Láthatatlan Haaland és fantasztikus gólok a Real Madrid-Manchester City BL-rangadón

fbl Horizontal
Manchester City's Spanish midfielder Rodri vies with Manchester City's Portuguese defender Ruben Dias during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between Real Madrid CF and Manchester City at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 9, 2023. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Real Madrid izgalmas mérkőzésen 1-1-es döntetlent játszott a Satiago Bernaubeu stadionban a Manchester City csapatával a labdarúgó Bajnokok Ligája első elődöntőjében.

Döntőnek is beillő szuperrangadóval folytatódott kedden a Bajnokok Ligája elődöntős párharcainak küzdelmei, ugyanis a címvédő Real Madrid a Manchester Cityt fogadta, vagyis megismétlődik a tavalyi elődöntő. Carlo Ancelotti együttese a Barcelonával szembeni tetemes hátránya miatt már hetek óta pihenhetett a bajnokságban, emiatt be is csúszott egy-egy gyengébb eredmény, azonban a múlt hétvégén a klub története során 20. alkalommal hódította el a Király Kupát.

A Pep Guardiola irányította manchesteri csapat a hétvégi bajnoki fordulóban a Leeds United elleni sikerrel hangolt a keddi BL-elődöntőre, amivel egymást követő tizedik bajnokiján gyűjtötte be a három pontot és jelenleg vezeti a Premier League-et. Ráadásul az angolok minden sorozatot figyelembe már 20 meccs óta veretlenek.

Az első negyedóra a Cityről szólt, de Thibaut Courtois tartotta a címvédő reményeit Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A két csapat tavaly is éppen az elődöntőben találkozott egymással, akkor az első mérkőzést Angliában rendezték, ahol szenzációs meccsen 4-3-ra nyertek a hazaiak. A madridi visszavágó viszont az előző idény legdrámaibb csatáját hozta, a City Rijad Mahrez révén a 73. percben előnybe került, a Realt gyakorlatilag belga kapusa, Thibaut Courtois tartotta meccsben. A hazaiaknak egészen a 90. percig nem volt kaput eltaláló próbálkozásuk, amikor Rodrygo egyenlített, majd egy perc múlva a hosszabbítás érő gólt is befejelte. A ráadásban pedig Benzema büntetőjével harcolta ki a továbbjutást a Real.
A két együttes eddig összesen nyolcs alkalommal csapott össze egymással a legrangosabb európai kupasorozatban,

az örökmérleg pedig egészen elképesztően kiegyenlített, hiszen két döntetlen mellett háromszor nyert a Real Madrid és ugyancsak háromszor a Manchester City.

Rúben Diasnak kellett nagyot mentenie Karim Benzema elől Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Mindkét vezetőedző a lehető legerősebb összeállításban küldte pályára csapatát, így

a Real Madrid a Courtois – Carvajal, Rüdiger, Alaba, Camavinga – Valverde, Kroos, Modric – Rodrygo, Benzema, Vinícius kezdő tizeneggyel futott ki a pályára, míg a City az Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Akanji – De Bruyne, Rodri, Gündogan – Bernardo Silva, Haaland, Grealish felállással kezdett.

Hatalmas Manchester City-fölénnyel kezdődött az összecsapás, a vendégek már az első tíz percben 70 százalék felett birtokolták a labdát, ennek ellenére, komoly helyzetet nem tudtak kialakítani. A manchesteriek türelmesen, a Real kapujától 30-35 méterre adogattak, időnként távoli átlövésekkel tették próbára Courtoist, aki de Bruyne és Rodri próbálkozását is védte.

Vinícius Junior szerzett vezetést a Real Madridnak Forrás: AFP/Javier Soriano

Az első negyedóra után némiképp változott a játék képe, a City játéka már nem volt annyira folyamatos, sőt egyre kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés. A 25. percben Vinícius robogott el a bal szélen, a középre adott labdáját viszont Rúbén Dias becsúszva még az utolsó pillanatban elrúgta Benzema elől. Aztán bő tíz perccel később a Real Madrid az első kapura lövéséből megszerezte a vezetést. Modric indította Camavingát, a francia beadását pedig Vinícius Junior lőtte 20 méterről a jobb felső sarokba.

  • A 22 éves brazil támadó Lionel Messi és Rodrygo után a harmadik legfiatalabb dél-amerikai játékos lett, aki 15 gólt szerzett a BL-ben.

A Real Madrid mindössze egy kapura lövéssel zárta az első félidőt, hasonlóra legutóbb közel 20 éve, a 2003/2004-es szezonban volt példa.

Gyönyörű madridi támadással kezdődött a második félidő, Carvajal sarkazását követően Benzema lőhetett balról, de belelépett egy láb a lövésébe, így szögletre pattant a labda. Ellentétben az első félidő első negyedórájával a második játékrész eleje inkább a madridiakról szólt, több fantázia volt a spanyolok játékában, miközben az angolok labdabirtoklása visszaesett.

A Real fantasztikus góljára Kevin De Bruyne bombagóllal válaszolt Forrás: AFP/Javier Soriano

Ancelotti csapata sorozatban alakította ki a lehetőségeit, és úgy tűnt, egyre közelebb van a második gól megszerzéséhez, aztán egy bombagóllal egyenlített a City.

A 67. percben egy labdaszerzést követően Kevin de Bruyne elé került a labda, a belga karmester pedig 21 méterről az alsó sarokba lőtt.

Az City gólját követően is inkább a házigazda akarata érvényesült, Benzema közeli fejesénél hatalmas bravúrral védett Ederson, majd a csereként beállt Tchouaméni életerős lövését tolta ki a brazil kapus a léc alól.

A hátralévő időben az eredmény már nem változott, így a továbbjutás kérdése teljesen nyitott maradt. A visszavágót május 17-én rendezik Manchesterben.

Carlo Ancelottinak ez volt karrierje 190. mérkőzése a sorozatban, amivel beérte a BL-örökranglista élén Sir Alex Fergusont, a Manchester United legendás trénerét.

1. félidő
36Vinicius Junior
36Eduardo Camavinga
0
2. félidő
93
87Luka Modric
86Bernardo Silva
84Toni Kroos
81Rodrygo
79Eduardo Camavinga
71Ilkay Gundogan
67Kevin De Bruyne
67Ilkay Gundogan
48Toni Kroos
47
46
Összeállítások
Real Madrid4-3-3
Manchester City3-2-4-1
Football Pálya
1
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
22
Antonio
Ruediger
4
David
Alaba
12
Eduardo
Camavinga
15
Federico
Valverde
8
Toni
Kroos
10
Luka
Modric
21
9
Karim
Benzema
20
Vinicius
Junior

Real Madrid

Kezdők
1Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
22Antonio Ruediger
4David Alaba
12Eduardo Camavinga
79
36
15Federico Valverde
8Toni Kroos
84
48
10Luka Modric
87
21Rodrygo
81
9Karim Benzema
20Vinicius Junior
36
3Eder Militao
23Ferland Mendy
13Andriy Lunin
5Jesus Vallejo
6Nacho Fernandez
7Eden Hazard
11Marco Asensio
16Alvaro Odriozola
17Lucas Vazquez
18Aurelien Tchouameni
19Daniel Ceballos
24Mariano Diaz
26Luis Lopez
Cserék

Manchester City

Kezdők
31Ederson Moraes
2Kyle Walker
3Ruben Dias
25Manuel Akanji
5John Stones
16Rodri
20Bernardo Silva
86
17Kevin De Bruyne
67
8Ilkay Gundogan
71
67
10Jack Grealish
9Erling Haaland
6Nathan Ake
18Stefan Ortega
33Scott Carson
4Kalvin Phillips
14Aymeric Laporte
19Julian Alvarez
21Sergio Gomez
26Riyad Mahrez
47Phil Foden
80Cole Palmer
82Rico Lewis
Cserék