Vágólapra másolva!
Az NB I-ben már javában tart az átigazolási időszak, a magyar kluboknak egészen szeptember 6-ig van lehetőségük új játékosokat igazolniuk. A piac zárásáig még két hónap hátra van, de az NB I július végén már kezdődik is, a nemzetközi kupacsapatok pedig már július elején pályára lépnek. Lássuk, eddig hogy erősítettek a magyar csapatok.

Komoly üzletek már az NB I átigazolási időszakának elején

A hazai klubfutballban már megszokhattuk, hogy általában a nemzetközi kupainduló csapatoknál és a frissen feljutott csapatoknál van a legnagyobb mozgás. A Ferencváros, amely a Bajnokok Ligája selejtezőjében már július közepén pályára lép, szokásától eltérően nyáron is sok játékost igazolt, pedig az elmúlt években az volt a trend, hogy télen érkezik több játékos, hogy nyárra, a fontos selejtezőkre már valamelyest összeszokjon a keret.

A Ferencváros csapatánál volt olyan nap, amikor több érkezőt is bejelentettek, ráadásul komoly erőt képviselő játékosokat sikerült megszereznie a csapatnak.

A legnagyobb piaci értéket a tunéziai válogatott középpályás, Mohamed Ali Ben Romdhane jelenti, aki a Transfermarkt szerint 2,7 millió eurót ér. A 23 éves játékos az Esperance Tunis csapatától érkezett, a legutóbbi szezonban pedig 38 meccsen lépett pályára és 14 gólt szerzett, nem mellesleg a válogatottal ott lehetett a világbajnoki keretben is.

Mohamed Ali Ben Romdhane a Fradi agy erőssége lehet majd Forrás: AFP/Fethi Belaid

Komoly erősítést jelenthet a csatársorban a szerb Aleksandar Pesic, akinek az értéke 2,5 millió euró. A 31 éves focista a szerb mellett többek között játszott a francia és az olasz élvonalban is, a Ligue 1-ben a Toulouse színeiben 57 mérkőzésen nyolc gólt szerzett és hét gólpasszt adott. Pesic tavaly nyár óta a Crvena zvezdában futballozott, játszott a Ferencváros elleni Európa-liga csoportmeccsen is, amelyen előkészített egy találatot. Az idény végén bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett, 40 mérkőzésen 16 góllal és 10 gólpasszal járult hozzá csapata sikeréhez.

Pesic sajnálatos sérülést szenvedett a Fradi egyik nyári edzőmeccsén, ami miatt hosszú heteket kell kihagynia.

A Fradi játékosa lett a fracia Ibrahim Cissé is, aki a Caen csapatától érkezett. A francia-szenegáli állampolgárságú védő 27 éves, az előző szezonban a Ligue 2-ben 31-szer lépett pályára.

A Fradiban folytatja az izraeli középpályás, Mohammed Abu Fani is, aki a Maccabi Haifa csapatából érkezett. Abu Fani a legutóbbi idényben a Bajnokok Ligájában is szerepelt és 16-szor szerepelt már az izraeli válogatottban. A BL csoportkörében pályára lépett a PSG, a Juventus és a Benfica ellen is. Két légiós érkezett még a csapathoz, a 25 éves nigériai Tosin Kehinde és a 23 éves lett Cebrail Makreckis személyében. Előbbi a szélen, utóbbi a középpályán bevethető.

A 16-szoros izraeli válogatott Abu Fani, és a németek kiválósága, Kai Havertz Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

Természetesen hazai futballisták is érkeztek, ugyanis végleg megszerezte a Fradi a magyar válogatott Baráth Pétert, aki tavasszal kölcsönben szerepet az Üllői úton a Debrecentől. Viszonylag hamar kiderült, hogy marad zöld-fehérben, de csapatot vált az NB I gólkirálya, Varga Barnabás, aki a Pakstól érkezett a Fradihoz. Varga hihetetlen szezonon van túl, ugyanis nem elég, hogy 26 góllal gólkirály lett, de bemutatkozott a magyar válogatottban, majd gólt is szerzett a Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőn a Puskás Arénában. Egy másik magyar támadó is került a csapathoz, a fiatal Halmai Ádám személyében. Halmai Gábor fia a Fradi fiókcsapatától, a Soroksártól került át a Fradihoz. Kölcsönből tért vissza a Kecskeméttől a kapus, Varga Ádám, aki Bogdán Ádám távozásával Dibusz Dénes helyettese lehet.

Varga Barnabás Pakson gólkirály lett, megvette a Fradi, bemutatkozott a válogatottban és gólt is szerzett Forrás: fradi.hu

Visszatért még kölcsönből Roko Baturina, Katona Bálint, Katona Máté és Stjepan Loncar is. A távozók névsora egyelőre jóval szerényebb, de biztosan eligazol(t) Zseljko Gavrics, Adnan Kovacevic és Vécsei Bálint.

A Kecskemét ereje nem az átigazolási piacon dől el

Az ezüstérmes Kecskemét természetesen a lehetőségeihez képest jóval visszafogottabb volt eddig a piacon. A megepetésre ezüstérmes helyen végzett csapat főleg magyar játékosokkal erősített, így érkezett a 19 éves Artner Dávid Mosonmagyaróvárról, a mindössze 18 éves Kovács Kolos a Ceglédtől, de ők inkább a jövő emberei. Győrbő igazolt a Kecskeméthez Fadgyas Tamás, valamint Kiss Bence. Azonnali erősítést jelenthet a Kisvárdáról szabadon igazolhatóként érkezett Leoni. Alacsonyabb osztályból érkezett a pécsi Katona Levente, Pálinkás Gergő a Kazincbarcikától, valamint Szűcs Kornél a Diósgyőrtől.

A Kecskemét legnagyobb erőssége azonban inkább a túloldalon keresendő, pontosabban abban, hogy egyelőre sikerült egyben tartani az ezüstérmes csapatot, amely a Konferencia-ligában is megmutathatja magát.

Szabó Istvánék célja, hogy egyben maradjon a Kecskemét csapata Forrás: MTI/Bús Csaba

A bronzérmes Debrecennél sem volt eddig hatalmas mozgás. Az érkezők között kell emíteni a portugál Joao Oliveirát, aki a Leixoes SC csapatától érkezett. Kölcsön után végleg a Lokihoz került a nigériai Hamzat Ojediran és a hajdúsági csapat megszerezte a Diósgyőrtől Vajda Botondot.

A negyedik nemzetközi kupainduló csapat a kupagyőztes ZTE lesz, amely jelentősen nem tudott erősíteni. A kapus Demjén Patrik az MTK-hoz igazolt, az ő helyére hozták Senkó Zsombort a Diósgyőrtől. Érkezett még Sajbán Máté a Pakstól és Soltész István Budafokról.

Demjén mellett a ZTE elengedte az albán Eros Grezdát, valamint Kálnoki-Kis Dávidot is.

Alapemberek távoznak Fehérvárról

Ha a csalódást keltő csapatokról írunk, akkor muszáj a Fehérvárral kezdenünk, amely éppen csak elkerülte a kiesést az előző idényben. A játékospiacon egyelőre nem látszik, hogy szeretnének előrébb lépni, hiszen szemre egyelőre inkább csak gyengült a csapat.

Garancsi István, a klub tulajdonosa hétfőn elmondta, "ebben az új helyzetben sajnos nem álmodhatunk bajnoki címről, de még a dobogóról sem. Egy olyan, megfiatalított csapat alapjait kell leraknia Juhász Rolandnak, amely szerethető a szurkolók számára, és úgy marad bent az élvonalban, hogy ne kelljen még egyszer az utolsó fordulóban izgulnunk.

Ennél merészebb célról, célokról egyelőre nem reális beszélni."

Távozott Fehérárról Loic Nego, aki még a 2018-as bajnokcsapatnak is tagja volt. A magyar válogatott Nego ráadásul topligába, a fracia Le Havre-hoz távozott. Távozott még Alef, Claudiu Bumba, Marcel Heister, Jevhen Makarenko és Stopira is, aki már magyar állampolgárként, több, mint egy évtized elteltével hagyja el a Vidit.

A magyar válogatott Loic Nego Franciaországba igazolt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ehhez képest az érkezők oldalán csak Spandler Csaba (Puskás) és Franck Bambock nevével találkozhatunk. Bambock 28 éves védekező középpályás, aki korábban a PSG csapatában is focizott.

A Kisvárda csapata kölcsönbe megszerezte Balogh Norbertet, aki legutóbb a Vasasnál volt kölcsönben. Rajta kívül még Branimir Cipetic, valamint eddig alsóbb osztályban szerepelt magyar focisták érkeztek. A távozók közül érdemes kiemelni Hej Viktort, aki az MTK-ban folytatja, de távozik Kravcsenko és Leoni is.

A Mezőkövesd legnagyobb szerzeménye Ugrai Roland, aki Törökországból tér haza, míg a távozók között ott van Dino Besirovic, aki a svéd AIK-ban folytatja.

Ugrai Roland sokadszor bizonyíthat az NB I-ben Forrás: Atromitosfc/Twitter

A Paks természetesen csak magyarokat igazolt. Érkezett a budafoki Beke Péter, Hegedűs János és Silye Erik is a Vasastól. A távozók között van a gólkirály Varga Barnabás mellett Kádár Tamás (MTK Budapest), Kesztyűs Barna (Nyíregyháza), valamint Sajbán Máté, míg a kapus Nagy Gergely Görögországba igazolt.

A Puskás Akadémia egyelőre nem jelentett be érkezőt, de otthagyja a csapatot Yoëll van Nieff, Spandler Csaba és az Újpestre igazoló Kiss Tamás. A lila-fehérek megszerezték még Tamás Krisztiánt a Honvédtól is.

Távozik azonban az Újpesttől Nemanja Antonov, aki az MTK-nál folytatja. Az Emírségekbe igazolt a kameruni Mayega, Svájcba a mali Abdoulaye Diaby, de távozik Filip Pajovics is.

Nagy a mozgás az újoncoknál, külföldiek jöttek a magyarok helyére Miskolcon

A két feljutó közül a Diósgyőr csupa idegenlégióst szerződtetett. Mexikóból szerződtette a francia Julien Célestine-t, de érkezett bolgár válogatott középső védője, Bozsidar Csorbadzsijszki is. A 27 éves játékos a lengyel Widzew Lódz együttesétől érkezik Diósgyőrbe. A DVTK kapust is szerződtetett, az ukrán Artem Ogyincov Kisvárdáról igazolt Miskolcra.

Jött még Szaúd-Arábiából a horvát Marin Jurina, az orosz bajnokságból a nigériai Godfrey Bitok Stephen, a spanyol Alex Vallejo, valamint a szlovén Rudi Pozeg Vancas.

A csapat sportigazgatója, dr. Bajúsz Endre szerint „sokkal egyszerűbb és olcsóbb külföldi játékosokat szerződtetni, mert nem szeretnénk senkit sem kivásárolni a futó szerződéséből. De azt már most el tudom mondani, hogy hosszú távon ez meg fog változni." A sportvezető ezt a miskolciak idényét megnyitó sajtótájékoztatóján mondta, és egyben azt is kijelentette, hogy a biztos bennmaradás a céljuk.

Távozott a Diósgyőrtől Eppel Márton, Illés Bálint, Könyves Norbert, Senkó Zsombor, Szűcs Kornél és Vajda Botond, valamint Koman Vladimir is.

Az MTK-nál is komoly mozgás volt, ugyanis Nemanja Antonov, Demjén Patrik, Hej Viktor és Kádár Tamás mellett érkezett Bobál Dávid, aki kölcsön után végleg az MTK-hoz került Mezőkövesdről. Kovács Patrik Salzburgból, Rácz Gergő Paksról érkezett.

Távozott a Hungária körútról többek között Lehoczky Roland (Mezőkövesd), Mezei Szabolcs (Paksi FC), Poór Patrik, Somodi Bence (Csákvár) és Szépe János is.