Vágólapra másolva!
Amire nagyon régóta várnak Békéscsabán, az idén sem fog bekövetkezni, azaz nem fog visszajutni a Csaba az NB I-be, sőt, jelen állás szerint óriási harcot kell vívnia majd azért, hogy továbbra is az NB II-ben szerepelhessen. Nem is olyan régen még a Fradit verte telt ház előtt, nyert Magyar Kupát, bajnoki bronzérmet is, de hosszú évek óta csak szenved a Békéscsaba. De hogy jutottunk el idáig és mi lesz a ebben a városban a profi focival?

Sokszor és sokat beszéltünk már arról, hogy megyeszékhelyek olyan patinás klubjai nem szerepelhetnek az NB I-ben évek óta, mint mondjuk a Nyíregyháza, a Szeged, a Pécs

és ebbe a sorba kívánkozik a becsületes nevén Békéscsaba 1912 Előre is.

A Békéscsaba legutóbb 2015-ben jutott fel az élvonalba, amikor második lett az NB II-ben, de sok köszönet nem volt az újabb és eddig utolsó NB I-es szereplésben, ugyanis utolsóként esett ki a csapat, csont nélkül. A Békéscsaba 33 meccsen 27 pontot szerzett, és mindössze hat meccset tudott megnyerni. A nem éppen a támadásokban villogó, ma már Marco Rossi edzői stábjában, a válogatott mellett dolgozó Laczkó Zsolt lett a házi gólkirály öt találattal.

A kilencvenes évek csabai "aranycsapata", a Pásztor József vezette, az NB I-ben bronzérmet szerzett, ekkor nem volt ritka a tízezer fölötti nézőszám a hazai mérkőzéseiken a Kórház utcában. Az 1994. augusztus 20-án a Ferencváros elleni 5-2-es hazai győzelemmel végződött meccsük a mai napig felejthetetlen.

Kicsit térjünk vissza a legszebb napokhoz.

1988-ban a Csank János vezette csapat Szolnokon 4000 csabai szurkoló előtt 3-2-re legyőzte a Bp. Honvédot, és megnyerte a Magyar Népköztársaság Kupát olyan játékosokkal, mint Bánfi János, Ottlakán Mihály, Fabulya György, Szenti Zoltán, Csató Sándor, Mracskó Mihály, Belvon Attila vagy a későbbi sikeredző, Pásztor József.

A történelmi siker után 1991-ben ki is esett a csapat az élvonalból, majd már Pásztor vezetésével jutott vissza az NB I-be. 2019-ben már 25. évfordulóját ünnepelték annak, hogy az 1993-94-es NB I-es bajnokságban a Békéscsaba bronzérmet nyert. Nem úgy ünnepelt a város, ahogy szeretett volna, és nem csak az jelent nehezen gyógyuló sebet, hogy nem tud visszakerülni az NB I-be a Békéscsaba, hanem sokaknak azt sem sikerült még kiheverniük, hogy 1994-ben „csak" bronz lett az aranyból.

Pásztor József említése nélkül nem lehet a Békéscsabáról beszélni Forrás: MTI/Németh Ferenc

A helyi edzőlegenda, Pásztor József 25 év múltán is azt mondta akkor, hogy azt a bajnokságot a Békéscsabának kellett volna megnyernie. Annak a csapatnak, amelyik 11 fordulón keresztül vezette a bajnokságot, amelyik idegenben 5-2-re verte a Verebes József dirigálta ETO-t, amelyik legyőzte idegenben a későbbi bajnok Vácot, amelyik 13 fordulón keresztül maradt veretlen, amelyik abban a bajnokságban a legtöbb gólt rúgta és a legkevesebbet kapta.

És a Verebes Jóska a győri 5-2 után megölelt és azt mondta, hogy drukkol nekünk. Verebes ezt korábban egyetlen edzővel sem csinálta meg. Igen, ott, az 5-2-es meccsen hitte el mindenki, hogy megvan" - mondta akkor Pásztor József.

„Az a csapat toronymagasan a legjobb volt abban az évben, simán kellett volna nyerni a bajnokságot.

mondta Csató Sándor.

„Az MLSZ elcsalta a bajnokságot" – mondta az MTV kamerájába a végletekig elkeseredett Váczi Zoltán Csepelen, ahol 2-0-ra kapott ki a Csaba. Ez már az Újpest elleni vereség után volt két körrel. Ezt követően még hazai pályán legyőzték az MTK-t, de az utolsó három meccsen három vereség következett: 4-2-es vereség az Üllői úton a Fraditól, 1-0-s vereség Székesfehérváron a Parmalattól, meg egy 0-1 otthon a Honvéd ellen.

Az utolsó meccsen is ott volt 16 ezer ember, pedig tudták, jó esetben is ezüst lehet csak a történet vége, de az sem lett. És hogy mekkora csalódás volt akkor a klub valaha volt egjobb eredménye? Azt jól jelzi, hogy Csató Sándor szerint az érmeket úgy apták meg, hogy Zahorán György technikai vezető szobájában szépen mindneki fogott egyet és elballagott vele.

Riportunk a 25 éves évfordulóról ITT olvasható.

Fellángolások és lassú sorvadás

És hogy mi történt azóta? A Csaba a következő szezonban még elért egy ötödik helyet, majd két 14. helyezés következett, és 1998-ban kiesett az élvonalból, ahonnan 2002-ben tudott újra visszakerülni a legjobbak közé. 2005-ig tartott az újabb NB I-es tagság, majd olyan történések következtek, ami mai szemmel és ésszel szinte felfoghatatlan, de még is oly jellemző volt a 2000-es évek magyar labdarúgására. Ember legyen a talpán, aki lassan két évtizedes távlatból is átlátja a dolgokat.

Már 2003-ban is nagy szerencsével maradt az NB I-ben a Csaba, ugyanis a Garamvölgyi Lajos helyére érkezett Supka Attila mentette meg a csapatot, majd egy évvel később osztályozót kellett vívnia a csapatnak a REAC ellen, de itt is megmenekült. A 2004-2005-ös szezonban a tulajdonosok eladták a nem túl jó anyagi állapotban vegetáló klubot egy Darko Canadic nevű bosnyák „vállalkozónak", aki természetesen csak ígérgetett, de ezek közül szinte semmi sem váltott valóra. A csapat széthullott, mindenkinek tartozott, közben az MLSZ és a Liga folyamatosan vonta le a pontokat a csapattól, amely természetesen így ki is esett,

hivatalosan 4 pont maradt a csapat neve mellett a szezon végére.

A több tízmilliós adóssággal rendelkező Kft. által vezetett csapat végül nem kapott indulási jogot az NB II-ben sem, eközben a város pedig megvonta az engedélyt a sportközpont használatával kapcsolatban is. Végül az NB III-as indulási joggal rendelkező Jamina SE és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata összefogásával megalakult a Békéscsaba 1912 Előre SE, amely a szerzett jogának megfelelően a harmadosztályú bajnokság Alföld Csoportjában indulhatott. Az NB III-as csoportját rögtön megnyerte a Békéscsaba, majd az NB II keleti csoportjából, ahol akkor a Nyíregyháza és a Fradi is szerepelt, visszahullott a csapat. A 2007-2008-as szezonban újra NB III-as csoportot nyert a Békéscsaba, majd az NB II-ben jó kezdés után, a tavaszi visszaesést követően már Belvon Attila tartotta a másodosztályban a csapatot.

Lehet, hogy NB III-as meccseket rendeznek majd a Kórház Utcai Stadionban? Fotó: Koncz Márton - Origo

2010 tavaszán újra kiesési gondjai lettek a Csabának, ekkor Pásztor József tartotta bent a csapatot, aki egyébként összesen öt különböző időszakban vezette a Békéscsabát. Vele a feljutás is kis híján sikerült, bronzéremig jutott a csapat az NB II-ben.

2012-ben új befektető érkezett, akivel jött a kispadra Dajka László is, akivel tavaszra kipukkadt a csapat, összeveszett a szurkolók egy részével, akik kritizálták az új igazolásokat és a sok légióst a pályán, feszültté vált a légkör a csapat körül.

Ebben a helyzetben 2013. április 2-án Dajka közös megegyezéssel szerződést bontott a klubbal és újra Pásztor József vette át a csapat irányítását, akihez csatlakozott Komjáti András is, aki később vezetőedző lett.

A szurkolók 2013 áprilisában a Szolnok ellen 3-2-re elvesztett bajnoki után feldühödve szidták a mérkőzés végén az öltöző felé ballagó Dajka Lászlót, aki a fülére tett kézzel intett a drukkerek irányába, hangosabban kiabáljanak, mert nem hallja. A tréner később elnézést kért viselkedéséért, de a szurkolók nem bocsátották meg neki, a Nyíregyházán 2-1-es vereséggel végződő meccs alatt is a kispad mögül rázták az öklüket az edző felé, de a legfőbb sérelmük továbbra is az volt, hogy a tréner szélnek eresztette a korábban Pásztor József által összerakott masszív együttest.

A szurkolói csoportok néhány nappal korábban nyitt levélben fogalmazták meg gondolataikat. „Jelenleg szedett-vedett gárda benyomását keltjük, ami nem is csoda annak függvényében, hogy

Mindenki tudja, hogy »Paszi« számunkra az, ami a fradisták számára id. Albert Flórián vagy az újpestieknek Bene Ferenc. Ő számtalan múltbéli sikere után tavaly felépített egy kiváló védelmet, amit Dajka azóta teljesen szétzavart. A drukkerek a nyílt levelük végén ezt írták: „...és hogy végül Dajka Lászlót idézzük újra: ...a szurkoló kijöhet a meccsre és szurkol, vagy nem szurkol, de akár otthon is maradhat. Dajka László is otthon maradhat! Mert mi még mindig az Előréért dolgozunk, amikor ő már..."

Pásztorékkal jött két bronzérem az NB II-ben, majd egy hatodik hely. 2014 nyarán jött Zoran Spisljak, aki egy második helyezéssel feljutott az NB I-be, amiről már írtunk, hogy hogy sikerült. Ez volt a csapat utolsó szereplése az NB I-ben.

Évek óta óriásit küzdenek, hogy az NB II-ben maradhassanak Fotó: Koncz Márton - Origo

2017. márciusában mondott le Spisljak, őt Boér Gábor követte, akinek a legnagyobb sikere egy másodosztályú bronzérem volt a csapattal. A 2019/2020-as szezonban Schindler Szabolcs, a következőben Preisinger Sándor volt az edző, de az NB II-ben is csak a kiesés elől menekült a csapat, mindkét alkalommal a 15. lett. Schindler egyik nagy hőstette volt a Szergej Rebrov vezette Fradi kiejtése a Magyar Kupából.

Schindler kissé váratlanul visszatért a 21-22-es szezonra is, de áprilisban mennie kellett, hogy Brlázs István Gábor mentse meg a kieséstől a lilákat. Talán még emlékeznek rá, hogy tavaly az utolsó forduló előtt még öt csapat is kieshetett,

végül a III. Kerület elleni siker mentette meg a Csabát.

Régen elmúltak azok az idők, amikor egy-egy meccsnapon ezrek vonultak ki a stadionba, az előző idényben 794 fő volt az átlagnézőszám, de az utolsó meccsre szinte megtelt a fő lelátó.

Brlázs István Gábor megkapta a bizalmat a jelenleg is futó idényre, de a szokásosnál is botrányosabban szerepel a Csaba, zsinórban öt döntetlen után csak a 17., ami a bajnokságok átszervezése miatt most osztályozós helyet jelent. Az előnye öt pont a 19. Dorog előtt, ami már biztos kiesést jelent.

A Békéscsabára sorrendben a Diósgyőr, a Csákvár, a Nyíregyháza, az ETO, a Haladás, a Siófok, a Soroksár, a Tiszakécske és az Ajka elleni meccs vár, amit elnézve, nem lesz egyszerű dolga a csapatnak, várhatóan nagy küzdelem és könnyen lehet, hogy osztályozó is vár majd a viharsarki csapatra.