Fontos változást jelentettek be az angol focibajnokságban

ÁDÁM Martin,
Ádám Martin két gólpasszt adott az angolok ellen
Vágólapra másolva!
Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) új szabályának értelmében az angol klubok a jövőben több tengerentúli játékost szerződtethetnek.

A The Athletic azt írja, hogy a szövetség (FA) új, a nemzetközi játékosvízumokra vonatkozó kormányzói jóváhagyási (GBE) kritériumokat dolgozott ki, amelyek révén a klubok nagyobb hozzáférést kapnak a tengerentúli tehetségekhez.

Az új megoldás - amelyet az Egyesült Királyság belügyminisztériuma jóváhagyott - lehetővé teszi az angol bajnokságokban szereplő klubok számára, hogy olyan játékosokat is szerződtethessen, akik nem felelnek meg a jelenlegi 15 pontos határnak.

A Premier League és a Championship klubok ezentúl négy olyan játékost igazolhatnak, akik korábban nem feleltek meg a kritériumoknak - olyan tényezők alapján, mint a hazája bajnokságának "minősége" és a hazai játékpercek -, a League One és League Two csapatok pedig két ilyen játékost szerezhetnek meg.

„Az angol labdarúgás irányító testületeként a teljes labdarúgó ökoszisztémát felügyeljük, és olyan új modellt akartunk létrehozni, amely megfelel a labdarúgásban érdekelt felek különböző céljainak" – mondta Mark Bullingham, az FA vezérigazgatója.

Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését követően a GBE (Governing Body Endorsement) rendszer 2021. januári bevezetése erősen befolyásolta, hogy kiket lehetett az Egyesült Királyságon kívülről szerződtetni. A csapatok többé nem igazolhattak szabadon 18 év alatti tehetségeket Európából, ugyanis a pontrendszer döntött arról, hogy létre jöhet-e az üzlet.

A Brexittel bevezetett pontszámítási rendszer miatt nem igazolhatott Angliába Ádám Martin, a magyar válogatott csatára, aki a 2021/22-es szezonban 31 találattal gólkirály lett az OTP Bank Ligában.

Ádám Martin két gólpasszt adott az angolok elleni egy évvel ezelőtti meccsen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A GBE pontrendszerben a felnőtt és a fiatal focisták a következők alapján kapnak pontokat:

  • felnőtt és ifjúsági válogatott mérkőzése való pályára lépések
  • az eladó klub bajnokságának minősége, a klub bajnoki helyezése és a nemzetközi sorozatokban való szereplése alapján
  • klubszereplések a hazai bajnokságban és a nemzetközi sorozatokban eltöltött percek alapján

A fenti kritériumok alapján Ádám Martinnak nem volt meg a szükséges pontszáma, ezért nem igazolhatott Angliába az után, hogy a magyar válogatott négygólos győzelmet aratott Anglia fölött Wolverhamptonban.

Az új kritériumok a nyári átigazolási időszak megnyitásával lépnek életbe.