Hihetetlen, de igaz: egy lebukott csaló vezeti ma a Real Madrid-Liverpool Bajnokok Ligája-meccset

2023.03.15. 16:59

A ma esti Real Madrid - Liverpool Bajnokok Ligája találkozót az a német Felix Zwayer fogja vezetni, akinek már régen nem is lenne szabad a futballpályák közelében lennie. Ugyanis egy lebukott csalóról van szó.

A Bajnokok Ligája (és elődje, a BEK) történelmének legsikeresebb csapatai közül kettő, a Real Madrid és a Liverpool fog találkozni egymással szerda este 21 órakor a madridi Santiago Bernabéu Stadionban. A spanyol óriás 13, míg az angol sztárcsapat 6 alkalommal nyerte meg a sorozatot. Azaz az lenne a minimum, hogy jár nekik egy rendes bíró. De az a Felix Zwayer, aki a meccsüket fogja vezetni, éppen nem az.

A 41 éves berlini ingatlanügynök 2004-ben tette le a játékvezetői vizsgát, és került be a német szövetség (DFB) bírói csapatába. 2005-ben már partjelző volt, és ekkor keveredett bele abba a botrányba, ami után csoda, hogy a pályán maradhatott. Ekkor derült ki ugyanis a német foci történetének egyik legpiszkosabb ügye, középpontjában a rutinos játékvezetővel, a FIFA-bíró, Robert Hoyzerrel, aki kenőpénzért számos másodosztályú (Bundesliga 2-es) mérkőzést csalt, azaz vezetett oly módon, ahogy azt a fogadási maffia kérte tőle.

Felix Zwayer nem tűnik a legjobb választásnak a BL-rangadóraForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Hasan Bratic/Hasan Bratic

Zwayer 2005-ben egy alkalommal 300 eurót fogadott el, és az volt a feladat, hogy kritikus esetekben Wuppertal SV javára csaljon. 2005 januárjában aztán három társával együtt a DFB-nél feljelentette Hoyzert, az együttműködésért cserébe pedig megúszta egy féléves eltiltással. A történteket, illetve annak a Zwayerre vonatkozó részét ő és a DFB is titokban tartotta, és a szerepe csak azt követően derült ki, hogy 2014-ben a Die Zeit titkos dokumentumokat megszerezve feltárta az ügyet.

Nem ez volt az egyetlen nagy visszhangot kiváltó botránya Zwayernek. 2016-ban már egy élvonalbeli bajnokin Roger Schmidt, a Bayer Leverkusen vezetőedzője egy, a Borussia Dortmund javára megítélt, majd a meccset eldöntő szabadrúgást vitatott olyan hevesen, hogy Zwayer félbeszakította a meccset, ami csak azt követően folytatódott, hogy Schmidt közel tíz perc meddő vita után elhagyta a pályát. De ez nyilván más jellegű botrány, mint a köztörvényes csalása.

A német csaló Felix Zwayer kapta a szerda esti BL-meccsetForrás: AFP/Ronny Hartmann

Zwayer 2012 óta FIFA-játékvezető, tagja volt a 2018-as oroszországi világbajnokság videobíró csapatának. Az idei BL-kiírásban három csoportmérkőzést (Juventus-Benfica, Napoli-Ajax, PSG-Maccabi Haifa) vezetett, és nem spórolt a lapokkal, összesen 22 sárga lapot osztott ki.