Vágólapra másolva!
Árgyelán Jánost, a Békéscsaba Előre korábbi legendás játékosát "Aranylábú kocsmatölteléknek" nevezték, és azt is mondták róla, hogy egyszer úgyis börtönben végzi. A Mazsinak becézett békéscsabai fociikon ehelyett megkapaszkodott, hosszú ideje bontási és építőipari vállalkozó, saját telephellyel, gépparkkal. Az 1993-as esztendő Év labdarúgójának választott Árgyelán János a beol.hu-nak adott interjúban mesélt az italozásokról, és a legendás csapatról, amelynek bajnoki címet kellett volna nyernie az NB I-ben.

Árgyelán János egy lestrapált kisteherautóval, munkásruhában érkezett az interjúra. Az 54 éves ikon elmondta, hogy öltönyben furcsán festene a földmunkagépben.

– kezdte Árgyelán, akinek Békéscsabán is vannak ingatlanjai, nemrégiben két vendéglátóhelyet is vásárolt.

Árgyelán Gyulán kezdett el focizni, az ificsapattal veretlenül nyerte meg a bajnokságot, 48 találattal pedig gólkirály lett. Egyszer aztán játszottak a gyulai felnőttel, itt figyelt fel rá Süle István, a nagy csapat trénere, aki 18 évesen felvitte őt a nagy csapathoz. Árgyelán katonaként focizott a kiskunfélegyházi Honvéd Kun Béla SE-ben, leszerelése után viszont Békéscsabára került.

Árgyelán János 1993-ban az év focistája volt Magyarországon Forrás: Für Henrik

„Egy autóból szólt ki egy férfi, akiről kiderült, hogy játékosügynök. Lehúzta az ablakot, és csak annyit mondott, adjam le a szerelésemet Gyulán, mert az Előrébe folytatom, már mindent lezsíroztak.

Azt mondták, 20 ezer lesz a havi fizetésem, erre jön a pontpénz. Szüleimnek a lakásra volt még 60 ezer forint banki tartozásuk, kicsengettem az összeget. Anyukám egyből azt kérdezte: "honnan loptad?" Nemigen hitte el, hogy egy aláírásért kaptam" - folytatta Árgyelán, akit 1993-ban az év játékosának választottak Magyarországon.

Árgyelán Vígh Tibor irányítása alatt kezdett az Előrében, de nem sok kellett ahhoz, hogy nála is érjen véget a csabai futballkarrierje.

„Éltünk-haltunk a futballért, de mellette habzsoltuk az életet is, nem egyszer csajoztunk Csabán, a Rózsafában. Beépített embereink voltak, ha jött a csapatvezetéstől az ellenőrzés, már bújtattak is el.

Fiatalok voltunk, bírtuk a gyűrődést, ha kimaradtunk, másnap ugyanúgy edzettünk, futballoztunk" - emlékezett vissza a korábbi kiváló labdarúgó, aki azt is megjegyezte, hogy olyanra is volt példa, hogy majdnem a délelőtti edzés kezdetéig mulatoztak.

Az 1993/94-es szezonban a bajnokság vége előtt öt meccsel már mindenki elkönyvelte, hogy az Előre lesz a bajnok, de végül a Békéscsaba csak a harmadik helyen végzett az NB I-ben.

A végén csak bronz lett az aranyból. A záróvacsorán a Fiumében olyan gyászos hangulatban ültünk, mintha temetésen lennénk. Az érmeket a polgármesteri hivatalban vehettük át. Ekkor már nagy ünnepség volt" – mondta az Előre legendája, aki ezt követően Verebes József kezei alatt futballozott Győrben, de egy félresikerült nőügy miatt nem tudott megragadni a csapatban, és hamar távoznia kellett.

Az Árgyelán Jánossal készült teljes interjú a linkre kattintva olvasható el.