Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB I-ben és az NB II-ben is óriási izgalmak várhatóak még a hajrában. Előbbiben még kettő, utóbbiban már csak egy forduló van hátra. Bár az már eldőlt, hogy az NB I-ben a Ferencváros lett a bajnok, míg az NB II-ben a Diósgyőr és az MTK jutott fel a legjobbak közé, a kiesés elkerüléséért, illetve az osztályozós helyekért még óriási a küzdelem. Az élvonalban a már biztos kieső Vasas mellett a MOL Fehérvár, a Budapest Honvéd és a Mezőkövesd is retteghet, míg a második ligában olyan patinás klubok, mint a Békéscsaba vagy éppen a Nyíregyháza is nagyon nehéz helyzetben vannak.

Mi lesz veled MOL Fehérvár és Budapest Honvéd?

Az OTP Bank Liga múlt heti, 31. fordulójában matematikailag is biztossá vált a Vasas kiesése, így az utolsó két fordulóban az a legnagyobb kérdés, melyik csapat csatlakozik az angyalföldi együtteshez. A Kisvárda vasárnap tíz nyeretlen mérkőzés után az Újpest legyőzésével biztosította be NB I-es tagságát,

így már csak három klub érintett a kiesés elleni küzdelemben: a Mezőkövesd, a Budapest Honvéd és a Fehérvár.

Szavazzon!

Melyik csapat követi a Vasast az NB II-be?

A legnehezebb helyzetben egyértelműen a fehérvári csapat van, ugyanis nem a saját kezében van már a sorsa.

A Vidi jelenleg a 11., már kiesést jelentő helyen áll a bajnokságban, 31 forduló alatt mindössze 31 pontot gyűjtött. A 2018-ban még bajnoki címet nyerő, illetve ekkor az Európa-liga csoportkörében többek között a Chelsea ellen hazai pályán 2-2-es döntetlent játszó Fehérvár két pontra van a 10. pozícióban lévő Honvédtól.

A Videtonnal 1985-ben UEFA-kupa-döntőig menetelő Csuhay József az Origónak elmondta, nagyon sajnálja, hogy a korábbi klubjai ilyen nehéz helyzetbe kerültek.

"A Videoton, a Honvéd és a Mezőkövesd érintett még a kiesés elkerüléséért folytatott harcban. Hogy az említett csapatok közül melyik fog kiesni, az nem tudom megtippelni. Ha tudnám, akkor ebből élnék.

A sportban a kudarcok is benne vannak, attól sportember valaki, hogy ezeket is elviselje" - mondta a Videoton és a Honvéd legendája az Origónak.

Csuhay József (középen) az UEFA-kupa döntőig menetelt a Videotonnal Forrás: vidi.hu

A Vidi mellett szólhat azonban, hogy a hátralévő két fordulóban olyan csapatokkal találkozik, amelynek se jobb, se rosszabb nem lehet már igazán a helyzetük.

Az élvonalbeli tagságát múlt héten bebiztosító, az immár Boér Gábor vezetett Magyar Kupa-győztes Zalaegerszeg jelenleg a hetedik helyen áll, előre maximum egy pozíciót javíthat még, hátrafelé még liftezhet, de a legfontosabb, a bennmaradás már megvan.

Nagy bajban van a MOL Fehérvár Forrás: Facebook/Kecskeméti TE/Reti Attila

A másik ellenfele a már biztos kieső Vasas lesz a Vidinek, amelynél immár inkább a jövőre koncentrálnak, mintsem a jelenre. Az angyalföldi csapatnál ugyanis a kiesésnek súlyos következményei lesznek.

A klub hétfő délután hivatalos közleményben jelezte, hogy Nagy György többségi tulajdonos állománygyűlést tartott, és a jelentős költségcsökkentés mellett arról is beszámolt, hogy továbbra is Nagy Miklós marad a csapat sportigazgatója.

„A Vasas Futball Club játékosai és stábtagjai állománygyűléssel indították a heti munkát.

Az eseményen a csapat és a stáb minden tagja megjelent, tehát a bejelentés teljes létszám előtt zajlott. Nagy György többségi tulajdonos az állománygyűlés során kijelentette és ezzel határozottan egyértelművé tette, hogy a sportigazgatói pozíciót továbbra is kizárólag Nagy Miklós látja el, továbbá a sportigazgatót megbízta, hogy a következő két hétben – melynek határideje 2023. május 30. – készítse el a másodosztályra vonatkozó, gazdasági és szakmai szempontból egyaránt megfelelő és kivitelezhető költségtervet" – fogalmazott a vasasfc.hu közleménye.

A Vasas már búcsúzott az NB I-től Forrás: minden jog fenntartva/Noli Metangere

A hivatalos tájékoztató ugyan részletekről nem számolt be, de a Nemzeti Sport értesülése szerint a kiesés miatt a 800 millió forint központi támogatás nagyságrendekkel csökken, sőt a főszponzor is kevesebb összeggel támogatja majd az együttest.

Ez pedig azt jelenti, hogy a csaknem hárommilliárd forintra rúgó NB I-es költségvetés jelentősen megcsappan.

A többségi tulajdonos a bevételkiesések miatt a tervek szerint legalább 30 százalékkal csökkenti a fizetéseket.

Ha mindezek tükrében netán eredménytelenül végződnek a tárgyalások a játékosokkal, és nem sikerül várhatóan ütőképes csapatot kialakítani vállalható költségvetés mellett,

a tulajdonosok úgy dönthetnek, hogy az FC-t jelképes, egyforintos összegért visszaadják a 24 szakosztályt működtető, évi 1.5 milliárd forintból gazdálkodó Vasas SC tulajdonába. Ez akár a labdarúgócsapat megszűnését is jelenthetné.

Visszatérve azonban a MOL Fehérvárra, a piros-kék alakulat mélyrepülése óriási meglepetés, hiszen a Transfermarkt becslése alapján – a Ferencváros mögött – a második legértékesebb játékoskeretet vonultatja fel a magyar élvonalban. Burcsa Győző, a Vidi egykori legendás játékosa, edzője és sportigazgatója a Metropolnak elmondta, szerinte

nem csak a futballisták és az edzők felelősek a kudarcért:

Az OTP Bank Ligában azonos pontszám esetén a következők rangsorolnak:

1. több győzelem, 2. jobb gólkülönbség, 3. több szerzett gól, 4. az egymás ellen játszott mérkőzések pontkülönbsége, 6. az egymás ellen játszott mérkőzések gólkülönbsége, 7. az egymás ellen játszott mérkőzéseken az idegenben szerzett több gól, 8. a fair play értékelésében elért jobb helyezés (sárga és piros lapok), 9. sorsolás.

"Nem vagyok edző, sem szakvezető. Eltávolodtam a klubtól. Volt játékosként viszont képtelen vagyok megérteni – és megítélni sem tudom – mi történhetett velük. Rengeteg jó futballista van a keretben, anyagilag sem áll rosszul a klub, igaz, szépen fogyasztják az edzőket, de nem hiszem, hogy csak a trénerek és a játékosok tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe került a csapat" - mondta Burcsa Győző, aki hozzátette, nehéz a helyzete a Vidinek, de nem reménytelen.

Burcsa Győző szerint kiharcolja a bennmaradést a Vidi Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Fehérvárnál az edzőváltások sem igazán jöttek be eddig, pedig ebből is akadt ebben az idényben. Előbb 2022. október 17-én Michael Boris helyett Huszti Szabolcs lett az edző, majd 2023. március közepén Husztit Bartosz Grzelak váltotta, ráadásul tavaly a sportigazgatói pozícióban is változás történt az azóta már újra Zalaegerszegen dolgozó Sallói István helyére a klub legendája, Juhász Roland került.

A Fehérvárnak maximum 37 pontja lehet, ehhez két győzelem kell. Ahhoz, hogy ez elég legyen az NB I megőrzéséhez, arra lenne még szükség, hogy

a Mezőkövesd az utolsó két fordulóban maximum egy pontot szerezzen a Honvéd és a Ferencváros ellen, vagy a Honvéd ne nyerje meg mindkét hátralévő mérkőzését.

Huszti Szabolcs Fehérváron sem volt sikeres Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A Vidi után a Honvédnak van a második legnagyobb esélye a jelen állás szerint, hogy a következő idényt az NB II-ben kezdje.

A tizennégyszeres magyar bajnok, nyolcszoros kupagyőztes fővárosi együttes nem is olyan régen, a 2016-2017-es szezonban még a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi vezetésével aranyérmet nyert az NB I-ben, ám azóta elképesztő lejtmenetbe kapcsolt. Talán még a legnagyobb riválisok szurkolói sem gondolták, hogy a bajnoki címet követően a kispesti csapat folyamatosan csak a kiesés ellen fog küzdeni, pedig már évek óta ez a helyzet. A most zajló bajnokságban is kiesésre áll a Honvéd, és könnyen lehet, hogy az elmúlt esztendők szerencsés megmenekülésé után ezúttal a klub legsötétebb, 2003-as korszakához hasonlóan semmi nem menti meg a másodosztálytól a piros-fekete klubot. Ami azért is furcsa, mert az új tulajdonosok jóval több pénzt biztosítanak a szakmai vezetésnek, mint amennyi az utolsó bajnoki címnél rendelkezésre állt.

A Budapest Honvéd évek óta az NB I-es tagságával játszik Forrás: Balogh David/Balogh_David

A 33 pontos Honvéd jelenleg két ponttal előzi meg a MOL Fehérvárt, ám a sorsolása nem mondható könnyűnek.

A kispesti csapatnak szinte kötelező a győzelem a Mezőkövesd ellen, hiszen az utolsó fordulóban a bronzéremért küzdő Puskás Akadémiához látogatnak, ott pedig nem lesz egyszerű pontot, pontokat gyűjteni. A Honvéd csak győzelemmel biztosíthatja be NB I-es tagságát a 32. fordulóban, viszont ehhez az is kell, hogy a Vidi pontokat veszítsen.

Dajka László félti a korábbi klubját Forrás: Kisvárda FC/Facebook

"Továbbra is azt mondom, hogy

A korábbi csapatomnak azonban a saját kezében van a sorsa, bármi áron, ha egy, vagy két öngóllal is, teljesen mindegy, de győzni kell. Ha ez sikerül, akkor sem dől le még nagy valószínűséggel a bennmaradás, de nagyon közel kerülne hozzá a csapat. A Vidinek mindkét találkozóját meg kell nyernie, az elmúlt hetekben, hónapokban azonban nem azt láttam tőlük, hogy ez feltétlenül sikerülni is fog nekik. Igaz, a két ellenfele, a ZTE és a Vasas helyzete már nem igazán változhat, így lehet most támad majd föl. Ennek ellenére azt nem szabad elfelejteni, hogy nem véletlenül van a Fehérvár kieső helyen, elég érdekes a szereplése a csapatnak. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy míg

a Honvéd az elmúlt években többször is megtapasztalta, milyen a kiesés ellen küzdeni, mivel három éve húzogatja az oroszlán bajuszát, addig a Vidi nem ismeri ezt az érzést, így nagyon kíváncsi is vagyok, hogyan fognak erre a helyzetre reagálni"

- mondta az Origónak a Honvéd ötszörös magyar bajnok legendája, Dajka László.

A Honvédot sem kerülte el az edzőváltás a jelenlegi szezonban, Thomas Courts helyett Dean Klafuric lett az edző 2022 októberében. A váltás itt sem annyira jött be, a Honvéd a bajnokság alatt szinte végig a kiesés ellen küzdött.

Dean Klafuric meg akarja menteni a Budapest Honvédot a kieséstől Forrás: honvedfc.hu

De legalább a Vidivel ellentétben a saját kezében van a sorsa a kispesti csapatnak.

A hátralévő mérkőzések:

Mezőkövesd: Bp. Honvéd (i), Ferencváros (o)
Bp. Honvéd: Mezőkövesd (o), Puskás Akadémia (i)
Fehérvár: ZTE (o), Vasas (i)

Ahogy a saját kezében van a sorsa a Mezőkövesdnek is, a három kiesés ellen küzdő csapat közül egyértelműen a borsodi együttes van a legkedvezőbb helyzetben.

A 9. helyen álló Mezőkövesdnek ugyanis jelenleg 36 pontja van, így öt ponttal előzi meg a 11. Fehérvárt. Ez pedig az jelenti, hogy akár egy döntetlen is elég lehet a bennmaradáshoz.

Kuttor Attila csapata az elmúlt fordulóban 6-1-re ütötte ki a Paksot, amely nem csak a három pont, de a gólkülönbség miatt is érdekes lehet még a végén, ha pontok és győzelmek száma is azonos lesz.

Amennyiben nyer 32. fordulóban Honvéd otthonában a Kövesd, biztosan bennmarad. Amennyiben döntetlent játszik, matematikailag csak akkor lesz biztos az NB I tagsága, ha a Fehérvár nem nyer.

Ami a borsodiak sorsolását illeti, a Honvéd elleni mérkőzést követően a már bajnok elleni hazai meccsel zárják majd a szezont.

A Mezőkövesd Zsóry is óriási harcot vív a bennmaradásért Forrás: Reti Attila Photography (2022)/Reti Attila

Érdekesség, hogy a Vidihez és a Honvédhoz hasonlóan Mezőkövesden is volt edzőváltás, 2022 szeptemberében Supka Attila helyett Kuttor Attila ült le a kispadra.

Ha már Kuttor, a Mezőkövesd edzője is tudja, még nem dőlhetnek hátra. A tréner elmondta, nem csak az eredmény, de teljesítmény és az akarat miatt is elégedett volt.

– mondta Kuttor Attila, hozzátéve, hogy a Paks ellen már úgy jöttek össze a dolgok, hogy nyerni is tudtak. Még egy ilyen siker pedig a biztos bennmaradást jelentené a csapatnak.

A meccs, amely még nagyon sokat érhet a Mezőkövesdnek:

A 32. forduló programja:
május 19., péntek:
Paksi FC – Puskás Akadémia FC 18.15
Kisvárda Master Good – Vasas FC 20.30
május 20., szombat:
MOL Fehérvár FC – ZTE FC 14.10
Ferencvárosi TC – Debreceni VSC 17.45
május 21., vasárnap:
Budapest Honvéd – Mezőkövesd Zsóry FC 14.10
Újpest FC – Kecskeméti TE 17.30

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 29 20 4 5 71-26 45 65
GY
GY
GY
GY
D
I
2.
Paksi FC 29 15 9 5 46-39 7 50
V
V
V
V
V
I
3.
Fehérvár FC 29 15 9 5 51-38 13 50
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Puskás Akadémia FC 30 12 8 10 49-31 18 46
D
GY
GY
GY
V
I
5.
MTK Budapest 29 12 10 7 40-52 -12 43
GY
D
GY
D
GY
I
6.
DVSC 29 12 11 6 45-39 6 42
GY
GY
V
GY
V
I
7.
DVTK 29 11 11 7 48-49 -1 40
V
D
V
D
GY
I
8.
ZTE FC 30 11 13 6 50-56 -6 39
GY
GY
V
D
GY
I
9.
Kecskeméti TE 29 11 14 4 40-44 -4 37
V
D
V
V
GY
I
10.
Újpest FC 29 10 15 4 38-61 -23 34
D
GY
V
V
V
I
Teljes lista

Hatalmas bajban van a Békéscsaba és a Nyíregyháza is

Elképesztő izgalmak várhatóak a másodosztály utolsó fordulójában is, annak ellenére, hogy az már eldőlt, hogy a Diósgyőr és az MTK harcolta ki a feljutást az NB I-be. A hátsó régiókban azonban még óriási a harc a megmeneküléséért.

Ennek pedig az egyik oka az, hogy az MLSZ korábbi tájékoztatásának megfelelően 2023 nyarától 18, 2024-től pedig 16 csapatra csökken a most 20 csapatos Merkantil Bank Liga mezőnye.

Az első két helyezett feljut az OTP Bank Ligába (Diósgyőr és MTK), a bajnokság utolsó két (19. és 20.) helyezettje kiesik, három csapat (a 16., a 17. és a 18. helyezett) pedig osztályozót játszik a három NB III.-as csoport első helyezettjeivel. (Az osztályozók párosításait sorsolni fogják, a lebonyolítás oda-visszavágós alapon történik. Az osztályozó mérkőzések 2023. május 28-án és 2023. június 4-én kerülnek megrendezésre.)

Nézzük, hogy áll a helyzet egy fordulóval a bajnokság vége előtt.

A 13. helytől egészen az utolsó előtti, 19. helyig nyitott még minden kérdés.

Az már eldőlt, hogy a 37 meccsen mindössze 31 pontot gyűjtő utolsó Dorog már biztosan búcsúzott az NB II-től. Így egy biztos kieső hely maradt még, jelenleg a Békéscsaba tanyázik itt, de a Nyíregyháza és a Szentlőrinc is lehet még biztos búcsúzó. Előbbi egy, utóbb két ponttal előzi meg az elmúlt fordulóban a 95. percben megmenekülő Békéscsabát. Az NB II 37. fordulójának zárómérkőzésén ugyanis a kiesés elől menekülő Békéscsaba hazai pályán 2-1-re nyert a Tiszakécske ellen.

Ha nincs Albert István fejes a 95. percben, akkor szebb napokat is megélt lila-fehérek már biztos kiesők lennének.

A linkre kattintva tekitnhető meg a gól:

A Békéscsabán még hisznek a csodában Forrás: Békéscsaba 1912 Előre/Facebook

Mivel az NB II-ben az NB I-hez hasonlóan a bajnokságban elért több győzelem, majd gólkülönbség dönt azonos pontszám esetén, így az már eldőlt, ha az

azonnali kieséstől meg is menekül a két patinás klub, a Békéscsaba és a Nyíregyháza, az osztályozót nem fogják megúszni.

A 15., már bennmaradást érő helyen álló Kozármisleny ugyanis három ponttal előzi meg a Szparit, viszont kettővel több győzelme van.

Padlón a Nyíregyháza is Forrás: Nyíregyháza/Facebook

A még az osztályozós helyek, illetve a kiesés elkerüléséért küzdő csapatok: 13. Tiszakécske 43 pont, 14. Kazincbarcika 42 p., 15. Kozármisleny 41 p., 16. Csákvár 41 p., 17. Szentlőrinc 39 p., 18. Nyíregyháza 38 p., 19. Békéscsaba 37 p.

A Tiszakécske a Magyar Kupa-döntős Budafokot fogadja, a Kazincbarcika a közvetlen rivális Szentlőrincet, a Kozármisleny a Siófok vendége lesz, a Csákvár az ETO FC Győr otthonába látogat, a Nyíregyháza a Szeged ellen otthon, míg a Békéscsaba az Ajka ellen idegenben játszik. Ez is csak megerősíti azt, hogy a Szpari és a B'csaba is elképesztően nehéz helyzetben van, előbbi a negyedik, utóbbi a harmadik helyen álló csapattal találkozik.

Pásztor József van a legnehezebb helyzetben, ugyanis nem elég nyernie Ajkán, a Nyíregyháza vagy a Szentlőrinc botlása is kell az osztályozós hely eléréséhez.

„Csoda még nem történt,

– mondta a Tiszakécske elleni sikert követően a meccs hőse, Albert István.

Ami a Nyíregyházát illeti, a Szpari osztályozót játszik, ha győz a Szeged ellen; ha döntetlent játszik a Szegeddel, de kikap a Szentlőrinc, vagy nem nyer a Békéscsaba; ha kikap a Szegedtől, de nem győz a Békéscsaba Ajkán.

Az utolsó forduló programja:
38. forduló, május 21.

17.00: Gyirmót FC Győr-MTK Budapest
17.00: Szombathelyi Haladás-Diósgyőri VTK
17.00: Pécsi MFC-Dorogi FC
17.00: Soroksár SC-Credobus Mosonmagyaróvár
19.45: ETO FC Győr-Aqvital FC Csákvár
19.45: BFC Siófok-HR-Rent Kozármisleny
19.45: Tiszakécskei LC-Budafoki MTE
19.45: FC Ajka-Békéscsaba 1912 Előre
19.45: Kolorcity Kazincbarcika SC-Szentlőrinc
19.45: Nyíregyháza Spartacus FC-Szeged-Csanád Grosics Akadémia

Így áll az NB II egy fordulóval a vége előtt Forrás: mlsz.hu

Kik lesznek, lehetnek az NB III-as ellenfelek?

A Magyar Kupában októberben a címvédő Ferencvárost búcsúztató

Iváncsa vasárnap házigazdaként 4-1-re legyőzte a második helyezett Hódmezővásárhelyt az NB III Közép csoportjában, amellyel szemben immár behozhatatlan az előnye a tabellán.

A Fejér vármegyei csapatot az sem hátráltatta az aranyérem megszerzésében, hogy a magyar szövetség versenybizottsága a hét elején négy pontot levont tőle.

A Keleti csoportban a továbbra is veretlen

BVSC-Zugló már április közepén biztosította bajnoki címét. A Nyugati csoportban egy fordulóval a vége előtt két pont a Veszprém előnye a Tatabányával szemben, ráadásul egy hét múlva Veszprém-Tatabánya rangadót rendeznek.

Az NB III-as csoportgyőztesek idén nem jutnak fel automatikusan, hanem osztályozót kell játszaniuk a másodosztály 16., 17. vagy 18. helyezettjével.