Meggyilkolt sikkasztó, feleségkínzó, drogos vagy bundázó: bűnöző magyar focisták

Mészáros Béla; Mészáros Tibor; Herczku Szabolcs bilincs elítélt SZEMÉLY TÁRGY Szolnok, 2014. június 12.
Mészáros Béla elsőrendű (b), Mészáros Tibor másodrendű (k) és Herczku Szabolcs harmadrendű vádlott (j) hallgatják az ítéletet az ellenük aljas indokból
Szolnok, 2014. június 12. Mészáros Béla elsőrendű (b), Mészáros Tibor másodrendű (k) és Herczku Szabolcs harmadrendű vádlott (j) hallgatják az ítéletet az ellenük aljas indokból, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Szolnoki Törvényszék tárgyalótermében 2014. június 12-én. A bíróság első fokon életfogytig tartó fegyházra ítélte a három férfit, akik 2011 novemberében elrabolták és Újszász külterületén megölték a szolnoki Baunok István vállalkozót és gyermekorvos feleségét. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben a korábbi magyar válogatott focista, Tokody Tibor ügyétől volt hangos a média, akit sikkasztás vádjával körözött a rendőrség. Az Újpest és a Győr egykori csatára azonban csak egy azon labdarúgók közül, akik belekeveredtek zavaros ügyekbe. Több focista korábban börtönbe is került. Az okok meglehetősen széles skálán mozognak, a nemi erőszaktól kezdve a csaláson át a gyilkossági kísérletig számos bűncselekményre volt már példa. Összeszedtünk néhány olyan magyar futballistát, aki bűnöző lett. Tegyük hozzá: természetesen az elrettentő példákat szedtük össze, de azért - főleg az utóbbi években - nem ez a jellemző a magyar focistákra.

Sikkasztás

A kétszeres magyar válogatott Tokody Tibor ellen 2021. július 7-én indult körözés, egykori munkaadója jelentette fel több mint félmillió forintos tartozás miatt, amikor még egy reptéri transzfereket bonyolító cégnél dolgozott fuvarosként, ám az utasoktól származó bevétellel nem tudott elszámolni.

– mondta egykori alkalmazottjáról az Aerobus Lux Kft. ügyvezetője, Domonkos Attila, aki elárulta, hogy a tárgyalások során kiderült, mások felé még nagyobb adósságai vannak a nehéz helyzetbe került exfocistának.

Március elején, miután felkerült a körözött személyek listájára, önként ment be a győri rendőrségre, hogy kihallgathassák őt. Tokody később

tagadta, hogy sikkasztási ügybe keveredett volna;

úgy fogalmazott, hogy 180 eurós munkahelyi vita miatt került kellemetlen helyzetbe.

Tokody Tibor, a Győri ETO FC labdarúgójaként 2013-ban bajnoki címet nyert Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A bíróság már 2020 szeptemberében jogerősen 1 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt, amit aztán két évre felfüggesztettek.

A nagy bundabotrány

Talán a magyar futball egyik legsokkolóbb pillanata volt, amikor 2011-ben Aczél Zoltánt letartóztatták a Videoton-Haladás kupamérkőzés lefújása után. A Siófok egykori edzőjét három mérkőzés eredményének manipulálásával vádolták. Az ügyészség szerint a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntőt, a 2009. április 25-én rendezett Siófok-Kaposvár (2-5) és a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) NB I-es meccset próbálták megvenni a bűnszervezet tagjai, amiről a csalási botrány egyik főszereplőjének tartott Aczél is tudott, ám szemet hunyt felette. A bíróság egy év felfüggesztettre ítélte, amiért nem szólt arról, amit tudott. Az ítélet után természetesen hosszú ideig nem edzősködhetett. Később Aczél Zoltán sajnáltatta magát, sőt, bundabotránya után megpróbált megint edző lenni.

A bundabotrányban szereplő Aczél Zoltánt bilincsben vitték el a rendőrök Forrás: MTI

2012 tavaszán hat REAC-játékos csuklóján kattant a bilincs vesztegetés miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség 2013 májusában emelt vádat vesztegetés miatt a csapat meccseit megvásároló két férfi, továbbá a REAC 15 volt játékosa és vezetőedzője ellen.

A 2011 nyarán kirobbant bundabotrányban az ügyészség szerint nemcsak a Siófok említett három meccsét bundázták meg, hanem

a magyar és külföldi tagokból álló bűnszervezet összesen 33 mérkőzés eredményébe nyúlt bele;

köztük 11 magyar bajnokiba, valamint kupa- és ligakupameccsekbe, továbbá finn és olasz bajnoki találkozókba, magyar és nemzetközi utánpótlás-mérkőzésekbe, sőt egy felnőtt válogatott meccsbe is. A REAC-botrány kirobbanása idején Kutasi Róbert, egykori sportújságíró, későbbi REAC-vezető egy toronyházról leugrott és öngyilkos lett.

A fogadási csalásokban utazó nemzetközi bűnszervezet magyar leányvállalatát Kenesei Zoltán irányította, aki pályafutása során megfordult többek között a Haladásban, az MTK-ban, a DVTK-ban és Nyíregyházán is. Kenesei négy társával együtt főként a REAC, a Diósgyőr és a Siófok játékosait, edzőit szervezte be, illetve ezen csapatok meccseit befolyásolta. Az 50 éves egykori csatár ellen jogerős ítélet is született, 2017-ben egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték és 500 ezer forintos pénzbírságot kapott.

Erőszak és felbujtás

Balaskó Ivánnak 2005-ben két ügyben is bíróság elé kellett állnia. Az elsőben hamis tanúzásra való felbujtással, míg a másodikban erőszakos közösülés kísérletével vádolták. A Matáv FC Sopron korábbi játékosa ittasan okozott balesetet az autójával, ami után segítségül hívott egy orvost, aki vérmintát adott helyette a rendőröknek. Balaskó a bíróságon elmondta, hogy azért kért segítséget az orvostól, mert pár héttel korábban a csapat akkori edzője, Pintér Attila figyelmeztette, hogy szedje össze magát.

Attól félt, ha kiderül az ittas vezetés, akkor kirúgják a csapattól,

ezért azt szerette volna, ha csak a balesetről szereznek tudomást a klubnál.

Balaskó Ivánnak is (jobbra) meggyűlt a baja a törvénnyel Forrás: dlsz

A többek között a Honvédban és az MTK-ban is megfordult játékos pár hónappal korábban pedig egy videotékában próbált megerőszakolni egy eladót. Balaskó tagadta a vádat, sőt azt állította, hogy a lány próbálta őt rávenni a szeretkezésre. Az exfutballistát végül négy évre felfüggesztett kétéves börtönbüntetésre és százezer forint pénzbüntetésre ítélte a Soproni Városi Bíróság.

A magyar Maradona és a drogok

Hatalmas tehetségnek indult, de valahogy sem a pályafutása, sem a magánélete nem úgy alakult, ahogy azt talán várni lehetett. A válogatottban mindössze kétszer szerepelt, és már 24 évesen a visszavonulás mellett döntött Bácsi Sándor, aki később kábítószerhez nyúlt és a börtönt is megjárta. Az egykori újpesti kedvenc, miután kipróbálta a heroint, azonnal rákapott. Mivel megvoltak a kapcsolatai, így barátainak is mindig ő szerezte be a drogot. Egy későbbi interjúban Bácsi elmondta, hogy az egyik srác lebukott és felnyomta őt a rendőröknél, akik a lakásán fogták el az egykori focistát. Bácsinál 1 grammnál is kevesebb heroint találtak, de csuklyát húztak a fejére és kábítószerrel való visszaélés miatt másfél évre előzetes letartóztatásba helyezték.

Az Újpest egykori játékosa, Bácsi Sándor 2019-ben Forrás: Nemzeti Sport/Mediaworks Hungary Zrt./Földi Imre

Kis híján megölte a saját feleségét a cselkirály

Hét évet töltött börtönben a Győr és a DVSC korábbi labdarúgója, Menyhárt Ernő, aki egy vita során késsel támadt a feleségére és hétszer megszúrta az asszonyt.

"Egy újságnak azt nyilatkoztam 2005-ben, hogy gyalog is elindultam volna az első feleségemért Ausztráliába. A második feleségem olvasta a cikket, és el akart válni. Azt mondta, majd folytathatjuk talán, ha ő lesz a legfontosabb a számomra.

– nyilatkozta a Nemzeti Sportnak adott interjújában a 179 NB I-es mérkőzésen pályára lépő egykori válogatott kerettag.

A jelenleg 70 éves Menyhárt azt is elismerte, nem rajta múlt, hogy a felesége túlélte a támadást, de utána önként feladta magát a rendőrségen. Kilenc évet kapott, de könyvtárosként jó magaviselet miatt előbb szabadulhatott a sopronkőhidai börtönből.

Menyhárt pályafutása során játszott a Honvéd, a Rába ETO csapatában, az első osztályba vezette a DMVSC-t, pályafutása vége felé Diósgyőrben szerepelt, majd visszatért Győrbe, ahol a Verebes-féle aranykorszak utolsó éveiben bronzérmet ünnepelhetett a csapattal. Börtönbüntetése után is visszatért a pályára, megyei szintű alacsonyabb osztályokban játszott.

A Honvéd, a Szeged és a Diósgyőr egykori futballistája, Herczku Szabolcs két másik társával együtt életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, amiért 2011 novemberében elrabolt és megölt egy szolnoki vállalkozót és annak gyermekorvos feleségét. Herczku természetesen tagadta, hogy részt vett volna a Baunok házaspár meggyilkolásában, de végül

harmadrendű vádlottként 25 év szabadságvesztést szabott ki rá a bíróság.

Mészáros Béla elsőrendű (b), Mészáros Tibor másodrendű (k) és Herczku Szabolcs harmadrendű vádlott (j) hallgatják az ítéletet 2014-ben Forrás: MTI/Mészáros János

Herczku 1995-ben a Kispest-Honvéd csapatánál kezdte a pályafutását, a Szeged és a Diósgyőr után a másodosztályban játszott, megfordult többek között a Kistarcsai VSC-ben, a Gyáli BKSE-ben, a Soroksár SC-ben, a Jászapáti VSE-ben, a Vecsési FC-ben, a Százhalombatta FC-ben, illetve a Vasas SC igazolt teremlabdarúgója volt.

Adócsalás

Az MTK egykori labdarúgója, Katzenbach Imre 2007-ben egy építőipari cég ügyvezetőjeként maga is részt vett az Eclipse informatikai vállalat állami pályázatokon nyert pénzeinek tisztára mosásában. Az egykori sportolónak az volt a feladata, hogy a hamis számlák értékét felvegye készpénzben, az összeget pedig a Zrt. vezetőinek adja.

Törőcsik András és Katzenbach Imre Forrás: MTI/Németh Ferenc

A Görögországban is légióskodó középpályás 2009 áprilisában azonban máshogy döntött, nem adta le a pénzt, hanem a felvett 500 millió forinttal külföldre menekült. Pár hónappal később a cég vezetői megtudták, hol tartózkodik, és hazahozatták.

A milliárdos adócsalás miatt a tettestársaihoz hasonlóan rá is többéves börtönbüntetés várt volna, ő azonban 2009. szeptember 28-án eltűnt, a holttestét pedig 11 évvel később találták meg.

Az alvilági ügyletekbe keveredett volt focistát állítólag azért ölték meg, mert mindent tudott, és félő volt, hogy feladja a többi bűnözőt a rendőrségen.

A listáról aligha hiányozhat az egykori futballmágnás és stadionépítő, Stadler József, aki juhászból lett milliárdos. Stadler azzal vált országosan ismertté, hogy a saját pénzéből építtetett futballstadiont az akasztói kukoricatábla helyére. A probléma csak az volt, hogy a vállalkozásait áfacsalásból üzemeltette. 1995-ben indult nyomozás, és két évvel később vádat is emeltek ellene. Első fokon kilenc évre ítélték el, mert a kilencvenes évek elején fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak.

Stadler József futballpápa a börtönt is megjárta Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt a döntést később megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, a megismételt eljárásában végül négy és fél év fogházbüntetést kapott, kedvezménnyel 2005 januárjában szabadult. Az akasztói nagyvállalkozó 2017-ben, 66 éves korában meghalt.