Vágólapra másolva!
A magyar klubfoci elmúlt közel két évtizedének legnagyobb sikerét érte el a Ferencváros azzal, hogy bejutott az Európa-liga legjobb 16 csapata közé. Ott ugyan már megoldhatatlan feladatnak bizonyult a Bayer Leverkusen, de a 2022/23-as európai kupaszezon után egyetlen Fradi-drukker sem lehet elégedetlen. Legfeljebb egy kicsit, ahogy a játékosok, mert ez viszi előre a csapatot, hogy a következő kiírásban legalább idáig jusson.

Azt hittük nehezebb lesz... mármint írni valami pozitívat a Bayer Leverkusen elleni két, egyaránt 2-0-s vereséget követően. Viszont, ha visszagondolunk, hogy mit ért el a Ferencváros a hajrájához érkező európai kupaidényben, azt kell mondanunk, hogy ez a menetelés a 124 éves klub történetének legszebb lapjaira kívánkozik.

A BL-ben kezdődött

Szokás szerint nem volt hosszú nyári szünete a Fradinak, mert a 33. magyar bajnoki cím megszerzése után nem sokkal, július 6-án már a kazahsztáni Kosztanajban volt jelenése a csapatnak, ahol a Tobollal játszott egy - valljuk be - rémes 0-0-t. A Fradiban itt mutatkozott be tétmérkőzésen az előző BL-kiírásban parádézó Sheriff Tiraspol mali támadója, Adama Traoré, aki a névjegyét viszont csak a visszavágón tette le, amikor a Fradi 5-1-es sikeréből két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét.

Adama Traoré (balra) gyorsan bebizonyította, hogy megérte az Üllői útra hozni Fotó: Koncz Márton - Origo

Az avatatlan szem is rögtön kiszúrhatta, hogy a pályán kívül egyébként csendes, kissé magának való (csak franciául beszél, így a csapat nagy részével csak nehezen tud kommunikálni) támadó óriási értéke lesz az együttesnek, mert nagyon jó focista.

A következő fordulóban igazi presztízs csata várt a Ferencvárosra, miután a Slovan Bratislavával sorsolták össze. A két csapat véres lelátói jelenetekkel tarkított 1992-es összecsapása természetesen alaposan felkorbácsolta a hangulatot mindkét klub szurkolóinak körében. Habár a találkozó előtt mindkét edző, így

Sztanyiszlav Csercseszov és Vladimir Weiss is igyekezett eltávolítani a párharcot a 30 évvel korábbi eseményektől, ez csak részben sikerült.

Hihetetlen feszültség volt a pályán a párharc mindkét mérkőzésén, de talán pont ettől lett egészen különleges a hangulat a kétszer 90 perc során. A Groupama Arénában két hajrában lőtt góllal fordított és nyert 2-1-re a Slovan, ami után a szlovák bajnok nyeregben érezhette magát.

Örvendező szlovákok, elkeseredett Fradisták az első meccs után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradit már ekkor sokan temették, mondván a csapat nem fogja elbírni azt a nyomást, ami majd rá nehezedik Pozsonyban. Csakhogy kiderült, egyrészt 30 év tényleg nagy idő, különösen akkor, ha egy csapatban csak olyan játékosok vannak, akik akkor még vagy nem is éltek, vagy különösebben sokat (semmit) nem jelent számukra a magyar-szlovák viszony, mint olyan.

A Fradi Dibusz - Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic - Laidouni, Esiti, Zachariassen - Tokmac (Thelander 90+2.), Boli (Vécsei B. 63.), A. Traoré összeállításban megsemmisítette a szlovák bajnokot, teljesen megérdemelten nyert 4-1-re Pozsonyban. Traoré ismét betalált, ahogy a pesti meccsen gólt szerző Zachariassen is, mellettük pedig a két védekező középpályás, Esiti és Laidouni volt még eredményes.

Aissa Laidouni a Fradi egyik legjobbja volt ősszel Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapatot egyébként mintegy 2000 drukker kísérte el Pozsonyba, akiket ritkán látható rendőri készültség mellett különbuszokkal vittek az egyik külvárosi pályaudvarról a stadionban, ahol egy plexifal mögé dugták el őket. Az összetűzéseket így megakadályozták a szlovák hatóságok és rendezők, azt viszont nem, hogy a Fradi-tábor "leszurkolja" a hazaiakat.

Fradi-drukkerek a fal mögött Pozsonyban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros ezek után magabiztosan várhatta a harmadik fordulóban az azeri Qarabagot, bár az figyelmeztető jel volt, hogy két meccsen ötöt tudtak rúgni a nem éppen rossz erőkből álló svájci bajnok Zürichnek.

Érdekes módon nem is a pecsenyeillatú kánikulában bukott el a Fradi, hanem a Groupama Arénában, ahol a vendégek különösen az egyeránt villámgyors és jól cselező Abdellah Zubir, valamint Ibrahima Wadji révén alaposan meglepték a Fradit. A magyar bajnok a 87. percben ismét csak Traoré révén tudott szépíteni, amikor a Qarabag már 3-0-ra vezetett. A vendégeknél nem sokkal korábban állt be Wadji helyére Owusu Kwabena, aki az első meccs azeri gólját szerezte, és, akiről még hallani fogunk.

A vereség azt jelentette, hogy a Ferencváros átkerült az Európa-liga selejtezőjének rájátszásába, azaz egyetlen lépésre az újabb főtáblás szerepléstől.

Menetelés az Európa-ligában

A Qarabag elleni kiesés elég fájó gyomros volt, különösen azt látva, hogy az azeriek két elég rossz meccset játszva buktak el a play-offban az egyáltalán nem verhetetlennek tűnő cseh Viktoria Plzen ellen. De ezzel akkor már csak mi újságírók és esetleg a szurkolók foglalkoztak. Sztanyiszlav Csercseszov mellett ugyanis megtanulnak a játékosok és a munkatársak is a mában élni: ami elmúlt, elmúlt, azon már változtatni nem lehet, ami előttünk van, arról meg nem spekulálni kell, ha nem felkészülni rá, és legyőzni az akadályt. Egyszerű a tétel, mint egy pofon.

Sztanyiszlav Csercseszov nem szereti a feltételes mondatokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az El-főtáblára jutásárt az ír bajnok Shamrock Rovers jelentette a legyőzendő akadályt, és a budapesti mérkőzésen gyorsan kiderült, hogy a két csapat nem egy ligában játszik, azaz a dubliniak korántsem képviselnek olyan minőséget, mint a Ferencváros. A magyar bajnok félgőzzel is nyert 4-0-ra, Traoré ismét duplázott, de betalált Civic és az első csapattól azóta távolabb került Auzqui is.

A visszavágón ugyan a nem sok motivációt felmutató - tegyük hozzá, a csapatot szállító gép a dublini reptért sújtó munkaerőhiány miatt a jó háromórás buszútra lévő Limerickben kellett leszálljon - Ferencváros 1-0-ra kikapott, de ez se nem osztott, se nem szorzott:

a Fradi sorozatban a negyedik idényben is ott lehetett egy európai kupa főtábláján!

Az Európa-liga nyoni sorsolásán a magyar bajnokot a török és a szerb aranyérmes Trabzonspor, illetve Crvena zvezda mellett a francia élvonal bronzérmesével, az AS Monacóval sorsolták össze.

Mit lehetett erre mondani? Három csapat a BL-selejtezőkből, két bajnok és egy topliga bronzérmese, a Fradiénál sokkal többre taksált játékoskerettel, erősebb bajnokságokban edződve. A Fradi örüljön, ha pontot szerez a nagyfiúk ellen, mondták sokan az ellenfeleket megismerve. A zöld-fehérek azonban máshogy gondolták, és mindjárt a csoportkör első meccsén,

Eldar Civic kiállítása után 75 percet emberhátrányban játsszva nyert 3-2-re a Trabzonspor ellen a Groupama Arénában.

Tokmac Nguen duplázott, mellette a szenzációs nyarat futó Adama Traoré talált be.

A turbános Kristoffer Zachariassen is ezen a meccsen lett a szurkolók egyik kedvence Fotó: Koncz Márton - Origo

Dibusz Dénes nem véletlenül mondta már a Leverkusen elleni nyolcaddöntők után, hogy számára ez volt "a meccs" a sorozatban, egy részt a hangulata miatt, másrészt pedig azért, mert "minden ezzel kezdődött".

Majd jött a folytatás, a Vécsei Bálint hajrában lőtt góljával elért kissé szerencsés, de egyáltalán nem érdemtelen monacói 1-0-s győzelem. A hercegségbe szintén legalább ezer szurkoló kísérte el a Ferencvárost, ami csak tovább növelte a játékosok magabiztosságát.

Két forduló után 6 ponttal a csoport élén várt a folytatást az FTC!

A következő körben Belgrádban ugyan beleszaladt egy 4-1-es vereségbe a Fradi, de különleges atmoszférájú Rajko Mitics Stadionban valahogy semmi nem akart összejönni a magyar bajnoknak. A visszavágón aztán valóban visszavágott a Fradi, a Groupama Arénában Zachariassen és ritka góljainak egyikét szerző Samy Mmaee találatával 2-1-re nyertek a zöld-fehérek, akik így továbbra is vezették a csoportot, és kézzel fogható közelségbe került a továbbjutás is. Ezek voltak az opciók: ssoport harmadikként folytatás a Konferencialigában, másodikként egy play-off meccs az EL-nyolcaddöntőért, csoportelsőként - mert ekkor már ez is felmerült - irány egyből az EL legjobb 16-jának mezőnye.

Az ötödik kanyarban aztán a Monaco elleni hazai 1-1 (gólszerző: Zachariassen) után már nem maradt kérdés: a Ferencváros csoportgyőztesként utazhatott az utolsó fordulóban Trabzonba!

Telitalálatnak bizonyult a Fradi-drukkerek meccs előtti koreója Fotó: Csudai Sándor - Origo

A trabzoni 0-1 senkinek sem fájt, győzelmükkel a törökök mehettek a Konferencialigába, míg a Fradi a november 3-i meccs után készülhetett a több mint négy hónap múlva esedékes nyolcaddöntőre. Olyan csapatokkal együtt, mint a csoportját szintén megnyerő Arsenal, Fenerbahce, Betis, Union Saint-Gilloise, Real Socieada és Feyenoord. És várhatta a február végi sorsolást. Ahol Gera Zoltán, a budapesti EL-döntő nagykövete a Bayer Leverkusent húzta egykori csapata mellé.

Gera Zoltán a Bayer Leverkusent húzta a Fradinak Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Easy"


- írta közösségi oldalán fanyarral humorral Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke a sorsolás után, Marco Rossit idézve. A magyar válogatott szövetségi kapitánya ugyanezt írta, amikor kiderült, hogy csapata Angliát, Németországot és Olaszországot kapta a Nemzetek Ligája A-osztályának sorsolásán.

Nyilvánvaló volt, hogy a Bayer Leverkusen nem "easy", azaz könnyű ellenfél. A Bundesliga 2021-22-es idényének bronzérmeseként kerültek a Bajnokok Ligája főtáblájára, ahol az FC Porto és Brugge mögött, de az Atlético Madridot megelőzve zártak 5 ponttal a harmadik helyen.

Nem elég, hogy a rivális kimondottan erősnek tűnt, a Fradi ekkor már több sebből is vérzett. Az, hogy a két Mmaee az utolsó pillanatban kimaradt a marokkói vb-keretből érthetően lelombozta a testvéreket, ráadásul Samy meg is sérült, Ryan pedig láthatóan jobban teljesít, ha a tesó is a pályán van. Ugyancsak megsérült a középpályán egyre jobban teljesítő Muhamed Besic, a védelem szélén bevethető Pászka Lóránd, és a nyári BL-rivális Qarabaghtól megkaparintott Owusu Kwabena is, de Tokmacra sem számíthatott Csercseszov. Ráadásul Mmaee, Besic és Owusu sérülése is azt követően jött, hogy a Fradinak le kellett adnia a tavaszi Európa-liga keretét... Sztanyiszlav Csercseszov nem hiába fakadt ki a Kisvárda elleni bajnokit követően: szerinte nem kapnak megfelelő védelmet a játékosai az NB I-ben.

És még egy érzékeny vesztesége volt a klubnak: Aissa Laidouni a Bundesliga meglepetécsapatához, az Union Berlinhez igazolt, ahol azóta alapember lett. A Transfermarkt szerint a Fradi 2,6 millió eurót kapott a vb-t is megjárt tunéziai középpályásért, azonban a középpályán hagyott űrt egyáltalán nem könnyű betölteni.

Laidouninál mindig jó helyen volt a labda Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ilyen előjelek után utazott el a Ferencváros Leverkusenbe, ahol kiderült: ennyi sérültet, hiányzót már nem bír el a csapat egy olyan tapasztalt, hétről hétre a világ egyik legjobb bajnokságában edződő sztárcsapat ellen, mint, amilyen a Bayer Leverkusen. A 2-0-s vereség reális volt, mert ugyan a Fradi eljutott kapufáig, és sikerrel fékezte meg a németeket, azért a Bayernek csak elég volt kétszer tíz perc, hogy magabiztos előnyre tegyen szert.

A leverkuseni túrát a vonattal utazó szurkolók is megemlegették, akiknek ügyében a magyar külügyminisztériumnak kellett lépéseket tennie, hogy időben megérkezhessenek a mérkőzés helyszínére.

A visszavágóra aztán már tényleg úgy állt fel a Ferencváros, hogy Sztanyiszlav Csercseszovnak 13 bevethető felnőtt mezőnyjátékosa maradt (az első meccsen Botka Endre "kisárgázta" magát), a 13. percben már 0-1-nél megsérült Henry Wingo is, így hiába volt 50 ezer magyar szurkoló a Puskás Arénában, és hiába küzdött inaszakadtáig az FTC, egy újabb 2-0-s vereséggel zárult le a mesébe illő kupaszereplés.

Amikor a lefújás után azt kérdeztük Dibusz Dénestől, hogy aláína-e a következő idényre is egy ilyen szereplést, a magyar válogatott kapus így felelt.

"Előzetesen azt, hogy nyolcaddöntőt játszunk az Európa-ligában a csapat bármelyi játékosa aláírta volna. Most azonban egy kicsit szomorúak vagyunk, hogy így ért véget a szereplésünk. De tudja mit? Kérdezze meg ugyanezt jövőre is egy Európa-liga-nyolcaddöntő után" - mondta hamiskás mosollyal.

Rajtunk nem fog múlni, hogy feltegyük a kérdést.

A kupaszereplés számokban

A Fradi az idei kupasorozatokban összesen 16 mérkőzést játszott. A BL-selejtezőkön 6 mérkőzést vívott, 2 győzelem mellett ugyanennyi döntetlennel és vereséggel búcsúzott a harmadik fordulóban. Az Európa-ligában a playoffban egy-egy győzelem és vereség volt a mérleg, míg a csoportkörben 3 győzelem, 2 döntetlen és csupán 1 vereség, 10 pont és 8-9-es gólkülönbség került a táblára. A Fradi összgólkülönbsége 24-22 lett. A magyar bajnok legeredményesebb játékosa Adama Traoré volt 7 góllal. A többi gólszerző: Zachariassen 5, Bassey, Boli, Laidouni, Tokmac 2-2, Auzqui, Civic, Vécsei, Samy Mmaee 1-1.

"Büszkének kell lennünk arra az útra, amit bejártunk a csapattal. Behoztuk Európába a magyar futballt, ami nagyon jó és a szurkolóink megmutatták, ők a legjobbak Európában – ezek a legfontosabbak" - mondta a nyolcaddöntő visszavágójának lefújása után Csercseszov, és egyik állításával sem tudnánk vitába szállni.

A Fradi az idei kupaszerepléssel újabb értékes pontokat gyűjtött, ami még jobb pozícióba helyezi a következő BL-kiírás (amennyiben megnyeri a bajnokságot) selejtezőjében.