Vágólapra másolva!
A 80-as és a 90-es években teljesen megszokott dolog volt, hogy ha az angol futballhuligánok beszabadultak egy másik országba, ott azonnal elkezdtek törni-zúzni. Ez a tendencia mára már komolyan megváltozott, manapság ugyanis nem az angolokhoz, sokkal inkább a németekhez fűződik a legtöbb botrányos mérkőzés.

Nizzában balhéztak a németek

2022 szeptemberében óriási balhé előzte meg a francia Nice és a német 1. FC Köln Konferencia-liga-mérkőzését. A kölni drukkerek rátámadtak a francia szurkolókra, aki a saját szektorukban foglaltak helyet. Az összetűzés során székek, asztalok és pirotechnikai eszközök repültek egyik szektorból a másikba, a redőrség csak hosszú idő után tudta megfékezni őket. Ezzel azonban nem volt még vége a rendbontásnak, néhány perccel később ugyanis a francia drukkerek támadták meg a német szurkolókat, ekkor viszont a rendőrség már gyorsabban közbeavatkozott. Az egyik kölni szurkoló öt métert zuhant a lelátótól és életveszélybe került.

A nézőtéri balhé miatt csaknem egy órával később kezdődött a meccs.

Óriási balhé volt a meccsen Forrás: AFP/Nicolas Tucat

Azonban a városban is voltak szurkolói összecsapások.

32-en sérültek meg, köztük két rendőr és egy rendező, négy szurkoló pedig kórházba került.

Októberbena kölni rendőrség egy összehangolt akció keretében több lakást és házat átkutatott a térségben. A razziában több száz rendőr, nyomozó és kommandós vett részt.

Az európai szövetség (UEFA) végül 100 ezer euróra megbüntette az 1. FC Kölnt, amely emellett nem árusíthatott jegyeket a szurkolóinak a soron következő két idegenbeli meccsére a Konferencia-ligában.

Angolnak öltözve verték az angolokat

2022 szeptemberében verekedés tört ki egy Wembley Stadion közelében lévő kocsmában az angol-német Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt.

A találkozó előtt mintegy száz, többségében maszkot viselő férfi tört be egy pub kerthelyiségébe és megtámadta a vendégeket.

Bár angol sálakat és sapkákat lehetett látni, a hatóság szerint német szurkolókról volt szó.

A tömegben verekedés tört ki és tárgyakat dobáltak.

Több vendég is megsérült a fején és az arcán, hárman súlyos sérüléseket szenvedtek,

életveszélybe azonban egyikük sem áll került, öt embert kellett kórházba szállítani. Amikor a rendőrség megérkezett a helyszínre, a tettesek többsége elmenekült, mindössze négy résztvevőt vettek őrizetbe.

Londonban is balhéztak a Köln-szurkolók

2017 szeptemberében történelmi meccset játszott az Arsenal. Az észak-londoni csapat 17 év után lépett pályára a második számú európai kupasorozatban. Az Arsenal a Kölnt fogadta az Európa-liga csoportkörének első fordulójában, az Emirates stadionban. Azonban a szurkolók biztonságára hivatkozva egy órával elhalasztották az mérkőzés kezdetét, mert a találkozóra 20 ezer kölni fanatikus érkezett, akiknek az Oxford Streeten sikerült a forgalmat is leállítaniuk.

A BBC azt írta, több ezer, jeggyel nem rendelkező kölni szurkoló gyűlt össze az Emirates Stadionnál, és nem engedték be azokat a társaikat a létesítménybe, akiknek volt belépőjük.

A kölni csapat drukkerei 2900 jegyet kaptak a találkozóra, ennek ellenére akartak 20 ezren bejutni a meccsre.

Fehérváron is próbálkoztak

A kölni szurkolók híres utazási kedve a MOL Fehérvár vezetőségét és szurkolóit is nagyon kellemetlen helyzetbe hozta.Emlékezetes történet volt az Európai-liga 2021/22-es kiírásának negyeddöntőjében, amikor mintegy 30 ezer Eintracht Frankfurt-drukker nyomta el a hazai szurkolók hangját a Barcelona elleni meccsen a Camp Nouban. Akkor mintegy 70 ezer német szurkoló érkezett a katalán nagyvárosba, sokan közülük a klub online felületén jutottak jegyhez, míg mások a hazai bérletesektől vették át a belépőjüket akár több száz euróért is.

Hasonlótól tartottak Székesfehérváron is, ahol a MOL Fehérvár az 1. FC Kölnt fogadta augusztus 25-én az Európa Konferencia-liga selejtezőjének rájátszásában. Hogy elkerüljék azt a helyzetet, hogy a Sóstói Stadionban több legyen a vendég drukker, mint a hazai, a klub igen szigorú feltételeket szabott a jegyvásárláshoz.

Ugyanitt arra is felhívták a szurkolók figyelmét, hogy a német drukkerek előszeretettel vesznek jegyet a hazai szektorokba, így arra kérték a fehérvári drukkereket, hogy ne adják tovább a már megvásárolt jegyeket. Ugyanakkor a németek nagyon ravaszak voltak, mert miután kiderült, hogy a Petrocub Hincesti elleni hazai meccsre jegyet váltóknak elővételi joguk lesz a Köln elleni meccsre, azonnal elkelt hétezer belépő moldávok elleni meccsre, de a találkozón csak 3356-an voltak.

Ez a Mol Fehérvárnak is feltűnt, és nyomban leállította az online jegyvásárlást.

Az augusztus 25-én rendezett találkozó előtt aztán a kölni szurkolók minden sörözőt, kiülős helyet elfoglaltak Székesfehérváron, és a készenléti rendőrök is szolgálatba álltak.

A Feol cikke szerint a fehérvári belváros összes kiülős helyét a pirosba öltözött német szurkolók foglalták el. Később megjelentek a készenléti rendőrök is az utcákon. A nap első verekedése úgy indult, hogy az egyik belvárosi étterem előtt letépték egy magyar szurkoló mezét.

Nagy balhé lett a Schalke feljutását ünneplő tömegjelenetből

2022 májusában összecsapások árnyékolták be a Schalke visszajutását a Bundesligába. Mintegy kétezren a pályára szaladtak a St. Pauli ellen 3-2-re megnyert meccs után. A szurkolók közül többen elestek és megsérültek, többeket kórházba szállították.

Egy rendőr megsérült egy szurkolóval történt verekedés során, továbbá húsz büntetőeljárás indult testi sértés és lopás vétsége miatt. A gelsenkircheni rendőrség szerint a Schalke drukkerei 144 alkalommal használtak pirotechnikai eszközöket a meccs előtt és alatt.

A Bochum szurkolói is tomboltak

Hatalmas balhéba torkollott a VfL Bochum szurkolóinak ünneplése 2021 tavaszán. A Novothny Somát akkor még foglalkoztató focicsapat megnyerte a német másodosztályú bajnokságot, miután a 2020/21-es idény utolsó fordulójában hazai pályán 3-1-re verte a Sandhausent.

Az élvonalba 11 évnyi kihagyás után visszatérő együttes drukkerei önmagukról megfeledkezve ünnepelték kedvenc klubjuk diadalát az utcán. A bochumi stadion környékén összesen hat-hétezren gyűltek össze. Közülük több tucatnyian be akartak törni a lefújást követően az arénába, amelyben a meccset a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezték meg.

A randalírozók üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket, emellett tűzijátékokat lövöldöztek.

Összesen hatvan huligánt tartóztattak le. A hatóság jelentése szerint az incidens során több rendőr is megsérült, őket kórházba kellett szállítani.

2022 márciusában újabb balhéba keveredtek a Bochum szurkolói. A német labdarúgó-bajnokság 27. fordulójának nyitómeccsén a hetvenedik percben félbeszakadt a Borussia Mönchengladbach elleni meccs.

A hetvenedik percben egy hazai szurkoló egy félig teli műanyag pohárral fejbe dobta az egyik partjelzőt, Christian Gittelmannt.

Benjamin Cortus játékvezető, a stábja és a csapatok először az öltözőbe vonultak, majd körülbelül 15 perc után bejelentették, hogy nem folytatják a találkozót.

Ez előtt tizenegy évvel fordult elő, hogy egy Bundesliga-mérkőzést félbe kellett szakítani. 2011. április 1-jén Deniz Aytekin a 86. percben, 0:2-es állásnál félbeszakította az FC St. Pauli - FC Schalke 04 mérkőzést, miután a partjelzőt fejbe dobták egy söröskorsóval.