Vágólapra másolva!
A Premier League-ben szereplő Liverpool július elején kifizette az RB Leipzignek Szoboszlai Dominik 70 millió eurós kivásárlási árát, így a magyar válogatott csapatkapitánya a világ egyik legnagyobb csapatához igazolt és a klub történetének harmadik legdrágább játékosa lett. Azok, akik hétről hétre követik Szoboszlai játékát, biztosak benne, hogy a 22 éves focista megállja majd a helyét a 19-szeres angol bajnokcsapatban, azonban vannak kétkedők is, akik úgy gondolják, hogy a magyar focista majd a kispadot fogja koptatni a sztárcsapatban. A következő cikkünkben megpróbáljuk bemutatni Szoboszlai Dominik helyzetét a Liverpool csapatában.A válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázs szerint Szoboszlai világklasszis leszBemutatjuk, hogyan illeszkedik Szoboszlai a Liverpool játékrendszerébe.Beszámolunk arról is, hogyan fogadták a liverpooli csapattársai a magyar focistát.

Szoboszlai világklasszis lesz

„Most jön az igazi vizsga, amit Liverpoolban kell abszolválnia.

– mondta az Origónak adott interjúban a 109-szeres magyar válogatott Dzsudzsák Balázs, aki hangsúlyozta, hogy örülne neki, ha Szoboszlai döntené meg a válogatottbeli szerepléseinek csúcsát.

Dzsudzsák Balázs nagyon szurkol Szoboszlai sikeréért Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Dominik pontosan tudja, hogy miért igazolták le.

Tisztában van ennek a felelősségével is. Nyilván azért áldoztak rá ekkora összeget, mert hisznek benne, és abban, hogy vele sikeresebb lesz a Liverpool. Ez a felelősség, ez a nyomás az, ami őt élteti. Ami éltette Salzburgban is, Lipcsében is és most Liverpoolban is. Ezek azok a kihívások, amik ezt a srácot fejlesztik" – mondta Esterházy Mátyás, a játékos ügynöke.

Az átigazolás után akadtak olyanok is, akik elkezdtek kétkedni abban, hogy Szoboszlai megállja-e majd a helyét Liverpoolban.

„Mi másképp vagyunk bekötve, sikerorientáltak vagyunk. Lehet előhúzni negatív példákat, de minket ezek nem érdekelnek. Háttéremberként mindent meg akarunk adni Dominiknak, ami tőlünk telik. Hinni kell benne, és meg kell adni neki a lehetőséget, hogy ezt megugorja.

– ezt is Esterházy Mátyás mondta, aki hangsúlyozta, hogy ebben az átigazolásban nem csak az a fontos, hogy a gyerekek lássák a 70 milliós árcédulát Szoboszlai Dominiken, hanem az is, hogy rájöjjenek, hogy ebbe nagyon sok munkát kell beletenni.

Esterházy Mátyás, Szoboszlai ügynöke és az EM Sports tulajdonosa. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szoboszlai Dominiknak az elképesztő fizikai és technikai adottságai mellett megvan a kellő "arca" ahhoz is, hogy ne szeppenjen meg a Liverpool öltözőjében a világsztárok között.

Jó az idegrendszere, ezt bárki láthatja, amikor ezeket az utolsó pillanatos, meccseket eldöntő szituációkat elvállalja, a gólokat lövi" – mondta Szoboszlai Zsolt, a játékos édesapja, aki a 2007-ben alakult a Főnix Gold FC-ben tanította meg a fiának a labdarúgás alapjait.

„Tudom, hogy mennyire izgatott amiatt, hogy itt lehet velünk, de fontos, hogy megértse, hogy mi is legalább annyira izgatottak vagyunk őmiatta. Nincs rajta nyomás.

Még mindig nagyon fiatal játékos, sokat tud fejlődni, ami azt jelenti, türelmesnek kell lennünk. Szerencsére vannak szurkolók, akik megértik ezt a folyamatot.

Elég időt és teret fogok adni neki, hogy kibontakozzon a tehetsége a csapatban" – mondta Jürgen Klopp, a Liverpool edzője, aki hangsúlyozta, hogy Szoboszlai a jelen és a jövő igazolása.

Jürgen Klopp nem szeretne terhet rakni Szoboszlaira Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Új játékrendszer a Liverpoolban

A Liverpool előző szezonja nem sikerült jól, mégpedig azért, mert a csapat teljesen elfogyott a középpályán. Jürgen Klopp együttesét elsősorban ebben a csapatrészben kellett volna megerősíteni, helyette viszont inkább olyan támadóklasszisokat vásároltak, mint az uruguayi Darwin Núñez vagy a holland válogatott Cody Gakpo.

A Liverpool az utóbbi években Európa egyik legintenzívebb játékával kápráztatta el a szurkolókat. Azonban a Jürgen Klopp által sokáig megkövetelt "gegenpressing" rengeteget kivesz a játékosokból, az intenzitást pedig lehetetlen fenntartani, ha a középpályán olyan korosodó és sérülékeny játékosok vannak, mint a 33 éves Jordan Henderson, a 32 éves Thiago Alcântara, vagy a 29 éves Fabinho.

Jürgen Klopp csapatának az előző szezonban pocsék volt a csapatszintű védekezése, amire ékes bizonyíték, hogy a 2022/23-as idényben kilencszer fordult elő a Liverpoollal, hogy egy meccsen legalább három gólt kapott. A német szakember aztán a szezon hajrájára megpróbálkozott egy újítással. A rongyosra használt 4-3-3-as labdás felállásról átváltott a 3-2-2-3-as WM-rendszerre, ez pedig új életet lehelt a csapatjátékba.

Alexander-Arnold jobbhátvédből irányító lett tavaszra Forrás: AFP/Nigel Roddis

„A Liverpoolnak az elmúlt évben nem egy olyan igazolása volt, akiknél fogtuk a fejünket, mert ügyes játékos, de miért hozták? Darwin Núñeznél is ez volt a helyzet, és Gakpónál is találgattuk, hogy bal szélső lesz, vagy hamis kilences?

Tavasszal láthattuk a Liverpool új játékrendszerét, amit a Manchester City és az Arsenal is játszik, és eddig ezen a nyáron, szemmel láthatóan ebbe a rendszerbe hoznak játékosokat.

A két 10-es posztra, akik bent játszanak a félterületekben, hoztak két olyan játékost, akik ebbe a szerepkörbe tökéletesen beleillenek" – mondta a Premier Leak podcastban Szabó Peet, a Spíler TV taktikai elemzője.

„És itt kanyarodunk vissza ahhoz, hogy

Most lépnie kell egyet felfelé, de olvastuk a The Athletic cikkeket és durva volt, hogy mindenki róla írt, és mindenhol elmondták, hogy tökéletes profil. Mindene megvan hozzá, hogy megugorja a következő lépést" – folytatta az adatelemző Soós Márk, aki szintén a Spíler TV-nél dolgozik szakértőként a Premier League-mérkőzésen.

Szoboszlai tökéletesen beleillik a Liverpool rendszerébe Forrás: twitter.com/lfc

Szoboszlai a csapatkapitányt túrhatja ki a csapatból

A Liverpool középpályájának átépítése körül két kulcskérdés volt: mely játékosok alkotják majd azt, és milyen formációba vásárolt a klub? Szoboszlai Liverpoolba igazolásával sokan biztosra veszik, hogy Klopp maradni fog a WM-rendszernél, amelyben Szoboszlai lesz a jobb oldali 10-es.

A német szakember pontosan az olyan típusú játékosokat kedveli, mint Szoboszlai: fiatal, közeledik a fénykorához, rengeteg hazai és nemzetközi tapasztalata van, valamint remek vezetői képességekkel és érettséggel rendelkezik.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy Szoboszlai Red Bull-rendszerből jön, abban pedig kulcsszerepe van a visszatámadásnak, az előrefelé védekezésnek, ez pedig alapkövetelmény a Liverpoolnál is.

Az egyik legfontosabb ok, amiért a Liverpool érdeklődött Szoboszlai iránt, az, hogy több poszton is bevethető, így működhet 8-asként, 10-esként, de ha kell, a szélen is megállja a helyét, a lényeg, hogy ott legyen a kapu közelében, ugyanis

az előző szezonban neki volt a legtöbb labdaérintése (27,5) a támadóharmadban a Bundesligában.

A Liverpool Szoboszlai megvásárlása előtt már leigazolta az argentin világbajnok Alexis Mac Allistert a bal oldali 10-es posztra, a The Athletic pedig azt írja, hogy a Nizzában szereplő Khephren Thuram vagy a Southampton belga csillaga, Romeo Lavia érkezhet a védekező középpályásnak 6-os posztra, így adja magát, hogy Szoboszlait jobb oldali 10-esként veszik majd számításba.

Így nézhet ki a Liverpool kezdőcsapata Szoboszlai Dominikkal Forrás: theathletic.com

Ez előző szezon végén ezt a szerepet a csapatkapitány Jordan Henderson próbálta betölteni, de ezen a poszton túl sokat nem tudott hozzátenni a támadójátékhoz, mert nincs meg benne az a kreativitás és lendület, amely ehhez a poszthoz szükséges.

Henderson az előző szezonban 43 meccsen lépett pályára, gólt nem szerzett és gólpasszból is csak hármat adott, míg Szoboszlai 46 meccsen 10 gólt és 13 gólpasszt adott. Henderson soha nem volt klasszisjátékos, de kulcsfontosságú fogaskerék volt a Liverpool jobb oldali háromszögében Mohamed Szalah és Trent Alexander-Arnold mellett.

Dominik azért is tetszik nagyon, mert ha kiszorul a szélre, akkor be kell adnia a labdát, és az egyik legnagyobb erőssége, hogy olyan labdákat tud berúgni, mint Kevin De Bruyne" – mondta az adatelemző Soós Márk a Premier Leak podcastműsorában.

Jordan Henderson a BL-trófeával Forrás: AFP/Oli Scarff

A WM-rendszer azonban megváltoztatta a három játékos közötti pozíciós rotációt, így hármójuk közül a középső középpályás Hendersonnak kellett a leggyakrabban a legszélesebb pozíciót felvennie, Alexander-Arnold behúzódott középre irányítani.

Ha Hendersont kicseréljük Szoboszlaival, elképesztő minőségi változást kapunk. A magyar középpályás az előző szezonban 161 helyzetet alakított ki, ami csapatcsúcs volt Lipcsében.

Emellett 90 percenként átlagosan 5,5 lövést eredményező akcióban vett részt, ami a legmagasabb érték volt a lipcsei csapatban, és jelentősen magasabb, mint a Liverpool csapatában bármelyik játékosé a Premier League-ben, ahol az előző szezonban Harvey Elliott (4,19), Mohamed Szalah (3,83) és Trent Alexander-Arnold (3,82) végzett az első háromban ebben a kimutatásban.

A kreativitása mellett Szoboszlai remekül lő távolról, ami a mélyen védekező csapatok ellen fontos fegyver lehet.

– mondta Szabó Peet, a Spíler TV taktikai elemzője a Premier Leak podcastban.

Szoboszlai kimagasló abban is, hogy megtalálja a helyeket a vonalak között, képes gyorsan előrejuttatni a labda, így kiválóan teljesít az átmenetekben, ez pedig ideális a Liverpool rendszeréhez.

Szoboszlai Dominik kulcsember lehet Liverpoolban Fotó: Csudai Sándor - Origo

„A Liverpoolnál jelen pillanatban egy olyan csapat, egy olyan rendszer épül, aminek az egyik gerince ő lesz.

– tette hozzá az adatelemző Soós Márk.

Máris eldőlt Szoboszlai sorsa Liverpoolban?

Szoboszlai Dominik kedden csatlakozott a csapathoz, ahol először találkozott Jürgen Klopp vezetőedzővel és az új csapattársaival. Szoboszlaihoz hasonlóan az argentin világbajnok Alexis Mac Allister is kedden csatlakozott a Liverpoolhoz, de az új szerzemények mellett többek között Trent Alexander-Arnold, Alisson Becker, Diogo Jota, Virgil van Dijk és Cody Gakpo is csak a hét elején állt edzésbe.

A 22 éves magyar középpályás már az első liverpooli edzésén megmutatta, milyen fából faragták, ugyanis a klub közösségi oldalán közzétett videóban látható, hogy Szoboszlai futás közben az összes új csapattársát lehagyta.

A Liverpool első edzésén egy laktáttesztre is sor került, amelynek a lényege, hogy a focistáknak változó sebességgel különböző távolságokat kell megtenniük egy megadott időn belül. Az egyes szakaszok utáni pihenőidőben a klub orvosai tejsavszintet mértek, amiből pontosan megállapítható, kinek mikor kell abbahagynia a gyakorlatot. Szoboszlai a legjobbak között végzett, az eredménye pedig annyira kiemelkedő volt, hogy Trent Alexander-Arnold is hitetlenkedve bámult a magyar játékosra, aki viccesen meg is jegyezte, hogy igazából a szél még hátráltatta is teljesítés közben.

A jelenet 19:50-től tekinthető meg.

Ezek után nem meglepő, hogy Alexander-Arnold elmondta, izgatottan várja a közös játékot a klub két nyári igazolásával, Szoboszlai Dominikkal és az argentin Alexis Mac Allisterrel.

Biztos vagyok benne, hogy tudják, mert ez szerintem kívülről is látszik, hogy befogadó közösség vagyunk" – mondta a Bajnokok Ligája-győztes angol válogatott focista.

A középpályán és a hátvédsorban is bevethető játékos szerint a Liverpoolnál jó az öltözői hangulat, annyit várnak el, hogy mindenki végezze el a munkáját, illeszkedjen a tervekhez, dolgozzon keményen és áldozza magát a csapatnak.

„Biztos vagyok benne, hogy mindkét érkező srác így áll hozzá a dolgokhoz.

Mindketten kivételes technikájú labdarúgók, akik jól bánnak a labdával és jól is játsszák meg.

Egy olyan játékosnak, amilyen én vagyok, aki szeret passzolni, álom, ha ilyen társak játszanak előttem" - fogalmazott Trent Alexander-Arnold.

Szoboszlai Dominik a Liverpool szerdai edzésén Forrás: liverpoolfc.com

Diogo Jota szintén kedden csatlakozott a Liverpool felkészüléséhez, a portugál támadót pedig rögtön lenyűgözte Szoboszlai teljesítménye.

„Dominik volt az egyik legjobb a csoportomban a futáskor,

szóval megvan benne az erő, és már most is láttam, milyen minőséget jelent Alexis. Úgy gondolom, javítanak a csapaton, és erősebbé tesznek minket – ez a legfontosabb" – mondta a 26 éves portugál támadó.

Szoboszlai tehát már az első napokban letette a névjegyét az öltözőben, és könnyen lehet, hogy az érkezésével távozik Jordan Henderson, a Liverpool csapatkapitánya. Fentebb már említettük, hogy

a Liverpool új játékrendszerében minden bizonnyal Szoboszlai fogja elfoglalni a 33 éves focista pozícióját, aki könnyen lehet, hogy a kispadozás helyett inkább Szaúd-Arábiába igazol. Pontosabban ahhoz az al-Ettifaq-hoz, amely nemrég nevezte ki vezetőedzőnek a liverpooli legendát, Steven Gerrardot.

Ráadásul a 33 éves Hendersonnak heti 900 ezer dollárnak megfelelő fizetést kínál a szaúdi klub, amely majdnem négyszerese annak a pénznek, amit jelenleg Liverpoolban keres.

Szoboszlai Dominik még nem mutatkozott be új csapatában, de a szakértők egyöntetű véleménye alapján kulcsszerepe lesz az újjáépülő Liverpoolban, és ha Henderson valóban távozik, akkor egész biztosan stabil kezdő lesz az előttünk álló szezonban.

A Liverpool júliusban Németországban játszik majd barátságos meccseket, először 19-én a Karlsruhe ellen. Ezt követően a Greuther Fürth ellen szerepel Jürgen Klopp csapata július 24-én, majd Szingapúrba utazik a Liverpool, ahol sorrendben a Leicester City és a Bayern München ellen lép pályára, július 30-án és augusztus 2-án.

A Premier League első fordulójában a Liverpool a Chelsea otthonában kezd augusztus 13-án, az Anfield Roadon a Bournemouth ellen debütálhat majd Szoboszlai augusztus 19-én.