Alkalmatlan focibírók videós bohóckodása döntheti el a bajnoki címet Angliában

fbl Horizontal
The big screen displays the decision after a VAR (Video Assistant Referee) review, disallowing a goal from Chelsea's French striker Olivier Giroud for offside during the English Premier League football match between Chelsea and Manchester United at Stamford Bridge in London on February 17, 2020. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Premier League a világ legerősebb focibajnoksága, amelyben a világ a leggazdagabb csapatai szerepelnek. Azonban Angliában hétről-hétre lejáratják magukat a játékvezetők, akik folyamatosan elképesztő hibákat vétenek. A múlt hétvégén a Brighton és az Arsenal mérkőzésén is volt egy kapitális hiba, utóbbi ráadásul könnyen befolyásolhatja a bajnoki cím alakulását is.

A Professional Game Match Officials Limited (PGMOL), vagyis az angol labdarúgás játékvezetőiért felelős szervezet elismerte, hogy a 23. fordulóban két jelentős VAR-hibát vétettek a játékvezetők - az egyik az Arsenal ellen irányult, ami könnyen hatással is lehet a bajnoki címért zajló küzdelemre.

A PGMOL vasárnap kiadott közleményében tudatta, hogy Howard Webb, a szervezet vezetője felvette a kapcsolatot az Arsenal és a Brighton & Hove Albion csapatával, hogy elismerje és elmagyarázza a VAR-eljárásban elkövetett jelentős hibákat a szombati mérkőzések során.

A 2010-es vb-döntőn hatalmasat hibázó Howard Webb felügyeli az angol bírókat Forrás: AFP/Lluis Gene

A listavezető Arsenal szombat este 1-1-es döntetlent játszott a Brentford csapatával. Az Ágyúsok 1-0-ra vezettek, azonban a 74. percen Ivan Toney góljával egyenlítettek a vendégek az Emirates Stadionban. Az angol válogatott támadó gólját percekig videózták, végül Peter Bankes játékvezető középre mutatott és megadta a Brentford lesről született gólját.

Innen indult a Brentford egyenlítő gólja Forrás: Twitter

A probléma ott történt, hogy a videoszobában ülő Lee Mason játékvezető Ethan Pinnock és Gabriel Magalhaes helyzetére összpontosított, miközben az elkerülte a figyelmét, hogy a gólpasszt adó Christian Norgaard kapta lesen a labdát, és ki sem vizsgálta az esetet vonalak meghúzásával, ami az ilyenkor szokásos eljárás.

A Brentford gólja egyértelmű lesről született Forrás: BBC

Az eset után Keith Hackett, a korábbi Premier League-bíró Mason kirúgását követelte a hatalmas hibája után.

- írta a Twitteren a korábbi játékvezető.

Hasonlóképpen járt a Brighton játékosa, Pervis Estupinan, aki a Crystal Palace elleni meccs 32. percében gólt szerzett, de a VAR-felügyelők ellenőrzése után a találatot les miatt érvénytelenítették - mindezt tévesen. A Selhurst Parkban rendezett meccsen ugyanis az történt, hogy John Brooks VAR-bíró az eset során rossz védőtől húzta meg a lesvonalat. A találkozó végül 1-1-re végződött.

A videobírós bohóckodások legnagyobb vesztese a bajnoki címért harcoló Arsenal lehet, amelynek az idei szezonban már a második teljesen szabályos gólját érvénytelenítették egy VAR-szobában hibázó játékvezető miatt.

Az ESPN még decemberben közölte, hogy a videobíró az őszi szezonban hatszor hozott rossz döntést, 42 helyesnek vélt ítélettel szemben.

A hibás döntések között ott van Gabriel Martinelli Manchester United ellen lőtt gólja is. Az Arsenal a szeptemberi meccsen már a 12. percben megszerezte a vezetést a brazil támadó góljával, azonban azon a találkozón is Lee Mason ült a VAR-szobában, aki úgy látta, hogy a gól előtt Martin Ødegaard szabálytalanul szerelte Chrsitian Eriksent.

A meccset végül az Arsenal 3-1-re elveszítette, de könnyen lehet, hogy máshogy alakult volna a találkozó, ha megadják Martinelli gólját és az észak-londoni csapat szerzi meg a vezetést.

Az Arsenal hónapok óta vezeti az angol bajnokságot, de múlt héten kikapott az Evertontól, most pedig a Brentford elleni döntetlen miatt három pontra csökkent az előnye a bajnoki címvédő Manchester City előtt.

Az Ágyúsok megnyugtató előnnyel várhatták volna a szerdán esedékes City elleni rangadót, ha megnyerik a Brentford elleni meccset, de Lee Mason hatalmas hibája miatt az év egyik legfontosabb találkozója vár rájuk, amit ha elveszítenek, könnyen elbukhatják a bajnoki címet.

Az Arsenal legutóbb 19 éve nyert bajnokságot, ezért óriási botrány lenne, ha egy alkalmatlan bíró miatt bukná el a trófeát az észak-londoni csapat.