondja, hogy Sztanyiszlav Csercseszov szakított azzal a szokásával, hogy a nagy meccsek után mindjárt lehűti a kedélyeket az öltözőben azzal, hogy jön a következő mérkőzés.

Talán éppen ez az egyik titka a Fradi sikereinek, hogy lépésről lépésre, meccsről meccsre halad a csapat, és mindig csak a következő feladatra koncentrálnak a játékosok és a stáb is. De talán még ennél is fontosabb, amivel Pászka Lóránd zárta a nyilatkozatát:

Európa-liga, H csoport, 5. forduló:
Ferencváros-AS Monaco (francia) 1-1 (0-1)
Groupama Aréna, 20 517 néző, v.: Enea Jorgji (albán)
gólszerző: Zachariassen (82.), illetve Ben Yedder (30.)
sárga lap: Botka (23.), S. Mmaee (32.), Laidouni (80.), illetve Camara (57.), Badiashile (86.)
Ferencváros: Dibusz - Wingo, Botka, S. Mmaee, Pászka (Nguen, 65.) - Vécsei (Besic, 56.), Laidouni - Traore, Gojak (Marquinhos, a szünetben; Esiti, 91.), Zachariassen - R. Mmaee
AS Monaco: Nübel - Disasi, Maripan, Badiashile - Vanderson (Diatta, 41.), Golovin, Camara, Fofana (Lucas, 83.), Caio Henrique - Volland (Ben Seghir, 83.), Ben Yedder

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V