Vágólapra másolva!
A labdarúgás az a sport, amely mindig képes valamilyen drámát szolgáltatni, ezért is imádják százmilliók a földön. Ráadásul azt se felejtsük el, talán a fociban figyelhető meg leginkább - a videóbíró bevezetésre ellenére - a mai napig a "színészkedés" a pályán. Talán ez is az oka, hogy sok egykori, vagy jelenleg is aktív futballista jelent már meg a tévében, sorozatokban, filmekben. Jöjjenek a sztárok, akik a focipálya mellett a filmvásznon is megmutatták már magukat.

Legutóbb a Manchester United korábbi sztárja, a jelenleg a Nottingham Forest együttesét erősítő Jesse Lingard árulta el, hogy színészkedni szeretne, amikor visszavonul a labdarúgástól.

Jesse Lingard még csak álmodozik a színészetről Forrás: AFP/Justin Tallis

"Imádom a filmeket. Mindig is nagy filmrajongó voltam. Az álmaim megvalósításáig még drámaórákra kell járnom, erre eddig még nem volt időm" – mondta az angol támadó, miután a színészi ambícióiról beszélt.

„Egy filmben vagy egy sorozatban csodálatos lenne szerepelni. Azt hiszem, először vígjátékban próbálom majd ki magam" -

tette hozzá. Amennyiben teljesülnek a 30 éves Lingard álmai, igazán híres elődök nyomdokaiba léphet.

A botrányhős Vinnie Jones a filmvászonra született

A híres brit filmrendező,

Guy Ritchie - leginkább A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff, a Spíler, a Sherlock Holmes és folytatásának rendezőjeként ismert - volt az, aki elsősorban a brutalitásáról ismert ex-wimbledoni focista jövőjét a filmekben látta.

Vinnie Jones és Jason Statham jó barátok Forrás: AFP

A most 58 éves Vinnie már az 1998-as A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című filmben is szerepelt. Ezt követte a Golyófogú Tony című film, majd azóta összesen 109 produkcióban szerepelt az IMDB szerint.

2006-ban feltűnt az X-Men: Az ellenállás vége című filmben többek között olyan hírességek, mint Hugh Jackman, Halle Berry vagy Patrick Stewart oldalán. A korábbi játékos feltűnik a The Gentleman - egy másik Guy Ritchie-film - főszerepében is, amiből tévésorozat lett.

A 2004-es Eurotúra című filmben is testhezálló szerepet kapott: a Manchester United elvakult szurkolóiból álló futballhulligánok vezérét játszotta.

Főszereplőként igazán emlékezeteset a Gépállat SC című 2001-es focis börtönfilmben alakított.

Az angol válogatott bundabotrány miatt eltiltott egykori csapatkapitányaként ittas vezetés és rendőrök elleni erőszak miatt kerül három évre börtönbe. A börtönben az igazgató focimeccset szervezne az elítéltek és a fegyőrök között, a rabok csapatkapitányának és edzőjének a Jones által alakított lecsúszott focistát tenné meg, azzal, hogy (mivel a meccsre nagy tétben fogad) gondoskodjon arról, hogy a rabok csapata veszítsen. A filmben nem csak Vinnie Jones, hanem a pszichopata gyilkos kapust alakító Jason Statham is brillírozik.

Tényleg felsorolni is nehéz lenne a szerepeit, a rajongók a különleges karaktere miatt pedig mai napig imádják. Annyira jó színész lett belőle, hogy talán sokan már azt is elfelejtették, hogy valaha focizott. Az egykori focista rosszfiú a vásznon is többnyire "kemény legényeket" alakít. Védjegyévé vált a túlzott keménykedés, pályafutása során tizenkétszer állították ki, amivel rekorder. A nevéhez fűződik a leggyorsabb sárga lap az angol élvonalban –

a kezdés után mindössze három(!) másodpercre volt szüksége arra, hogy megkapjon egy jól megérdemelt sárga lapot, még 1992-ben, a Sheffield United labdarúgójaként egy Chelsea elleni bajnokin.

Vinnie Jones és Paul Gascoigne Forrás: Twitter

Szintén jókora vihart kavart még 1988-ban egy fénykép, amelyen egy fotós mérkőzés közben csípte el, amint

éppen megragadta Paul Gascoigne heréit – így próbálva féken tartani az egykori világklasszist a pályán.

A francia legendás fenegyereke, Eric Cantona

Érdemes még a Premier League egykori csillagainál maradni, ugyanis ki nem maradhat a felsorolásból a Manchester United legendája, a jelenleg 56 éves Eric Cantona.

Az egyik legsikeresebb francia focista is a filmvásznon találta meg a jövőjét.

A legendás játékos váratlanul, még fénykorában vonult vissza 30 évesen, hogy megvalósítsa álmát. A francia sztár

az első hollywoodi szerepét Cate Blanchett oldalán kapta meg az Elizabethben – egy nagykövetet alakított, nem meglepő módon Franciaországból.

Érdekesség, hogy a filmezésbe már korábban, 1995-ben kezdett: abban a nyolc hónapban, amíg eltiltása miatt nem focizhatott szerepet vállalt A boldogság a réten van című vígjátékban. 1995. január 25-én a Crystal Palace elleni bajnokin kiállították, majd

az öltöző felé menet egy kung-fu rúgással hallgattatta el az őt szidalmazó szurkolót, amiért 8 hónapra eltiltották, valamint pénzbüntetésre és közmunkára ítélték.

2003-ban megkapta első komolyabb főszerepét A zabagép című francia krimiben.

Eric Cantona a szurkolókat sem kímélt Forrás: Rex Features

Számos francia filmben szerepelt, de a Barátom, Eric című film tényleg felejthetetlen.

Érdekesség, hogy a filmben Steve Evets, a The Fall egykori basszusgitárosa is szerepelt. A 2009-es brit-francia mű a modern élet megpróbáltatásai elől való menekülésről szól, amelyet a futball és hősei hozhatnak rajongóinak. Ken Loach nem mindennapi filmjében Cantona önmagát játssza, a manchesteri futballsztárt, aki összebarátkozik egy középkorú postai alkalmazottal, és segít neki átvészelni az élet viszontagságait.

Cantona profi karrierjét a Manchester Unitedben fejezte be, ahol öt év alatt négyszer Premier League-t, kétszer Ligakupát és FA-kupát nyert. 2001-ben megválasztották az évszázad játékosának, és a United drukkerek a mai napig "King Eric"-ként (Eric király) emlegetik.

Ally McCoist, aki nehezen viselte a szerepét

Talán kevesebben tudják, hogy a legendás skót csatár és edző, a kommentátorként is dolgozó

Ally McCoist is szerepelt egy filmben Robert Duvall oldalán, A győzelem kapujában című filmben 2000-ben.

Jackie McQuillant kellett játszania, a visszavonulás küszöbén álló, idősödő játékost, akit nemrég szerződtek az Arsenaltólé McQuillan egy legendás ex-Celtic játékos volt.

McCoist bevallotta, hogy a forgatás közben egy Rangers mezt viselt egy Celtic-dressz alatt.

Ally McCoist színészként sem utolsó Forrás: AFP/Andy Buchanan

Ez nem is csoda, 1983 és 1998 között 418 meccsen szerepelt, és összesen 251 gólt szerzett a Rangers színeiben, majd a visszavonulása után edzőként is dolgozott a klubnál.

A nők örök kedvence, David Beckham

Filmsztár külsőjével nem csoda, hogy a már 47 éves Beckham is bekerült ebbe a világba. Guy Ritchie két filmjében is szerepelt: a 2014-es Az U.N.C.L.E. embere, illetve

az Arthur király: A kard legendája című filmben is 2017-ben.

Utóbbiban Charlie Hunnammal szerepelt együtt a legendás focista, aki viccelődött is Beckhammel a forgatáson:

David Beckham színészként is bizonyított Forrás: AFP/Paul Ellis

De ki ne emlékezne a Góóól! című filmekre, amelyben többször is feltűnt az angol legenda, aki a Manchester Unitednél eltöltött 12 éve alatt hat Premier League-elsőséget, két FA Kupa-győzelmet, egy UEFA Bajnokok Ligája trófeát, egy Interkontinentális kupát, valamint egy FA-utánpótlás kupagyőzelmet szerzett.

A kopasz világbajnok: Frank Leboeuf a dráma királya

A világ, - és Európa-bajnok korábbi francia védő, Frank Leboeuf útja a Chelsea-ből vezetett Hollywoodba.

Az ex-focista feltűnt az Oscar-díjra jelölt A mindenség elmélete című filmben, amely Stephen Hawking életén alapul.

Az 55 éves francia vb-győztes egy jelenetben orvosként bukkant fel, bár nem ez volt a színészi debütálása.

Korábban a 2001-es Szembesítés című drámában - ahol Simons zászlósként olyan filmsztároknak asszisztálhatott, mint Harvey Keitel és Stellan Skarsgård -,

valamint a Szövetségesek című második világháborús filmben is szerepelt.

A misztikus thrillerben (A nyolcadik bűn) is feltűnt, de szerepelt Gladys Florence kedvéért a Caravaggio and My Mother the Pope című komédiában is.

A vb-győztes Frank Leboeuf színészi pályára váltott Forrás: DPPI via AFP/Jean Marie Hervio

„Az újságírók kérdezték tőlem, hogy

– mondta a The Timesnak Frank Leboeuf.