Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Manchester City 1-1-es döntetlent játszott a Bayern Münchennel az Allianz Arénában, ezzel Pep Guardiola csapata 4-1-es összesítéssel jutott be a legjobb négy közé, ahol a címvédő Real Madriddal találkozik majd. A másik szerdai negyeddöntőben az Internazionale 3-3-as döntetlent játszott portugál Benfica csapatával a Giuseppe Meazza Stadionban, ezzel a milánói együttes 5-3-as összesítéssel jutott be az elődöntőbe, ahol a városi rivális AC Milan lesz az ellenfele.

A Bundesligában címvédő és listavezető Bayern Münchennek háromgólos hátrányt kellett volna ledolgoznia a végső győzelemre toronymagas esélyes Manchester Cityvel szemben.

A Pep Guardiolával a BL-trófeára évek óta ácsingózó manchesteri sztárcsapat épp az idény végére érte el csúcsformáját, a riválisok mérkőzéseinek eredményei kedvezően alakultak számára az angol bajnokságban is, ahol címvédőként már csak négy pont a hátránya a listavezető Arsenallal szemben. A City legutóbb február 5-én veszített tétmérkőzést, azóta 14 összecsapásból két döntetlen mellett 12-t megnyert. A BL és a Premier League góllövőlistáját egyaránt vezető norvég Erling Haalanddal a soraiban az angol csapat első számú esélyessé lépett elő a legrangosabb európai kupasorozatban is, és kicsi a valószínűsége annak, hogy éppen most, háromgólos előny birtokában esik ki Münchenben.

A Bayern háza táján ráadásul öltözői nézeteltérésről írtak az elmúlt egy hétben, a gondok nyomán Sadio Mané játékjogát felfüggesztette a müncheni klub. A szenegáli válogatott csatár német sajtóértesülések szerint összeverekedett csapattársával, Leroy Sanéval a múlt heti BL-találkozót követően, és a többieknek kellett szétválasztaniuk őket.

Sané szája rendesen feldagadt a Manéval való összetűzés után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

A keddi edzésen aztán Mané már ott volt keretben, a vezetőedző Thomas Tuchel pedig megerősítette, hogy a szenegáli támadó tagja a találkozóra készülő keretnek.

A Bayern edzője nem számíthatott régóta sérült Lucas Hernandezre és a lábtörésből lábadozó világbajnok kapusra, Manuel Neuerre, ugyanakkor visszatért a kezdőcsapatba Eric-Maxim Choupo-Moting, aki az első negyeddöntős meccset sérülés miatt kénytelen volt kihagyni.

A találkozó elképesztő hangulatban indult, a müncheni szurkolók a háromgólos hátrány ellenére elképesztő hangorkánt csináltak, és úgy tűnt, az angol csapat játékosait feszélyezi a hangulat. Ahogy az várható volt, a Bayern München kezdte támadólag a találkozót, a Manchester City pedig mély blokkban, szűken védekezett és kontratámadásokra rendezkedett be.

Az első müncheni ziccerre a 17. percig kellett várni.

Egy labdaszerzés után Jamal Musiala ugratta ki Leroy Sanét, a német válogatott szélső egy az egyben mehetett ziccerben, elgurította a labdát a kimozduló Ederson Moraes mellett, de a labda néhány milliméterrel elment a bal kapufa mellett.

  • Sané az idei szezonban szezonban nyolc egy az egy elleni ziccerből mindösszesen kettőt váltott gólra.
Sané visszahozhatta volna a Bayernt a párharcba Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

Egy perc múlva aztán úgy tűnt, teljesen elszálltak a német továbbjutási remények.

Erling Haaland kapott egy hosszú indítást, kilépett Dayot Upamecano mögül, a francia védő pedig utolsó emberként lerántotta a norvég támadót, amiért Clément Turpin játékvezető azonnal felmutatta a piros lapot honfitársának. Azonban néhány másodperc múlva a francia bíró visszavonta az ítéletet, ugyanis a videobíró-szobából jelezték neki, hogy Haaland lesről indult a ziccer előtt.

Az első félidőben a Manchester City csak annyit akart a mérkőzéstől, ha megállítsa a Bayern Münchent, a 35. percben aztán a semmiből összehozott egy tizenegyest.

A csapatkapitány İlkay Gündoğan eresztett meg egy 18 méteres lövést, amibe Upamecano alkarral belekapott, a játékvezető pedig büntetőt adott az angol csapatnak. A labda mögé Haaland állt oda, de hatalmas erővel kapu fölé bombázott.

  • Haaland a legutóbbi 16 kísérlete során először hibázott büntetőt, mióta legutóbb 2021 áprilisában, a Borussia Dortmund-Union Berlin mérkőzésen kihagyott egy tizenegyest.
Haaland az első félidőben lezárhatta volna a párharcot Forrás: AFP/Kerstin Joensson

A kihagyott tizenegyes után is a Bayern München dominált, a német rekordbajnoknak voltak is helyzetei, de nem tudta megszerezni az első gólt, így gólnélküli döntetlennel mehettek a szünetre a felek.

A Bayern München a második félidő elején beszorította a Manchester Cityt, azonban az igazán nagy helyzetek továbbra sem jöttek. Az angol csapat a folytatásban sem kockáztatott, hanem csak a saját térfelén tartotta a labdát, és próbálta lepörgetni az órát. Az 55. percben aztán villant egyet a City. Egy gyors kontratámadás végén Jack Grealish ugratta ki Haalandot, a norvég támadó azonban 14 méterről Yann Sommer kezébe lőtt.

Az 57. percben aztán eldőlt a párharc.

Fellazult a Bayern München védelme, a City pedig vezethetett egy gyors kontrát. Kevin De Bruyne játszott Haalandhoz, aki rávezette a labdát Upamecanóra, a francia védő elcsúszott, így a norvég támadó egyedül mehetett Sommerre, és hat méterről védhetetlenül lőtt a léc alá.

  • Haalandnak a 27. Bajnokok Ligája-meccsén ez volt a 35. gólja.
Haaland a 12. gólját lőtte az idei BL-szezonban Forrás: AFP/Christof Stache

A folytatásban már korántsem volt félelmetes a hangulat az Allianz Arénában, és a Bayern München játékosai is beletörődtek a kiesésbe, ennek ellenére azért becsületből mentek előre a szépítésért, ami a 75. percben majdnem össze is jött. Kingsley Coman kapott egy indítást a jobb szélen, a középre lőtt labdáját Ederson kiütötte, a kipattanót azonban a csereként beállt Mathys Tel a kapuba pofozta, azonban a játékvezető les miatt nem adt meg a gólt, mert Coman lesen kapta a labdát.

A 82. percben aztán a Bayern München is kapott egy tizenegyest.

A csereként beállt Sadio Mané kiszorított helyzetből megpróbált beadni, a labdája azonban elakadt Manuel Akanji kezében, a játékvezető pedig videózás után büntetőt ítélt a bajor csapatnak. A labda mögé Joshua Kimmich állt oda, és a balra vetődő Ederson helyére középre lőtte a labdát.

Az utolsó percekben már parázs hangulat volt a pályán. Thomas Tuchel, a Bayern edzője folyamatosan pörölt Clément Turpin játékvezetővel, így

a német szakember megkapta a második sárga lapját, ezért az utolsó percekben már a magyar segítője, Lőw Zsolt meccselt a kispadon.

A magyar szakember azonban már érdemben nem tehetett hozzá az estéhez, mert a Manchester City végig kézben tartotta a párharcot, és magabiztos teljesítménnel jutott be a legjobb négy közé, ahol a Real Madriddal találkozik majd.

1. félidő
44Ederson Moraes
44Ederson Moraes
37Erling Haaland
36Erling Haaland
35Dayot Upamecano
35Dayot Upamecano
11Joao Cancelo
11Joao Cancelo
1
2. félidő
95
88Josip Stanisic
88Kevin De Bruyne
88Kevin De Bruyne
88Josip Stanisic
86Aymeric Laporte
86Aymeric Laporte
84Erling Haaland
84Erling Haaland
83Joshua Kimmich
83Joshua Kimmich
77Benjamin Pavard
77Benjamin Pavard
71Eric Maxim Choupo-Moting
71Jamal Musiala
71Jamal Musiala
71Eric Maxim Choupo-Moting
66Nathan Ake
66Nathan Ake
63Joao Cancelo
63Leroy Sane
62Joao Cancelo
62Leroy Sane
60Benjamin Pavard
60Benjamin Pavard
57Erling Haaland
57Kevin De Bruyne
57Erling Haaland
54Nathan Ake
54Sven Ulreich
54Nathan Ake
48Joshua Kimmich
48Ilkay Gundogan
47
46
46Ilkay Gundogan
46Joshua Kimmich
Összeállítások
Bayern München4-2-3-1
Manchester City3-2-4-1
Football Pálya
27
Yann
Sommer
5
Benjamin
Pavard
2
Dayot
Upamecano
4
Matthijs
de Ligt
22
Joao
Cancelo
6
Joshua
Kimmich
8
Leon
Goretzka
11
Kingsley
Coman
42
Jamal
Musiala
10
Leroy
Sane
13
Eric
Maxim Choupo-Moting

Bayern München

Kezdők
27Yann Sommer
5Benjamin Pavard
77
77
60
60
2Dayot Upamecano
35
35
4Matthijs de Ligt
22Joao Cancelo
63
11
6Joshua Kimmich
83
83
48
46
8Leon Goretzka
11Kingsley Coman
42Jamal Musiala
71
71
10Leroy Sane
63
62
13Eric Maxim Choupo-Moting
71
71
1Manuel Neuer
21Lucas Hernandez
26Sven Ulreich
54
7Serge Gnabry
17Sadio Mane
19Alphonso Davies
20Bouna Sarr
23Daley Blind
25Thomas Mueller
38Ryan Gravenberch
39Mathys Tel
40Noussair Mazraoui
44Josip Stanisic
88
88
46Arijon Ibrahimovic
Cserék

Manchester City

Kezdők
31Ederson Moraes
44
44
25Manuel Akanji
3Ruben Dias
6Nathan Ake
66
66
54
54
5John Stones
16Rodri
20Bernardo Silva
17Kevin De Bruyne
88
88
57
8Ilkay Gundogan
48
46
10Jack Grealish
9Erling Haaland
84
84
57
57
37
36
18Stefan Ortega
33Scott Carson
2Kyle Walker
4Kalvin Phillips
14Aymeric Laporte
86
86
19Julian Alvarez
21Sergio Gomez
26Riyad Mahrez
32Maximo Perrone
47Phil Foden
80Cole Palmer
82Rico Lewis
Cserék

Az odavágón elszenvedett lisszaboni 2-0-s vereség után már csak a csodában bízhatott a Benfica, amely az Internazionale vendégeként lépett pályára.

Az első meccs után a portugál lapok "Depresszió" és "Kiábrándulás" szalagcímekkel jelentek meg, ugyanis a lisszaboni csapat 12 veretlenül megvívott meccs után kapott ki a legrangosabb európai kupasorozatban. Ráadásul Roger Schmidt vezetőedző nyári érkezése óta - minden sorozatot figyelembe véve - ez volt mindössze a harmadik veresége a gárdának, ami azért is volt különösen fájó a szurkolóknak, mert az előző találkozójukon a Portótól is kikaptak a bajnoki rangadón.

A Benfica hullámvölgyben van - az Inter elleni összecsapás óta egy újabb vereség is becsúszott a portugál bajnokságban -, ezért óriási meglepetés lett volna, ha Milánóban sikerült volna kiharcolnia a továbbjutást.

Amibe a portugál csapat kapaszkodhatott, az az, hogy utóbbi kilenc idegenbeli mérkőzéséből nyolcat megnyert, s ezek közül hét alkalommal két vagy több gólt szerzett és összesen csak egyet kapott.

Az Inter csatára, Romelu Lukaku az idei szezonban 29 percenként gólt szerez a BL-ben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Stringer

A Benfica reményeit az is táplálhatta, hogy az Internazionale sem volt jó formában, a Serie A-ban utóbbi öt meccsén mindössze egy pontot szerzett, és jelenleg nem áll BL-indulást érő helyen. A kérdés az volt, hogy szerda este melyik arcát mutatja majd a csapat: azt, amelyikaz idei szezonban már megverte a Barcelonát, a Portót és a Napolit is, vagy azt, amely a lisszaboni diadal után négy nappal kikapott otthon a Monzától, korábban pedig a Speziával és az Empolival szemben is alulmaradt.

A kétgólos hátrányban lévő Benfica a meccs elején többet birtokolta a labdát, komoly helyzetet viszont nem tudott kialakítani,

az Inter pedig a 14. percben az első lehetőségéből megszerezte a vezetést, ezzel gyakorlatilag eldöntve a párharcot.

Egy labdaszerzés után az argentin világbajnok Lautaro Martínez passzolt Nicolò Barellához, az Európa-bajnok olasz középpályás a tizenhatoson belül egy szép csellel két védőt is kibillentett, majd 12 méterről gyönyörű gólt tekert a hosszú felsőbe.

  • Barella a harmadik Inter-játékos, aki egy egyenes kieséses BL-párharc mindkét mérkőzésén betalált. Ez korábban Christian Vierinek sikerült a 2002/03-as szezonban a Valencia elleni negyeddöntőben és Dejan Stankovicsnak 2005/06-os idényben az Ajax elleni nyolcaddöntőben.
Barella gyönyörű gólt lőtt a Benficának Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A folytatásban az Inter kézben tartotta a mérkőzést, a 32. percben pedig kis híján növelte az előnyét. Edin Dzeko jobb oldali beadása után Lautaro Martínez fejelt gólt öt méterről, de a játékvezető érvénytelenítette az argentin támadó gólját, mert a fejes előtt lökte Gilbertót.

A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, a 38. percben pedig összejött az egyenlítés a Benficának.

Egy szépen felépített támadás végén Rafa Silva tekert jobbról középre, a berobbanó Fredrik Aursnes pedig hét méterről védhetetlenül fejelt a léc alá.

A norvég Fredrik Aursnes góljával egyenlített a Benfica Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A második félidőben a Benfica mindent megtett, hogy szorossá tegye a párharcot, de nem tudott feljebb kapaszkodni, az Inter pedig a 65. percben újra megszerezte a vezetést. Egy gyönyörű támadás végén Federico Dimarco lőtte be a kapu elé a labdát, az érkező Lautaro Marítnez pedig közelről az üres kapuba belsőzött.

A folytatásban a Benfica már teljesen beletörődött a kiesésbe, az Inter pedig elkezdett örömfocit játszani, és a 78. percben megszerezte a harmadik gólját.

Joaquín Correa kapott egy átadást a tizenhatos bal sarkánál, megcsinált egy befele cselt, majd 12 méterről gyönyörű gólt csavart a hosszú felsőbe.

A 86. percben aztán a Benfica is megszerezte a második gólját.

Egy jobb oldali szabadrúgás után a berobbanó António Silva csúsztatott a jobb felső sarokba.

A Benfica emelt fővel búcsúzott Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A 95. percben aztán a portugál csapatnak összejött az egyenlítés is. Egy balról belőtt labdát Petar Musa lőtt hét méterről a kapuba, ezzel kialakult a 3-3-as végeredmény, az Inter pedig 5-3-as összesítéssel bejutott az elődöntőbe, ahol a városi rivális AC Milan lesz majd az ellenfele.

1. félidő
38Fredrik Aursnes
38Rafa Silva
14Nicolo Barella
14Lautaro Martinez
2. félidő
95David Neres
95Petar Musa
89Joao Mario
86Antonio Silva
86Alejandro Grimaldo
81Petar Musa
80Federico Dimarco
80Alessandro Bastoni
80Chiquinho
80Rafa Silva
78Joaquin Correa
78Federico Dimarco
76Nicolo Barella
76Lautaro Martinez
76Edin Dzeko
74Goncalo Ramos
65Lautaro Martinez
65Federico Dimarco
49Rafa Silva
46Gilberto Junior
Összeállítások
Internazionale3-5-2
Benfica4-2-3-1
Football Pálya
24
Andre
Onana
36
Matteo
Darmian
15
Francesco
Acerbi
95
Alessandro
Bastoni
2
Denzel
Dumfries
23
Nicolo
Barella
77
Marcelo
Brozovic
22
Henrikh
Mkhitaryan
32
Federico
Dimarco
9
Edin
Dzeko
10
Lautaro
Martinez
99
Odisseas
Vlachodimos
2
Gilberto
Junior
66
Antonio
Silva
30
Nicolas
Otamendi
3
Alejandro
Grimaldo
61
Florentino
Luis
22
27
Rafa
Silva
20
Joao
Mario
8
Fredrik
Aursnes
88
Goncalo
Ramos

Internazionale

Kezdők
24Andre Onana
36Matteo Darmian
15Francesco Acerbi
95Alessandro Bastoni
80
2Denzel Dumfries
23Nicolo Barella
76
14
77Marcelo Brozovic
22Henrikh Mkhitaryan
32Federico Dimarco
80
78
65
9Edin Dzeko
76
10Lautaro Martinez
76
65
14
37Milan Skriniar
1Samir Handanovic
21Alex Cordaz
5Roberto Gagliardini
6Stefan de Vrij
8Robin Gosens
11Joaquin Correa
78
12Raoul Bellanova
14Kristjan Asllani
20Hakan Calhanoglu
33Danilo D'Ambrosio
45Valentin Carboni
90Romelu Lukaku
Cserék

Benfica

Kezdők
99Odisseas Vlachodimos
2Gilberto Junior
46
66Antonio Silva
86
30Nicolas Otamendi
3Alejandro Grimaldo
86
61Florentino Luis
22Chiquinho
80
27Rafa Silva
80
49
38
20Joao Mario
89
8Fredrik Aursnes
38
88Goncalo Ramos
74
6Alexander Bah
93Julian Draxler
24Samuel Soares
75Andre Gomes
4Lucas Verissimo
7David Neres
95
15Goncalo Guedes
19Casper Tengstedt
21Andreas Schjelderup
23Mihailo Ristic
33Petar Musa
95
81
87Joao Neves
91Morato
73Cher Ndour
Cserék