Vágólapra másolva!
Elképesztő izgalmakat tartogatott a labdarúgó NB II utolsó fordulója. A kiesés elől menekülő Békéscsaba, amely tavaly is az utolsó fordulóban vívott élet-halál harcot a bennmaradásért, a harmadik helyét már korábban bebiztosító Ajka otthonában próbált csodát tenni, míg a Nyíregyháza Kisvárdán a negyedik Szeged ellen küzdött azért, hogy elkerülje a kiesést. Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is a helyszínen néztük meg a két nagy múltú klub idényzáró meccsét.

A Békéscsaba számára az előző idény is drámai végjátékot hozott, az együttes egy éve is a kiesés ellen küzdött,

és az utolsó fordulóban a korábbi szövetségi kapitány, Pintér Attila által irányított III. Kerület legyőzésével - amely a vereséggel kiesett a másodosztályból - biztosította be a bennmaradását.

A tabella 19. helyezettjére az idei szezon utolsó meccsén egy erős ellenfél, a harmadik helyét már korábban bebiztosító Ajka várt, ráadásul idegenben. Az ellenfél számára tehát már nem volt tétje a mérkőzésnek, a Békéscsabának viszont kulcsfontossággal bírt, ráadásul a viharsarkiak sorsa nem volt a saját kezükben, mert a Szentlőrinc és a Nyíregyháza győzelme esetén a biztos kiesés várt rájuk.

Mivel az NB II-ben az NB I-hez hasonlóan a bajnokságban elért több győzelem, majd gólkülönbség dönt azonos pontszám esetén, így az már eldőlt, ha az azonnali kieséstől netán meg is menekülne a Békéscsaba, az osztályozót nem úszná meg - NB III-as ellenféllel szemben kellene kiharcolnia a bennmaradást.

Élet-halál harc várt a Békéscsabára az Ajka otthonában Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Ajka szurkolóinak nem volt miért izgulniuk, a története legjobb helyezését elérő csapatnál - a korábbi NB II-es negyedik helyet múlták felül ezzel a bronzéremmel - valóságos népünnepély volt már a kezdés előtt a Városi Sportcentrumban.

Mindenütt mosolygó drukkereket lehetett látni, a családosok szép számmal érkeztek, ugyanis a pálya mellett egy kisebb vidámparkot húztak fel a szervezők, csúszdával, ugrálóvárral, hogy a legfiatalabb korosztály szórakozása is felhőtlen legyen. Ennek kapcsán a csapat egyik szurkolója kissé bosszús volt, mert az eredetileg 17 órás kezdés helyett csak 19.45-kor indult útjára a labda, szóval a kisgyerekek szempontjából nem volt túl ideális, hogy közel 3 órával elcsúsztatta az MLSZ a mérkőzést.

A legfiatalabb korosztály szórakoztatásáról is gondoskodtak Ajkán Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennél több dolog azonban nem zavarta az ajkaiakat, akik közel 2000-en látogattak ki a stadionba, ráadásul ezúttal nem kellett fizetni a jegyért, teljesen ingyenes volt a belépés. Ezt a gesztust a beléptetésnél azzal fokozták a szervezők, hogy mindenkinek adtak egy-egy italjegyet, amelyet a büfében egy korsó sörre vagy egy pohár hűsítő üdítőre lehetett beváltani.

Az Ajka szurkolói közül mindenki optimista és vidám volt, a legtöbben tükörsima 3-0-s győzelmet vártak,

és biztosak voltak abban, hogy kedvenceik egy szép sikerrel zárják a történelmi szezont.

Az Ajka szurkolói magabiztos győzelmet vártak a szezon utolsó meccsén Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezzel szemben a túloldalon már nem voltak ennyire felszabadultak a csabai drukkerek, akik mintegy 25-en utaztak el Ajkára, a csapat sorsdöntő mérkőzésére. Megtudtam, hogy a B-közép azért hagyta ki a meccset, mert a női kézilabda NB I-ben szombaton a Debrecen ellen játszottak életbevágóan fontos mérkőzést, ahol szintén a bennmaradás volt a tét.

mondta az egyik szurkoló, miközben a sörére várt a büfénél.

Az NB II-ben már három éve pengeélen táncoló klub egyik törzsszurkolója elárulta, óriási problémák vannak a csapat háza táján, amelynek elsődlegesen a tulajdonos és a vezetőség az okozója. Az őszintén megnyilvánuló drukker elmondása szerint egyáltalán nincsenek ambíciók a csapatnál, a tulaj már egy ideje ki akar szállni a projektből, ráadásul a szurkolókat sem becsülik meg, akikkel alaposan megromlott a klub viszonya.

De nem értem, miért nem hajtanak? Jó teljesítménnyel még felfigyelhetnének rájuk, és eligazolhatnának. De persze, ki akar az NB II kiesőjelöltjétől játékost venni?" - tette fel a költői kérdést a csapat hűséges szurkolója.

Nem indult jól a meccs a Békéscsaba számára Fotó: Polyák Attila - Origo

A békéscsabaiak csalódottságát csak fokozta, hogy az együttes a sorsdöntő meccset borzalmasan kezdte, a saját közönségük előtt felszabadultan focizó ajkaiak már a 9. percben vezettek Kenderes Zoltán kissé szerencsés góljával. A 26. percben újra talpra ugrott a hazai szurkolótábor, az üresen hagyott Zsolnai Richárd 15 méterről nagyszerűen helyezett a bal alsó sarokba.

"Hajrá, hajrá zöld-fehérek!" - harsogták teli torokból az ajkai drukkerek, akik azért egy-egy szigorúbb bírói ítélet után nem fogták vissza magukat és elküldték melegebb éghajlatra a játékvezetőt. "Te fogalmatlan f.sz, ennél lilább már nem is lehetnél" - kapta meg a magáét a bíró a hazaiaktól.

"Ez a hajó már elment, irány az NB III!" -

harsogta egy szurkoló, üzenve a vendégeknek, amikor egy kisebb lökdösődés alakult ki a pálya közepén a két csapat játékosai között egy elkésett csabai belépő után.

A Békéscsaba tényleg úgy is futballozott, ahogyan egy bennmaradásban már nem reménykedő csapat szokott: fásultan és ötlettelenül.

A vendégek csak a sárga lapokban tudták megelőzni a hazaiakat, akik az első félidőben már eldönthették volna a meccset, bár 2-0 után nem úgy tűnt, hogy itt vannak még nyitott kérdések.

Lefocizta az Ajka a Békéscsabát az első félidőben Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Ajka csapata körül nagyot fordult a világ, Kis Károly vezetésével nagyon rosszul kezdte a szezont a csapat, olyan időszak is volt, amikor csak két pontra volt a bajnokság 16. helyezettjétől, ami már osztályozós pozíció. Az edzőváltás után aztán megindult felfelé a tabellán a csapat, és még a feljutásért is sokáig harcban állt a Diósgyőr és az MTK mellett.

méltatta az Ajka trénerét az egyik hazai szurkoló.

Az előző fordulóban a Tiszakécske ellen a 95. percben megmenekülő Békéscsaba a második félidőre agresszívebb focival jött ki, és gyorsan szépített Máris Dominik góljával. A maréknyi vendégdrukker hangját is már lehetett hallani elszórtan a második félidőben, a "Hajrá Lilák!" rigmus időnként kivehető volt az ajkai tábor buzdítása mellett. A gyors gól ellenére nem tudta megszorongatni a Békéscsaba az ellenfele dolgát, amely rengeteg helyzetet kihagyott és kiütéses győzelemmel űzhette volna a harmadosztályba a Békéscsabát, de végül maradt a 2-1.

A lényegen mindez nem változtatott, a pocsék idényt futó viharsarkiak nem tudták megnyerni a sorsdöntő meccset, így az utolsó előtti helyen estek ki az NB II-ből, és a következő szezonban az NB III-ban folytathatják.

Nem tudott csodát tenni a Békéscsaba, amely kiesett a NB II-ből Fotó: Polyák Attila - Origo

A meccs utolsó percében szinte a teljes hazai tábor talpra állt, hangzott a "Szép volt fiúk!", a csabaiaknak pedig az "Indul a busz" rigmussal "kedveskedtek" az ajkai szurkolók.

A lefújást követően a békéscsabai játékosok a kezüket az arcukba temetve a földre vetették magukat,

az alapítása 100. évfordulóját ünneplő Ajka FC játékosai pedig a bronzérmek átvételére és a hatalmas örömünnepre készülhettek a szurkolókkal.

"Gratulálok a hazai csapat szerepléséhez. Mi nem ezen a meccsen estünk ki, de ez is közrejátszott. Az ajkai csapat jobban játszott, de a bírói hibák is eldöntötték a meccset.

kezdte értékelését a meccs után a Békéscsaba vezetőedzője, Pásztor József, aki áprilisban vette át az irányítást Brlázs István Gábortól.

"A 20. percben kellett volna egy kiállítás és egy tizenegyes, akkor lehet, hogy máshogy alakul a mérkőzés. Még nem tudjuk, hogy mi lesz.

Én nem edzősködök, bizosan nem fogom vállalni a csapat irányítását a következő idényben, elég volt.

Remélem, a tulajdonos továbbra is támogatni fogja a csapatot, és bízom benne, hogy felkerülünk az NB III-ból. 7 meccsen is a 90. perc után kaptunk gólt, szóval nem ma estünk ki" - tette hozzá Pásztor József.

Csalódott békéscsabai játékosok a vereség és a kiesés után Fotó: Polyák Attila - Origo

"Szakmailag már feleseleges erről a meccsről beszélni, a Csaba nem most esett ki. Küzdöttek, harcoltak, nekünk meg jó volt, hogy tudtunk egy szórakoztató meccset játszani.

nyilatkozott boldogan a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón az Ajka sikeredzője, Jeney Gyula.

"A második félidőben még direktebben játszott a Békéscsaba. 120-ból egyszer elszaladhat az ellenfél, 119-szer meg elhozzuk a labdát, nem aggódok a bekapott gól miatt.

mondta a történelmi szezon kapcsán a 45 éves tréner.

Szenzációs idényt futott az NB II-ben az Ajka Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Ajka együttese, ahogyan a hangosbemondó többször is hangsúlyozta: Magyarország 15. legjobb klubcsapata, fantasztikus idényt zárt, míg a Békéscsaba látványosan összeomlott. Az Előre 2005 óta egyszer, a 2015/2016-os idényben szerepelt az NB I-ben, ezt leszámítva tartósan megragadt a másodosztályban. A csapat most még mélyebbre süllyedt, hiszen a 2023/2024-es idényt biztosan a harmadosztályban tölti, és a feljutással kapcsolatban a klub szurkolói sem derűlátóak.

mondta még a mérkőzés előtt az egyik törzsszurkoló.

Az biztos, hogy a szebb napokat megélt klub borzasztóan nehéz helyzetben van, az edző már most menekül, a szurkolókat semmibe nézi a vezetőség: ilyen előjelekkel az NB III-ból való visszajutás is hatalmas kihívás, kőkemény feladat lesz a Békéscsaba számára.

Eredmény, 38. (utolsó) forduló:
FC Ajka-Békéscsaba 1912 Előre 2-1 (2-0)
Gólszerzők: Kenderes (9.), Zsolnai (26.), ill. Maris (48.)

A következő oldalon olvashatja kisvárdai riportunkat a Nyíregyháza-Szeged mérkőzésről.