Vágólapra másolva!
Vasárnap este a magyar labdarúgó-válogatott a Görögország elleni barátságos mérkőzéssel zárja a felejthetetlen 2022-es évet. A görögök elleni találkozó azért is lesz különleges, mert csapatkapitányként tér vissza az együttesbe a 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs, aki görögök ellen fog búcsúzni a nemzeti csapattól, ezzel pedig a magyar válogatott egyedüli rekordere lesz. A találkozó előtti sajtótájékoztatón Dzsudzsák elmondta, kerek lenne a története, hogy ha góllal tudna búcsúzni, de nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy átadhasson valamit a következő generációnak.

Dzsudzsák Balázs – Király Gáborral együtt – 108-szoros válogatott, ezzel ketten csúcstartóak. Király már visszavonult, így amikor a debreceni focista vasárnap este pályára lép, egyedüli csúcstartó lesz a nemzeti csapatban.

Nagyon jó érzés, hogy újra a csapattal vagyok. A keret ugyan változott, de hangulat a régi, úgyhogy szeretném kiélvezni, hogy itt vagyok" – mondta Dzsudzsák, aki az idei szezonban 16 meccsen lépett pályára az NB I-ben, öt gólt és két gólpasszt adott a Debrecen csapatában.

Dzsudzsák Balázs 2019 márciusában ünnepelte 100. válogatottságát Fotó: Mudra László - Origo

A 35 éves focista legszebb emléke, amikor a 2016-os Európa-bajnokságon két gólt lőtt a portugáloknak, a legrosszabb élményeként pedig a 2017-es andorrai vb-selejtezős kudarcot emelte ki.

„A portugálok elleni Eb-meccs volt a legemlékezetesebb, hiszen egy nem akármilyen csapat ellen sikerült két gólt szereznem.

Talán nem a hála a legjobb szó, de ami nem öl meg az megerősít. Én akkor is kiálltam és a csapat kapitánya voltam. Biztos, hogy kellett ez a meccs ahhoz, hogy erősebb legyek" – folytatta a Debrecen focistája.

Dzsudzsák visszatérésének komoly visszhangja van, hiszen az MLSZ úgy kommunikálta, hogy ez lesz a debreceni játékos búcsúmeccse, azonban a 35 éves játékos többször is hangsúlyozta, hogy nem szeretne elköszönni a válogatottól. Egy Origónak adott korábbi interjújában azt mondta, soha nem fogja lemondani a válogatott szereplést. Ha nem válogatják be, az más kérdés, de hangsúlyozta, hogy olyan sajtóeseményt nem fog összehívni, amelyen bejelenti, hogy lezárta a válogatott szereplést.

Dzsudzsák Balázs az utolsó válogatott meccsére készül Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Nagyon hálás vagyok az MLSZ-nek, mert rengeteget tettek azért, hogy az ország boldog legyen és fejlődjön a futballunk. Örülök, hogy felívelő pályán van a magyar labdarúgás, talán ebben a mi generációnknak is van szerepe. Egy dolog idegesít: ha valaki igazságtalan velem szemben, mert én minden döntésemet vállalom.

Tudom, hogy nem mindig süt a nap. Amikor kettőt rúgtam a portugáloknak, akkor is voltak, akik azt mondták: hogy egy szabadrúgás és egy megpattanó lövés volt. Mindig lesznek olyanok, akiknek semmi sem jó. Tiszteletben tartom, ha valaki megkérdőjelezi a szereplésemet, de száznyolc meccset nem adnak ajándékba.

A számok nem hazudnak. Úgy hallottam, akár hatvanezer ember is lehet a meccsen, és szerintem többen vannak, akik respektálják a pályafutásomat. Ez arról szól, hogy elértem valamit, és szeretném átadni a következő generációnak. Jöjjenek, ugorják át, mert ha ez bekövetkezik, az azt jelenti, hogy nagyon jó játékosaink vannak" – mondta Dzsudzsák, aki azt is elárulta, hogy eddig hatszáz darab jegyet szerzett az ismerőseinek és a családtagjainak.

Dzsudzsák a 2016-os Eb-n két gólt lőtt a portugál Rui Patriciónak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Dzsudzsák Balázs után Szalai Ádám lett a válogatott csapatkapitánya, Szalai visszavonulása után pedig a csapat Szoboszlait választotta meg az új vezérének.

„Régóta jó kapcsolatban vagyunk, korábban Szalai Ádámmal már a szárnyaink alá vettük. Ő a legkarakteresebb ebben a generációban.

Kell neki az a felelősség, ami ezzel a titulussal jár. Látom, hogy nagyon alázatos, mindent alávet ennek a szerepkörnek. Folyamatosan próbálom átadni neki azt, amit az évek folyamán tennem kellett. Biztos vagyok benne, hogy meg fogja ugrani az akadályt, és bízom benne, hogy csapatkapitányként ő is kivezetheti majd egy világeseményre a válogatottat" – folytatta Dzsudzsák Balázs, aki nem akart nagy titkokat elárulni a búcsúmeccse előtt, de annyit elmondhatott, hogy az igazi elköszönése a görög elleni meccs lefújása után lesz majd.

Szoboszlai és Dzsudzsák remek kapcsolatot ápolnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Igazán kerek akkor lenne a történet, ha Dzsudzsák Balázs a búcsúmeccsén betalálna az ellen a csapat ellen, amely ellen bemutatkozott és amelynek az első gólját lőtte a nemzeti csapatban.

„Akkoriban még gyerekcipőben járt a válogatott, pedig sokkal többre lett volna hivatott akkor is. Látni, hogy honnan hová jutottunk, óriási élmény.

– tette hozzá Dzsudzsák Balázs, akit a mérkőzés utánra a szurkolók már elhívtak egy baráti iszogatásra.

„Nem elképzelhetetlen, hogy ismét megjelenünk egy sörcsapolós bulin. Nem tudjuk még, hogy az éjszaka hol ér minket és hogy mikor ér véget."

  • Dzsudzsák Balázs 2007. június 2-án egy Görögország ellen 2-0-ra elveszített Eb-selejtezőn mutatkozott be a magyar válogatottban.
  • Az első gólját pedig szűk egy évvel később, 2008. május 24-én lőtte egy görögök ellen 3-2-re megnyert felkészülési mérkőzésen.

Vasárnap idei utolsó mérkőzésén a görög csapatot fogadja majd a Puskás Arénában a magyar válogatott, amelyben akkor utoljára lép pályára Dzsudzsák Balázs, aki 109. fellépésével Király Gábort megelőzve egyedüli csúcstartóvá válik a válogatottságot illetően.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!